3 de maig del 2018

Un dia a Colmar, la perla d'Alsàcia


Alsàcia és sens dubte una de les regions de França on es pot trobar una simbiosi de bellesa, paisatge i gastronomia com en pocs llocs. En la ruta pels pobles més bonics d'Alsàcia vam establir com la nostra base Colmar, el que per molts està considerat el poble més bonic de la zona, encara que és difícil establir aquesta afirmació amb rotunditat, ja que a Alsàcia existeixen molts pobles interessants com Eguisheim, Turkheim, Riquewihr i un llarg etcètera, tots tan preciosos com a únics. El millor és visitar quants més millor i cadascú que tregui la seva pròpia opinió.


Colmar destaca perquè al Nadal acull diversos mercats nadalencs amb encant. Per aquestes dates els habitants engalanen les seves cases, carrers i tendes i el poble sencer sembla de postal. Tot i que cal dir que l'època nadalenca també atreu una gran massa de turistes que volen conèixer i fotografiar cada racó.

Un dia sencer és temps més que suficient per visitar aquelles zones més importants de Colmar, en un tranquil passeig. Una de les curiositats de la localitat, és que en l'entrada de la ciutat i situada en una rotonda, hi ha una rèplica de grans dimensions (encara que no tant com la veritable) de l'Estàtua de la Llibertat. El per què es troba aquí és fàcil de contestar: Bartholdi, l'escultor de la famosíssima estàtua que es troba a Nova York, va néixer en aquesta localitat i per això els habitants de Colmar van voler homenatjar-li amb aquesta estàtua.



El centre històric

El centre històric de la localitat de Colmar és un dels principals atractius turístics d'Alsàcia. Al voltant de la seva catedral està ple de carrers empedrats i les típiques cases d'arquitectura gòtica medieval alemanya, molt característiques per estar construïdes en fusta a l'interior i exterior de les cases, a més de tenir les façanes de colors ben vius.


Places de Colmar

La millor ruta per visitar el centre de Colmar és començar per la Place des Dominicains, una bonica plaça just al costat de l'Església des Dominicains, construïda en pedra i emplaçada en un dels llocs amb més ambient de la ciutat. A l'hivern trobem aquí un mercat nadalenc especialitzat en artesania, igual que en la Place des Martyrs de la Resisténce, que es troba a l'altre costat de l'església.

La plaça més famosa i amb més ambient de Colmar és la Place de l'Ancienne Douane. Allá es troba la Koïfhus, l'antiga duana que es troba enmig de la plaça i que dóna nom a aquest lloc. Es tracta d'un edifici històric que es pot visitar, i on també es pot provar la gastronomia d'Alsàcia. Molt a prop hi ha un canal d'aigua preciós i la font de Schwendi, dedicada a Lazare Schwendi, un general que va combatre als turcs a Hongria en el s.XVI. Si visites Colmar al Nadal, t'interessarà saber que aquí és on es troba el principal mercat nadalenc de la ciutat.


Grand Rue i Rue des Marchands

Són els dos carrers principals que passen per darrere de la Plau de l'Ancienne Douane, un altre lloc imprescindible de la ciutat. En la Rue des Marchands les tendes d'artesania se succeeixen una després d'una altra, amb moltíssims souvenirs nadalencs fets a mà. Et serà difícil no caure en la temptació i no comprar tot el que hi ha a la tenda.


Al número 11 de la Rue des Marchands -fent cantonada- es troba la Maison Pfister, un dels edificis més antics de Colmar i més famosos de la ciutat que va ser construïda en el 1537. El seu nom prové d'una de les famílies de comerciants, els Pfister, que van viure allí fins a l'any 1890. La reconeixeràs per la seva impressionant façana, decorada amb increïbles pintures sobre els quatre evangelis o les guerres germàniques.



Catedral de Saint Martin

D'estil gòtic, la Catedral és d'enormes dimensions i està situada en una plaça prou gran. L'interior és bonic, tot i que les comparacions són odioses si ho fem amb la propera catedral d'Estrasburg, molt més monumental de la de Colmar.




La Petite Venise

El nom de "la petita Venecia" ve a la semblança amb la ciutat italiana en aquesta zona de Colmar, en què els canals del riu La Lauch són descobert. El pont de la Rue Turenne és un d'aquests llocs de postal que no et pots perdre i, per als més romàntics, podràs aprofitar per gaudir d'una sopa amb vistes privilegiades des de qualsevol dels petits restaurants amb encant que hi ha als canals. Un altre lloc amb bones vistes de la zona és el pont del Boulevar de Saint Pierre, al que s'arriba baixant pels carrers dels voltants del riu.



Quai de la poissonerie

Quai de la poissonerie és una pintoresca molla on vivien la majoria de pescadors de la ciutat. Antigament, la pesca es va emmagatzemar en estanys i es va vendre al mercat de peix, avui és un lloc de passeig ideal per a qui disposa de temps per perdre's pels carrers.

Com a curiositat, el 1706 hi va haver una gran incendi a la zona que uneix el districte de Tanneurs i la Petita Venecia i els últims anys s'han restaurat moltes cases tradicionals, quedant molt semblant a com era fa 300 anys. Hi ha un lloc perfecte per a les millors vistes: sobre el pont de la Rue des Écoles davant el mercat cobert. A les dues bandes es pot veure el canal amb les cases de fons de façanes ben colorides. Semblen de conte.


Mercat cobert

Al costat del pont de la Rue des Écoles trobem aquest peculiar mercat cobert, en el qual a la seva interior trobem tota l'àmplia oferta de productes locals i gourmet, com el pa, la fruita, el vi, el formatge, el foie gras ... Un bon lloc per menjar gastronomia de bona qualitat i provar algun dels vins de la zona.


Informació útil pel viatger


Com arribar a Colmar

En avió: L'aeroport més proper a Colmar és el de Basilea-Mulhouse-Freiburg a Basilea, Suïssa. Easy Jeat compta amb molt bones ofertes per volar a aquesta zona. Per això, l'ideal és arribar en avió i després desplaçar-te en cotxe o en tren. 

En coche: És una molt bona opció per arribar a Colmar des de Basilea i, a banda de que et permet fer la popular ruta del vi que recorre diversos pobles d'Alsàcia.

En tren: Colmar està a només 30 minuts en tren des de Basilea i a 30 minuts des d'Estrasburg. És un mitjà de transport ideal per arribar fins a Colmar.

Allotjament

Colmar és el lloc ideal per allotjar-se a Alsàcia. Està molt a prop de totes les altres localitats de la regió, té molta més oferta (i més econòmica) hotelera que altres pobles tradicionals i a més és una ciutat amb encant. La nostra recomanació és escollir un apartament amb cuina per poder fer algun menjar. I que estigui a prop del casc antic, des d'on es pot visitar l'àrea donant-se un passeig. Si penses anar en època nadalenca, l'ideal és reservar allotjament amb bastant temps, ja que per aquestes dates està molt sol·licitat i els preus són molt més cars a mesura que s'acosta el Nadal.

Menjar

Colmar no destaca per ser una ciutat gaire barata per menjar. Un cafè por valer uns 3 € i una aigua en un restaurant uns 4-6 €. El preu d'un menú senzill val 16-20 € (sense beguda). Recomanem provar els productes de la zona, com el foie-gras, els formatges (hi ha moltes varietats) i el vi. Així que si disposes d'un allotjament amb cuina, una bona idea és comprar productes locals i cuinar-los.


De viatger a viatger

Com tothom sap, Colmar és conegut sobretot pels seus mercats nadalencs, però si t'agrada la tranquil·litat, més gaudiràs de la ciutat en una altra època. Nosaltres escollim el mes d'octubre per visitar Alsàcia i creiem que va ser tot un èxit. Tot i que no vam veure els pobles engalanats dels típics albercocs i decoració nadalenca, podíem gaudir de l'increïble paisatge dels vins tenyits d'amarres i ocres de la zona, caminar per les calles de Colmar tranquil·lament i sense turisme de masses i aparcar el cotxe sense problema cada vegada que arribéssim a un lloc (alguna cosa impossible en Nadal). Aquesta va ser la nostra experiència, que no té per què ser la millor, però per a nosaltres que no som molt de llocs massificats, ens va encantar.

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law