5 de gener del 2019

10 propòsits viatgers pel 2019


S'acaba el 2018 i comença el 2019. Com cada gener per aquestes dates, és un bon moment de plantejar-nos alguns propòsits viatgers que ens agradaria fer realitat aquest any. Mirant enrere, ens adonem que hem pogut complir molts del propòsits viatgers que ens vam marcar per l'any passat:

  • Fer un viatge de relax: A República Dominicana i a l'illa de Pulau Kapas, a Malàisia.
  • Visitar algun indret curiós que hagi estat abandonat:A Albània vam veure milers de búnquers abandonats de l'època comunista.
  • Tenir contacte amb la natura: A Borneo vam visitar diversos parcs nacionals i vam veure orangutans en llibertat. I a Islàndia vam descobrir un autèntic paradís  natural, on aquesta és la principal protagonista.
  • Anar a una destinació de platja: El de República Dominicana va ser bàsicament un viatge de sol i platja. A Malàisia vam gaudir també de l'illa de Pulau Kapas.
  • Anar a una destinació de fred (i si pot ser, amb neu!): Indubtablement, a Islàndia.
  • Descobrir racons propers: Al 2018 vam redescobrir paratges de la Costa Daurada, Girona, Besalú, Banyoles…
  • Seguir tenint contacte amb la gent local: És un dels nostres lemes quan viatgem, l'autèntica manera de conèixer un lloc.
  • Cuidar la salut: En els nostres viatges caminem molt i intentem menjar de forma equilibrada, descobrint la gastronomia local, això sí ;)

Aquest nou any 2019 hem volgut plantejar-nos uns nous petits reptes pel que fa als nostres viatges (alguns dels anteriors els seguirem complint). Aquests són els nostres 10 propòsits viatgers pel 2019:

1. Slow travel

Viatjar d'una manera més relaxada per gaudir de la realitat que t'envolta i conèixer amb més detall el lloc on vas. Moltes vegades el fet de voler veure el màxim de coses en un temps limitat no ens deixa veure més enllà dels típics monuments. L'"Slow travel" és una manera de viatjar relaxada on cadascú decideix què li ve més de gust fer en cada moment, sense planejar gaire anteriorment.

El tranquil llac Orhid, a la ciutat que duu el mateix nom (Macedònia)


2. Redescobrir racons de la teva pròpia ciutat

Oi que passejant per la teva ciutat en algun moment has descobert una joia arquitectònica o bé una plaça amb encant que no coneixies? Si en el teu cas vius en un poble i ja t'ho coneixes tot, et recomanen que vagis a la teva ciutat més propera i facis l'exercici de passejar per alguna zona que fa temps no hi anaves. Segur que t'emportes alguna sorpresa agradable.

Una de les entrades de la Plaza de Sant Felip Neri, a Barcelona


3. Viatjar lleugers d'equipatge

És fàcil dir-ho, però fer-ho? Som capaços en un viatge de deu dies de no incloure a la maleta els "per si de cas"? Totes aquelles coses que creiem imprescindibles però que quan tornem a casa ens adonem que no hem utilitzat o que no ens hem posat (en el cas de la roba i el calçat). Ens hem plantejat si són realment necessàries? Hauríem de fer la maleta o motxilla pensant de manera pràctica. De fet, qualsevol cosa que necessitem en cas d'urgència normalment la podrem comprar al destí. En aquest article sobre Com fer l'equipatge de mà i no morir en l'intent donem alguns trucs per aconseguir encabir tot a la motxilla/maleta.

Equipatge de mà

4. Desconnectar

El teu dia a dia no et permet parar el ritme i necessites allunyar-te per agafar aire fresc i respirar per carregar piles? Viatjar és el millor antídot. Però no cal anar-se'n molt lluny per desconnectar de tot i sentir que desacceleres el peu del gas. Només que estiguis uns dies a la muntanya o a la platja en contacte amb la natura és fàcil aconseguir-ho.

Relax a Pulau Kapas, Malàisia

5. Deixar-nos sorprendre per destins poc turístics

Mirar a la guia quins llocs són d'interès per visitar és útil, però no cal que tinguis un pla estricte per fer cada dia. Deixa't portar per la sorpresa de descobrir-ho per tu mateix. De vegades caminant per carrers adjacents del centre neuràlgic es poden trobar llocs ben interessants, com un bon restaurant local, una plaça tranquil.la o bé coincidir amb algun esdeveniment. Si no proves de sortir dels llocs més coneguts, aquestes coses te les perds.

Dos monjos ens obren les portes al monestir Visoki Dechani de Kosovo


6. Profunditzar en la cultura local a través de la gent

Visitar les icones més famoses d'un país o fer fotos de monuments està molt bé però aprofundir sobre la cultura i la forma de vida del lloc és el que realment enriqueix el viatge. Per això ens agrada conèixer i conversar la gent local. Volem saber de les seves històries, que ens expliquin com viuen, com és el seu dia a dia.

Menjar a casa d'una família al petit poble de kang de 3000 anys, al nord d'Iran

7. Tenir contacte amb la natura i els animals

Repetim propòsit de l'any anterior perquè creiem que és important anar de tant en tant a la muntanya, veure verd, respirar aire pur i que la nostra filla conegui el medi ambient i vegi com viuen els animals al seu propi hàbitat. Un propòsit que creiem imprescindible per a totes les famílies. A la selva de Borneo (Malàisia) o als paratges espectaculars de Taiwan vam gaudir molt de la natura.

Vistes de la costa de Green Island, Taiwan

8. Portar a terme aquell repte que tens pendent

Fer aquella ruta per la que mai trobes temps, pujar una muntanya, baixar un riu en kayak o tirar-te en paracaigudes. Alguna idea més? Fes-ho!

Potser aquest post sobre 25 coses a fer en alguns dels llocs més espectaculars del món et pot donar algunes idees.

Somni viatger fet realitat a Machu Picchu, la ciutat perduda dels inques (Perú)

9. Gaudir d'una posta de sol en un lloc increïble

Ens encanten les postes de sol! De fet som caçadors de postes de sol. Allà on anem intentem un dia o altre estar en el moment i el lloc adequat per a veure aquest espectacle visual. Són imatges que es queden gravades en la retina. Què millor que una posta de sol en un lloc màgic? Aquesta posta de sol a Pulau Kapas (Malàisia) mentre ens banyàvem a la platja va ser genial.

Pare i filla gaudint del bany i la posta de sol a Pulau Kapas, Malàisia

10. Fer turisme de proximitat

Moltes vegades no cal anar gaire lluny per veure grans joies. No sempre cal anar a l'altra punta del món per trobar un paisatge espectacular o un racó amb encant. Cada viatge pot ser un nou descobriment. Volem conèixer nous llocs propers on mai hem estat, i tornar a d'altres dels que guardem bons records.
A Besalú amb en Jordi, la Su i el seu fill Ibai, del blog www.enrutapress.com


Per un any ple de viatges, que tingueu un feliç 2019 viatger!


T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law