25 d’abril del 2020

Taiwan: una base aèria extraterrestre abandonada


Podria ser l’escenari d’una pel·lícula de ciència-ficció dels 60, però no és cap decorat. És un lloc ben real i es troba a la costa nord de Taiwan, és tracta d’una urbanització de disseny futurista que va quedar abandonada fa anys.




Les cases amb forma de platets voladors són un disseny del 1968 de l'arquitecte finlandès Matti Suuronen, que va batejar amb el nom de "Futuro house". Justament, aquestes cases van ser concebudes com a portàtils per poder-se transportar amb helicòpter i canviar-les fàcilment de lloc segons la conveniència del seu propietari. Estaven construïdes amb materials resistents però lleugers i disposaven d'unes potes telescòpiques que permetia instal·lar-les pràcticament en qualsevol lloc.

Era l'època àlgida de la cursa espacial, l'home estava a punt d'arribar a la Lluna i les pel·lícules d'extraterrestres estaven de moda. No cal dir que la idea de Matti Suuronen va fer fortuna i va vendre les seves “Futuro house” per arreu del món. Fins i tot a l'Antàrtida se'n van instal·lar diverses.






L'innovador disseny va arribar també a Taiwan, on un promotor va decidir construir una urbanització d'alt standing a primera línia de mar. En aquest cas, va dotar a les cases d'una base i unes escales de formigó per accedir-hi, amb la idea d'habilitar-les com a cases d'estiueig estables. La sort però va donar l'esquena a aquest centre residencial des d'un bon inici: durant la seva construcció van morir dos treballadors per accident i quan el drac de pedra que havia d'instal·lar-se en l'arc d'accés a la urbanització va partir-se en dos, el lloc va guanyar-se definitivament la fama de maleït. Algunes de les cases van arribar a ocupar-se però moltes no van arribar a vendre mai.






Avui el misteri envolta aquest lloc. Ja no hi habita ningú però, explorant els interiors d'aquests platets voladors, les estances sembla que fossin abandonades de forma sobtada, quedant tot tal qual va ser abandonat fa unes dècades. Uns llibres a sobre d'un llit, el sabó al costat de la banyera, un televisor al que si li aprestéssim el botó per encendre'l sembla que encara funcionaria... El silenci, trencat únicament per la remor de fons de les onades, fa que creixi encara més la màgia de passejar per aquest indret.








Hem estat afortunats de visitar les “Futuro house” de Taiwan, de fet no sabíem del cert si quan hi arribéssim les trobaríem encara: la urbanització té una ordre de demolició pendent d'executar-se. És un lloc que no apareix a les guies de viatge i del que hem gaudit en completa solitud. Ha estat com passejar per les restes d'una base aèria extraterrestre abandonada...


Informació pràctica:
Aquesta urbanització es troba a la costa nord de Taiwan, al terme de Wanli, a 35 km del centre de Taipei. L’autobús 1815 té parada davant del Howard Green Bay Resort Hotel, a 5 minuts caminat de la urbanització abandonada. Aquesta visita val la pena combinar-la amb la del parc geològic de Yehliu, 4 km més al nord.


 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law