12 de juny del 2014

La millor arquitectura de Berlín


És nomenar la paraula arquitectura i ens ve al cap Berlín! La raó és que aquesta ciutat és pionera en molts estils i ha travessat moltes transformacions urbanístiques que han deixat un llegat molt singular. Des de l'època prussiana, passant per l'arquitectura soviètica dels russos edificant una ciutat fundada en els ideals comunistes a la febre constructiva de la unificació. La història de la ciutat ha marcat el seu llegat arquitectònic.

Qualsevol persona que li agradi l'arquitectura ha de fer un viatge a Berlín, i la primera visita ineludible és la Potsdamer Platz. Aquesta zona de la ciutat va quedar totalment destruïda després dels bombardejos de la Segona Guerra Mundial i durant l'existència del mur de Berlín es va convertir en terra de ningú. En els anys 50 i 60 va ser la plaça més moderna del món, amb el primer semàfor d'Europa (amb un rellotge inclòs), però durant els 28 anys de separació de l'Alemanya de l'est i l'oest va donar una gran davallada. Més tard, amb la re-unificació, es va convertir en l'indret principal de construcció de diversos edificis que van ser la seu de les empreses més importants del país, com el Sony Center.

Postdammer Plaz, Berlin
Edificis a la Postdammer Plazt

Berlin
Sony Center

La part est de la ciutat té un disseny totalment comunista, com a exemples trobem des de l'aeroport de Tempelhof, que va anar quedant cada vegada més engolit per altres construccions de la ciutat i ara convertit en parc públic, fins a l'edifici de l'Stasi, el que va ser el servei secret per l'interior i l'estranger de la RDA. Aquest edifici es recorda sobretot perquè va ser un lloc de vigilància i repressió on es van cometre tortures amb els ciutadans crítics amb el sistema. Avui en dia, davant d'aquest trobem el Memorial de l'holocaust.

aeropuerto Berlin
L'aeroport de Tempelhof d'arquitectura soviètica, ara ja en desús

Berlin
L'edifici de l'Stasi

Un altre lloc imprescindible és el Barri Governamental, que abans de la caiguda del mur es trobava a Bonn i aleshores es va decidir traslladar el parlament a Berlín. La nostra visita hauria de començat pel renovat Reichtag o Bundestag, amb la impressionant cúpula de vidre de Norman Foster, amb unes escales espirals que deixen veure un joc de perspectives dels seus miralls i des d'on es pot contemplar la ciutat.

Bundestag, Berlin
El Reichtag, el parlament alemany

Berlin
Cúpula del Reichtag, de Norman Foster

Els principals edificis que podem trobar al barri governamental són els edificis de Paul Löbe, Marie Elisabeth Lüders i Jakob Kaiser Haus on es troba el Bundeskanzleramt o Cancelleria alemanya, un edifici totalment blanc a la vora del riu que transmet molta pau.

cancilleria alemana, Berlin
El Bundeskanzleramt o cancilleria alemanya

Una de les demostracions de que Berlín és la capital europea de l'arquitectura és la Bauhaus, a un estil artístic i arquitectònic dels anys 20 en el qual els seus principals baluards eren els pintors Moholy-Nagy, Kandinsky i Klee. Aquest estil es basava a conjuminar les Belles arts amb les Arts aplicades. Els seus principals exponents a nivell arquitectònic van ser Mies Van de Rohe i Walter Gropius, tots dos censurats pel règim d'Hitler van acabar portant les seves idees a Estats Units, on van guanyar molts adeptes.

L' edifici dels Arxius de la Bauhaus es va construir basat en la idea de Walter Gropius com a centre on donar cabuda a tot el moviment de la Bauhaus. Dins trobarem obres de pintura, arquitectura, fotografia, mobiliari, música, etc. Molt a prop d'aquest està la Nova Galeria Nacional obra de l'arquitecte Mies van der Rohe, un de les principals personalitats d'aquest moviment.

Berlin
Edifici de la Bauhaus

La Kulturhaus és un conjunt d'edificis culturals construït en la dècada dels 50-60 a la vora de Berlín Occidental, després que la majoria dels béns culturals de la ciutat, un cop unificada s'haguessin perdut després del Mur de Berlín. El Kulturforum es caracteritza per la seva innovadora arquitectura modernista; diversos edificis es distingeixen pels dissenys orgànics de Hans Scharoun i la Neue Nationalgalerie va ser dissenyada per Mies van der Rohe. Aquí tenen cabuda festivals de música, teatre, cinema, discoteques. El centre està format per més de 20 edificis units creant un mur de maó, amb xemeneies i torres distintives en cada cantonada.Avui en dia, el Kulturforum es troba a l'oest de la Potsdamer Platz.

Berlin
Kulturhaus

Els museus de Berlín també tenen el seu què: per una banda destaquem el Museu Jueu de Berlín, obra de Daniel Libeskind, un exponent d'arquitectura moderna; per l'altra -i ja més clàssic- el Museu Pergam, situat a la coneguda Illa dels Museus, és la millor mostra de l'arquitectura grega que hi ha fora de Grècia, on podem trobar l'altar de Pèrgam.

Berlin
Museu jueu

Berlin
Illa dels museus

I tot això no és més que un resum del que es pot trobar a Berlín pel que fa a nivell arquitectònic. També tenim la part d'història, com la del mur de Berlín, que el 2014 celebra 25 aniversari de la seva caiguda. I per fer venir ganes d'anar-hi també pots llegir els 10 motius per tornar a Berlín. Es nota que ens encanta aquesta ciutat?



T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law