17 de juny del 2013

Balenes i tortugues a les costes de Brasil


Qui conegui una mica l'Enric, sabrà de la seva passió pels animals. Bitxo que es mou, cap a allà que va. Si pot hi juga, si es deixa el toca i, si no, l'observa. Una afició que ens ha portat en els nostres viatges a jugar amb tigres a Tailàndia, anar a buscar anacondes a l'amazonia boliviana o a nedar amb tonyines a les costes tarragonines.

Aquesta afició va ser justament un dels motius que ens va fer decidir per les platges de Praia do Forte i no unes altres i és que, justament, el litoral de l'estat de Bahia és un dels millors llocs del continent americà per veure balenes i tortugues marines.




Cada any durant els mesos de setembre i octubre centenars de tortugues marines trien la sorra de les platges de Praia do Forte per pondre els seus ous. Exemplars de fins a quatre de espècies de les vuit existents al món s'arriben fins les costes brasileres per reproduir-se, algunes d'elles poden arribar a superar els dos metres de llargada (en el cas de les tortugues laud). Posteriorment, durant els primers mesos de l'any següent, les platges son literalment envaïdes per les petites cries que al sortir de l'ou instintivament es dirigeixen cap al mar per iniciar un nou cicle. Moments que esdevenen unes espectacles de la natura inoblidables per aquell que pot viure'ls en directe. No va ser el nostre cas, que no vam coincidir en l'època i ens vam haver de conformar amb la visita al centre de visitants del Projeto Tamar.




Si vas a Praia do Forte no pots deixar de visitar la seu nacional del Projeto Tamar, l'ambiciós projecte de protecció de tortugues marines del Brasil, i aprendre una mica més sobre la vida d'aquest animal i l'important paper que desenvolupa l'entitat en la seva preservació. Es calcula que cada temporada el projecte protegeix uns 14.000 nius i unes 650.000 tortuguetes però més enllà d'aquests números creiem que l'èxit de Tamar radica en la concienciació i relació que estableix amb les comunitats locals, incentivant que la cultura de la protecció substitueixi la de la depredació. Els mateixos pescadors que fa una anys mataven les tortugues a dia d'avui treballen pel projecte. La col·laboració mitjançant importants subvencions per part de grans empreses com Petrobras així com el reclam turístic que suposa el projecte per la zona completen l'èxit de la difícil fórmula que combina protecció del medi ambient i desenvolupament econòmic de la zona.

Al centre de visitants s'hi poden veure tortugues de diverses espècies i tamanys a més d'exemplars d'altres animals marins com estrelles de mar, crancs i algun tauró. Si no ha canviat la cosa, cada tarde a les cinc entre finals de desembre i mitjans de febrer s'efectua també l'alliberament de cries a la platja de just davant del centre.   


 


L'altra gran experiència que podeu viure a les costes pròximes de Praia do Forte és l'avistament de balenes. Una activitat excitant però només apta per aquells que no es maregin a alta mar ;-)

Les costes del Brasil són zona de migració entre els mesos de juliol i setembre, on arriben des del sud de l'Atlàntic per reproduir-se. La reina de la zona és la balena geperuda o iubarta, un senyor bitxo que pot arribar a medir 15 metres i pesar 50 tones. Amb aquestes referències ja us podeu imaginar l'experiència que suposa veure de prop algun dels seus exemplars.

L'oferta d'opcions per anar a veure-les a alta mar és variada però per nosaltres la millor és fer-ho a través de l'Instituto Baleia Jubarte. Nosaltres així ho vam fer. Amb ells l'experiència va més enllà del simple avistament, és una forma de col·laborar amb aquesta ONG i, un detall important... la sortida té "garantia": si durant la sortida tens la mala sort de no veure cap balena, et donen l'opció de repetir al dia següent de forma gratuïta.




Previ a pujar al catamarà et donen una bona explicació sobre la vida d'aquests cetacis, les espècies de la zona, el seu cicle migratori i la seva delicada situació. Ja a bord, la navegació a alta mar també és més que una simple atracció turística. En realitat el que fas és acompanyar un grup de biòlegs i voluntaris de l'Instituto en la seva feina diària de recompte d'exemplars (que per cert es distingeixen per les marques i colors de la seva cua, una mena de empremtes dactilars que fan a cada exemplar únic).

Hem de remarcar però que l'experiència no és tan idíl·lica com pugui semblar si et toca mar moguda, com va ser el nostre cas. Els bots que donava l'embarcació a sobre les onades i que en un principi eren divertits, al cap d'una estona ja no feien gaire gràcia. Al cap de mitja hora de sortir i seguint els consells de la tripulació, tothom estava callat i mirant a l'horitzó per intentar evitar al màxim els efectes del ara amunt ara avall de les ones. Fins i tot una de les biòlogues va acabar vomitant. No cal donar més detalls.




Una bona estona després i ja amb l'esperança perduda de veure balenes (o potser és que amb el mareig se'ns va fer el temps molt llarg) apareix una balena unes desenes de metres més enllà. Un parell de tripulants criden: una balena! On, on? Tothom s'oblida de cop del mareig i corre a mirar cap a on senyalen.

La visió és increïble, mai havíem estat tan aprop d'un animal tan gran! La sensació és que triga molt en sortir a l'exterior, però quan surt desplega les seves aletes i tira un raig ben gran d'aigua cap amunt. Fa un so difícil de definir, una mena de xisclet molt agut amb el que es comunica amb d'altres exemplars. Quin espectacle, estem meravellats!

El que ens és més difícil és fer una foto en comptes d'estar mirant la balena (les imatges que us mostrem, no fan justícia). Després vam tenir la sort de veure dues més, i una d'elles amb la seva cria. Simplement, emocionant. A poc que pugueu viviu aquesta experiència, sigui a Praia do Forte o a a qualsevol altre lloc del món!





De Brasil hem publicat:

 T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

    11 comentaris :

    Unknown ha dit...

    Oh maquissim! vull veure tortugues i balenes pero ja! no passo pel brasil al meu #worldrip, però a veure si com a minim hi ha algun lloc on veure animalons tan macos!

    una abraçada!

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Carla!
    Mooolta enveja només escoltar la paraula #worldtrip! :)

    Val molt la pena veure fauna en el seu hàbitat natural. Així que apunta-t'ho: indispensable. Una volta al món no és una autèntica volta al món si no incorpores natura :P
    Dels llocs per on passes ens sembla que on tindràs més oportunitat serà per centreamèrica. Tan Panama com Costa Rica són també paradisos naturals.

    Tic-tac, tic-tac, tic-tac... s'acosta el gran dia!!! ;)

    Lluis ha dit...

    Hola,

    Hem de confessar, no sense vergonya, que les imatges de les platges de la zona i,sobretot, les de les tortugues i balenes, ens provoca enveja. I no és pas que no gaudíssim del litoral de Paraty, amb la seva vegetació exuberant i el ventall cromàtic virtualment infinit de totes les modalitats possibles del verd, sinó que, senzillament, ens adonem que ens manquen experiències tan intenses i -si més no per nosaltres, tan desconegudes com les que descriviu.

    La conclusió, doncs, s'imposa amb tota la seva força, amb tota la seva intensitat, encisadora i inapelable alhora: haurem de tornar a Brasil per visitar paratges com aquest o, en cas que no ens resulti possible, a un altre indret on pooguem gaudir de la contemplació d'aquests cetacis i, tot seguit, poder relaxar-nos tot banyant-nos en platges inoblidables.

    Maria José i Lluís

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Lluis, quines paraules...

    Nosaltres vam tenir la mateixa sensació quan explicàveu la vostra experiència pel país i ens descobríeu llocs desconeguts per nosaltres. El nostre pensament era: la de coses que té Brasil i que encara ens queden per veure! Però és que és tan gran que no te l'acabes!

    Però això es positiu... Sempre és bo deixar-se alguna cosa, perquè aquesta és l'excusa perfecta per començar a pensar en tornar-hi. Per què hi tornareu, no? ;)

    Babyboom ha dit...

    Son increíbles los dos animales: las tortugas y las ballenas aunque lo de las anacondas en Bolivia no lo veo muy claro, creo que por allí no me verian, jejejeje. Nosotros estuvimos viendo las ballenas en Puerto Madryn, en Argentina y fue una experiencia increíble aunque nuestro barco por suerte no se movió tanto, jejejeje. Un abrazo!!! ;-)

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Tú lo has dicho! Increible presenciar la evolución de un bicho tan grande como el barco en el que navegas. Suerte tuvisteis del mar con calma! Suponemos que así, todavía se disfruta mucho más de la experiencia :)

    Nosotros cuando estuvimos en Argentina nos quedamos con las ganas de repetir pero no coincidió con la época de ballenas de Puerto Madryn :( La excusa perfecta para volver ;)

    Saludos!!!

    Estefania ha dit...

    Hola a tots!

    Dir-vos que crec és una experiència fantàstica aquesta de poder contemplar les tortugues i les balenes de tant a prop! jo només els he vist en documentals (que per cert m'encanten) però crec no té res a veure a fer-ho 'in situ' és un dels aspectes que també m'havien comentat del Brasil, la seva rica i extensa fauna, pel que veig és un país que no te l'acabes mai....

    Una abraçada!

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Estefania, ja tardes!!!

    Entre els arguments que t'hem donat la Maria José, el Lluis i nosaltres, em sembla que aquest estiu toca viatjar a Brasil, no? ;)

    Estefania ha dit...

    Enric!

    Estic per treure'm demà mateix un bitllet d'anada però no se si el de tornada!;-)

    Altres indrets ha dit...

    Hola Celia i Enric, us vull felicitar pel bloc, i us comunico que us he nominat pel premi Dardos, felicitats!!!
    http://altresindrets.com/2013/06/29/premi-dardos-per-altres-indrets/

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Miquel, moltes gràcies pel premi, tot un honor! i felicitats a tu també per rebre'l, el teu bloc s'ho val!

    Salutacions

     
    Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
    cookie law