15 de gener del 2013

Cap d'any a Istanbul


Per acabar l'any 2012 i començar el 2013 hem triat un destí ben especial: Istanbul. Hi tornem després de deu anys i és que, tot i el que hem recorregut en tot aquest temps, per nosaltres és una de les ciutats més impressionants del món. Creuament de cultures, capital de tres imperis (romà, bizantí i otomà), a cavall d'Europa i Àsia, tradicional i moderna, seu de meravelles com Santa Sofia i la Mesquita Blava... Una ciutat fascinant i on es respira un ambient especial. Hi hem tornat amb moltes ganes de descobrir nous racons i per redescobrir les seves icones més conegudes però, sobretot, per viure la ciutat amb temps, passejar-la i degustar-la, gaudir dels seus detalls i impregnar-nos de la seva essència.


mesquita nova, mezquita nueva, Mezquita Nueva, Estambul, Istanbul


Tot i no ser la capital de Turquia, Istanbul és amb els seus 13 milions d'habitants la ciutat més poblada del país. Amb Atyrau (Kazajistan) i Orenburg (Rússia) comparteix honors de ser una de les tres urbs transcontinentals que se situen entre Europa i Àsia. A cavall del Bòsfor, entre el Mar de Marmara i el Mar Negre, el seu centre històric i comercial es troba a Europa mentre que una tercera part de la seva població viu a Àsia -els turcs porten anys intentant entrar a la Unió Europea-.


istikal


Habitada des de fa 5000 anys, Istanbul ha estat sempre un lloc geoestatègic, ocupant una posició excepcional, lloc de pas obligat de Rússia cap a la Mediterrània a través de l'estretíssim mar de Màrmara, i d'Orient a Occident (i a l'inrevés). Tant és així, que durant tots aquests segles ha estat una ciutat cobdiciada per les grans potències: àrabs, bizantins, otomans, imperi austro-hongarès, Rússia, servint de capital a dos dels imperis més poderosos de la història: el bizantí i l'otomà.

L'Any 330 Constantí va escollir l'ara anomenada Istambul per crear la capital del cristianisme i del nou Imperi Romà d'Orient, esdevenint el centre d'una gran civilització: l'anomenà Constantinopla. L'època d'esplendor de l'Imperi Bizantí (que coincidia amb la decadència de l'Imperi Romà) va durar tot un mil.leni, fins al 1453. En aquesta data Constantinopla va caure en mans de l'Imperi Otomà i es va iniciar una profunda transformació cultural, passant del cristianisme ortodox a l'islamisme, de les esglésies a les mesquites... i així és com podem trobar obres arquitectòniques tan eclèptiques que continguin trets de totes les èpoques històriques, una de les raons del perquè ens agrada tant aquesta ciutat.


eyup, Eyup, eyüp, mezquita, mesquita, Estambul, Istanbul


A les 6:30 del matí sona la crida a l'oració des de les mesquites que tenim més a la vora, un so que s'escolta a l'uníson i que fa que ens adonem que el dia comença en un lloc ben especial, una altra cultura ens espera portes enfora. A partir d'ara aquest serà el nostre despertador matinal al que ens acostumarem els propers dies!


Sobre Istanbul també hem escrit:



4 comentaris :

Anònim ha dit...

És una ciutat que tenim pendent i que ens ve molt molt de gust, ja sigui per fer-hi una petita escapada o per unes vacances més llargues i aprofitar per descobrir el país. Si no és aquest any, serà aviat, segur!

Quaderns de bitàcola ha dit...

És una ciutat que no te l'acabes mai, però també es pot gaudir d'ella si vas 4 dies. Hi ha ofertes bones de vols + estança, no us ho penseu, que ara està barat! :-)

Aitor ha dit...

Jo hi vaig anar amb la família fa molts anys i em ve molt de gust repetir. La vaig sentir propera i llunyana alhora, una sensació molt curiosa!

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Aitor! la veritat és que Estambul és una ciutat per repetir i repetir! és una ciutat molt viva que mai està quieta i alhora té indrets molt tranquils. Història, bellesa, ho té tot! així que no t'en pendiràs si hi tornes, segur.

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law