30 de gener del 2013

La sema, la singular pregària dels dervixos girovags


Fa deu anys no ho vam poder veure, però aquest cop no ens vam quedar amb les ganes. Parlem de la semâ, la famosa cerimònia sufí i, possiblement, un dels elements més coneguts de la cultura tradicional turca.

El sufisme és una doctrina mística de l'islam. El nom prové de l'àrab "suf" (llana) perquè els sufís realitzaven vot de pobresa i acostumaven a vestir aspres teixits de llana. Aspiren a aconseguir una experiència personal a partir del contacte diví, ho fan mitjançant rituals de meditació que barregen poesia, música i dansa, i que els han de conduir a l'èxtasi en comunicació directa amb Alà. Existeixen diferents corrents sufís però la més famosa és la de Mevlevi, coneguda pels seus devixos girovags.   

La cofradia dels dervixos giròvags és coneguda per la seva pregària en forma de dansa giratòria o sama, una tradició que es proposa com la part visual i musical de la mística escrita mevlevi, nom que prové de Mevlana Rumi, sant i poeta, creador dels 25000 versos en persa que contenen els fonaments per guiar l'esperit. Prohibida per Ataturk, el sama va passar a la clandestinitat durant tres dècades però als anys cinquanta el govern es va adonar que la dansa dervix era un bon reclam turístic i va permetre a la cofradia realitzar públicament la seva cerimònia. Actualment el semâ és Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco.


derviches, monestir mevlevi, monasterio mevlevi,

danza sufí, dervixos, derviches, monestir mevlevi, monasterio mevlevi, Estambuldanza sufí, dervixos, derviches, monestir mevlevi, monasterio mevlevi, Estambul

danza sufí, dervixos, derviches, monestir mevlevi, monasterio mevlevi, Estambuldanza sufí, dervixos, derviches, monestir mevlevi, monasterio mevlevi, Estambul

derviches, monestir mevlevi, monasterio mevlevi, Estambul
(clickar a sobre de les imatges per veure-les més grans)


La cerimònia de dansa-meditació comença amb un cant solemne al profeta, acompanyat d'una flauta. Quan acaba, els dervixos entren i fan tres voltes a  la sala, que simbolitzen les tres maneres d'apropar-se a Déu: la contemplació, la veritat i la unió. És llavors quan comencen a girar amb la mà dreta apuntant al cel (per rebre la gràcia divina) i l'esquerra a la terra. Giren sobre sí mateixos, els més hàbils arquegen el seu cos, gravitant cap al centre de la sala i així aconsegueixen l'ascendència espiritual per acostar-se a Déu. Aquí va una mostra de les voltes i voltes que arriben a donar!





Hem de dir que inicialment teníem dubtes sobre l'autenticitat de la cerimòria. Els preus elevats (50 lires o 22€) i que el lloc estigués ple de turistes feia que fòssim esceptics tot i que vam anar al que era, en teoria, el lloc més autèntic: el Monestir Mevlevi (actualment museu). Ara bé, un cop iniciada la cerimònia i després de estar durant aproximadament una hora veient com els dervixos ballen girant sense parar, entres en una mena de relaxació on la ment se't queda en blanc, no sabem si potser també fruit d'escoltar una música que té un ritme compassat tota l'estona. Ens quedarem amb el dubte però la veritat és que ens ha sorprès gratament veure en directe la cerimònia, ens ha semblat única i digna de veure, no s'assembla a cap altra dansa que coneguem. Una experiència molt recomanable!


Sobre Istanbul també hem escrit:


25 comentaris :

Anònim ha dit...

començo a sentir com un mareig :P

Quaderns de bitàcola ha dit...

Pons, mira que n'ets...
Què no has llegit la nota que acompanya aquesta entreda?
"Escenes gravades per sufís professionals. No intenti imitar o fer res de semblant a casa seva" :p

Roser Goula Sempreviaggiando ha dit...

Wow, que místic! Deuria ser una experiència única! Quan vaig anar a Istambul vaig plantejar-me veure una cerimònia de girovags però finalment ens vam decantar per un Hammam (ens feia mal tot). Sens dubte, és quelcom a fer la propera vegada!

Unknown ha dit...

Jo l'he vist en directe i haig de dir que és al·lucinant! Em va encantar! I com dieu, millor no provar-ho!!

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Roser! Doncs la veritat és que ens va encantar, allà on ho vam veure és unacerimònia que cuida molt el detall i sí que tens la sensació que la dansa transmet pau i espiritualitat, no és només espectacle. Si hi tornes a Estambul, no t'ho perdis, si us plau! :-)

Hola Carla! Quan ho vam veure ara per segona vegada, ens vam adonar que la primera vegada que la vam veure en un restaurant va ser una turistada. Aquesta vegada no, potser tu també hi vas anar al mateix lloc!

Lluis ha dit...

Tant de bo la branca sufí de l'islam, amb el seu misticisme i la seva espiritualitt fonamentada en la dansa i el relaxament de la ment, s'hagués convertit en el corrent majoritari de l'islam. Malauradament, però, està sent el wahabisme, versió rigorista, puritana i fanàtica provinent d'Aràbia, qui està guanyant més adeptes entre els musulmans sunís d'arreu.

La propera vegada que visiti Istanbul procuraré anar-hi. Segur que en treuré millor record que del hammam que vaig visitar, una autèntica turistada.

Quaderns de bitàcola ha dit...

Ostres Lluís, ens hauràs d'explicar aquest mal record del hammam. Turístic o no, un hammam sempre és un hamman ;-)

Estefania ha dit...

Bona tarda nois!

Disculpeu però he anat liada aquestes darreres setmanes!només dir-vos que quan vaig visitar Turquía també vaig poder veure la cerimònia sufí dels dervixos girovags i em va semblar una experiència mística i molt diferent de qualsevol altre cerimònia religiosa! a diferència d'en Lluís jo vaig gaudir d'un autèntic hammam (després d'una ruta d'uns 500 km en plena Capadoccia) i us puc assegurar que va ser una experiència de lo més agradable gens comparable a cap balneari occidental dels que he visitat per ara i això que he estat en uns quants!!:-)

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Estefania! Sí, tens raó, veient els dervixos girovags nosaltres vam quedar embadalits, més que per les voltes que donaven per tota la posada en escena! Després de 500 km de ruta segur que ficar-te en un hamam ha de ser la bomba! :-)

Estefania ha dit...

Us puc assegurar que la meva experiència al hammam trigaré temps en oblidar-la!!!

A reveure!

Estefania

Unknown ha dit...

Hola.
En primer lloc donarte les gracies per ferme coneixer algo que per mi era practicament desconegut, i m'ha cridat molt la atencio abans de posar en marcha els videos, pero tambe e de reconeixer que cuan els e vist estic d'acort amb Pons007, en que he imaginat la sensacio i ni ha per marejarse, tot i aixi m'agradat moltisim veure'ls i coneixer l'existencia, et felicitu per el teu blog, tot ell m'ha agradat.
Un salud,
Sheyla

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Sheyla! Moltes gràcies pel teu comentari, ens encanta que a través del bloc es coneguin llocs i coses noves!

vanessa Núñez ha dit...

Bon dia.
Justament aquest estiu volia fer un viatge i encara no sabia on.
Pero vaig llegir totes les entrades on explicava el viatge a Istanbul i ja tinc clar on anar-hi.
Quina gana.
Abans de tot volia fer una pregunta.
Vaig amb poc pressupost, quin lloc recomanaria per passar les nits. Ja que en dia intentaré fer un recorregut paregut al que vas fer tu. Ja que em pareix una experiència magnífica y tot el que has explicat es molt interessant e intrigat.
Ja tinc ganes de veure amb els meus propis ulls al que vas veure tu i sentir el que intentes transmetre en aquetes lineas.
Finalitzant simplement dir que !Per molts viatges mes¡

Salutacions.

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Vanessa! Primer de tot dir-te que has triat molt bon destí. Estambul és d'aquelles ciutats com complertes on no t'aburreixes i que alhora té llocs molt tranquils. Sobre el tema allotjament, nosaltres estàvem a la zona de Taksim, la més moderna i des d'allà ens movíem en tramvia o caminant; allà vam trobar un apratament bé de preu, però normalment la zona més econòmica sol ser l'antiga (més aprop dels llocs més emblemàtics) així que tot depèn de mirar preus a buscadors. Segur que Estambul t'encantarà! Salutacions

Unknown ha dit...

Hola la cerimònia sufí no hi havia escoltat parlar mai la veritat es que no em crida la atenció

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Marta!
Ens alegra que gràcies a aquest blog hagis descobert la semâ. Viatjar és descobrir i de vegades, fins i tot allò que a priori no t'atreu, pot acabar per sorprendre't. T'aninem a que si un dia vas a Turquia la vagis a veure ;)

Unknown ha dit...

Hola, fa més de vint minuts que estic escoltant la música del ritual i em sembla molt captivadora i si intentes imaginar-te, tots aquells homes donant voltes crec que té molt de místic. La veritat és que recordo alguna cosa d'aquest ritual però no el coneixia. És molt captivador.

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Josep! Moltes gràcies per les teves paraules! Encantats que t'agradi, salutacions!

Unknown ha dit...

Salutacions;

No és una dansa de la qual em generi massa interès, però tota cultura i formes d'expressar sentiments que et sentis atret a Déu per mi és totalment respectable. Encara que admeto que després de llegir i veure vídeos he passat que ha de ser una gravar habilitat estar tant de temps girant sense parar. M'agrada aquest tipus de bloc, perquè puc comprendre i llegir sobre cultures, viatges i creences, i mes que també té part d'història.

I moltes gràcies per endavant.

Chantal Mieses

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Chantal! Gràcies per passar-te pel blog i per les teves paraules. Salutacions viatgeres!

Unknown ha dit...

hola

no conec res de aquesta cultura però totes son respectables en totes elles hi ha alguna cosa de especial i la veritat es interessant com ballen i l'estil que tenen de fer-ho si vaig alguna vegada allà u diré aquí per tots vosaltres a sigut un honor mira aquest blog gracies adéu..

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Tomas! Gràcies a tu per les teves paraules! Salutacions.

Y ha dit...

Me gusta!

Quaderns de bitàcola ha dit...

Moltes gràcies Yasmina! :)

Unknown ha dit...

no he vist mai això però el tindré present quan visiti aquest país, encara que no entenc com no es maregen que bonic ha de ser veure-ho en viu

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law