2 de juny del 2014

10 motius per tornar a Berlín (o visitar-la per primer cop...)


Feia ja 7 anys del nostre primer viatge a Berlín i assegurem que en teníem moltes ganes de tornar-hi. Des del primer moment que vam trepitjar la ciutat ens va impactar i ara, després d'haver tornat per segona vegada, hem de confirmar un desig que ens passava pel cap fa molt de temps: "Si haguéssim de viure en una ciutat europea, aquesta seria Berlín!".

Aquesta vegada gràcies a Visit Berlin (Turisme de Berlín) i airberlin hem pogut gaudir d'experiències inoblidables que difícilment haguéssim viscut si haguéssim anat sols. Hi hem anat amb altres companys de Barcelona Travel Bloggers, una companyia de luxe que han fet l'estança molt agradable: Juli de Experiencia en Europa, Bea de Don't stop travelling, Jessica de Barcelona Blonde, Amadeu de Amadeudeu i Rachelle de Surfing the Planet. Ha estat un viatge per recordar!

Per això, hem volgut fer una compilació del motius que ens han portat a repetir el nostre viatge a Berlín, que també són els mateixos pels quals hi tornaríem un altre cop! Aquí van:


1. El mur:

Aquest any 2014 se celebra el 25 aniversari de la caiguda del mur de Berlín, que va estar 28 anys en peu (del 61 al 89). És una ocasió perfecta per rememorar la història i fer una ruta per un del símbols que ha marcat aquesta ciutat. La part més conservada fa 1,3 Km. de llarg i s'anomena Side East Gallery, convertida des de fa uns anys en la galeria d'art a l'aire lliure més llarga d'Europa pels seus graffitis de molts artistes famosos. Ara és un imprescindible en qualsevol visita.



2. L'Arquitectura:

Berlín és sinònim d'arquitectura i de contrastos: per una banda és una de les ciutats europees amb més edificis moderns per m2, i per l'altra també es pot veure l'empremta d'una arquitectura soviètica que ha deixat el llegat comunista de l'Alemanya de l'Est, com la Cinquena Avinguda, la primera avinguda socialista de la Alemanya comunista, la qual la seva construcció imitava a les grans avingudes de Moscú i Leningrad, avui San Petersburg. Es caracteritza per ser edificis d'una arquitectura idèntica amb una façana sòbria.


La part oest està plena dels edificis més moderns de primer ordre: la cúpula de vidre del Reichtag o Bundestag (el parlament alemany) feta per l'arquitecte Norman Foster amb una rampa en forma d'espiral plena de miralls és una de les obres més conegudes. A la Postdammer Platz trobem l'emblemàtic Sony Center de l'arquitecte Helmut Jahn, un complexe ple de tendes, restaurants, un centre de conferències, hotel, oficines, museus, cinema, teatre, Legoland y la tenda de Sony. D'altres edificis a ressaltar són el Kulturforum, diversos edificis dedicats a la cultura dissenyats per Hans Scharoun, com també el Museu del Jueus de Daniel Libeskind, les Ambaixades dels països nòrdics (Alfred Berger & Tina Parkkinen Architects, Joachim Pysall, Peter Stahrenberg), el DZ bank de Frank Gehry, etc. Infinitat d'edificis construïts a partir dels anys 80 que han donat a la ciutat l'aire cosmopolita i moderns que té avui en dia. Podeu trobar més info aquí.



3. La història:

Si Berlín es caracteritza per alguna cosa, és ser història pura del s.XX. Els inicis d'aquest segle (anys 20-30) van ser uns anys en que hi havia un clima d'ostentació i excesos per part de les classes més pudents; les més desfavorides, en canvi, patien un crisi que va fer que la societat arribés a un radicalisme polític que va fer pujar al poder a Hitler l'any 33. L'Alemanya nazi, amb intenció imperialista i de convertir-se en una potència mundial va ocupar Polònia i Anglaterra i França li van declarar la guerra (segona guerra mundial), que finalment va perdre. Les potències aliades van decidir partir Berlín en quatre zones d'ocupació (anglesa, francòfona, americana i soviètica). Les mesures de treball de la zona de l'est (soviètica) van ocasionar moltes revoltes i que la gent fugís a la part oriental, així que d'un dia per l'altre es va decidir aixecar un mur que dividia les dues zones i que va estar en peu durant 28 anys (del 61 al 89), separant a moltes famílies i amics. La part est va ser la RDA (República Democràtica Alemanya), mentre que la oest era la RFA (República Federal Alemanya). Al 1989, després d'un seguit de revoltes, el poble va fer caure el mur i va arribar la Reunificació, un període que va suposar un abans i un després en la història de Berlín, obrint noves vies d'esperança i llibertat.

Un singular símbol de la segona guerra mundial és l'església Kaiser-Wilhelm-Gedächniskirche, anomenada "la dent buida" que a la segona guerra mundial gairebé destruïda. Per recordar els fets, van voler mantenir-la amb la part superior tal i com va quedar. Ara és testimoni mut del passat de la guerra que va sofrir.




4. Els parcs:

Berlín és de les ciutat europees que s'emporten la palma pel que fa a número i extensió de parcs públics. El Tiergarten és EL PARC amb majúscules; amb les seves 210 hectàrees és el pulmó de la ciutat, dins del qual es pot trobar el zoo. El Mauerpark s'ha convertit en el parc que més gent atrau el diumenges, ja que s'organitza una zona de karaoke on tothom pot participar, una experiència molt divertida. Un altre parc molt original és l'antic aeroport de Tempelhof, des del 2008 ja en desús i al mig de la ciutat, que avui dia ha estat reconvertit en una zona de pícnic i per practicar esports. Altres parcs (i no menys importants) són: el Friedrichshain, el Viktoriapark, el Botanischer Garten o jardí botànic.



5. Les bicicletes:

Estan per tot arreu, a les voreres, als parcs, ales feines, a les estacions...sembla un dels símbols identificatius dels berlinesos i ens encanta!. És el vehicle més utilitzat i pràctic per a molts, a més del més ecològic; i és que la ciutat té 890 qm. de carrils bici! Una dada que ja ens agradaria tenir en moltes ciutats. Els carrils bici et permeten moure't d'un apunta a l'altra sense cap mena de problema. És més, la gent està tant acostumada a anar en bici que cadascú sap perfectament per on ha d'anar i deixa passar a l'altre.




6. Les vistes:

Ja que la ciutat té un munt de parcs i arquitectura especial, és una bona idea veure les vistes de la ciutat des d'algun d'aquests punts:
Des de la Fersehturm (torre de TV), a 207 metres d'alçada es poden veure unes vistes de 360º de tota la ciutat en el seu mirador. També des de l'ascensor Panorama, el més més ràpid d'Europa, que es troba a la Postdamer Platz hi han bones vistes de l'skyline. Una mica més lluny, des de dalt de Siegessäule (la torre de la Victòria) on es pot veure la Fersehturm i unes magnífiques vistes al parc Tiergarten.



7. La cultura:

Berlín és una ciutat cultural i cosmopolita, un aparador al món de les últimes avantguardes artístiques; trobem el festival de cinema internacional, la Berlinale, museus, exposicions, teatre, fires i una oferta que mai es pot abarcar quan un es planteja què visitar. Una de les exposicions que hi han actualment i que valen molt la pena és la retrospectiva internacional de David Bowie que es pot trobar a la Martin-Gropius-Bau.



8. La nit berlinesa:

El Berlín que no para mai es troba als seus pubs, els seus clubs, bars...no hi una zona concreta on es surt, tot Berlín esdevé una festa incessant. Un pot començar la nit prenent una cervesa al barri de Kreuzberg (barri turc) i continuar la festa al carrer veient un grup de rock i acabar en un dels molts clubs del modern barri de Prenzlauer Berg. Berlín no tanca portes en tota la nit, així que els berlinesos són de fer molta festa en llocs diversos. No està malament, oi?


9. L'ambient obert:

En poques ciutats es respira un ambient tan obert i de llibertat com a Berlín. Els parcs i els carrers estan sempre plens de gent que canta, balla, toca música. Als locals i les terrasses hi ha un ambient distès que convida a conèixer gent que prové de món molt diferents i interessant, altres cultures i hi ha un clima relaxat. La llibertat d'expressió es palpa en el seu dia a dia; Berlín és una de les ciutats bandera per la comunitat Gay (aquí tothom mostra la seva tendència sexual amb llibertat i orgull); es per això que cada any se celebra la Love Parade, un dels festivals gays més importants que atrau a un públic multitudinari, sent referència a Europa.



10. El currywurst:

El plat per excel.lència de Berlín és salsitxa alemanya cuita o rostida que se serveix tallada amb una salsa de quètxup o tomàquet i curri en pols. No deixa de ser una salsitxa, però si visites la ciutat has de tastar una sí o sí!



Estem segurs que després de llegir tots aquest motius deus estar pensant en agafar un bitllet d'avió a Berlín. Nosaltres també!!!



T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

12 comentaris :

Verónica Paz ha dit...

Ja hi tinc ganes ja!! a veure si cau aviat ;)

Gio Laguna ha dit...

Berlin és meravellós!!! :)

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Verónica! Berlín és una ciutat que més que veure-la, s'ha de viure. Segur que t'encantarà quan hi vagis! :-)

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Gio! Tota la raó! Berlín per a nosaltres o té tot com a ciutat, per això hem volgut explicar en aquest post algunes de les raons perquè hi tornaríem, però n'hi han més de 10 segur! :-)

Elisabet R. Luján ha dit...

M'encataria anar a Berlín! M'ho apunto tot! :)

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Elisabet! Perfecte, Berlín ho té tot: història, cultura, art...és una llista infinita que no acabaríem mai, ja veuràs que quan hi vagis tindràs ganes de tornar!

Companys de Viatge ha dit...

Molt bona selecció! Vénen moltes ganes de repetir, especialment a la primavera o a l'estiu:-) Per a nosaltres un altre element molt identificatiu de la ciutat és el riu Spree. Passejant per la seva riba, o per algun dels canals, pots descobrir racons molt especials i si fas algun creuer turístic per la ciutat tens unes vistes impressionants de la zona ministerial i de molts altres indrets. Sempre hi ha tantes coses a fer, que Berlín no te l'acabes mai!

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola parella! Ja sabem que sou uns incondicionals de Berlín, nosaltres també! Cert, a la riba del riu Spree hi han indrets molt interessants...Tornem plegats? :)

Estefanía ha dit...

Hola de nou nois!

Feia dies no us feia cap comentari.... un bon pla de marketing heu fet amb aquest post de Berlín!! jo no he estat però per les vostres recomanacions em quedo amb l'arquitectura, els parcs, les vistes, la cultura i la nit berlinesa!!!!!

Petons!

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Estefania! Moltes gràcies, la veritat és que Berlín té tot el que es pot desitjar en una ciutat, mai t'avorreixes! Una abraçada!

Raúl - Que bonito es viajar ha dit...

Berlin és una de les ciutats que més m'ha agradat, vam anar al Desembre i he d'afegir al teu llistat els seus mercats nadalencs com un atractiu més per visitar-la.

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Raúl! Berlín és una de les nostres ciutats europees favorites! No hem anat per Nadal, però pel que dius, estem segurs que val molt la pena. Salutacions viatgeres! :)

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law