8 d’octubre del 2014

New York, New York... la ciutat dels musicals!


Jo no sé vosaltres, però jo quan penso en New York em ve al cap una escena del musical “On the Town”, amb els grans Frank Sinatra i Gene Kelly vestits de mariners, arribant a la gran poma amb ganes de menjar-se-la i cantant “New York New York is a wonderful town”.




I és que per mi, arribar a New York és arribar a la meca del teatre musical. Dit d’una altra manera: anar a New York i no anar a veure un musical a Broadway és com anar a Paris i no pujar a la Torre Eiffel. “Inconcebible!” com diria Vizzini a la pel.lícula “La princesa prometida”.

Segurament penseu que sóc una exagerada i que a New York hi ha moltíssimes coses millors a fer que perdre dues o tres hores en una butaca d’un teatre per veure uns paios cantant i ballant en anglès, sense saber què diuen i a sobre pagant diners. Bé, potser sí, tot són opinions, però espero que quan hàgiu acabat de llegir aquest article us vinguin unes ganes boges de veure’n un!.

Anem a pams. Què és Broadway? Doncs el districte teatral de l’illa de Manhattan, a Nova York. Es troba al costat de Times Square, la cèntrica i atabaladora plaça arxiconeguda d’aquesta ciutat. Els carrers que porten a aquesta plaça estan plens de teatres amagats, en concret n’hi ha 38! I encara que no ho sembli des del carrer, són impressionantment grans. A la majoria d’aquests teatres es fan musicals, que impliquen grans escenografies i un gran repartiment de cantants i ballarins, però també podeu trobar teatre de text.




Pels escenaris de Broadway han passat actors tan coneguts com Groucho Marx, Marlon Brando, Robert Redford, James Dean o Kevin Spacey. Segur que quan hi aneu trobeu una gran estrella representant alguna obra en aquell moment.

No ens enganyem: estem parlant de teatre comercial que ingressa un gran volum de diners cada any, però també és evident que és un teatre de gran qualitat i que, per molt que ens hi esforcem, aquí estem a anys llum de representar musicals a aquest nivell.

La tradició teatral a Nova York es remunta a finals del 1750 però no va ser fins un segle més tard que apareix la primera peça entesa com a teatre musical, és a dir, afegint música original i ball que ajudi a narrar la història, amb The Black Crook. Broadway, com a epicentre teatral de la ciutat, no es consolida fins a inicis del segle XX quan es van començar a construir diversos teatres al voltant de Times Square.




El moment clau del teatre a Broadway arriba als anys 20, quan amb l’aparició del cinema i per por a ser rellevats, els muntatges teatrals cada cop es tornen més espectaculars, amb grans escenografies i coreografies i amb actors estrella. A la vegada, comencen a aparèixer grans noms de la dramatúrgia nord-americana com Tenessee Williams o Arthur Miller que demostren que a Broadway també es pot fer teatre seriós. Finalment, al 1947 apareixen els premis Tony, que són els Oscars del teatre i premien les millors produccions teatrals. Cada any la gala es retransmet per la televisió amb presentadors tant coneguts com Hugh Jackman o Neil Patrick Harris. Amb actors de Hollywood? Doncs us equivoqueu! Els dos tenen una llarga trajectòria com a actors de musicals, i si no us ho creieu mireu els números que fan a les gales de presentació. Són espectaculars!

Aquest és el vídeo de la inauguració de la gala d’aquest any amb Hugh Jackman:




I la del 2013 amb Neil Patrick. Mireu quin nivell...




Què? No em digueu que no us han entrat ganes de veure tot això? Si? Què bé!! Uns freaks més!! I ara, com ho fem? Doncs és molt senzill: heu d’anar a les taquilles TKTS que trobareu a Times Square o bé també a Duffy Square o Brooklyn. En aquestes taquilles podeu comprar l’entrada per veure un musical el mateix dia (atenció que només és pel mateix dia) amb descomptes del 30, 40 o 50%.

L’únic que heu de fer és posar-vos a la cua. Les taquilles obren a les 15 o 14h, depenent del dia, i venen entrades per la sessió del vespre (els caps de setmana es fan dues sessions i també obren al matí). En qualsevol cas no us espanteu si veieu molta cua. Estan molt organitzats i van molt ràpid així que mentre espereu podeu anar mirant les pantalles, on s’informa dels descomptes que hi ha aquell dia, i triar l’espectacle que voleu veure. Si no esteu molt segurs, tranquils que apareixeran 300 persones amb programes de ma i publicitat dels espectacles i us poden informar.

A banda de la informació dels espectacles, també s’acostaran a vosaltres persones amb entrades més bé de preu, la típica revenda. Us aconsello que no compreu les entrades a aquestes persones perquè us podeu trobar veient l’obra al quart pis o darrera d’una columna...

Si no vas sol, tingues en compte que a taquilla només podreu pagar amb una targeta o amb metàl.lic, però no tindreu opció de triar seients o pagar cadascú per separat l’import. Això ho fan per no fer esperar massa a la clientela, per tant tingueu ben clar què voleu veure i tingueu els diners o la targeta a punt.

Si voleu també us podeu descarregar l’aplicació per mòbil TKTS que us informa diàriament de quines obres tenen descompte, encara que no podreu comprar les entrades pel mòbil.

I ara la gran pregunta. Quin musical vaig a veure? Buff!!! Això és la gran pregunta! N’hi ha tants!!! En aquest enllaç podeu trobar una relació de musicals i fer-vos una idea.

Jo us aconsello que veieu allò que us vingui de gust. Hi ha produccions que porten anys i anys i anys a Broadway com “The phantom of the Opera”. També hi ha altres musicals que han estat portats a la gran pantalla i potser els heu vist al cinema, com ara “Chicago” o “Mamma Mia”. Val a dir que de pel.lícules també s’han fet musicals, com ara “Sister Act”, “Matilda”, “Hairspray”, “Priscilla, queen of the desert” o “Once”.

Us asseguro que trieu el que trieu segur que us ho passeu bé, i no patiu si no sabeu molt anglès! També us podeu guiar pels guardonats amb el premi Tony per fer la tria.

Si voleu que us concreti noms, us adverteixo que com a bona freak he anat a New York només un cop i he vist tres musicals (i perquè em vaig reprimir que si no hagués anat cada dia). La meva tria va ser “Once”, “Pippin” i “Newsies” o sigui que us recomano fermament aquests musicals i ara us dic per què.




Si sou uns enamorats de la pel.lícula irlandesa “Once”, amb música de Glen Hansard, no us podeu perdre aquest musical. Malgrat que no canta el Glen Hansard i que la vaig anar a veure amb por, perquè no veia clara l’adaptació d’una pel.lícula així a un musical, vaig sortir encantada. A més, és un musical de “petit format”, en un teatre no molt gran, i vàrem seure molt a prop de l’escenari.

Si voleu anar a veure un musical més espectacular, aneu a veure “Pippin”, on gaudireu de números acrobàtics de circ! Pippin és un musical que es va estrenar el 1972 i ara al 2013 s’ha fet un revival que ha aconseguit ser premiat el 2013 amb un Tony com a millor musical, entre altres premis. És un musical que us farà riure, sobretot la primera part, i on veureu una coreografia original del Bob Fosse, al número “Glory” que és espectacular, jazz pur. La música també em va encantar. Aquí teniu un vídeo resum:




Però si voleu veure una cosa més “Broadwiana”, amb números de claqué i un argument situat al mateix New York, aneu a veure “Newsies”, un musical made in Disney, que als anys 80 va protagonitzar el mateix Christian Bale a la gran pantalla i que crec que aquí a Espanya ni es va arribar a estrenar. Jo sincerament, el vaig veure en vídeo i no em va agradar, però la versió teatral està molt bé i també ha guanyat Tonys. Les coreografies “Seize the day” o “King of New York” són espectaculars.




Però no ens quedem aquí només! També us recomano dues perles que no us podeu perdre:

La primera és Wicked, que ara celebra 10 anys sense interrupció als escenaris de Broadway. 10 anys! Jo l’he vist a Londres i només us puc dir que, encara que no facin descomptes, s’ha de veure!! Wicked és la història de la bruixa bona i la bruixa dolenta del regne d’Oz...si si.. segur que esteu flipant però la veritat és que val la pena de veure-la. La història comença quan mor la bruixa verda (com al Mag d’Oz) però en aquest cas l’argument tira enrere i ens presenta a Elphaba i Glinda, dues noies que van a estudiar per ser fades i que acabaran sent amigues. A TKTS possiblement també trobareu entrades però sense descompte. Aquí us deixo amb un dels principals números, on canten les dues protagonistes, “Defying gravity”. La lletra d’aquesta cançó és preciosa!




I per acabar un altre “hit” que no us podeu perdre i que torna una vegada més: Miserables!! Aquí sí que ja no cal comentaris. És EL MUSICAL. Ho té tot: amor, tragèdia, comèdia, aventures... TOT. Jo vaig passar per davant del teatre on la feien, que tenia una placa al terra i em vaig emocionar i tot! Vaja, que si hi tornés ara ja sabria què anar a veure!!!




Us deixo amb el tràiler de la nova posada a escena a Broadway aquest 2014:




Veieu l’espectacle que veieu, quan sortiu del teatre, o a la mitja part, trobareu una zona de merchandising amb tot d’objectes sobre l’espectacle a banda del CD. Podeu comprar-ho allà però si no ho feu i després us quedeu amb les ganes, no patiu!! Hi ha una botiga!!!!!!!!

Pots anar a la Theatre Circle Shop, al mateix Broadway. Allà hi trobaràs els programes de mà, les partitures, els CD’s i també els playbacks originals (per si vols fer el musical i només vols la música, sense la veu), a més d’objectes com tasses, bosses, samarretes i tot el que vulguis per recordar l’espectacle.

I si tornes a Barcelona i penses, “ostres.. no em vaig comprar allò..” tranquil! Pots comprar-t’ho online a playbillstore.

Ara que, potser no pots anar a New York perquè és massa car però ets un enamorat dels musicals? Don’t worry! què tal un viatge a Londres? Allà pots trobar els mateixos espectacles i també pots comprar les entrades amb descompte a TKTS de Londres a Leicester Square i anar a la botiga Dress Circle de Londres.

Com ho veus? Espectacular oi? Ara ja no hi ha excuses per no anar al teatre!! New York New Yooork is a wonderful toown. Com? Encara no has vist el vídeo del principi? A què esperes? Podràs veure el New York dels anys 50 en 3 minuts! És fantàstic! No ho supera ni la teletransportadora de Star Trek!!


Altres publicacions de la secció Webs i Apps:
____________________________________________________________________________


La Mireia també col·labora amb Quaderns de Bitàcola en la secció de WEBsAPPs, explicant les webs d'interès per al viatger: utilitats, consells, curiositats, aplicacions pel mòbil... Li encanta viatjar i és de les que planifica els viatges des de casa, amb una bona guia i internet per poder informar-se dels països que visita, triar els llocs on vol anar i reservar on anar a dormir. Qualsevol destinació la fa feliç però li agrada gaudir al màxim i veure quantes més coses millor, res de passar-se el dia a la platja! Encara no ha fet un “gran viatge” però somnia a anar a Austràlia.



T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

3 comentaris :

Estefania ha dit...

Hola Mireia!

Molt interessant la teva estada a Broadway!! pel que expliques un viatge des d'una perspectiva diferent interessant... jo vaig anar a veure la pel.licula Once i vaig quedar encantada!!! (cal dir que soc massa romantica pels temps que corren...) la banda sonora espectacular de fet la tinca casa... de segur que el musical supera totes les expectatives!!;-)

Una abracada!

Unknown ha dit...

Moltes gràcies Estefania, sobretot per haver arribat al final de l'article, que és llarg! ja ja ja..
Doncs si vas a NY o London ves a veure "Once" però pensa que és diferent a la pel·li, eh? com deia a l'article, adaptar aquesta pel·li a musical és un repte i el cert és que ho han fet prou bé!

Estefanía ha dit...

Potser és una mica llarg... però ja estic acostumada als posts de l'Enric i la Cèlia que tampoc es queden curts.... ja! ja! ja!

Tindré en compte les teves recomanacions... a Londres ja he estat encara que vaig visitar el Covent Garden i the Royal Albert Hall no vaig veure cap opera ni musical, ja tinc una excusa per tornar-hi!!! i Nova York resta pendent de fer-hi una visita amb musical and Tiffany and Co inclòs!!;-)

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law