21 de febrer del 2012

Bagan, la Manhattan de l'edat mitjana


“Imagina que reuneixes totes les catedrals medievals d’Europa a l’illa de Manhattan i que per a acabar-ho de rematar encara n’afegeixes unes quantes més, fes-ho i començaràs a entreveure la sensacional ambició arquitectònica que impera a Bagan”. Aquesta és la comparació que fa la Lonely Planet per a donar una idea de la majestuositat de Bagan per a aquell qui no hi ha estat. Després de passar-hi uns dies, us podem dir que no és pas una exageració.





Fins a 4.400 temples es van construir aquí en només 230 anys, principalment durant els segles XI i XII. Aquests són la màxima expressió de l’època d’esplendor de l’imperi burma i van ser també un dels motius de la seva decadència. És l’ambició d’un regne reflectit en la concentració de temples més gran que mai s’ha vist, és un dels majors intents de l’ésser humà d’acostar-se al territori dels déus.   

La comparació amb els temples d’Angkor de Cambotja és inevitable, però la bellesa d’uns i altres radica en una perspectiva ben diferent. Un a un, els temples d’Angkor poden resultar més espectaculars, però la visió de conjunt d’una planura esquitxada de milers d’estupes per arreu de Bagan és insuperable. A Angkor sempre faràs la teva visita en companyia de centenars de visitants, a Bagan encara pots gaudir en soledat de temples que potser fa setmanes que ningú ha trepitjat. Bagan és encara un lloc relativament desconegut per al turisme de masses.





Ens ha agradat especialment recórrer aquests paratges en bicicleta. Sense un rumb marcat i parant en aquells temples que ens venien de gust. Entrant, llanterna en mà, i descobrint pintures i gravats de fa mil anys. Grimpant pedres a munt i gaudint d’unes vistes espectaculars. 

Aquest lloc transmet una màgia difícil d’explicar...



6 comentaris :

Beltran ha dit...

M`encanta Bagan, es dels llocs del mòn que més m`han agradat! Molt maques les fotos!
Salutacions
Meritxell Beltrán

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Meritxell!
Coincidim en gustos, a nosaltres va ser el pais que més ens ha agradat del sudest asiàtic i creiem que amb els canvis que estan succeint potser no serà el mateix dintre d'uns anys. Així que recomanem molt anar-hi ara a tothom! Al Monte Popa no vam estar, devien ser impressionants les vistes, no?

http://cronicasarghonauta.com ha dit...

El títol m'ha impactat. Mai se m'hauria ocorregut aquesta comparació, però al llegir l'entrada ja hon he començat a entendre. Bagan ès un dels llocs més especials d'Àsia. Bé, de fet Mianmar és un país especial.

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Irene! Tu ho deus saber bé com és Myanmar, oi? És d'aquells llocs del que t'emportes un record que va més enllà de la simple visita a un monument, la seva gent en té gran part de culpa! :-)

Dani López ha dit...

Per començar, molt bones algunes de les fotografies, m'han agradat.

Pel lloc en si, m'agradaria molt poder estar allà i veure-ho, ha de ser impactant veure tantes construccions juntes de fa tant de temps. En el moment de la seva construcció segurament devia deixar a la gent bocabadada :D

Salutacions!

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Dani! moltes gràcies. Bagan és un lloc increíble, compleix totes les espectatives que et puguis imaginar. El millor de tot és que es manté intacte i que pots trobar-te sol passajant per molts dels seus temples. Salutacions!

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law