16 de febrer del 2013

Quaderns de Kenya:
Embadalits a Samburu i nouvinguts a Nakuru Lake





Al Parc Nacional de Samburu ja veiem tot tipus d’animals: zebres, monos, gaseles, elefants, girafes, lleons, cocodrils, tot tipus d’ocells, gerenuks, oryxs, impales, etc... En més d’una ocasió ens cau alguna llagrimeta d’emoció, l’Àfrica ja ens havia atrapat!


Parque Nacional de Samburu, parque nacional de samburu, África, africa, Kenya


El primer animaló que ens sorprèn de veritat és el dik-dik, el coneixeu? Com pot un animalet tant fràgil sobreviure en un territori tant salvatge? Si alguna vegada us en trobeu algun fent saltironets tot sol al so de “dik dik”, heu de saber que el més probable és que es passi la resta de la seva vida de la mateixa manera, sol. Sempre van en parelles però quan el mascle enviuda, ja no es torna a aparellar, i guarda el dol fins a la seva pròpia mort...


Dik Dik, animals africa, animales africa, Kenya


De girafes n’hi ha de 3 tipus: la reticulada, la Masai i la de Rothschild, cadascuna amb un color de pell diferent. L’última no tindrem la sort de veure-la, però a Samburu ja ens podem delectar amb la bellesa i elegància de la primera, per a nosaltres la més maca. L’hauríeu de veure córrer, es pot ser més elegant quan vas a 55 km/h?!

Si voleu passar una estona divertida podeu observar els babuins barallant-se, jugant, buscant menjar, són d’allò més moguts. I com s’assemblen a nosaltres! És interessant veure com s’eduquen els uns als altres, com es netegen, com els grans renyen als petits, l’educació es cosa de tots... Ah, i compte!, són molt espavilats i dissimulats, quan els mires giren la cara cap a una altra banda i quan menys t’ho esperes són al teu cotxe agafant-te el menjar, ho vam viure en primera persona. Hem après durant el safari que tenen uns horaris força marcats. Tenen unes hores predefinides per netejar-se, per esbargir-se, per buscar menjar, per netejar-se altre cop, per buscar el lloc més segur per dormir, etc.. No us recorden a ningú?


girafas, animals africa, animales africa, Kenyababuins, babuino, monos africa, África, Kenya, animales Kenya, animals Kenya


També tenim la sort de trobar uns cocodrils a la vora del riu, veiem com regulen la seva temperatura obrint la boca (no és pas per caçar insectes) deixant a la vista una filera de 80 dents letals que muden un parell de cops a l’any. Per cert, aguanten entre 45 i 60 minuts a sota de l’aigua, això els deu anar d’allò més bé quan els nyus o les zebres creuen el riu durant la gran migració...


cocodrilo, cocodril Kenya, cocodrilo kenya, animals africa, animales africa, Kenya


Canviant de tema, heu de saber que durant els safaris no sempre estàs sol, la majoria de vegades no és així, però amb paciència ho acabes aconseguint. Això ens va passar amb una família d’elefants que acabava de creuar el riu. Els vam poder acompanyar durant una hora llarga, mentre “descansaven”, destrossaven arbres, menjaven sense parar i els petits mamaven... Els elefants són els animals terrestres més grans del planeta, són molt sociables i s’organitzen en clans matriarcals. Tenen un període de gestació de 22 mesos (quina feinada...) i hauríeu de veure com defensen les cries quan creuen que estan en perill! En la reverva natural Masai Mara en vam tenir un exemple, impressionant!!! No hi ha un animal com l’elefant, no té cap rival a la sabana més que l’home!




L’elefant dedica 15 hores al dia a menjar els 200 quilos de vegetació i a beure els 200 litres d’aigua que necessita i, per tant, no té temps de descansar més que quan dorm. Ho resolen relaxant les cames i arrepenjant-ne una a sobre de l’altra mentre mengen.


patas elefante, africa , áfrica, Kenya


També hauríeu de veure com mouen les orelles a fi de refrescar la sang que circula per sota la fina pell i passar així millor la calor extrema del migdia. Sembla que estiguin realment enfadats quan ho fan!


elefante, animal africa, animals africa, Kenya


Però el Parc Natural de Samburu encara ens deparava la sorpresa més gran. Com molts de vosaltres ja deveu saber, les que s’encarreguen de buscar el menjar entre els lleons són les femelles. Nosaltres vam tenir la sort de veure, cosa gens habitual, com dos mascles joves caçaven un oryx gris que estava ferit com a resultat d’una baralla entre mascles per dominar el ramat(recordeu el vídeo de l'entrada anterior?). L’havíem vist coixejant una hora abans i en Goodluck ja ens va avisar que tenia les hores comptades. Casualment es va acostar esgotat a beure aigua al riu just quan observàvem els dos lleons, acompanyats d’uns quants turistes. Vam veure la cacera en directe! des de que el van detectar fins que l’ofegaren mossegant-li el coll... ens vam sentir tant petits en aquell moment, realment és indescriptible!




Les femelles també s’encarreguen de cuidar els cadells mentre els mascles descansen, s’aparellen, o guarden forces per quan la manada necessiti de tota la seva energia, i també vam tenir la sort de presenciar-ho!




Ja és hora de marxar a un altre parc, tot i que tenim mil coses més per explicar, com per exemple la primera experiència amb les latrines, les dutxes d’aigua freda rodejats de naturalesa, la fascinació per la nit estrellada més maca que haguem vist mai, les hores de xarrera amb els ja amics d’expedició, les “classes” de català-castellà-swahili amb ells, o sentir després de sopar com en Goodluck i l’Steven cantaven amb unes veus afinades i molt càlides el mític "Jambo Bwana" a la llum d’un fanalet. Encara se’ns posa la pell de gallina!

El pròxim destí és el Lake Nakuru National Park. És petit però famós per les més de 500 espècies d’aus que hi pots trobar. Llàstima que els flamencs ja havien volat cap al llac Bogoria i n’hi havia poquets. El llac és enorme i fa molt de vent, però ofereix unes vistes sensacionals.


lago nakuru, Lake Nakuru National Park, africa, kenya


Del que hi vam veure, el més destacable van ser els primers rinoceronts i pràcticament els últims que vam veure en tota l’estada. Tenen una presència molt intimidatòria i sempre van acompanyats d’ocellets que els hi netegen la pell de les garrapates i els xuclen la sang de les ferides. Vam veure el rinoceront blanc, el negre està en perill d’extinció i va ser impossible trobar-lo. Resulta que li atorguen propietats afrodisíaques a la banya del rinoceront negre, cosa totalment falsa que l’ha portat a una persecució insostenible. El que no sabíem és que ambdós rinoceronts no es diferencien pas pel color sinó pel tamany i per la forma de la boca. El nom de blanc ve d’una mala traducció dels colons britànics respecte del mot holandès "weit" (ampla), que descrivia la forma de la boca però que van mal traduir com a white (blanc).


rinoceronte, animal africa, animals africa, animales africa, África, kenya


Abans de marxar encara vam tenir la sort de contemplar l’arribada a la vida d’una zebra molt curiosa que volia aprendre a caminar. Va ser emotiu veure la mare ajudant-la a mantenir-se dreta mentre li netejava la sang encara amb el cordó umbilical penjant. És increïble com la naturalesa et sorprèn cada dia i et regala moments inesperats com aquest.




Si esteu gaudint amb el viatge espereu a la pròxima entrada en la que descobrireu Masai Mara, la reserva nacional més emblemàtica de Kenya!


L'Aleix i la Mabel també han escrit:


__________________________________________________________________________

L'Aleix i la Mabel es defineixen com a "viatgers flow", els encanta que els viatges flueixin per si sols sense haver d'estar sotmesos a horaris ni rutes ja establertes. Grans amants dels animals, l'estiu passat van fer el viatge que somiaven des de feia temps pel continent africà gaudint de la fauna més diversa. Són els nostres convidats del mes de febrer i temporalment els hi hem cedit el bloc per a que ens expliquin el seu viatge a Kenya. -- Enric i Celia



2 comentaris :

Anònim ha dit...

Quina animalada de viatge i emocions...Papallones a la panxa. En volem més!
Montse A

Aleix ha dit...

jejeje i encara queden moltes sorpreses Montse! esperem que seguiu disfrutant de les nostres aventures ;-)

Aleix i Mabel

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law