11 de juny del 2020

Taiwan: una urbanització futurista abandonada


Observar i esbossar històries a partir de les pistes que deixen dels objectes que han quedat, tancar els ulls i imaginar com era la gent que hi habitava, escoltar el silenci i reflexionar sobre l'imparable pas del temps... La bellesa decadent de la petjada d'allò que un dia va estar ple de vida i que avui només és un miratge del que va ser, exerceix en nosaltres una gran capacitat d'atracció.

Aquí o a l'altra punta del món, si coneixem d'algun lloc abandonat singular, intentem visitar-lo. I a Taiwan aquest ha estat en un dels leitmotivs del nostre viatge, amb l'arquitecte Matti Suuronen com a principal protagonista. Si en un article anterior us mostràvem una urbanització formada per les seves "Futuro house" amb forma d'ovni, avui rescatem de l'oblit un altre disseny seu no menys futurista: les "Venturo house".








L'arquitecte finlandès va idear el disseny "Venturo" al 1971, tres anys després de crear les icòniques cases en forma de platets voladors. El concepte era el mateix: cases modulars prefabricades de materials resistents però lleugers, fàcilment transportables segons conveniència del seu propietari. L'estructura estava feta de fibra de vidre amb una capa intermèdia d'espuma de poliuretà de cinc centímetres de gruix, el terra originàriament estava revestit de parquet i els quatre laterals bàsicament eren finestrals.

El kit per muntar-la pesava quatre tones i constava set peces que es lliuraven en dos mòduls: un que contenia el bany, la cuina i la sauna (opcional) i l'altre que incloïa la resta de l'estructura. Un cop muntada, l'habitacle disposava d'una superfície de 45 m².










La "Venturo house" va ser ideada per ser una casa d'estiueig, però el mòdul va tenir també altres usos i es va habilitar com a botiga, quiosc, cafeteria... Així una de les primeres comandes la va fer l'empresa petroliera BP, que va comprar tres unitats per utilitzar-les com a estacions de servei a Suècia.

De totes formes, tot i l'acollida inicial, la "Venturo house" no va tenir l'èxit de la seva predecessora. La crisi del petroli del 1973 va afectar les vendes de l'empresa finlandesa que en tenia la patent, no obstant en va vendre la llicencia de producció a 23 fàbriques d'arreu del món. Segurament les cases d'aquesta urbanització del nord de Taiwan van ser fabricades al Japó.






Informació pràctica:
Aquesta urbanització es troba a Wanli, a 35 km del centre de Taipei. Està a tocar de la urbanització de "Futuro house", disseny del mateix arquitecte. L’autobús 1815 té parada davant del Howard Green Bay Resort Hotel, a 5 minuts caminat de la urbanització abandonada. Aquesta visita val la pena combinar-la amb la del parc geològic de Yehliu, 4 km més al nord.

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law