29 d’agost del 2013

Els mercats de Guatemala: Chichicastenango i Sololá


El món maia continua viu més enllà de les seves pedres. Potser la seva època de màxim esplendor sí que es va quedar en temps passats reflectits en els seus famosos jaciments arqueològics, però la cultura, costums i fisonomia d’aquell poble ha anat evolucionant i sobreviscut fins als nostres dies a través dels indígenes que avui poblen Guatemala i el sud de Mèxic.

En els pobles, en el camp, també a les ciutats. Arreu es poden contemplar escenes de la vida quotidiana dels descendents dels antics maies però possiblement és en els mercats on aquestes adquireixen més colorit. Cada població té el seu mercat i el de Chichicastenango té la fama de ser el més gran de Centreamèrica. Des d’Antigua i de camí al llac Atitlán, hi hem fet parada per veure un dels atractius indispensables de Guatemala. Posteriorment i per recomanació d’altres viatgers també hem fet una escapadeta al mercat de Sololá, molt pròxim del llac Atitlán.




Cada dijous i diumenge, el poble de Chichicastenango es converteix en un gran punt de trobada. Fins allà s’arriba multitud de gent arribada dels pobles de la zona per vendre, per comprar i per intercanviar els seus productes. Els que venen de més lluny ja hi arriben el dia anterior, deixen la seva càrrega a la plaça principal, cuinen el seu menjar i, quan ja és de nit, estenen la seva manta al terra i es posen a dormir fins l'endemà.

El mercat també atreu a multitud turistes. Un detall que a priori ens tirava una mica enrere però val a dir que un cop allà, tot i que la presència d’estrangers com nosaltres era evident, aquesta tampoc era agobiant donada la immensitat del mercat. De fet podem parlar d’una mena de doble mercat: un d’encarat al turista que amb les seves artesanies, mascares i teixits típics que fan les delícies del caçador de souvenirs; i un altre de més autèntic en el que els agricultors venen les llegums, blat de moro o verdures que cultiven a les seves terres.







Més petit però també fora dels circuits turístics és el mercat de Sololá. Aquest darrer aspecte el fa realment interessant: en tot el matí només ens vam creuar amb un altre estranger. Una sort de secret que Guatemala ens tenia guardat i que ens va permetre gaudir de la seva autenticitat en el seu estat més pur.









Encara que no es compri res, la visita a un mercat guatemaltec val molt la pena. Allà tot es tenyeix de vermells, blaus, brodats i ratlles, de la mateixa manera que van vestides les dones del país. Allà també es pot veure de prop la forma de vida rural de Guatemala i el dia a dia de la gent que va a comprar. Si parem atenció, també s’hi poden escoltar llengües desconegudes per la nostra oïda, evolució de l’antic llenguatge maia. Una oportunitat per conversar i conèixer amb gent d'altres indrets que difícilment podríem haver conegut en un altre context.





Informació útil

Com arribar: Chichicastenango està ben comunicat sobretot els dies de mercat, des d’Antigua (a 2,5 h de viatge) i des del llac Atitlán (a 1,5 h) les agències de viatges ofereixen transport per uns 150 quetzals (anada i tornada. Sololà està a 9 km de Panajachel (porta d’entrada al llac Atitlán), des d’allà surten camionetes que per 3 quetzales et porten a la plaça principal de Sololá. Un cop allà hi ha autobusos urbans (chicken bus) que per 1 quetzal el pugen al mercat (també s’hi pot pujar caminant).

De viatger a viatger:
 Una bona opció en ruta és visitar el mercat de Chichicastenango des d'Antigua i després de visitar-lo continuar fins a Panajachel en el mateix dia, és perfectament factible. Els preus del mercat de Chichicastenango són més elevats que els que trobareu al llac Atitlán, si voleu comprar algun record, millor fer-ho als poblets del llac. A Chichi reserveu una estona per visitar l’església de Santo Tomás, escenari de rituals maies més que no pas cristians. També és interessant el cementiri amb les seves tombes de tots colors, tot i que aquest queda una mica més lluny.


A la camioneta amb el Juanjo, camí del mercat de Sololá



 D'aquest viatge també hem escrit:

T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

    15 comentaris :

    Mariló Sanz Mora ha dit...

    Hola! Me n'alegre que anareu a Sololà, és on s'hi troba l'autenticitat maia en estat pur...i millor que continue sent un lloc desconegut...Seguiu gaudint. Abraçada.

    Javier y Deborah ha dit...

    Que colores!!! preciosos mercados. Los tenemos apuntados para nuestra futura vivita.
    Como siempre con muy buenas recomendaciones.

    Un saludo desde Las Palmas.

    Anònim ha dit...

    Ens encanten els mercats i és on es veu realment quin és el dia a dia d'una ciutat. Molt bona entrada!

    milcamins ha dit...

    Heu fotografiat l'estat pur i real dels mercats de Guatemala.

    Petons als dos!

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Mariló gràcies pels cosells! Com veus t'hem fet cas i realment Sololá és un contrapunt molt interessant a Chichicastenango, molt més turístic. Ha valgut molt la pena i gràcies a tu! :-)

    Javier, Debora, los mercados son uno de los indispensables en Guatemala. Es allí donde se puede observar el día a día de los descendientes de los mayas. Imprescindible en la ruta que preparais. Gracias! ;-)

    Ibana, Marc, coincidim! Sempre que hi ha un mercat que ens queda a la vora, ens hi passem. Gràcies! :-)

    Mercè, és molt fàcil fer fotos en llocs com aquests. Apuntis on apuntis l'objectiu sempre hi ha una escena interessant a fotografiar. Gràcies i una abraçada guatemalteca! :-)

    José Luis - Adictos a los viajes ha dit...

    Qué buenas fotos! Y qué gran descubrimiento lo de Sololá! Este mercado también es en jueves y domingo?

    Un abrazo y a seguir con la aventura!

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola José Luís! Y martes también!

    Si puedes montarlo por fechas lo ideal es ir de Antigua a Chichicastenango el domingo a primera hora y una vez terminado el mercado seguir hasta el lago Atitlán, así el martes puedes ver el mercado de Sololá. Así lo hicimos sin problema y muy bien. Vale mucho la pena.

    Saludos guatemaltecos!

    Lluis ha dit...

    Hola,
    Després d’uns dies de desconnexió absoluta en un poble perdut de La Mancha “de cuyo nombre (sí) quiero acordarme”, és un plaer seguir el vostre periple per Guatemala i gaudir de les imatges i les descripcions dels mercats, aquests indrets on hom pot copsar, potser més que en cap altre lloc, el tarannà de la vida quotidiana d’un indret, els àpats, vestits, colors, olors, costums, temes de conversa i llengües de la gent que hi va.

    Ànims doncs, i... a seguir viatjant!

    María José i Lluís

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola parella!
    Totalment d'acord! Els mercats són el viu reflex del dia a dia del lloc on estàs. Cada cop més ens interessen més les persones que no pas els llocs que visitem. Són la verdadera riquesa del viatge i els mercats són una explosió pels cinc sentits. El de Sololá sobretot et permet conèixer més d'aprop la Guatemala real.

    Ja ens explicareu sobre aquest lloc de la Mancha... ;-)

    Una abraçada des de Guate!

    Estem de Vacances ha dit...

    Quins colors!!! i que tradicional!!!
    L'arquitectura, els vestits, els mercats... tot plegat ens recorda Chiapas!!!!
    Un abrasu guapus!

    Txell i Xavi

    Cómete el mundo ha dit...

    Bones!!

    waaau quantes fotos!! Es veu tot molt maco :) A nosaltres també ens encanten els mercats quan viatgem ja que es pot notar l'essència del país.

    Ja queda menys perque arribeu i ens ensenyeu moltes fotos ;)

    Disfruteu mooooolt!!

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Txell, Xavi, síííí!!! Chiapas i Guatemala tenen moltes similituds!

    De fet si no fos per la frontera i l’accent en el parlar, qualsevol diria que estaria en el mateix país. Si us va agradar Chiapas ja sabeu, ara us toca Guatemala! ;-)

    Una abraçada!

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Henar, Aitor,

    Totalment d'acord! Els mercats, les places... fins i tot les biblioteques. En tots aquests llocs es capta l'essència del país.

    Esperem que us hagi agradat molt Rússia i que el retorn a la feina hagi estat lleu. Tenim ganes també de veure les vostres fotos!

    Una abraçada!

    Estefania ha dit...

    M'han encantat!! preciós!! quan viatjo una de les activitats que sempre intento fer és visitar els mercats (inclosos els de les grans capitals) penso com molts han comentat que és un dels llocs on es pot copsar més l'essència del país que visites i tenir un contacte més directe amb la gent d'allà!;)

    Petons!

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Estefania!
    Veig que coindicim tots! Postulem els mercats del món per ser Patrimoni de la Humanitat! ;-)

     
    Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
    cookie law