6 d’abril de 2017

Viatjar a Iran per lliure amb un bebè: guia de consells pràctics


Iran és un dels països de l'Orient Mitjà on viatjar amb bebès és sumament fàcil,sobretot perquè la gent és extremadament hospitalària i li encanten els nens. Segons la nostra experiència, ens hem trobat que els iranians amb qui hem tingut contacte (hem fet couchsurfing i hem estat molt sovint amb gent local) durant el nostre viatge ens ho han posat tot més que fàcil: facilíssim! Si estàs pensant en viatjar a Iran amb el teu petitó o petitona, aquesta guia et serà de gran utilitat. Tots els consells te'ls donem a partir de la nostra experiència.
Dades bàsiques del nostre viatge

Ruta: Teheran – Qom – Kashan - Isfahan - Varzaneh – Yazd – Mashad – Teheran
Durada: 12 dies (15 dies comptant vols a /t des de BCN, fent una stop-over a Dubai de 12h) a Iran.
Edat de la Ivet: 16 mesos
Pressupost total (2 adults + 1 bebè): 1100 € + 1200 € en vols (comptant 2 vols interiors)

Abans de sortir


Millor època per viatjar a Iran:

La millor època per anar a Iran és des de l'octubre fins a l'abril, evitant així els mesos d'estiu, on les temperatures poden arribar a ser realment caloroses, arribant als 45 C fàcilment. Desaconsellem totalment viatjar a l'estiu a Iran amb un bebè, ja que aquest pot deshidratar-se i passar-ho molt malament, cal evitar el calor sufocant i planificar el viatge al país quan les temperatures són més suaus.
Nosaltres vam viatjar a Iran la primera quinzena de desembre, a l'igual que la primera vegada que vam estar al país (que era primers de gener) vam anar en ple hivern. No ens va fer molt fred, inclús en alguna ciutat vam arribar a tenir temperatures de primavera (a Yazd estàvem a 22 C) i a d'altres ciutats vam arribar a estar a uns 8 C (Isfahan i Mashad), així que per si les mosques vam agafar roba de bastant abric per la petita que finalment vam utilitzar ben poc. El que sí dúiem i també recomanem si viatgeu a l'hivern amb bebès és una manteta ben abriga (o dur el saquet) per quan van amb el cotxet i per si cal abrigar-lo/a en alguna altra ocasió.Documentació:

Tant els pares com el/la bebè necessiten visat per entrar a l'Iran. IMPORTANT: Per fer el visat és necessari fer-ho a través d'una agència especialitzada en tramitar-ho (han d'enviar tota la documentació a l'ambaixada d'Iran, que es troba a Madrid). És necessari tramitar-ho amb temps, ja que triguen pels voltants d'un mes en tenir llest el visat.

Documentació necessària per fer el visat:
- Passaport en vigència amb un mínim de 6 mesos (a partir del teu viatge)
- 2 fotos de carnet
- Assegurança de viatge (compte amb algunes assegurances que no inclouen Iran dins de la seva cobertura sanitària!)
- 1 formulari per cada membre, omplert amb les dades de cadascú (ho administra la mateixa agència amb qui tramiteu els visats).
- Pagament del visat: el visat costa uns 110€ + despeses d'enviament (30 €, només es paga un enviament per tots).
Actualment si es fa un viatge amb una estança a Iran de menys de 15 dies, es pot fer el visat a l'arribada al país, al mateix aeroport; però no ho recomanem, ja que les lleis poden canviar d'un dia per l'altre i és recomanable dur tota la documentació des d'aquí, per evitar cues innecessàries i potser el mal tràngol de que no et deixin entrar al país (amb la incomoditat que suposa per un bebè de mesos estar tantes hores en un aeroport).

Diferència horària:

2,5h més respecte a Catalunya. No hi ha gaire diferència en tema d'horaris, a més, el fet que allà estiguin 2,5h avançats implica que a l'arribada serà fàcil que el nostre bebè s'adapti amb facilitat, ja que segurament s'adormirà una mica abans. Si viatges a l'hivern, com és el nostre cas, és ideal retirar-se d'hora i sopar aviat, ja que es fa de nit entre les 17.30-18:00. La part positiva és que us llevareu d'hora al matí i podeu aprofitar el dia per fer les visites (heu de comptar que molts llocs a l'hivern els tanquen a les 16:00 o abans).


Allotjament


Couchsurfing:

Un tipus d'allotjament molt estès que va fer del nostre viatge gran experiència. Fer couchsurfing és allotjar-te en cases particulars; però més que un simple allotjament consisteix en una filosofia del viatger de compartir experiències i conèixer l'altra cultura. Es basa en un intercanvi desinteressat, totalment altruista de qui t'acull. A l'Iran no s'ha de pagar res per allotjar-te d'aquesta manera, però en el cas que ells t'ofereixin algun àpat (o tots) sí pots tenir la voluntat de donar-los alguns diners (nosaltres ho vam fer en alguna ocasió).
Per a nosaltres fer couchsurfing amb la nostra bebè va ser una de les experiències al país de la que guardem millor record, ja que vam tenir contacte amb famílies que tenien altres nens (no us podeu imaginar què ràpid es fan amics els nens!) i vam poder conèixer el seu dia a dia.
Si utilitzeu la xarxa de couchsurfing, heu de saber que a l'hivern la gent a les cases tenen l'estufa engegada al màxim, així que no cal dur roba per abrigar-vos, però no oblideu-vos de dur tovalloles. És important saber que a l'Iran el més comú en la majoria de les cases és dormir al terra en un matalàs que està directament a sobre d'una catifa (de vegades pot ser directament a sobre de la catifa), així que normalment el llit és més dur que un llit al que podem estar acostumats. Menjar al terra també és un costum olt normal, a sobre de les catifes que tenen distribuïdes per tota la casa, tot ficant un mantell a sobre. Tot i que en les cases tenen mobles, moltes vegades no els utilitzen!.Hotels:

Durant el nostre viatge també ens vam allotjar en hotels ales ciutats de Qom, Isfahan i Yazd (Backpacker hotel), més informació sobre allotjaments a la nostra "Guia pràctica d'Iran". El preu d'una habitació triple amb bany i esmorzar inclòs pot oscil·lar entre els 30€-50€ en temporada baixa, que és quan vam anar nosaltres. El millor dels hotels a l'Iran, és que el preu per una habitació triple sol ser el mateix que per una doble, així que recomanem preguntar per les dues i reservar abans d'anar des d'alguna altra ciutat per telèfon. Moltes vegades podeu preguntar al mateix hotel per si saben d'algun hotel a bon preu en una altra ciutat i demanar-los que us reservin l'habitació

Transport


En l'actualitat és molt fàcil desplaçar-se per Iran amb transport públic. El país té una xarxa de carreteres, infraestructura i flota envejable

Autobús

És el transport que més recomanen i varem utilitzar. Iran té una bona infraestructura de carreteres i una bona xarxa d'autobusos amb molta freqüència entre les ciutats més turístiques (Teheran, Isfahan, Shiraz, Yazd), així que recomanem moure't amb bus pels trajectes més curts pel país. Els bitllets es poden comprar a l'estació d'autobusos de cada ciutat; normalment comprant el mateix dia sol haver disponibilitat, però en èpoques on hi pot haver més moviment local, Nooruz (Any Nou iranià) per exemple, és millor reservar-ho amb temps.


Taxi:

És el transport ideal per fer desplaçaments urbans (un trajecte dins de la ciutat no sol costar més de 2€ al canvi) i també per fer algunes excursions a les rodalies de les ciutats. Recomanem sempre pactar el preu abans d'afagar el taxi. A l'Iran no és obligatori que els bebès/nens duguin cadireta per anar en taxi, així que no cal dur-la de viatge, tret que es vulgui llogar cotxe.

Avió:

També hi ha una bona xarxa de companyies i de vols nacionals a Iran. Creiem que és aconsellable evitar que un bebè passi moltes hores en un bus si hi ha una altra alternativa, el millor és fer que el viatge sigui el més còmode possible. Per a trajectes llargs, recomanem aquest mitjà de transport que sol costar uns 50-70 € per persona (els bebès paguen un cost molt petit del bitllet, sobre uns 10€). Nosaltres vam fer el trajecte de Yazd-Mashad i Mashad-Teheran en avió, per estalviar-nos un munt d'hores en bus.

Desplaçaments urbans:

Tret de les grans ciutats, com Teheran, que existeix una xarxa de metro prou bona, en els trajectes urbans recomanem agafar taxi. Sol ser econòmic i fiable (un trajecte llarg de 20 minuts sol costar com a màxim 2€).


Transport del bebè: cotxet o porta-bebès?

En totes les ciutats on hem estat hem utilitzat el cotxet, tret d'alguna visita que requeria el porta-bebès, com per exemple per anar a algun desert, endinsar-nos per carrerons de tova o bé per pujar a alguna que altra torre per veure les vistes. En aquestes excursions, el millor és deixar el cotxet aparcat a i anar a lo pràctic, si no voleu carregar-lo innecessàriament. Imagineu-vos com deu ser carregar el cotxet quan fa calor!
L'edat de la nostra petita quan vam fer el viatge a Iran era de 16 mesos i ja caminava, així que de tant en tant la dúiem de la mà fins que es cansava.Iran no és un país adaptat a les cadires de rodes i cotxets: la majoria d'edificis presenten barreres arquitectòniques i únicament els hotels de més categoria i algun museu tenen ascensors. No són poques les vegades que es necessiten les quatre mans dels pares per pujar o baixar el cotxet, fins i tot per baixar de la vorera a l'asfalt del carrer.

De totes formes, prioritzem el cotxet sobre el porta-bebès, no només per la comoditat de no carregar amb el bebè a sobre sinó també per a que el nadó pugui fer les seves becaines o carregar-lo quan està cansat de camminar.

Comunicació amb la família

Es poden adquirir fàcilment targetes SIM del país. Nosaltres les vam comprar al mateix aeroport de Teheran a l'arribada, 1 MG per només uns 4 € al canvi, una ganga! Això ens permetia estar connectats al correu i al Whatsapp per poder estar en contacte amb la família. Respecte a les xarxes socials, val a dir que ja des de la primera vegada que vam estar nosaltres fins al novembre de 2016, el govern d'Iran ja aplicava una censura i no deixa accedir-hi, però els iranians se les empesquen totes per saltar-se totes les prohibicions. Per poder accedir a facebook, cal descarregar-se el programa “Psifon Pro” i entrar des d'aquesta aplicació.


Alimentació


Si el teu bebès es menor de sis mesos i només pren llet materna, no tens cap problema. L'aliment ja va incorporat en la mare i el/la petit/a pot menjar quan vulgui.

Si ja ha començat amb els triturats, als supermercats d'Iran pots trobar farinetes, tot i que no és molt comú que la gent local en compri, el bebès iranians solen menjar sempre a casa. Nosaltres, tenint en compte que la nostra petita en aquest viatge ja tenia 16 mesos i menjava pràcticament de tot, vam dur-ne alguna farineta de verdures, fruites i cereals per barrejar amb llet a l'equipatge, sobretot pensant en els trajectes d'avió llargs que faríem, tot i que va preferir menjar el que nosaltres menjàvem. De totes formes, no cal portar menjar per tot el viatge, a les cases et cuinaran sense problema i et poden escalfar aigua, els iranians sempre s'ofereixen a fer tot el que estigui a les seves mans!


Si el teu bebè ja mastega i ingereix més sòlid, gaudirà amb el menjar iranià! (com la nostra!). El menjar iranià no és picant ni cuinen amb moltes espècies, així que poden tastar de tot. La cuina del país és variada: carn, verdures, fruites, arròs...Fetes de mil maneres. Es fan moltes sopes i plats de cassola acompanyats d'amanides (el tomàquet i el cogombre no falta mai!), formatges, olives, salsa de yogurt, fruits secs... Per a nosaltres el menjar iranià és deliciós i de fet hem menjat molt i molt bé durant el nostre viatge. Suposem que pel fet d'allotjar-nos en cases de gent local també hem tingut oportunitat de tastar plats molt tradicionals i descobrir coses exquisides. Si teniu la oportunitat de que el vostre bebè mengi casolà és el millor per ell i també per vosaltres.L'aigua cal consumir-la embotellada. És fàcil trobar-la en qualsevol tenda per 8 rials el 1,5l. Us adonareu que els iranians no beuen aigua durant els menjars, si de cas yougurt líquid, i per suposat no veuen alcohol (són musulmans).


Higiene


Bolquers:
Es troben fàcilment a les tendes i de totes les talles, només has de mirar segons la marca que correspongui a la mateixa talla que té el teu bebè. El nostre consell: si el teu viatge no és molt llarg, calcula quants bolquers necessitaràs i porta'ls des de casa (sí, ho sabem: això implica portar mitja motxilla plena de bolquers, però et podràs despreocupar del tema).


Canviadors:
En cap lloc del país vam trobar lavabos amb canviadors i en alguna ocasió que vam preguntar ens vam convidar a canviar la bebè en alguna sala on resaven les dones (per ex. a l'aeroport). A l'Iran sempre és la dona la que sol canviar el/la bebè.

Bany del bebè:
Les habitacions de les cases que ofereixen allotjament disposen de bany privat amb aigua calenta (a tot arreu els hem trobat nets i en perfectes condicions). Si el teu bebè és molt petit pots demanar una palangana pel seu bany, sinó el pots banyar amb tu sense problemes.


Salut


Vacunes:
No hi ha cap vacuna obligatòria per a viatjar a Iran, tot i que això pot variar i t'aconsellem que abans del teu viatge consultis amb el teu pediatre i el centre de vacunació internacional.

Assegurança de viatge:
Per fer-te el visat i entrar al país és obligatori disposar d'una assegurança de viatge. Aquest fet et permet viatjar amb la tranquil·litat i estar preparat en cas que el teu bebè es posi malalt. Nosaltres t'aconsellem sempre contractar-la amb Iati Seguros, que disposa a més d'una assegurança específica per les famílies i dóna cobertura a l’Iran (d’altres assegurances no tenen cobertura a l’Iran). Si la contractes a través nostre enllaç, obtindràs un 5% de descompte.

Necesser:
Al necesser del teu bebè no hi pot faltar el protector solar i el repel·lent de mosquits (ambdós específics per a bebès), si viatges durant els mesos més càlids. Tampoc oblidis un barret per protegir el teu petit/a del sol, sobretot si aneu a algun desert o passeu tot el dia fora. Pensa en donar-li de beure aigua sovint per tal de que no tingui problemes d'hidratació.

El protector solar (factor 50) i un parell de barrets protegiran al teu petit del sol. Si viatges durant els mesos més càlids, pensa en donar-li de beure sovint per tal que no tingui problemes d'hidratació.

Diners:
Degut al bloqueig d'EEUU, a l’Iran no es pot treure diners dels caixers, així que pensa que hauràs de dur tots els diners que necessitis per al teu viatge a sobre en metàl·lic. Si que es pot pagar amb targeta en algunes agències, però el millor és dur diners de sobra per si de cas ho necessites.


*Nota: canvi de moneda al desembre de 2016- 1€= 34,53 rials


T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

  1 comentaris :

  Conxita Piñero ha dit...

  Tinc moltes ganes d'anar a l'Iran, però encara no he aconseguit convencer la familia (i et parlo ja d'adults). Ja m'ha passat l'etapa de viatjar amb nens, però m'agraden el consells que doneu, perquè realment són molt útils (records de temps passats). Una abraçada.

   
  Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
  cookie law