19 d’agost del 2013

Antigua: arquitectura colonial envoltada de volcans


Onze hores de vol i una escala de quatre hores a Miami són suficients per desconnectar del nostre dia a dia i arribar a una realitat completament diferent de la que ens envolta. Una cultura per conèixer, nous llocs per descobrir i un munt d'experiències per viure. Quatre setmanes que tot just comencen i que ens transformaran altre cop en uns nòmades temporals. Una sensació que, per molt que repetim, mantenim amb la il.lusió del primer viatge. Hi ha coses que no canvien.

El nostre avió arriba a l'aeroport de Guatemala City, però nosaltres anem directament a Antigua. Arribem de nit i a l’hostal ja ens esperaba el Juanjo, gran viatger i coautor del bloc Round the world, amb qui compartirem uns dies de ruta. No és fins al dia següent que ens podem fer una idea d'aquesta ciutat que només trepitjar-la ens ha donat bones sensacions.




La carta de presentació d'Antigua no pot ser més captivadora: epicentre d'Amèrica Central durant els segles XVII i XVIII, capital del país fins al 1773 i Patrimoni de la Humanitat des del 1979. Arquitectura colonial envoltada per tres volcans que conformen un paisatge de fons extraordinari quan hi ha bona visibilitat i els núvols ho permeten, i és que el volcan del Agua, el més visible, s'alça majestuós fins als 3.776 m molt a prop de la ciutat.




Passejant pels seus carrers empedrats algunes restes d’esglésies i edificis colonials deixen palesa la història d’una ciutat maltractada pels terratrèmols, com el del 29 de Juliol del 1773 quan la ciutat, coneguda originalment com “Santiago de los Caballeros de Guatemala”, fou totalment destruïda. La capitalitat va ser traslladada a Guatemala City però per sort la ciutat no va quedar abandonada i poc a poc la gent que s'hi va quedar la va anar reconstruint donant-li la seva aparença actual. Des d'aleshores ben poc ha canviat Antigua i a dia d'avui s'ha convertit en la ciutat colonial per excel.lència del país. Si no fos per la notable presència de turistes no seria difícil imaginar-se passejant per seus carrers cavallers de l'època, d'aquells de capa i barret d'ala ampla.








Al voltant del Parque Central -el que aquí vindria a ser la plaça major- es van distribuint els principals punts d'interès. Punt de trobada de viatgers i locals per igual, és ideal per seure-hi una estona i observar la vida de la ciutat: venedors ambulants, enllustradors, músics, nens juganers, famílies i turistes van passant pel davant nostre. Curiosa és la font central amb les escultures de quatre sirenes les quals emanen aigua a través dels seus pits de pedra. La majestuosa façana amb dos nivells d'arcs del Palacio de los Capitanes Generales, l'Ajuntament -també doblement porticat- i la Catedral delimiten els laterals de la plaça i li donen l’inconfusible aire colonial de les històriques ciutats hispanoamericanes.






Passejar sense rumb i anar descobrint el racons que ens tenia preparats aquesta ciutat és el que més ens ha agradat. Carrers amb cases pintades impecablement de tots els colors possibles i esquitxats de tan en tant per restes d'esglésies i convents que ens recorden allò que va ser i que ja no és aquesta magnífica ciutat. La majoria d’edificis són de planta baixa i excepcionals els de més d’una planta, aquí l’únic gratacels és el volcà de l’Agua i que així sigui per molts anys.









Informació útil

Com arribar: S’hi pot arribar directament des de l’aeroport de la Aurora amb microbús (80 quetzales o 10 US$ per persona) o bé taxi (25 US$ negociant). Queda a una hora de Guatemala City i mitjançant els microbusos es pot arribar de forma directa també als principals atractius turístics del país. És la forma més còmoda de viatjar pel país tot i que més cara que no pas els autobusos locals (chicken bus), que ens han desaconsellat per qüestions de seguretat.

Allotjament: Ens hem allotjat a la Posada Juma Ocag, situada al carrer Santa Lucia Norte núm. 13 just davant del mercat, pròxima a l’estació d’autobusos i a 5 min. caminant del Parque Central. 175 quetzales l’habitació doble amb bany amb cafè i aigua potabilitzada inclosa. Habitacions senzilles però còmodes. Personal amable. Wi-fi gratis, Qualitat preu immillorable, el recomanem.

Menjar: Es poden trobar restaurants locals molt bé de preu. Nosaltres recomanem el Rincón típico (3a avenida sur, núm. 5), el plat de carn a la brasa amb arrós, amanida i patates per 20 quetzales, inclou també beguda. No som de McDonals però el d’Antigua és realment curiós: ubicat en una antiga casa colonial amb pati interior podríem dir que és el més luxós que mai hem vist.

De viatger a viatger: Un dia ben aprofitat és suficient per conèixer els principals atractius d’Antigua però és recomanable dedicar-hi algun dia més per gaudir realment la ciutat. Des del cerro de la Cruz es veuen unes vistes de la ciutat de postal però no és del tot segur pujar-hi en solitari, dos cops al dia (a les 10h i a les 15h) la policia turística (Politur) puja en grup a tot aquell interessat en camioneta policial, és gratuït i només cal acudir a la caserna uns minuts abans (al final de la 6a calle poniente). Entreu sense vergonya a qualsevol casa amb patí que tingui la porta oberta: hotels, restaurants, botigues... descobriràs autèntiques joies, el millor: el de l’hotel Santo Domingo. Antigua té tot el que necessita el viatger, hi ha infinitat d’agències de viatges a les que acudir per a contractar excursions o bé el transport fins al següent destí.



 D'aquest viatge també hem escrit:

T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

    12 comentaris :

    Mercè Salomó ha dit...

    Penso seguir-vos de ben apropet, agafada a la vostre mà.

    Milers de petons als dos!

    Anònim ha dit...

    Aquest viatge té molt bona pinta. Segur que el disfrutareu molt!

    Aitor ha dit...

    Antigua és una ciutat increible. A part de preciosa, és segura, neta, les coses funcionen realment bé per als estàndards de la regió...crec que a la Lonely Planet deien que és com seria tot Guatemala si fos gestionada pels suecs durant uns anys!
    Gaudiu de Guatemala, és un país increible!!!

    Anònim ha dit...

    Hola nois! Quan just iniciàveu la vostra volta al mon, ens vam trobar en un vaixell al llac Titicaca. Nosaltres estavem de vacances d'estiu i vosaltres ens vau fer molta enveja sana amb el vostra projecte! Dos anys despres, estem apunt d'arribar a Antigua!!!! El mon és un mocador. Espero q el destí faci q ens retrovem i ens pogueu fer cinc cėntims de com va acabar la vostra volta!
    Que gaudiu les vacances!
    Marc & Cristina

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Mercè! De moment el que hem vist de Guatemala ens està encantant, és un país que promet i molt, anirem explicant! Petons per a tu de tornada! :-)

    Ibana i Marc: Gràcies parella, doncs de moment estem disfrutant molt i no hem tingut en cap moment sensació d'inseguretat ni molt menys, esperem seguir així... Una abraçada!

    Aitor: Gràcies! no sabiem pas que havies estat a Guatemala! Antigua és una ciutat amb molt d'encant, i com tu dius, tranquila i ben conservada; però potser el que més ens està agradant és la seva gent!

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Marc, Cristina, això sí que és una gran casualitat!
    I tant que ens recordem de vosaltres!

    Doncs sí que estaria bé tornar a coincidir després de dos anys. Nosaltres just avui hem entrat a Mèxic i estem a San Cristobal de las Casas (hem passat ja per Antigua, Chichicastenango i el llac Atitlán). La idea que tenim és tornar a entrar a Guatemala des de Palenque per anar a Flores i visitar Tikal, calculem que estarem per allà en 6 o 7 dies. Coincidim en plans?

    Si coindicim feu-nos un correu a dosdeviatge@gmail.com, que intentem quedar! :)

    Estefania ha dit...

    Enric! Celia!

    Antigua m'ha semblat una ciutat captivadora que desprèn una autenticitat sincerament encisadora! tenia coneixement d'aquesta ciutat guatemalenca per un article d'una revista de viatges però suposo dista molt de conèixe-la i viure-la 'in situ' que seguiu gaudint molt del viatge!

    Una abraçada!

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Estefania!
    Per nosaltres tot un descobriment. La situem entre les millors ciutats colonials d'Iberoamèrica. Sí, sí, sí... els llocs s'han de conèixer en directe, és quan es capten amb els cinc sentits i en tota la seva esència.
    Gràcies!

    Diego ha dit...

    Hola nois!!!
    Que bé que ja esteu fem un tomb dels bons, a gaudir-ho molt.
    Una forta abraçada.

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Jejeje, ja ens coneixes Diego, a la mínima que podem marxem ben lluny! ;-)
    Gràcies! Ens veiem a la tornada!

    Edwin Yanes ha dit...

    Es una hermosa ciudad colonial de mi amada Guatemala, saludos.

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Gracias Edwin, pensamos lo mismo que tú! esperamos volver pronto. Saludos!

     
    Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
    cookie law