18 de febrer del 2014

Un viatge de novel.la: les rutes literàries


Els que heu llegit algun dels meus articles en aquest bloc pensareu que sóc una freak per fer un viatge a Gran Bretanya centrat en l’escriptora Jane Austen. Però si us penseu que sóc la única del món que fa aquestes coses aneu errats. La veritat és que hi ha molts freaks com jo, sense anar més lluny, precisament a l’avió de Liverpool vàrem coincidir amb una altra catalana que també anava a fer la mateixa ruta.

I és que viatjar seguint la ruta literària d’un escriptor o escriptora no és tant estrany, al contrari, cada cop són més les ciutats i els pobles que treuen suc de les novel.les per guanyar alguns diners amb els turistes freaks que s’acosten a les seves localitats. Avui ens farem ressò d’algunes d’aquestes iniciatives.

De fet, no hem descobert la sopa d’all, simplement parlem de turisme literari, aquell anhel que mou a les persones a conèixer una ciutat on va néixer o viure el seu escriptor preferit, o a veure els escenaris reals per on transcorre una de les novel.les que més l’ha atrapat o agradat.


La "Mireia Austen" en un dels seus viatges.

Com sempre, els reis del turisme literari són els anglesos, per alguna cosa són els experts en màrqueting... i si aneu a la Gran Bretanya hi trobareu un munt de rutes a fer, sobretot a la mateixa Londres. Allà podreu gaudir de la ruta de Sherlock Holmes o la de Jack l'Esbudellador, però si voleu anat més enllà i sortir dels itineraris més turístics us podeu descarregar aquesta guia de la campanya “Get london reading”, una iniciativa feta l’any 2009 per incentivar la lectura i que repassa els llibres que parlen de la ciutat. L’únic inconvenient d’aquesta guia és que està en anglès. Si no sou versats en aquesta llengua us recomanem la lectura d’aquest article del bloc "Colectivo en Londres" on us resumeixen els millors itineraris literaris que podeu fer en aquesta ciutat.


L'acció de la novela de Jack l'Esbudellador té lloc a Londres.

I si sortim de Londres podeu anar a Thornton, el poblet on van néixer les germanes Brönte i seguidament aneu a Haworth Village. Hi trobareu des de cases museu a botigues i evidentment una web amb tots els detalls i localitzacions importants.

Si sou més de Jane Austen, no cal que us digui que aneu a Bath. Allà són tan freaks que cada setembre fan un festival especial dedicat a aquesta escriptora, amb concerts, balls, desfilades (no us oblideu la disfressa!).. a banda de tenir rutes literàries per la ciutat. Però, sobretot, NO entreu a la casa museu de la Jane Austen a Bath, millor aneu a la que hi ha a Chawton, on va passar els darrers anys de la seva vida, i després visiteu la seva tomba a la catedral de Winchester.

No deixem les illes. Si aneu a Irlanda podeu fer la ruta de l’Ulisses de James Joyce a Dublin. També us podeu vestir d’època pel festival Bloomsday que fan en honor a l’escriptor cada 16 de juny i que porta el nom del principal personatge de la novel.la.




Els bestsellers també s’han apuntat al turisme literari aprofitant l’allau de lectors freaks que visitaven els llocs reals apareguts a les novel.les. Això ha generat la creació de noves rutes com la del Codi da Vinci, que passa per Paris i Londres, la d'Àngels i Dimonis, que passa a Roma o bé la de la trilogia Millenium, a Suècia.

Nova York, a banda de ser un dels majors platós de cinema i televisió a l’aire lliure també és un dels principals llocs on s’hi localitzen novel.les. Una altra manera d’explorar aquesta magnífica ciutat és a través d’aquest original mapa que localitza els edificis on diversos escriptors han escrit les seves obres.


Nova York, una de les ciutats més literàries que existeixen.

I si continuem amb mapes literaris us recomanem aquesta iniciativa catalana feta per llibresperllegir.cat on a través de google es localitzen llocs d'arreu del món i la relació d'aquests amb un autor o una novel.la concrets.

I encara una altra iniciativa catalana de gran qualitat feta per Espais Escrits és aquest mapa literari català que situa les obres de diferents escriptors catalans arreu del món. No deixeu de donar-hi una ullada!

I en aquest món 2.0 on tot es fa amb la col.laboració de tothom, no podem deixar d’esmentar un mapa literari que es fa amb la participació dels mateixos lectors:  Placing Literature, on els usuaris poden geolocalitzar els llocs on passen les novel.les o bé també incloure els llocs on llegeixen. Amb aquesta eina segur que no et perds cap lloc!

I ara fem un pas més, ets dels que un cop decideixes el teu pròxim destí busques algun llibre que t’ambienti i et faci conèixer millor el lloc que vols visitar? Doncs aquesta és la teva eina: bookcities. Tot i que està en fase beta, només has de cercar la ciutat on vas i et recomana un seguit de llibres. Si t’inscrius pots veure els comentaris que fan altres usuaris d’aquests llibres o bé afegir les teves aportacions.

I si amb Bookcities no trobeu resultats proveu Global Bookshelf, un cercador de llibres que ens permet buscar per regió, per gènere i fins i tot ens podem descarregar en format pdf o kindle els llibres. Una eina fantàstica per completar el nostre viatge!


L'acció de la trilogia Millenium té lloc a Suècia.

Abans d’acabar les recomanacions, fem una parada a casa nostra. Si la butxaca no et permet fer grans viatges pots trobar rutes literàries per Espanya i si ets de Barcelona, a la mateixa ciutat.

Ara que la millor i més econòmica ruta que pots fer és agafar un bon llibre i transportar-te per les seves pàgines. També el pots portar a la maleta i portar-lo a passejar amb tu...

Bon viatge, freak!!!


Altres publicacions de la secció Webs i Apps:
__________________________________________________________________________

La Mireia col·labora amb Quaderns de Bitàcola en la secció de WEBsAPPs, explicant les webs d'interès per al viatger: utilitats, consells, curiositats, aplicacions pel mòbil... Li encanta viatjar i és de les que planifica els viatges des de casa, amb una bona guia i internet per poder informar-se dels països que visita, triar els llocs on vol anar i reservar on anar a dormir. Qualsevol destinació la fa feliç però li agrada gaudir al màxim i veure quantes més coses millor, res de passar-se el dia a la platja! Encara no ha fet un “gran viatge” però somnia a anar a Austràlia.


T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

    6 comentaris :

    Laura ha dit...

    ¡Me encanta De hecho, lo primero que hice nada más llegar a Barcelona fue ir a visitar la "Catedral del mar" y la librería de la Sombra del viento :) En Londres también me hice la de Harry Potter y Jack el destripador, aunque por mi cuenta. Los libros dan para mucho, igual que las rutas de series o pelis: Love Actually, también en Londres; o Sexo en NY en Nueva York :) ¡Un abrazo!

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Libros y viajes, ¡gran combinación!
    Gracias por tu comentario Laura! :)

    Unknown ha dit...

    Hola Mireia,

    Genial el post, como comentas cada vez son más los que viajan para conocer donde vivió su autor favorito, los escenarios, y no solo de novelas, también de cine. Aunque el tema de los libros en los viajes aunque suene romántico, me parecen un complemento perfecto para vivir experiencias inolvidables :-)

    Un saludo. Luis.

    Unknown ha dit...

    Gracias Luis! Sí claro cada vez hay más freaks que viajan a localizaciones de películas y series. Precisamente mi primer post en el bloc fue sobre esto y puedes leerlo aquí: http://www.quadernsdebitacola.com/2013/03/viatge-de-pellicula-localitzacions.html#.UxSuaV6B4y4

    Carmen Hernández Montalbán ha dit...

    Qué interesante, a mí me encanta Jane Austen, me hubiera gustado acompañarte en esa bonita experiencia.

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Carmen! Seguro que si haces esta ruta te encantará. Saludos!

     
    Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
    cookie law