23 de febrer del 2015

Mons, 10 experiències per viure a la ciutat belga

Desconeguda per molts, la regió de Valònia queda habitualment fora de les rutes de qui viatja a Bèlgica, que es concentra en els atractius de Flandes deixant de banda el sud del país. Nosaltres mateix ens incloem en aquest grup: en el nostre primer viatge al país vam visitar Brussel·les, Bruges i Gant però per manca de temps -i desconeixement- no ens vam plantejar incloure cap destí de la regió francòfona. Amb la recent escapada a la inauguració de Mons com a Capital Europea de la Cultura 2015 hem començat a descobrir una part de Bèlgica que, injustament oblidada per molts viatgers, presenta suficients atractius com per incloure-la en els circuits o dedicar-li un viatge per si sol. Dinant, Namur, Lieja, Spa, les Ardenes, Waterloo... són llocs que ens ve de gust de conèixer i esperem poder fer-ho aviat.


mons

De moment el primer tastet de Valònia l’hem fet a Mons, una animada ciutat universitària que ha aconseguit captivar-nos amb la seva oferta cultural i patrimonial. Aquest 2015 el ritme de la ciutat el marquen els esdeveniments de la seva capitalitat cultural, uns actes que fan que passejar-se pels seus carrers sigui una sorpresa contínua pel visitant. Però, a banda d'aquest títol que té data de caducitat, Mons té una ampli ventall de llocs ben interessants per a visitar. Aquestes són les nostres...



10 experiències per viure a Mons 

1. Pujar al “catiau” i gaudir de les vistes de la ciutat

Erigit al segle XVII, aquesta torre de 87 metres d'altura té el privilegi de ser l'únic campanar barroc de tota Bèlgica, aquest valor l’ha fet mereixedor de ser un dels tres patrimonis de la humanitat de la ciutat. Tant famós és, que s'ha convertit en la icona de la ciutat. A la primavera del 2015, s'inaugurarà a l'interior un curiós museu dedicat a la ciutat i la seva història, i des de la seva part superior es podrà gaudir de les millors panoràmiques de la ciutat. Per cert, el campanar de Mons té ni més ni menys que 49 campanes! T'imagines pujar a veure la panoràmica de la ciutat mentre estan totes sonant?


mons, belgica

2. Viatjar als orígens de Mons a través de les mines neolítiques de Spiennes

Mons és un dels centres miners més antics d’Europa. Des de els seus orígens i fins fa només unes dècades, la seva economia s’ha basat en els recursos que ha extret de les seves entranyes. A sis kilòmetres del centre de la ciutat, les mines neolítiques de Spiennes tenen més de sis mil anys d'antiguitat i és dels pocs de les seves característiques que es conserven al continent. A la primavera de 2015 s'obrirà un renovat centre d'interpretació que permetrà conèixer més detalls sobre aquest espai, així com fer visites guiades cap a l'interior de la mina. És el segon patrimoni de la humanitat de Mons.

3. Reviure la batalla de Sant Jordi i el drac al “Doudou”

L'última menció de la Unesco no és un monument, sinó una festivitat. I no pas una qualsevol... El “Doudou” és un esdeveniment multitudinari que se celebra des de fa més de 650 anys el diumenge de Trinitat (el 2015 coincideix que és el dia 31 de maig) i que comença amb la processó del Carro d'Or (una pomposa carrossa del 1780) per acabar amb el combat de Lumençon, una espectacular representació d'origen medieval de la lluita entre Sant Jordi i el drac a la Grand-Place.


carro oro

4. Passejar pels carrers del casc antic

Mons és famós pel seu casc històric, on destaquen els elements gòtics i barrocs. Tot i les guerres i els infortunis, la fesomia del centre de la ciutat no ha variat gaire de com era al segle XVIII. El fet de no ser tant turística com d’altres ciutats del país permet també al visitant de gaudir d’alguns dels seus carrers i places gairebé en la solitud. Deixar de banda la guia i deixar-se portar per l’instint per trobar racons amb encant aquí funciona.


calles mons

5. Assaborir una cervesa belga en un dels restaurants de la Gran Place 

La Grand Place és el veritable cor del centre històric. És el punt de trobada per excel·lència dels veïns de Mons i el lloc ideal per prendre-li el pols de la ciutat. Aquí s’hi celebra el combat de Lumençon a la primavera, les taules i les cadires de bars i restaurants l’ocupen durant el bon temps i el mercat de Nadal hi anuncia l’arribada de l’hivern. Quin millor lloc que aquest per assaborir una de les famoses cerveses belgues? 

6. Prendre’s un descans al Jardin du Meyeur de l’Hotel de Ville 

Monumental i esvelt, l’edifici de l’ajuntament presideix la Grand Place. Va ser aixecat durant la segona meitat del segle XV. No només el seu exterior impressiona, val molt la pena fer un cop d'ull als seus interiors i passejar pels seu jardí. L’interior allotja nombroses sales amb mobiliari, quadres i tapissos d’entre el segle XVI i XVIII (només visitables durant els mesos de juliol i agost o bé mitjançant visita concertada la resta de l’any). El jardí interior de l’alcalde (de lliure accés) és un altre dels racons encisadors de la ciutat. Tranquil i amagat, és un lloc ideal per prendre’s un descans, seure en un dels seus bancs i escoltar el so de l’aigua de la font de “Le Ropieur”.


Mons

7. Admirar les escultures i els vitralls de la col·legiata de Sainte Waudru

Imponent i sòbria per fora, deliciosament ornamentada per dins, així és la col·legiata que pren el nom i allotja les restes de la patrona. D’estil gòtic brabant consta de tres naus de 115 metres de llarg i 29 petites capelles, però són els colors dels seus vitralls i el realisme de les escultures de Jacques du Broeucq el que veritablement li donen valor. Guarda també el famós Carro d'Or del "Doudou".


Mons

8. Seguir les passes de Van Gogh a les rodalies de la ciutat 

Van Gogh va viure a Cuesmes, a 4 km de Mons, entre 1878 i 1880. Aquí és on va decidir dedicar-se professionalment a la pintura i va inspirar-se per algunes de les seves obres posteriors. Diversos llocs de la zona són testimoni mut del pas de l'artista per aquesta zona minera, entre les quals la modesta casa que va habitar i que avui s'ha transformat en un petit museu amb un recorregut escenografiat que narra la vida d'aquest genial artista.

9. Admirar les obres del Museu de les Belles Arts de Mons (BAM)

D’entre tota l’oferta museística, destaquem el Museu de Belles Arts (BAM). Situat des del 2007 en un edifici d'arquitectura ultra-moderna, funcional i obert, és un d’aquells museus que conviden a passar-hi unes quantes hores. Té col·leccions itinerants i permanents. Aquí és on vam visitar l'exposició "Van Gogh al Borinage: el naixement d'un artista" (fins al 17 de maig de 2015), sobre els inicis del pintor.

10. Acariciar el mico de Mons i gaudir d’una temporada de bona sort

L'equivalent al Manneken Pis de Brussel·les, a Mons té forma de mico. Es tracta d’una petita escultura de bronze del segle XV que s’ha fet molt popular a la ciutat. Està a la façana de l’Ajuntament (Hotel de Ville) i la tradició diu que acariciar-lo amb la mà esquerra porta bona sort. Així que... prohibit marxar de la ciutat sense haver-li passa't la mà pel cap!

Mons


Totes aquestes propostes i moltes més les pots trobar a la pàgina web de Turisme de Bèlgica: Brussel·les-Valònia. Nosaltres ja hem començat a conèixer la Bèlgica més desconeguda i hi pensem tornar aviat. I tu, t'animes a anar-hi?


4 comentaris :

Estefania ha dit...

Bona tarda,

Despres d'aquestes 10 experiencies que heu explicat no em queda altre que visitar Mons si o si!!! jo al contrari que vosaltres invertiria l'ordre i el primer que faria es acariciar el mico de la bona sort!!! que porto una temporadeta..... despres les que mes m'han agradat tot i la que resta tambe semblen interessants son pujar al 'catieu', passejar pels carrers solitaris del casc antic (tot un luxe tenint en compte la voragine turistica que envaeix les ciutats!), visitar el Jardin du Meyeur d l'Hotel de Ville, la col.legiata fe Sainte Wuadru i el BAM!!! es clar tot assaborint una autentica cervesa belga!!;-)

Fins aviat!

PD. La foto resta pendent ja ho se....

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Estefania! Bona tria en el ordre d'experiències! Hauràs d'anar a Mons i tocar el mico de la bona sort, diuen que és infalible! ;)

Oficina de Turismo de Bélgica: Valonia y Bruselas ha dit...

Nos parece muy acertada tu selección de experiencias para vivir Mons, ¡muchas gracias por compartirla!

Quaderns de bitàcola ha dit...

Muchísimas gracias a vosotros por darnos la oportunidad de conocer esta ciudad con tanto encanto. Fue un placer poder vivir todas estas experiencias. Estamos seguros que volveremos! :)

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law