30 de març del 2013

Les tribus del sud d'Etiòpia, una diversitat única



Després d'una intensa primera setmana de viatge en la que hem conegut els surma, desfem part del camí i tornem a dirigir-nos cap al sud rodejant la impenetrable vall de l'Omo. Durant aquesta segona setmana hem pogut comprovar la varietat de tribus diferents que hi habiten el sud d'Etiòpia. De sorpresa en sorpresa anem descobrint els hamer, els dorze, els arbore, els konso, els dassanech, els banna i els borana.

Sembla mentida que estant vivint a molt poca distància les unes de les altres hi hagi tanta diferència física i cultural entre elles. La llengua, la forma i materials dels seus habitatges i les cerimònies canvien substancialment cada cop que baixem del cotxe a conèixer un nou poblat. Entre ells no es barregen, més aviat són rivals que subsisteixen en l'àridesa del territori que habiten.

etiopia, dona surma, mujer surma
En un poblat surma.

A l'igual que en el territori surma som conscients d'estar observant un tipus de vida que s'està extingint i que en pocs anys quedarà en anècdota. Aquest cop però, aquesta sensació encara és més accentuada. Una carretera asfaltada comença també a obrir-se camí cap a la zona des d'Addis Ababa i, tot i no existir encara infraestructura turística, comencem a coincidir amb grups organitzats d'agències de turisme d'"aventura" i no són poques les ocasions en les que ens demanen propina per poder fer fotos.

Tenim la sensació que aviat aquests poblats es poden convertir en parcs temàtics i que segurament, si tornéssim en només quatre o cinc anys, el que veuríem seria ja seria totalment diferent. És un pensament egoista perquè voldríem que tot continués inalterat com ha estat des de fa anys i anys per a que el afortunat viatger que arribés a aquestes terres visqués experiències tan autèntiques com les que vam viure nosaltres amb els surma. Al cap i a la fi, aquesta carretera en teoria portarà el desenvolupament de la zona i la seva gent està totalment en el seu dret, encara que sigui a costa de perdre costums mil·lenaries.


poblat dassaneth, etiopia, tribus etiopia
En un poblat dassanech
poblado arbore, etiopia, tribus etiopia
En un poblat arbore


Deixem de banda aquestes reflexions i comencem a gaudir del moment. Som privilegiats d'haver arribat fins aquí i avui ho volem compartir amb vosaltres a través del blog. Durant els propers dies us explicarem una mica més sobre els hamer, els arbore i els dassanech, les tres ètnies que més ens van impressionar d'aquesta segona part del viatge pel sud d'Etiòpia. De moment, i per anar obrint boca, us deixem amb un vídeo que vam editar amb les millors imatges.




D'Etiòpia també hem escrit:


T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law