8 d’agost del 2012

Etiòpia, les tribus del sud


Avui continuem recordant el nostre viatge pel sud d'Etiòpia amb un altre vídeo. Aquest cop ens desplaçarem fins al territori dels hamer, dels arbore i dels dassanech.




Els hamer són l'ètnia més nombrosa del sud d'Etiòpia. També són, segons la tradició oral, els primers que encengueren el primer foc i donarem la llum a la humanitat. Se'ls distingeix sobretot pels seus elaborats pentinats fets amb fang de les seves dones i són cèlebres per la cerimònia del "Ukuli Bula" o salt del toro, amb la que els joves celebren el pas de la pubertat a l'edat adulta.

Els arbore són justament una de les ètnies menys nombroses. Amb menys de 8.000 individus segurament en un futur pròxim desapareixeran com a poble. Aquesta tribu però exhibeix un atractiu singular que es fa especialment evident en les dones i els nens. D'elles, la faldilla delata el seu estat civil: la de pell correspon a les solteres, la de roba es reserva només per a les casades.

Els dassanech tenen el trist privilegi de ser una de les ètnies més pobres del continent africà. Viuen a tocar de la frontera keniata i es creu que van arribar aquí des Sudan fa uns 200 anys fugint de la fam i la sequera, situació que malauradament no ha canviat molt per a ells amb el pas dels anys. Bona part d'ells són nòmades: traslladen els seus poblats i el bestiar a la recerca d'aigua, seguint el dictat que imposen les condicions climatològiques. Fixeu-vos en els tocats de les dones: plomes, cremalleres, xapes i casquets de bala són les "joies" i complements que aquí es porten.




Què? Amb ganes d'anar cap a Etiòpia? ;-)



D'Etiòpia també hem escrit:


T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

3 comentaris :

Marta i Gerard ha dit...

Doncs ara mateix hi aniríem!!!
Gràcies pel post i una abraçada estiuenca

Lluis ha dit...

Segons els paleontòlegs, cal situar els orígens de la humanitat -tant dels primers homínids com de la nostra espècie, la (mal) anomenada homo sapiens sapiens- a la regió que engloba Etiòpia, Kenia, Tanzània i Uganda. Així doncs, és possible que, si no els Hamer, alguna ètnia de la zona fos la capdavantera en domesticar el foc.

No deixa de ser trist, a més de paradoxal, que la terra d'on sorgiren els nostres ancestres sigui, avui, la més paupèrrima del món.

Quaderns de bitàcola ha dit...

Marta, Gerand, molt contents de llegir-vos als Quaderns! :)

Tens tota la raó Lluís. Potser mitologia, potser realitat: si no van ser els hamer alguna tribu propera va ser la que va encendre el primer foc. I sí, és contradictori o si més no sobta ara estiguin com estan. És trist, ben trist.
Gràcies pel comentari!

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law