30 de gener del 2013

La sema, la singular pregària dels dervixos girovags


Fa deu anys no ho vam poder veure, però aquest cop no ens vam quedar amb les ganes. Parlem de la semâ, la famosa cerimònia sufí i, possiblement, un dels elements més coneguts de la cultura tradicional turca.

El sufisme és una doctrina mística de l'islam. El nom prové de l'àrab "suf" (llana) perquè els sufís realitzaven vot de pobresa i acostumaven a vestir aspres teixits de llana. Aspiren a aconseguir una experiència personal a partir del contacte diví, ho fan mitjançant rituals de meditació que barregen poesia, música i dansa, i que els han de conduir a l'èxtasi en comunicació directa amb Alà. Existeixen diferents corrents sufís però la més famosa és la de Mevlevi, coneguda pels seus devixos girovags.   

La cofradia dels dervixos giròvags és coneguda per la seva pregària en forma de dansa giratòria o sama, una tradició que es proposa com la part visual i musical de la mística escrita mevlevi, nom que prové de Mevlana Rumi, sant i poeta, creador dels 25000 versos en persa que contenen els fonaments per guiar l'esperit. Prohibida per Ataturk, el sama va passar a la clandestinitat durant tres dècades però als anys cinquanta el govern es va adonar que la dansa dervix era un bon reclam turístic i va permetre a la cofradia realitzar públicament la seva cerimònia. Actualment el semâ és Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco.


derviches, monestir mevlevi, monasterio mevlevi,

danza sufí, dervixos, derviches, monestir mevlevi, monasterio mevlevi, Estambuldanza sufí, dervixos, derviches, monestir mevlevi, monasterio mevlevi, Estambul

danza sufí, dervixos, derviches, monestir mevlevi, monasterio mevlevi, Estambuldanza sufí, dervixos, derviches, monestir mevlevi, monasterio mevlevi, Estambul

derviches, monestir mevlevi, monasterio mevlevi, Estambul
(clickar a sobre de les imatges per veure-les més grans)


La cerimònia de dansa-meditació comença amb un cant solemne al profeta, acompanyat d'una flauta. Quan acaba, els dervixos entren i fan tres voltes a  la sala, que simbolitzen les tres maneres d'apropar-se a Déu: la contemplació, la veritat i la unió. És llavors quan comencen a girar amb la mà dreta apuntant al cel (per rebre la gràcia divina) i l'esquerra a la terra. Giren sobre sí mateixos, els més hàbils arquegen el seu cos, gravitant cap al centre de la sala i així aconsegueixen l'ascendència espiritual per acostar-se a Déu. Aquí va una mostra de les voltes i voltes que arriben a donar!





Hem de dir que inicialment teníem dubtes sobre l'autenticitat de la cerimòria. Els preus elevats (50 lires o 22€) i que el lloc estigués ple de turistes feia que fòssim esceptics tot i que vam anar al que era, en teoria, el lloc més autèntic: el Monestir Mevlevi (actualment museu). Ara bé, un cop iniciada la cerimònia i després de estar durant aproximadament una hora veient com els dervixos ballen girant sense parar, entres en una mena de relaxació on la ment se't queda en blanc, no sabem si potser també fruit d'escoltar una música que té un ritme compassat tota l'estona. Ens quedarem amb el dubte però la veritat és que ens ha sorprès gratament veure en directe la cerimònia, ens ha semblat única i digna de veure, no s'assembla a cap altra dansa que coneguem. Una experiència molt recomanable!


Sobre Istanbul també hem escrit:


25 de gener del 2013

La Istanbul otomana, la ciutat de les cúpules


Si hi ha una imatge que ens ha quedat gravada de les vistes d'Istanbul és la de les seves cúpules. La pots mirar des del mar, des del més alt d'un mirador o simplement aixecant la mirada en un carreró qualsevol, les cúpules emmarquen el paisatge històric de la ciutat. La més antiga de totes elles i el model inspirador de totes les que es van construir a continuació és la de la bizantina Santa Sofia.

Posteriorment van ser els otomans que durant sis segles d'imperi van deixar la seva petjada arquitectònica amb aquesta estructura com element protagonista: van idear cúpules de totes les mides possibles en les mesquites, van cobrir l'activitat frenètica dels basars amb més cúpules i en van decorar amb vitralls de colors les dels relaxants banys turcs. Avui us volem mostrar la Istanbul del sultans. De cúpula en cúpula, avui us presentem el que més ens ha agradat de la Istanbul otomana.


Mesquita de Süleymaniye

La més gran de totes però alhora esbelta, també suntuosa però sobretot bella. Està considerada l'obra mestra de Sinan, l'arquitecte del sultà Solimà el Magnífic, el monarca més poderós de l'imperi otomà.

Ens ha agradat pasejar tranquil·lament pels jardins que la rodejen i descobrir en els carrerons adjacents els edificis que es van anar construint al seu voltant: madrasses, hammans, un hospital, menjadors populars, albergs per viatgers... A més de ser un lloc de culte, la mesquita tenia moltes altres funcions i a la vegada era el centre d'un petit microcosmos ple de contrastos. Ja a l'interior ens impressiona la seva grandiositat i l'originalitat de les composicions florals dels seus vitralls.


mesquita de süleymaniye, mezquita de süleymaniye, Mezquita de Süleymaniye, Süleymaniye Camii, Estambul, estambul

Mesquita de Süleymaniye, Mezquita de Süleymaniye, Süleymaniye Camii, Estambul, estambul

Mesquita de Rüstem Pasha

Una mica difícil de trobar, però val molt la pena. En aquesta petita mesquita, pròxima al Basar de les Espècies, es troben les rajoles més maques de tot Estambul. La combinació d'aquestes i els colors dels seus vitralls conformen l'interior que més ens ha agradat de totes les mésquites que hem vist. Al seu encant s'hi suma que no hi ha gaires turistes i un es pot quedar durant llargues estones gaudint del silenci i la tranquilitat que s'hi respira. Diguem que és un d'aquests llocs amb encant on desconnectar de tot. Si hi aneu, us sorprendrà.


mesquita Rüstem Pasha, mezquita rustem pasha, Estambul, estambulbaldosas mezquita rüstem pasa, Rüstem Pasha, rustem pasha, Estambul, estambul

La Mesquita Blava

Cara a cara i només separades per una plaça ajardinada competeixen en protagonisme monumental Santa Sofia i una altra de les icones més conegudes de la ciutat: la Mesquita Blava.

La gran mesquita del sultà Ahmet Camii -aquest és el seu nom oficial- és possiblement la més coneguda de la ciutat i, segur la més visitada. Potser per la gran afluència de públic amb la que ens hem trobat, aquest cop la seva visita ens ha decebut una mica. Arquitectònicament és espectacular però aquí és més difícil que el visitant experimenti les sensacions que describim en les altres mesquites. Fa deu anys era un lloc molt més tranquil i vam tenir l'oportunitat de conversar amb un dels muetzins que s'encarregava de cridar a l'oració, fins i tot ens va presentar la seva familia.

Ara bé, malgrat ser la que compta amb més turistes fent fotos per m2, s'ha de reconèixer que té ben merescuda la seva fama. Les rajoles de colors blavosos que decoren l'interior (20.143 en 70 estils diferents, segons hem llegit) donen el nom pel que es coneix col·loqualment l'edifici.


mesquita blava, Mezquita Azul, mesquita azul, Sultanahmed Camii, sultanahmed camii, Estambul, estambul

Mesquita d'Eyüp

Eyüp, situat a les afores d'Estambul, és un dels barris que més ens ha agradat. Fora del circuit turístic, allà es pot passejar amb tranquilitat i passar el dia observant la gent que arriba de peregrinació a la mesquita.

Després de la Meca i Jerusalem, la Mesquita d'Eyüp és el tercer lloc més sagrat per als musulmans. Allà està enterrat Abu Ayyub al-Ansari, un dels companys del profeta Mahoma, i actualment és un important lloc de peregrinació. És d'agrair que sigui un lloc visitable per al no-musulmà, fet que fa que un es consideri un privilegiat de poder entrar-hi i sentir el seu ambient espiritual. Aquí el destacable no és l'edifici en sí -són més espectaculars les mesquites que anteriorment hem descrit-, és tota l'activitat que es desenvolupa al voltant seu el que fan que valgui realment la pena arribar-s'hi.


mesquita de eyup, Mezquita de Eyüp, mezquita de eyup, estambul, Estambul

mesquita de eyuo, Mezquita de Eyüp, mezquita de eyup, -estambul, estambul

A poca distància de la mesquita està el Turó de Pierre Loti, un emplaçament privilegiat amb vistes a la Banya d'Or. Es pot accedir amb un telefèric o a peu pel camí que puja pel cementiri d'Eyüp des de darrere de la mesquita (també interessant per la diversitat de les seves làpides). A dalt hi ha un cafè on moltes famílies i parelles van a passar el seu temps lliure. Pocs espais verds hi ha a Istanbul, és interessant com contrapunt a la gran ciutat.


banya d'or, Cuerno de Oro, cuerno de oro, Turó Pierre Loti, colina Pierre Loti, Estambul, estambul

Palau Topkapi

El que va ser el centre administratiu de l'imperi otomà, és un complex enorme format per diversos pavellons i patis on per fer la visita de tot t'hi pots passar un dia sencer. Dins d'ell es pot visitar l'harem -el que més ens ha a gradat-, el tresor i d'altres edificis amb col.leccions dels sultans, tota una exhibició d'opulència i riquesa de l'època. Entre el Dolmabahçe i el Topkapi, ens quedem amb aquest darrer tot i que visitar-lo tot pot ser esgotador. És interessant però si haguèssim estat menys dies a la ciutat, haguèssim descartat la seva visita.


palau topkapi, palacio de topkapi, Topkapı Sarayı, Estambul, estambul

Palau Dolmabahçe

Li diuen el "Versalles asiàtic" i tot i que aquest qualificatiu li queda gran sí que és un dels palau momumental i grandiloqüent. Una estranyesa pròpia de la reialesa europea en el país dels sultans. No el vam visitar fa 10 anys i aquest cop no ens volíem quedar amb les ganes.

El sultà Abdül Mecit va decidir construir aquest opulent palau a meitats del XIX quan l'imperi ja estava en declivi. Posteriorment va passar a ser la residència d’Ataturk. Ara és museu i lloc de recepció d’alts dignataris que visiten el país. Desenes de salons i dormitoris. Espectacular la sala de cerimònies amb capacitat per 2.500 persones i la làmpara d'aranya més gran que hem vist mai. Llàstima que només es pugui visitar en visita guiada en grups molt nombrosos.  


palau dolmabahçe, Palacio Dolmabahçe, palacio dolmabaçe, estambul, -estambul


Consells per la visita

  • Podeu visitar totes les mesquites sense problemes, únicament en el moment de l'oració no es permet l'entrada als turistes. En cap es paga entrada. Penseu a portar roba adequada: no es permeten pantalons o faldilles curtes ni tirants i les dones heu de portar el cap cobert. Us heu de treure les sabates per tant a l'estiu, si porteu sandalies, és bona idea portar uns mitjons a la motxilla per posar-te'ls a l'entrar. 
  • Davant de la mesquita de Süleymaniye hi ha diversos restaurants amb terrassa que ofereixen menús per 6 lires (2,5 €). Molt més barat que als restaurants dels voltants de la zona de Santa Sofia i la Mesquita Blava. Interessant fer coincidir la visita amb l'hora de dinar.
  • La Mesquita Rüstem Pasha és una mica difícil de trobar. Està al barri Eminonu, al carrer Tahtakale Cadessi, un dels carrers que voregen el Basar de les espècies. Des del carrer queda amagada, cal pujar unes escales. A poder ser s'ha d'anar pel matí, per poder veure com entra la llum pels seus vitralls.
  • Quan visiteu la Mesquita Blava intenteu anar-hi o ben d'hora pel matí o per la nit. Són les hores que podeu trobar menys turistes, tot i que és de llarg la mesquita més visitada i sempre estareu acompanyats.
  • No us faci mandra anar fins Eyüp, no us arrentireu. Plantegeu-vos un dia tranquil, perquè és el lloc ideal per passejar i relaxar-se. Podeu combinar la visita d'Eyüp amb l'església San Salvador de Khora, respecte al centre, queden en la mateixa direcció. Per arribar-hi el millor és agafar un taxi (a Istanbul són barats). 
  • Si a les botigues dels voltants de la mequita d'Eyüp hi veieu alguna cosa que us agrada, és el lloc ideal per comprar. Els preus són molt millors que al Gran Basar i no cal regatejar.
  • Per visitar el Palau Topkapi cal un matí llarg o tot un dia sencer, penseu que és un complex enorme. Aquí cobren entrada general, una altra si voleu visitar l'harem i una altra pel museu del tresor. Recomanaríem visitar l'harem i si haguéssim de descartar alguna cosa, seria el tresor.
  • Si en teniu porteu l'ISIC (carnet internacional d'estudiant). Al Topkapi i al Dolmabahçe Palace fan importants descomptes.


    Mostra La Istanbul otomana en un mapa més gran



    Sobre Istanbul també hem escrit:



    20 de gener del 2013

    L'antiga Constantinoble, la Istanbul bizantina


    Istanbul és una de les ciutats més fascinants d'Europa, d'aquelles que deixen petjada en el viatger. És una ciutat viva, latent, inspiradora. Des del primer dia et captiva: a cada pas que dones trobes un tros d'història, cada racó et té una petita sorpresa reservada. Tot el que veus i trepitges forma part d'una època important: esglésies reconvertides en mesquites, muralles infranquejables, palaus momunentals... Hi pots anar un o mil cops, que sempre hi tindràs alguna cosa nova a veure.

    Istanbul és una d'aquelles ciutats que no te les acabes. Una setmana seria el temps ideal d'una estada mínima però sabem que no sempre és possible disposar d'aquest temps. És per això que durant les properes entrades us presentarem el nostre "top 10", aquells llocs que creiem que s'haurien d'incloure en una primera visita a la ciutat. Comencem amb els imprescindibles de l'Istanbul bizantina, avui ens traslladarem fins l'antiga Constantinoble.

    Santa Sofia

    Monumental i aclaparadora, dos adjectius que la defineixen a la perfecció. Ayasofya -el seu nom en turc- és sens dubte una de les principals icones de la ciutat. Històricament és el màxim exponent arquitectònic de l'imperi bizantí. Des de 360 fins a 1453 va ser la catedral de Costantinoble, fins que els otomans la van modificar i la van reconvertir en mesquita. Diuen que davant de tanta bellesa no van ser capaços de destruir-la. Més tard, Atatürk la va fer museu, així que avui en dia no s'hi veu gent resant, sinó multitud de turistes gaudint de la seva bellesa.

    Us recomanem dedicar-hi temps i seure en un racó del seu interior per admirar la seva magnitud. Observant-la te n'adones de la grandesa i el desenvolupament dels bizantins durant l'edat mitjana, una època molt més fosca a l'occident cristià. També ens plantegem una qüestió: perquè en moltes cultures els invasors no han dubtat en destruir obres arquitectòniques de gran valor i aquí trobem que els otomans les van aprofitar? sentit pràctic, potser?


    Hagia Sophia, Aya Sofia


    Església San Salvador de Khora

    És la nostra església preferida, petita -comparada totes les altres- però amb molt d'encant. Conté els frescos i mosaics millor conservats de l'Imperi Bizantí, una joia de la història de l'art. Hem de dir que són realment impressionants!

    Durant l'Imperi Otomà l'església, a l'igual que Santa Sofia, va ser transformada en mesquita i els mosaics van ser coberts de guix. Aquestes obres d'art van caure en l'oblit i no van ser redescobertes fins a finals del s. XIX. A dia d'avui els mosaics es poden contemplar amb la seva brillantor original. L'església està una mica allunyada del centre més turístic, però val molt la pena visitar-la. Segur que no us en penedireu!


    mosaics bizantins, mosaicos bizantinos


    Cisterna de la Basílica

    Un lloc que realment impressiona, és com un palau soterrat. Només entrar per la porta i veure una sala de dimensions descomunals un es dóna compte de la grandiositat d'una obra única. Va ser construïda al segle VI pel Justinià, aprofitant restes d’antics monuments grecs i romans (són famosos dos caps de Medusa que fan de base de dues columnes). Durant l’ocupació otomana la cisterna va ser oblidada fins que un holandès es va adonar que la gent del barri obtenia aigua d'un pou que no s'esgotava mai. Dins d'aquesta cisterna hi caben 100.000 tones d'aigua! Increïble, no? Doncs més increïble deu ser veure un concert de música clàssica en aquest lloc tan especial, es veu que també en fan de tant en tant!


    Yerebatan Sarnici

    Torre Gàlata

    És una altra icona de la ciutat. Està situada a Beyoglu, en un turó elevat al nord, a la part moderna de la ciutat. Va ser construïda pels genovesos, principals aliats del comerç bizantí, com part de la fortificació de Gàlata al 1348. La Torre en sí ja val la pena però si per una cosa és recomanable és per les vistes que es veuen des del seu mirador a 70 m d'alçada. És la visió més romàntica d'Istanbul: la silueta de les mesquites i tota la Banya d'Or.


    Torre Gàlata diaTorre Gàlata nit, torre Gálata noche


    Consells per la visita

    • Recordeu Santa Sofia i la Cisterna de la Basílica tanquen els dilluns i Sant Salvador de Khora els dimecres (la Torre Gàlata obre tots els dies). Que no us passi com a nosaltres que ens vam trobar amb la primera tancada i ens vam quedar amb un pam de nas!
    • Santa Sofia té una parada de tramvia molt pròxima i la Cisterna queda també al costat. Des del centre a Gàlata també podeu anar en tramvia fins passat el pont del mateix nom, tot i que us aconsellem travessar el pont caminant (allà hi trobareu un munt de pescadors amb la seva canya de pescar en una escena molt típica del lloc). Per arribar a Sant Salvador de Khora el millor és agafar un taxi, són barats i l'església no està a més de 15-20 min. del centre històric (també és possible arribar en metro i després caminar 1 km).
    • L'església de Sant Salvador de Khora és petita, l'experiència és molt diferent si es visita en hora punta o amb poca gent. Si us ho podeu combinar, és especialment recomanable visitar-la només obrir (9:00) o a l'hora de dinar per no coincidir amb els grups de turistes organitzats.


      Mostra Istanbul bizantina en un mapa més gran

      • Les Muralles de Teodosi queden a cinc minuts caminant de Sant Salvador de Khora, pujant el carreró que queda just a la sortida de l'esglèsia. Val la pena aprofitar i passejar-hi una estona. Són unes muralles imponents que es conserven sorprenentment bé considerant que tenen 1.600 anys. Observant-les et pots imaginar la majestuositat que devien transmetre a l'època al viatger que arribava per terra.
      • Si disposeu de temps us recomanem tornar passejant des de Sant Salvador de Khora al centre de la ciutat antiga pel barri de Fatih. Ens ho va aconsellar el Pablo Strubell i realment val molt la pena. És un barri tradicional musulmà, amb dones cobertes de negre i homes amb barret i túnica. La Turquia més autèntica!
      • Si voleu conèixer la Istanbul més europea i moderna, aprofiteu la visita de la Torre de Gàlata per acostar-vos al carrer Istiklal i rodalies. Aquest no deixa de ser un carrer comercial peatonal com d'altres que es puguin trobar en qualsevol gran ciutat europea, però és interessant veure el contrast. És més, per a molts, aquest és l'autèntic Istanbul actual.
      • Si opteu per pujar al mirador de la Torre Galata, us recomanem que ho feu coincidir amb la posta de sol, podreu gaudir de les vistes de dia i de nit. Arribeu una estona abans, penseu que sempre hi ha cua per pujar.

      En la propera entrada ens traslladarem a l'època dels sultans. 
      Visitarem l'Istanbul otomana!


      Sobre Istanbul també hem escrit:


      15 de gener del 2013

      Cap d'any a Istanbul


      Per acabar l'any 2012 i començar el 2013 hem triat un destí ben especial: Istanbul. Hi tornem després de deu anys i és que, tot i el que hem recorregut en tot aquest temps, per nosaltres és una de les ciutats més impressionants del món. Creuament de cultures, capital de tres imperis (romà, bizantí i otomà), a cavall d'Europa i Àsia, tradicional i moderna, seu de meravelles com Santa Sofia i la Mesquita Blava... Una ciutat fascinant i on es respira un ambient especial. Hi hem tornat amb moltes ganes de descobrir nous racons i per redescobrir les seves icones més conegudes però, sobretot, per viure la ciutat amb temps, passejar-la i degustar-la, gaudir dels seus detalls i impregnar-nos de la seva essència.


      mesquita nova, mezquita nueva, Mezquita Nueva, Estambul, Istanbul


      Tot i no ser la capital de Turquia, Istanbul és amb els seus 13 milions d'habitants la ciutat més poblada del país. Amb Atyrau (Kazajistan) i Orenburg (Rússia) comparteix honors de ser una de les tres urbs transcontinentals que se situen entre Europa i Àsia. A cavall del Bòsfor, entre el Mar de Marmara i el Mar Negre, el seu centre històric i comercial es troba a Europa mentre que una tercera part de la seva població viu a Àsia -els turcs porten anys intentant entrar a la Unió Europea-.


      istikal


      Habitada des de fa 5000 anys, Istanbul ha estat sempre un lloc geoestatègic, ocupant una posició excepcional, lloc de pas obligat de Rússia cap a la Mediterrània a través de l'estretíssim mar de Màrmara, i d'Orient a Occident (i a l'inrevés). Tant és així, que durant tots aquests segles ha estat una ciutat cobdiciada per les grans potències: àrabs, bizantins, otomans, imperi austro-hongarès, Rússia, servint de capital a dos dels imperis més poderosos de la història: el bizantí i l'otomà.

      L'Any 330 Constantí va escollir l'ara anomenada Istambul per crear la capital del cristianisme i del nou Imperi Romà d'Orient, esdevenint el centre d'una gran civilització: l'anomenà Constantinopla. L'època d'esplendor de l'Imperi Bizantí (que coincidia amb la decadència de l'Imperi Romà) va durar tot un mil.leni, fins al 1453. En aquesta data Constantinopla va caure en mans de l'Imperi Otomà i es va iniciar una profunda transformació cultural, passant del cristianisme ortodox a l'islamisme, de les esglésies a les mesquites... i així és com podem trobar obres arquitectòniques tan eclèptiques que continguin trets de totes les èpoques històriques, una de les raons del perquè ens agrada tant aquesta ciutat.


      eyup, Eyup, eyüp, mezquita, mesquita, Estambul, Istanbul


      A les 6:30 del matí sona la crida a l'oració des de les mesquites que tenim més a la vora, un so que s'escolta a l'uníson i que fa que ens adonem que el dia comença en un lloc ben especial, una altra cultura ens espera portes enfora. A partir d'ara aquest serà el nostre despertador matinal al que ens acostumarem els propers dies!


      Sobre Istanbul també hem escrit:



      10 de gener del 2013

      Entrevistes viatgeres: Mireia i Manel



      Nova entrega de les "Entrevistes viatgeres"!

      Avui els nostres convidats són la Mireia i el Manel, dos amics amb els que hem compartit bones vetllades en les que els viatges sempre s'han acabat convertint en el centre de les converses (no podia ser d'altra forma). Els paisatges, la natura i el contacte amb la gent local podríem dir que són els trets definidors dels seus viatges.

      El passat estiu vam intercanviar destins recomanats: nosaltres ens vam decidir per Mongòlia, país on ells van estar al 2011 i que els va deixar especial petjada; i ells van viatjar a Myanmar, el nostre país preferit del Sud-est asiàtic. Des d'allà ens expliquen les seves experiències, racons especials, consells pràctics i anècdotes viatgeres. Una entrevista d'allò més interessant gravada en un lloc màgic: els temples de Bagan.



      Perfil viatger 

      Birmania, myanamar, Bagan, bagan, temples, templos, entrevistaQuants països heu visitat? 48 i 27
        Pes habitual de la motxilla? Segons el país, el clima i el tipus de viatge. Entre 8 i 15 Kg.

        El darrer viatge? Myanmar-Tailàndia.
          El proper viatge? Qui ho sap?
            El destí favorit? L’oest dels USA.
              Un viatge pendent? D’"inabastables" molts: Geòrgia del Sud (Antàrtida), Kamchatca (Rússia) o alguna illa perduda de la Polinèsia. També és viure una experiència especial en alguns dels llocs on ja hem estat: recórrer Mongòlia a cavall, una travessa en piragua pels rius del Canada, en globus pel Serengeti, o conviure un temps amb alguna ètnia.
                Un racó especial prop de casa? Isil, a la Vall d'Aneu, i els Monegros, la nostra “petita i secreta Arizona”.
                  Si poguéssiu fer un viatge en el temps, on aniríeu? A l’antic Egipte o bé acompanyar a Darwin en el Beagle, a Livingstone per l'Àfrica o algun paranyer per la Nord-amèrica del s. XIX.
                    Una lectura per un trajecte llarg? John Irving o un llibre que estigui ambientat en el país on anem. L'ebook és un gran descobriment pel viatger.
                      Música per escoltar durant un viatge? Música molt tranquil·la. És com si ens fes reflexionar sobre tot el que anem veient.
                        Una pel·lícula que us faci viatjar? Primavera, verano, otoño, invierno... y primavera.


                          L'entrevista




                          5 de gener del 2013

                          Propòsits viatgers pel 2013



                          año 2013, propòsits viatgers, propósitos viajeros, propositos viajerosPer aquestes dates és moment de projectar l'any que tot just s'acaba d'encetar. Són moments d'il·lusió en els que la gent es marca reptes com deixar de fumar, perdre pes, anar al gimnàs o aprendre un anglès decent d'una vegada per totes. Segur que algun d'aquests se t'ha passat pel cap i esperes complir-lo al llarg del 2013...

                          Però, i els propòsits viatgers? T'has marcat algun propòsit viatger per aquest any? 



                          13 propòsits viatgers pel 2013



                          1. Redescobrir alguna de les ciutats on ja has estat

                          El primer cop que hi vas estàs "obligat" a visitar les icones turístiques. El segon, ja amb els deures fets, et pots dedicar a aprofundir i descobrir la ciutat més autèntica. La gaudiràs més.


                          2. Portar a terme aquell repte que fa temps que tens pendent

                          Fer aquella ruta per la que mai trobes temps, pujar una muntanya, baixar un riu en kayak, nadar entre taurons o tirar-te en paracaigudes. Alguna idea més? Fes-ho!


                          repte, reto, reto pendiente, repte pendent


                          3. Seguir a través dels seus relats algun dels grans exploradors

                          No et vindria de gust navegar amb Darwin en el Beagle? Acompanyar a Livingstone, John Speke o Richard Burton en els seus viatges per l'Àfrica negra? O bé seguir les passes d'Amundsen i Scott per conquerir el pol sud? Aleshores sí que viatjar era una autèntica aventura! El diari de viatge d'algun dels grans viatges del s. XIX o començaments del XX pot ser una lectura molt recomanable.


                          4. Conèixer una altra realitat amb els teus propis ulls

                          Tots tenim clixés preconcebuts d'una cultura o un país, molts cops per desconeixement o fruit del que ens arriba d'alguns mitjans de comunicació polititzats. No hi ha res com veure amb els propis ulls una realitat i crear-te el teu propi punt de vista amb coneixement de causa. Iran, Palestina, el Tibet, Colòmbia o Cuba serien alguns dels bons llocs per on començar.


                          mur Palestina, muro Palestina


                          5. Fer un viatge solidari

                          Viatjar, ajudar a altra gent i créixer com persona: una gran combinació. Per què no dedicar una part del teu viatge a conèixer d'a prop i implicar-te en un projecte solidari? Potser no hi veuràs grans monuments o paisatges espectaculars però l'experiència que viuràs ho recompensarà. Els viatges solidaris marquen especialment.


                          6. Mantenir el contacte amb la gent que has conegut viatjant

                          Viatjant sembla que s'activi en tu un "xip" que et fa especialment receptiu a conèixer gent nova. Les relacions que s'estableixen durant el viatge acostumen a ser curtes però intenses. Avui amb les xarxes socials és més fàcil mantenir el contacte i, si esteu a prop, què tal anar quedant de tant en tant?


                          contacto viajes


                          7. Despertar el cuquet viatger a d'altres persones 

                          Explicar i compartir, trencar amb els tòpics i motivar als que tens al voltant a que realitzin el seu primer gran viatge. Fora de circuit organitzat, pel seu compte, encara que sigui en solitari. El primer gran viatge marca, és el que més t'obre els ulls i el que et fa deixar enrere les inseguretats. Després d'aquest primer pas, segur que en vindran molts més.


                          8. Viatjar amb el gust

                          La gastronomia és part important d'una cultura. No cal anar molt lluny per conèixer-la. Més enllà del típic restaurant xinès, t'animes amb un hindú, un tailandès, un grec o un coreà?


                          gastronomía viajes, gastronomia viajes


                          9. Fer de guia de la teva pròpia ciutat

                          Obrir les portes de casa teva a un viatger, acollir-lo i mostrar-li la teva ciutat amb un toc local, ensenyar-li com a tu t'agradaria que te la mostressin (pot ser l'excusa perfecta per complir també amb el propòsit posterior). Què tal estrenar-te amb el coachsurfing?


                          10. Agafar la càmera de fotos i fer de turista a la teva pròpia ciutat

                          Quan viatgem ens empapem de la ciutat o el país on anem: som capaços de visitar en temps rècord els seus museus, les seves esglésies i els seus palaus. Però ho has fet en la vostra pròpia ciutat? Segur que si mires el que en diu una guia de viatge et sorprendras i t'adonaràs que encara hi tens llocs per descobrir. I si fas de turista en la vostra pròpia ciutat?


                          fotos viaje


                          11. Seleccionar i ordenar les fotos que tens de viatges anteriors

                          Des de que existeixen les càmeres digitals, quantes fotos ets capaç d'arribar a fer en un únic viatge? I després, ja les selecciones i ordenes? Això ja costa més... Què tal aprofitar per reviure aquells fantàstics moments


                          12. Fer un viatge de pel·lícula

                          T'ho proposem literalment. Què tal resseguir les escenes d'alguna de les teves pel·lícules preferides en els escenaris on va ser ambientada? Hi ha llocs molt cinematogràfics... També ho pots fer l'equivalent amb una novel·la.


                          viaje película, viaje pelicula, escenario pelicula


                          13. Perdre't en una illa o qualsevol altre punt aïllat del món

                          El somni de qualsevol viatger. Si pots fer-ho, per què no fer realitat aquell gran viatge desitjat? Els somnis són per complir-los!



                          Nosaltres prometem complir com a mínim amb la meitat abans d'arribar a final d'any. 
                          I tu? t'atreveixes a fer-los realitat?

                           
                          Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
                          cookie law