24 d’agost del 2013

El volcà Pacaya


Els que ens coneixeu una mica o bé ens heu anat seguint des dels inicis d’aquest bloc ja sabreu de la nostra fascinació pels volcans en actiu. Com qui es queda bocabadat davant les guspires d’una foguera, l’experiència de pujar un volcà i veure la seva lava de prop és per a nosaltres poc menys que màgica. Des de que vam tenir el nostre bateig de foc als volcans de Vanuatu que teníem en el punt de mira tornar a viure una experiència similar i aquest ha estat també un dels motius que, a més de la gent i la cultura maia, ens han portat fins a Guatemala.

Tota Amèrica Central forma part del cinturó de foc del Pacífic i en només Guatemala es concentren 33 volcans en actiu, una bona carta de presentació que ja indica la important activitat volcànica i sísmica que pateix la zona. Des de qualsevol punt d’Antigua només aixecar la mirada es reconeix la forma cònica d’algun dels tres volcans que l’envolten, però no ens hem decidit per cap d’aquests sinó pel Pacaya per fer la nostre particular retrobament amb aquests prodigis de la natura. El motiu per triar aquest i no un altre? Poder veure de ben a prop el descens d'una llengua de lava :-)


Als peus del volcà Pacaya

Guatemala
Llengua de lava petrificada del con del volcà Pacaya

Guatemala
La verda vegetació arriba fins als peus del Pacaya


El volcà Pacaya fa 2.550 m i està a només una hora de furgoneta d'Antigua. La seva facilitat d'accés i la seva activitat permanent fan d'ell el volcà més visitat del país i, evidentment, una de les visites indispensables de qualsevol viatger que vingui a Guatemala. Fins a 23 grans erupcions se li han comptabilitzat en els darrers 500 anys, la darrera al 2010. De fet, dies abans de venir no les teníem totes de poder arribar fins aquí: el 30 de juliol va registrar un augment d'activitat i les notícies preveien l'expulsió de ploma de cendra fins a 2.000 m d'alçada sobre el cràter. Poca broma...


volcan Guatemala
Camí d'aproximació al volcà

volcan Guatemala
Comprovant l'escalfor de la terra: cuinant uns núvols


Finalment no hem tingut gaire fortuna amb la visita. Hem tingut sort de poder visitar-lo donada la situació només dues setmanes abans, hem tingut també sort de que ens acompanyés el temps considerant que tota la nit anterior ha estat plovent però hem tingut la mala sort, la molt mala sort, de no poder veure ni tan sols una mica de lava. Només el dia abans, el grup que hi va anar va poder veure-la però la forta pluja de la nit va apagar el poc que quedava d’aquella llengua de foc accessible de forma segura.


volcan Guatemala
Rierol de lava vist només un dia abans que nosaltres hi anèssim


Ens hem hagut de conformar amb gaudir del paisatge volcànic i de les magnífiques vistes que hi ha des d’aquí dels tres volcans que envolten Antigua. També hem pogut veure el fum que continua sortint del cràter i comprovar la forta calor que surten del forats que de tant en tant hi ha a terra.


volcanes Guatemala
Vista dels tres volcans d'Antigua des del Pacaya

volcan Guatemala
El fum emana del cràter del Pacaya

volcan Guatemala
Fumeroles de les vessants del Pacaya


El Pacaya en la seva màxima expressió se’ns ha resistit però pensant-ho millor potser no ha estat tan mala sort. Potser ha estat tot al contrari: ara ja tenim un motiu per tornar a Guatemala algun dia.


El que es pot arribar a veure i que ens vam perdre...


Informació útil

Com arribar: la millor forma de visitar el Pacaya és mitjançant una sortida organitzada des d’Antigua. Totes les agències l’ofereixen per un preu que oscil.la entre el 60 i els 80 quetzales.

Allotjament: Ara per ara no és possible, per qüestions de seguretat, visitar el volcà de nit ni acampar-hi.

Menjar: L’haureu de portar vosaltres tot i que, pels horaris de visita, no és imprescindible. Al Pacaya, abans de pujar només hi ha una botigueta que ven begudes però no menjar.

De viatger a viatger: Habitualment les agències tenen una oferta de dos excursions al dia al Pacaya, una que surt des d’Antigua a les 6 del matí i que torna sobre les 12:30 h i l’altra que surt a les 14h i torna sobre al vespre. Tot i que toqui matinar en època de pluja és millor fer-la en horari matinal, per la tarda el temps acostuma a ser més inestable i la probabilitat de pluja és més alta. L’entrada al Parc Nacional no està inclosa en el preu de l’excursió (50 quetzales) i l’accés al volcà s’ha de fer sempre amb guia acompanyant (inclós en el preu) que decidirà fins a on es pot aproximar el grup (de màx. 14 persones) depenent de l’activitat volcànica del moment. La caminada és d’un total de 6 km i es fa en unes 3 hores, apta per qualsevol persona amb un mínim de condició física (també hi ha la possibilitat de que et pugin a cavall).



 D'aquest viatge també hem escrit:


T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

    15 comentaris :

    Mercè Salomó ha dit...

    Quina llàstima que no haguèssiu vist la lava, però havent estat als de Vanuatu, ja no us ha de quedar regust per no haver-la vist.

    Amics, seguiu gaudint molt i molt i aprofito per enviar-vos un grapat de petons!!!

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Mercè!
    Sí, una llàstima... però ara tenim ja l'excusa per tornar algun dia al Pacaya ;-)
    Petons des de Guate!!!

    Javier y Deborah ha dit...

    Que tal pareja?
    Os tenia olvidado, gracias al instagram se de vosotros.Me he leido las anteriores publicaciones y cada día mas estoy convencido de que puede ser nuestro primer destino del 2014.

    Bueno seguir disfrutando y cuando se pueda publicando.

    Un abrazo desde Las Palmas.
    http://siemprejuntosporelmundo.blogspot.com.es

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    No os defraudara! Tiene de todo: arquitectura, cultura, historia, gente... El destino ideal, vaya!
    Podreis ir leyendo en el blog sobre nuestro viaje, pero para cualquier duda que tengais sobre ruta, preparecion, etc. no dudeis en contactarnos.
    Saludos viajeros!

    Unknown ha dit...

    Ostres, aixo de veure lava baixant de ben aprop es tambe un somni per a mi. Ja veig que no ens podrem refiar ni d'una previsio de 24h!!!!!! Llastima, pero en tot cas tampoc us podeu queixar per tot el que esteu veient!
    Manel (seguint-vos des de el Brasil)

    Mariló Sanz Mora ha dit...

    Hola...amb esta xicoteta decepció del volcà Pacaya ja teniu l'excusa perfecta per tornar a Guatemala...encara que per tornar-hi no cal moltes excuses...la zona s'ho val i compensa, però cert que la sensació de veure la lava córrer tan a prop i tenir el foc davall és irrepetible. Així que ja sabeu...heu de tornar-hi i ara... seguiu gaudint de les meravelles que teniu davant.Una abraçada. Mariló: http://racoviatgermarilo.blogspot.com.es/

    José Luis - Adictos a los viajes ha dit...

    Pero, qué información tan valiosa me estáis dando! En nada estoy allí!
    Saludos y a seguir disfrutando!

    Estefania ha dit...

    Hola nois!

    Jo de volcans ara per ara només he vist els de la Garrotxa! i els que estàn en actiu només al llibres però es clar deu ser impressionant! m'ha captivat especialment la vegetació que creix al voltant sembla mentida... a mi m'agradaria visitar alguna vegada l'arxipèlag volcànic de les illes Eolies a la mar Tirrena declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, encara que crec no estan en actiu l'entorn natural i el paissatge penso es mereixen ben be almenys una visita... que continueu gaudint de Guatemala!

    Petons!

    Estefania ha dit...

    Hola de nou!

    Disculpeu en referència al post anterior em sembla que Vulcano i Stromboli encara estàn en actiu així que ja teniu un motiu per visitar l'arxipèlag....

    A reveure!

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Manel!: Com va pel Brasil?! esperem que bé! La veritat que no ens queixem encara que no haguem pogut veure lava, sentir l'escalforeta d'aprop ja és una experiència, segurem explicant per aquí. Abraçades!

    Mariló: Exacte, tornarem com tu! Guatemala és un país molt complert i no ens faria res! Cada zona és diferent i la gent única! Ens ha captivat! Abraçades!

    José Luís: Pues lo dicho, cualquier cosa nos preguntas! De aquí a nada estarás difrutando de este magnifíco país, seguro que te va a encantar! ;-)


    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Estefania: Moltes gràcies! Tot el que siguin volcans ens encanten, així que també esperem visitar algun dia algun d'Europeu. Abraçades guatemalteques!

    Estem de Vacances ha dit...

    Ueis!!!! Ens hi hem posat tard a llegir els postos, però més val tard que mai!
    Doncs sí, Antigua ens ha semblat molt xula, també cal dir que les vostres explicacions hi tenen a veure. Si després del terratrèmol la van deixar així de bonica, no volem saber com n'era de maca abans!!! Un acert quedar amb en Juanjo ;-)!

    Això dels volcans és admirable, personalment em fot cangueli poder estar tant a prop de la lava, però admiro de la manera que ho gaudiu! Algun dia... Per cert, suposem que amb el Pacaya us conformeu, oi? Que 33 volcans són uns quants!

    A disfrutar molt vaitgers!!!!!! Ja veiem que ho feu!
    Us seguim a la distancia!

    Txell i Xavi

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola parella! :-)

    Heu de provar això dels volcans. És una experiència que et marca com a viatger i molt addictiva, per cert! De moment ens haurem de conformar amb l’intent fallit del Pacaya, dels 33 volcans només en aquest i en un altre es pot veure lava ara mateix, i l’altre no ens enganxa de pas.

    Amb el Juanjo molt bé. Hem compartit ruta ruta durant una setmana, després ell ha continuat per la península del Yucatan i nosaltres hem continuat per Guatemala.

    A falta de lava al Pacaya ens conformarem amb el Montseny!
    Una abraçada des de Guatemala!

    Anònim ha dit...

    Hola,

    Ja fa molt temps que miro el vostre bloc perquè m'agrada molt els volcans. Mai he pugut anar a veure cap, tans sols els e visit pero fotografies o per la teveisió. M'agraden totes les fotografies del vostre bloc, i amb un futur no molt llunyar voldria anar aveure'ls de mes aprop. Os dono les gracies per conpartir aquesta experiencia amb nosaltes, i us animo a que torneu a visitar molts mes per poder admirarlos desde aui.
    Una salutació i graciés.
    Daniel Santiago.

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Daniel,
    Moltes gràcies per seguir-nos i per les teves paraules. Això esperem nosaltres, visitar molts més i explicar-ho! I t'animem a que tu també ho facis poximament. I que ens ho expliquis, és clar! :) Salutacions viatgeres!

     
    Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
    cookie law