23 de febrer del 2015

Mons, 10 experiències per viure a la ciutat belga

Desconeguda per molts, la regió de Valònia queda habitualment fora de les rutes de qui viatja a Bèlgica, que es concentra en els atractius de Flandes deixant de banda el sud del país. Nosaltres mateix ens incloem en aquest grup: en el nostre primer viatge al país vam visitar Brussel·les, Bruges i Gant però per manca de temps -i desconeixement- no ens vam plantejar incloure cap destí de la regió francòfona. Amb la recent escapada a la inauguració de Mons com a Capital Europea de la Cultura 2015 hem començat a descobrir una part de Bèlgica que, injustament oblidada per molts viatgers, presenta suficients atractius com per incloure-la en els circuits o dedicar-li un viatge per si sol. Dinant, Namur, Lieja, Spa, les Ardenes, Waterloo... són llocs que ens ve de gust de conèixer i esperem poder fer-ho aviat.


mons

De moment el primer tastet de Valònia l’hem fet a Mons, una animada ciutat universitària que ha aconseguit captivar-nos amb la seva oferta cultural i patrimonial. Aquest 2015 el ritme de la ciutat el marquen els esdeveniments de la seva capitalitat cultural, uns actes que fan que passejar-se pels seus carrers sigui una sorpresa contínua pel visitant. Però, a banda d'aquest títol que té data de caducitat, Mons té una ampli ventall de llocs ben interessants per a visitar. Aquestes són les nostres...



10 experiències per viure a Mons 

1. Pujar al “catiau” i gaudir de les vistes de la ciutat

Erigit al segle XVII, aquesta torre de 87 metres d'altura té el privilegi de ser l'únic campanar barroc de tota Bèlgica, aquest valor l’ha fet mereixedor de ser un dels tres patrimonis de la humanitat de la ciutat. Tant famós és, que s'ha convertit en la icona de la ciutat. A la primavera del 2015, s'inaugurarà a l'interior un curiós museu dedicat a la ciutat i la seva història, i des de la seva part superior es podrà gaudir de les millors panoràmiques de la ciutat. Per cert, el campanar de Mons té ni més ni menys que 49 campanes! T'imagines pujar a veure la panoràmica de la ciutat mentre estan totes sonant?


mons, belgica

2. Viatjar als orígens de Mons a través de les mines neolítiques de Spiennes

Mons és un dels centres miners més antics d’Europa. Des de els seus orígens i fins fa només unes dècades, la seva economia s’ha basat en els recursos que ha extret de les seves entranyes. A sis kilòmetres del centre de la ciutat, les mines neolítiques de Spiennes tenen més de sis mil anys d'antiguitat i és dels pocs de les seves característiques que es conserven al continent. A la primavera de 2015 s'obrirà un renovat centre d'interpretació que permetrà conèixer més detalls sobre aquest espai, així com fer visites guiades cap a l'interior de la mina. És el segon patrimoni de la humanitat de Mons.

3. Reviure la batalla de Sant Jordi i el drac al “Doudou”

L'última menció de la Unesco no és un monument, sinó una festivitat. I no pas una qualsevol... El “Doudou” és un esdeveniment multitudinari que se celebra des de fa més de 650 anys el diumenge de Trinitat (el 2015 coincideix que és el dia 31 de maig) i que comença amb la processó del Carro d'Or (una pomposa carrossa del 1780) per acabar amb el combat de Lumençon, una espectacular representació d'origen medieval de la lluita entre Sant Jordi i el drac a la Grand-Place.


carro oro

4. Passejar pels carrers del casc antic

Mons és famós pel seu casc històric, on destaquen els elements gòtics i barrocs. Tot i les guerres i els infortunis, la fesomia del centre de la ciutat no ha variat gaire de com era al segle XVIII. El fet de no ser tant turística com d’altres ciutats del país permet també al visitant de gaudir d’alguns dels seus carrers i places gairebé en la solitud. Deixar de banda la guia i deixar-se portar per l’instint per trobar racons amb encant aquí funciona.


calles mons

5. Assaborir una cervesa belga en un dels restaurants de la Gran Place 

La Grand Place és el veritable cor del centre històric. És el punt de trobada per excel·lència dels veïns de Mons i el lloc ideal per prendre-li el pols de la ciutat. Aquí s’hi celebra el combat de Lumençon a la primavera, les taules i les cadires de bars i restaurants l’ocupen durant el bon temps i el mercat de Nadal hi anuncia l’arribada de l’hivern. Quin millor lloc que aquest per assaborir una de les famoses cerveses belgues? 

6. Prendre’s un descans al Jardin du Meyeur de l’Hotel de Ville 

Monumental i esvelt, l’edifici de l’ajuntament presideix la Grand Place. Va ser aixecat durant la segona meitat del segle XV. No només el seu exterior impressiona, val molt la pena fer un cop d'ull als seus interiors i passejar pels seu jardí. L’interior allotja nombroses sales amb mobiliari, quadres i tapissos d’entre el segle XVI i XVIII (només visitables durant els mesos de juliol i agost o bé mitjançant visita concertada la resta de l’any). El jardí interior de l’alcalde (de lliure accés) és un altre dels racons encisadors de la ciutat. Tranquil i amagat, és un lloc ideal per prendre’s un descans, seure en un dels seus bancs i escoltar el so de l’aigua de la font de “Le Ropieur”.


Mons

7. Admirar les escultures i els vitralls de la col·legiata de Sainte Waudru

Imponent i sòbria per fora, deliciosament ornamentada per dins, així és la col·legiata que pren el nom i allotja les restes de la patrona. D’estil gòtic brabant consta de tres naus de 115 metres de llarg i 29 petites capelles, però són els colors dels seus vitralls i el realisme de les escultures de Jacques du Broeucq el que veritablement li donen valor. Guarda també el famós Carro d'Or del "Doudou".


Mons

8. Seguir les passes de Van Gogh a les rodalies de la ciutat 

Van Gogh va viure a Cuesmes, a 4 km de Mons, entre 1878 i 1880. Aquí és on va decidir dedicar-se professionalment a la pintura i va inspirar-se per algunes de les seves obres posteriors. Diversos llocs de la zona són testimoni mut del pas de l'artista per aquesta zona minera, entre les quals la modesta casa que va habitar i que avui s'ha transformat en un petit museu amb un recorregut escenografiat que narra la vida d'aquest genial artista.

9. Admirar les obres del Museu de les Belles Arts de Mons (BAM)

D’entre tota l’oferta museística, destaquem el Museu de Belles Arts (BAM). Situat des del 2007 en un edifici d'arquitectura ultra-moderna, funcional i obert, és un d’aquells museus que conviden a passar-hi unes quantes hores. Té col·leccions itinerants i permanents. Aquí és on vam visitar l'exposició "Van Gogh al Borinage: el naixement d'un artista" (fins al 17 de maig de 2015), sobre els inicis del pintor.

10. Acariciar el mico de Mons i gaudir d’una temporada de bona sort

L'equivalent al Manneken Pis de Brussel·les, a Mons té forma de mico. Es tracta d’una petita escultura de bronze del segle XV que s’ha fet molt popular a la ciutat. Està a la façana de l’Ajuntament (Hotel de Ville) i la tradició diu que acariciar-lo amb la mà esquerra porta bona sort. Així que... prohibit marxar de la ciutat sense haver-li passa't la mà pel cap!

Mons


Totes aquestes propostes i moltes més les pots trobar a la pàgina web de Turisme de Bèlgica: Brussel·les-Valònia. Nosaltres ja hem començat a conèixer la Bèlgica més desconeguda i hi pensem tornar aviat. I tu, t'animes a anar-hi?


15 de febrer del 2015

Mons, Capital Europea de la Cultura 2015


Ja pots anar anotant Mons i la regió de Valònia a la llista de possibles viatges per aquest 2015. La ciutat belga ha estat designada Capital Europea de la Cultura i ho celebrarà amb més de 300 grans actes culturals i al voltant d'un miler d'activitats, amb el suport de 22 institucions culturals i 18 ciutats de la zona. Sense cap mena de dubte Mons és un dels destins a considerar per aquest any.


Actes de la inauguració de Mons 2015.

On la tecnologia es troba amb la cultura 

"On la tecnologia es troba amb la cultura" és el lema de Mons per la seva capitalitat cultural europea. Tota una declaració d'intencions per aquesta petita ciutat de 100.000 habitants que va patir una greu crisi minera i que ha sabut reinventar-se apostant per la innovació tecnològica com a nou motor econòmic. Des de que al 2010 Google va engegar el centre de servidors per a Europa en el municipi de Saint-Ghislain, a deu quilòmetres de Mons, la zona ha atret com un imant a un centenar d'empreses tecnològiques i ha creat The Digital Innovation Valley. Molts projectes de Mons 2015 s'han beneficiat d'aquesta embranzida tecnològica.


Actes de la inauguració de Mons 2015

Una ciutat que es reinventa

Poques ciutats poden presumir de tenir tres Patrimonis de la Humanitat UNESCO, Mons és una d'elles. El "catiau" -l'únic campanar barroc de Bèlgica-, les mines neolítiques de Spiennes i la festa del "Doudou" -una espectacular representació d'origen medieval de la lluita entre Sant Jordi i el drac- compten amb aquest reconeixement. Si amb aquesta carta de presentació no n'hi havia prou per atreure al visitant, aquest 2015 Mons inaugurarà cinc nous museus, dues sales de concerts i el palau de congressos, un imponent edifici dissenyat per Daniel Libeskind -arquitecte de la zona cero de Nova York- que recrea el casc d'un vaixell lluitant contra les onades.



Activitats i exposicions els 365 dies de l'any

El programa d'esdeveniments i activitats culturals que tindran lloc al llarg de tot l'any és enorme. Organitzat en àrees temàtiques (festes, gastronomia, art a la ciutat, teatre, dansa, música, literatura, disseny, moda, món digital, joventut…), el programa de Mons 2015 busca la participació ciutadana i la dels 2,5 milions de visitants que s'esperen. No hi haurà un sol dia sense alguna cosa a fer i visitar. Entre tota l'oferta volem destacar:

"Van Gogh al Borinage, el naixement d'un artista"
Centre d'Art Contemporani BAM, del 25 de gener al 17 de maig
L'estrella del programa d'exposicions és "Van Gogh al Borinage, el naixement d'un artista", que dona a conèixer la història d'un període crucial a la vida del pintor: va ser durant la seva estada en aquesta regió (l'àrea minera de Valònia) entre 1878 i 1880 quan va decidir abandonar el seu lloc de pastor de l'església per dedicar-se a la pintura. 


Exposició "Van Gogh al Borinage, el naixement d'un artista".

Mons Superstar
Anciens Abattoirs, del 24 de gener al 12 d'abril
Exposició que fa un recorregut per perfils innovadors d'homes i dones originaris de Mons que han sobresortit per les seves idees o invencions, una presentació de Mons al món d'una manera original a través d'una experiència innovadora i multimèdia. Hem de dir que després d'haver vist l'exposició, ens ha encantat!

Via: Festival International Scènes et Nouvelles Technologies
Diferents espais, del 12 al 25 de març
Festival que pretén ser punt de trobada de les arts escèniques i les noves tecnologies. Durant aquests dies qui estigui a la ciutat tindrà l'oportunitat de veure teatre innovador i transgressor d'artistes de renom mundial.

Instal·lacions urbanes
Espais públics de la ciutat, del 04 d'abril al 21 de setembre
Una nova generació d'artistes ocuparà amb les seves obres els carrers i places de Mons durant la primavera i l'estiu. La ciutat esdevindrà una sorpresa contínua pel visitant.


Exposició "Mons Superstar"

La Xina ardent: escultura monumental contemporània 
Anciens Abattoirs, del 4 de juliol al 4 d'octubre
Les obres de vint artistes xinesos d'avantguarda mostraran a Mons l'efervescència de l'escena artística del gegant asiàtic.

City Sonic: International Festival of Sound Art
Tota la ciutat, del 10 al 27 de setembre 
Artistes locals i internacionals de diferents disciplines (música actual, arts visuals, literatura, arts digitals, disseny, ...) oferiran els seus concerts i performances amb el so com a tret unificador.

L'home, el drac i la mort
Museu d'Art Contemporani de Valònia-Brusel·les, del 18 d'octubre al 17 de gener de 2016
Sant Jordi, a l'igual que a Catalunya, té una gran importància a Mons. Aquesta mostra exposarà la historia, tradició, evolució, imaginari i mite del Sant i el drac a través de pintures, escultures, dibuixos i d'altres manifestacions artístiques. 


No, no és Nàpols. És una manifestació artística dels carrers de Mons.


INFORMACIÓ PRÀCTICA

La web Mons 2015 exposa de forma detallada tots els actes i esdeveniments dels que el visitant pot gaudir a la Capital Europea de la Cultura -moltes són gratuïtes-. La web es complementa amb l'aplicació pel mòbil "Visit Mons" (android i iphone) que, a més de la programació, inclou també informació pràctica sobre la ciutat. També es pot seguir tot el que passa a Mons a traves de les xarxes socials, d'entre les que destaquem l'originalitat i qualitat de les fotografies del seu compte Flickr.

A la web de l'Oficina Turisme de Bèlgica: Brusel·les-Valònia trobaràs tota la informació necessària per preparar el viatge i conèixer els atractius de la zona: què visitar, com arribar, allotjament, gastronomia, activitats, etc. També els trobaràs a Facebook, Twitter i Instagram.


________________________________________________________________________

Volem agrair a l'Oficina de Turisme de Bèlgica: Brussel·les-Valònia l'oportunitat que ens ha ofert de gaudir dels actes d'inauguració de Mons 2015 i de descobrir la ciutat juntament amb els companys de Barcelona Travel Bloggers (bcnTB). Els blogs associats en els que també podràs trobar informació són: The Backpack Traveller, Ruben y el mundo i Surfing the planet.


T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

    7 de febrer del 2015

    Els millors carnavals de Catalunya


    ARTICLE ACTUALITZAT AL GENER DE 2020

    Versión en español

    Ja tens la teva disfressa? En uns dies arriba Carnaval!

    El carnaval és possiblement la festa pagana que més persones celebren i gaudeixen arreu del món. A Catalunya se celebra sempre coincidint amb la lluna nova (el mes de febrer o bé començaments de març), de Dijous gras a Dimecres de cendra. En la festa, té vital importància l'arribada i el regnat del rei Carnestoltes i també l'enterrament de la sardina. Durant una setmana, la transgressió i la sàtira es fan els amos dels carrers, per on desfilen comparses i rues plenes de gent. Tothom pot disfressar-se i dir la seva, sempre que no travessi els límits establerts de la llei. Diguem que es dóna plena llibertat per expressar-se obertament tant a nivell d'indumentària com de pensament als carrers. Es tracta de moments de revolta controlada en què el món es posa momentàniament cap per avall i els excessos precedeixen els dejunis de la Quaresma.


    carnaval Cataluña
    Rua al carnaval de Lloret de Mar

    L'origen del Carnaval


    Alguns historiadors remunten els orígens del Carnaval en les festivitats de les antigues Sumèria i Egipte, fa més de 5000 anys. Posteriorment va prendre forma de bacanals en honor de Bacus a l'Imperi romà, déu del vi, i des d'allà es va expandir per arreu d'Europa. Se suposa que la paraula "carnaval" deriva del terme llatí "carnelevarium", que significava "treure la carn" i que es referia a la prohibició religiosa de menjar carn durant els quaranta dies que dura la quaresma.

    A l'Edat medieval, tan inflexible pel que fa al compliment de les normes religioses i la persecució dels qui no les respectaven, va renéixer el carnaval tal i com l'entenem a dia d'avui. En aquesta època, es celebrava amb jocs, banquets, balls i diversions en general, amb molt menjar i molta beguda, amb l'objecte d'afrontar l'abstinència dels dies posteriors amb el cos ben enfortit i preparat. A l'època de la reconquesta ja era costum disfressar-se i gastar bromes a l'espai públic en determinats dies de l'any. Més tard, en diferents èpoques, van venir les prohibicions de les màscares o directament la prohibició de la celebració. Així ho va fer Franco l'any 1937, fent gairebé desaparèixer la festivitat a tot l'estat espanyol. Si bé en algunes poblacions se seguien celebrant mig d'amagat, els hi faltava la part més més essencial de la festa: la rauxa i la disbauxa. Va ser cap als anys 70 quan poc a poc molts municipis, amb la iniciativa popular -i la complicitat dels ajuntaments- van anar recuperant la festa en la seva vessant més transgressora. Ara, any rera any, és ser un dels moments més esperats dins el calendari municipal.

    De festes de Carnaval hi ha gairebé a tots els municipis de Catalunya, a continuació en destaquem unes quantes:


    1. Carnaval de Sitges

    El Carnaval de Sitges comença amb un toc de sortida ben singular: l'"Arribo" de Dijous Gras, on s'acostuma repartir el Ban, un edicte d'articles burlescs que dicta el rei Carnestoltes. Després de l'"Arribo", el rei serà rebut per la Corporació municipal i farà el seu "predicot" (sermó) des del balcó de l'Ajuntament, acompanyat pels ministres del seu govern que engloben la disbauxa. A partir d'aquí el Carnestoltes pren el poder de la vila de sitges i inicia el seu breu regnat. Els moments més àlgids de la festa són les rues de la disbauxa del diumenge i de l'extermini del dimarts (festa local). A la primera, hi participen més de 50 carrosses i 3.500 persones, totes disfressades. La segona, el gran clàssic del carrer del Pecat, és encara més multitudinària que la primera. I per als més petits existeix la Rua infantil de diumenge. El Carnaval finalitza amb el dimecres de Cendra, quan se celebra l'enterrament de sa majestat Carnestoltes.


    sitges
    Rua a Sitges (foto de www.blogs.descobrir.cat)
    Del 20 al 26 de febrer. Més informació a: www.sitges.cat


    2. Carnaval de Torelló

    El "Carnaval de terra endins", tal i com s'anomena el carnaval de Torelló, comença amb el cop d'estat del rei Carnestoltes, que habitualment té lloc una setmana abans de l'inici de la festa. A partir d'aquest moment, aquest nou rei de mentida pren el poder del govern i, després de fer el Ball del Banyut, comença una gran festa on participa tot el poble. Durant el carnaval de Torelló es fa una rua d'inversió de sexes que s'anomena "Rua de les Senyoretes i els Homenots" (els homes van disfressats de senyoretes i les noies de senyors), l'escenificació sexual del 'pullassu' i una rua de carrosses guarnides que reparteix premis en diferents categories.


    El "pullasso" (foto de www.carnavaltorello.cat)

    Però aquí no acaba pas tot! El diumenge encara hi ha temps pel carnaval infantil i l'enterrament de la sardina. És un no parar!

    Del 20 al 26 de febrer. Més informació a www.carnavaltorello.cat

    3. Carnaval de Solsona

    Dins la història de la ciutat de Solsona, l’any 1971 és un any especial, doncs es recupera la festa del Carnaval després de molts anys d'haver estat prohibit. Aquell any un grup de joves van decidir, amb el suport de la població i de les autoritats locals, fer arribar de nou després de 35 anys el rei Carnestoltes, llegir un sermó crític i finalment cremar el ninot del rei el dimecres de cendra, com havia estat sempre la tradició, l'acte conegut com a enterrament de la sardina.

    Segons diu una llegenda, antigament a Solsona van fer pujar un ruc al campanar de la Seu per a que es mengés les herbes que hi creixien. És per aquest motiu que cada dissabte i dilluns de Carnaval es penja un ase de peluix a la torre que ruixa el públic que hi ha sota amb aigua. També hi ha rues, desfilades i activitats com les enramades, passa-carrers on hi han Capgrossos i balls de gegants. Finalment, l’enterrament d’en Carnestoltes es fa a la plaça del Ruc.


    Ball de gegants a Solsona (foto de www.visitpirineus.com)
    Del 20 de febrer a l'1 de març. Més informació a www.carnavalsolsona.com

    4. Carnaval de Tarragona

    El Carnestoltes tarragoní se celebra amb múltiples actes paral·lels, com ara la Diada Gastronòmica del Xarró Tarragoní o la cursa d'andròmines, anomenada 'Baixada del pajaritu'. A la Rua de l'Artesania, la que es fa dissabte a la tarda/vespre, hi participen totes les comparses, i a la de diumenge, la de Lluïment, només és per les quinze millors comparses i les del Rei i la Reina, és a dir, disset en total, una elecció que es fa tenint en compte les disfresses de l'any anterior.

    Com a curiositat, durant el segle XIX, el doctor Mistela era el personatge que acompanyava al rei Carnestoltes en el seu patiment final, el seu metge. Mentre els altres li receptaven coses estrafolàries, ell li feia passar el dolor amb l'alcohol. Ara, el diumenge de Carnaval, quan acaba la Rua de Lluïment, el doctor Mistela també apareix al balcó de l'Ajuntament al costat dels comparsers.


    Rua a Tarragona (foto de www.tarragonaturisme.cat)
    Del 15 al 25 de febrer. Més informació a: www.tarragona.cat


    5. Carnaval de Vilanova i la Geltrú

    El Carnaval de Vilanova, documentat l'any 1790, és un dels més antics que existeixen a Catalunya Durant tots aquests anys ha conservat elements únics com la "Merengada", una guerra de merengues on tothom acaba de color blanc, el Dijous Gras i l'"Arrivo "(el sermó satíric del rei Carnestoltes), (el divendres), la Nit de Mascarots (dissabte) i les famoses comparses i la guerra de caramels (el diumenge). L'enterrament de la sardina culmina amb una bona sardinada per a tot el poble.


    Vilanova i la Geltrú - Comparsers
     Gent amb barretina catalana al carnaval de Vilanova i la Geltrú (foto de Wikimedia Commons)
    Del 20 al 26 de febrer. Més informació a www.carnavaldevilanova.cat


    6. Carnaval de Costa Brava Sud 

    Les poblacions de costa Brava Sud, Blanes, Lloret i Tossa de Mar, s'uneixen per fer el Carnaval de la Costa Brava. En el cas de Lloret de Mar, el Carnestoltes arriba divendres i és rebut amb un sopar de mongetes i botifarra per a tothom que vagi disfressat. El punt àlgid de la festa és dissabte, amb la Rua, que prepara el terreny pel ball de les Dones. Les celebracions acaben el dimecres de Cendra amb l'enterrament de la Sardina, durant el qual és imprescindible anar vestit de dol rigorós i portar un ciri per acompanyar el seguici.

    blanes
    Rua al carnaval de Blanes (foto de www.blanes.cat)

    Del 21 de febrer al 8 de març. Més informació a: www.blanes.cat
                                                                       www.lloret.cat
                                                                       www.tossademar.cat


    Encara no t'has decidit a quin carnaval aniràs?
    T'animem a visitar més d'un d'aquests municipis en aquest dies de rauxa i disbauxa i viure una festivitat ben singular!!!


     
    Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
    cookie law