12 de desembre del 2017

Ruta pels pobles més bonics d'Alsàcia


A l'extrem nord-est de França, tocant amb la frontera d'Alemanya i Suïssa, hi ha un lloc on els seus poblets tenen cases amb les façanes de colors, les cigonyes posen els nius en les seves teulades i on caminar pels seus carrerons empedrats és com entrar en un decorat de conte. Es tracta d'Alsàcia, una de les regions de França que destaca per les seves vinyes i per tenir uns pobles amb tant encant que et semblaran perfectes. I no cal dir si viatges en període pre-Nadal i visites seus coneguts mercats de Nadal, que tot i que hi hagi molt més turisme en aquestes dates, val molt la pena.


Nosaltres no vam anar a l'Alsàcia en període de Nadal, però vam viatjar allà en plena tardor i hem de dir que va ser tot un encert. En aquesta època de l'any ens va encantar recórrer la zona en cotxe perquè vam gaudir d'un paisatge de vinyes (omnipresent en tota la regió) de colors marrons i ocres molt singular i del que vam tornar totalment enamorats. Va ser un viatge de relax, en el qual vam parar de tant en tant entre poble i poble per visitar algun que altre celler. Plaers que dóna gust tenir quan no tens pressa per arribar enlloc, sinó que tractes de gaudir cada parada que t'ofereix el camí. Per això sabem que tornarem a l'Alsàcia.


Encara que ens agrada el "slow travel" no ens perdem res que valgui la pena, i vam recórrer els pobles més bonics d'Alsàcia per aquest ordre que en breu expliquem:

Colmar

Colmar s'enorgulleix de ser una de les localitats més visitades d'Alsàcia. Atractius no li falten. És el poble on va néixer Frédéric Auguste Bartholdi, l'escultor de l'estàtua de la Llibertat de Nova York, per això podem veure una rèplica d'aquesta i una gran grandària a l'entrada d'aquesta localitat.


En el seu casc antic trobem un dels llocs amb més encant que hem vist en aquesta ruta per Alsàcia: La Petite Venise (la petita Venècia), la zona més visitada pels turistes. Es tracta d'un barri de cases tradicionals amb façanes de pintades de colors i balcons plens de flors que envolten el riu Launch. Hi ha diversos canals on es pot fer una passejada amb barca i veure la ciutat des d'una altra perspectiva. Una vegada el visitis, veuràs que els adjectius grandiloqüents es queden curts per expressar tanta bellesa! La Petit Venise deu el seu nom als pescadors que es van assentar en aquest lloc i que van construir cases amb façanes de vius colors i que s'han mantingut intactes fins a dia d'avui.

<


Després de veure aquest barri, és bona idea passejar per Place de L'Ancienne Douane, amb una bonica font al centre i l'emblemàtic edifici Koïfhus darrere. Després passejar per Rue des Marchands, on es poden veure les botigues en antics edificis amb aparadors preciosos decorats al detall. Tot un plaer per a la vista. Per després arribar a la preciosa Casa Pfister (considerada com la més bonica de Colmar) i finalitzar a la Catedral de Colmar.

Eguisheim

Va ser triat com el poble preferit dels francesos el 2013 i està inclòs com un dels pobles més bonics de França a Les Plus Buaux Villages de France. Està situat a tan sols 7 km de Colmar, així que és una bona opció visitar-lo a primera hora del dia, quan encara no han arribat gairebé turistes.

Eguisheim té una estructura circular, un centre amb acolorides cases en carrers empedrats al centre del qual hi ha la bonica plaça del Châteu Sant-Lleó amb les restes d'un antic castell. És molt fàcil fer la seva visita perquè durant el recorregut es poden trobar fletxes que indiquen el sentit de la visita i cartells informatius.

Recomanem començar la visita a Eguisheim per Rue du Rempart (part sud), just a l'entrada del poble, on hi ha la casa més fotografiada de tot Alsàcia. Quant vegis carrer, entendràs el perquè.



Riquewirh

Riquewihr és un dels principals pobles vinícoles d'Alsàcia i un dels més bonics. I amb raó. És un lloc on no pots parar de fer fotos perquè sembla talment de conte. Balcons plens de flors, façanes que semblen acabades de pintar, aparadors als quals no falta detall i (val a dir) que els carrers estan més netes que una patena. Gairebé ratlla la perfecció.

Al final del carrer principal trobem un dels llocs més fotografiats de Riquewirh: la Font Sinne (s'utilitzava per rentar les bótes i recipients de vi) i la gran Torre Dolder amb un rellotge a la part interior, que podem travessar per la seva porta de fusta i sortir de l'entramat de carrers per veure part de l'antiga muralla.




Ribeauvillé

Aquest petit poble de ple de colorides cases típiques alsacianes és tremendament turístic, però val molt la pena acostar-se per fer una passejada. Al llarg del seu carrer principal es pot trobar qualsevol tipus de souvenir, pastisseries tan ben decorades i amb aparadors tan desitjable que no podràs evitar entrar i emportar-te una de les seves delícies. Qualsevol racó d'aquesta localitat et semblarà tret d'un lloc de conte, tan perfecte ... que no podràs parar de fotografiar-ho tot.



Turckheim

Aquest petit poble és una joia. Ens va agradar com el que més per ser potser la localitat que visitem d'Alsàcia amb menys turisme i amb més vida local. Un lloc pel qual passejar tranquil·lament i assaborir cada racó sense presses.

El punt més important de Turckheim és la Place Turenne en la qual es concentren diversos edificis històrics: una església, l'Ajuntament i l'Hôtel des Deux-Clefs (una antiga hostatgeria). A pocs passos d'aquesta hi ha un antic edifici anomenat Corps de Garde, l'actual Oficina de Turisme, juntament amb una font del segle XVIII fàcil de localitzar perquè té una estàtua de la Verge i el nen Jesús. Perdre't pels carrers adjacents a aquestes places és descobrir petites sorpreses en forma de decoració casolana que tant ens agrada als que no estem acostumats a tant detall.



Molt a prop de Riquewihr i Ribeauvillé hi ha els pobles de Kaysersberg i Hunawihr, que no vam visitar per falta de temps, però que hem llegit que tenen un encant semblant a aquests.


Informació útil pel viatger

- Consideracions: La regió d'Alsàcia amb prou feines té 200 km de longitud i la distància entre els pobles pot arribar a ser tan sols de 7 km. Així que realitzar aquesta ruta és fàcil i còmode, ja que es poden visitar diversos el mateix dia tranquil·lament. A això cal afegir que les localitats tenen una mida molt reduït, tot i que pensem que vas a parar a cada casa, font, torre i botiga per fer un munt de fotos. Pel que el temps a dedicar a cada lloc és molt subjectiu.

Si disposes de temps suficient et recomanem que t'apropis a Estrasburg (a 72 km de Colmar), visitis Struthof (un camp de concentració de la Segona Guerra Mundial a França) i et deleixis amb les vistes de Rheinnfall (una de les cataractes més impressionants de Suïssa) o fins i tot dediquis un dia a visitar Vaduz, a capital de Liechtenstein, un petit estat que limita amb Suïssa i Àustria. Qualsevol de les opcions és bona per conèixer una mica més aquesta zona. I com sempre, com més dies li dediquis, molt millor.


- Com arribar a Alsàcia: el més còmode és agafar un avió a Basilea-Mulhouse, sent el transport més ràpid. Com a curiositat, el seu aeroport es troba entre tres països: França, Suïssa i Alemanya, així que cal estar atent / a a la sortida que prens.

-Transport entre els pobles d'Alsàcia:

  • Cicloturisme: és molt habitual veure grups de cicloturistes realitzant la ruta de pobles o ruta del vi en època estival, tot i que considerem que cal tenir un mínim entrenament perquè per la zona hi ha alguns pujols a què pujar. Hi ha una oferta d'allotjament en gairebé cada poble, així que es poden fer rutes en diverses etapes còmodament.
  • Cotxe: Per nosaltres és la millor opció per recórrer els poblets d'Alsàcia. El cotxe és el transport més fàcil per moure't (no cal fer molts quilòmetres). A més, pots parar pel camí per veure el paisatge, fer unes fotos o visitar algun celler. Nosaltres vam realitzar el lloguer de cotxe directament a l'aeroport de Basilea i des d'allà ja ens vam moure per tota Alsàcia còmodament.
  • Autobús: des de la població de Colmar hi ha força freqüència amb bus a les altres poblacions d'Alsàcia (consultar horaris). És una opció més, encara que nosaltres creiem que és més còmode moure't en cotxe per no estar condicionat pels horaris.

- Allotjament: El poble de Colmar és un bon lloc com a base per visitar els pobles del voltant (és a molt pocs quilòmetres dels altres pobles que anomenem), i hi ha una àmplia oferta d'allotjament (hotels, apartaments, etc.) ja que és una localitat més gran. A més de ser un dels pobles de visita obligada d'Alsàcia. Si viatges en època nadalenca, recomanem reservar l'allotjament amb molt de temps, els preus se solen inflar en aquestes dates.

- Curiositats
  • Idioma: a Alsàcia es parla majoritàriament francès (i uns pocs saben l'alsacià, una llengua anterior a l'alemany). Així que tots els noms germànics dels pobles, cal llegir-los amb accent francès.
  • Gastronomia i vi: Les especialitats de la regió són la tarte-flambée, els bretzels i els vins alsacians, amb una àmplia oferta. Així que si t'agrada el tema vinícola, vas a gaudir de valent.



Cigonyes: Alsàcia és la regió de les cigonyes. Es troben per tot arreu, ja que posen els seus nius on els plau: a les cases, torres, campanars ... Per això s'han convertit en una imatge d'Alsàcia i trobaràs un munt de souvenirs sobre elles.


Segur que hi ha molts més pobles d'Alsàcia amb encant que ens van faltar per visitar, si coneixes algun que creus que val la pena conèixer, et convidem a que ens deixis el seu nom en els comentaris.


T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

     
    Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
    cookie law