29 de novembre del 2019

Què veure al centre històric de Tallin, Estònia


Tallin és la capital d'Estònia, un país situat a la vora de la mar Bàltic, al golf de Finlàndia, que el 1991 va obtenir la seva independència de l'antiga Unió Soviètica, juntament amb Letònia i Lituània. Fundada a principis de l'Edat Mitjana, va adquirir molta importància com a port comercial per la seva situació estratègica i va pertànyer a la Lliga Hanseàtica. Aquesta bonica ciutat conserva, com poques a Europa, l'ambient dels segles XIV i XV, pel que el seu centre històric és Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO des del 1997.


El seu centre històric es pot recórrer en un dia, però és recomanable quedar-se, com a mínim una nit, per poder passejar a última hora del dia, quan la majoria de turistes ja han marxat i els carrers de la ciutat antiga queden solitaris. De fet és el millor moment per visitar-la, ja que passejar pels seus carrers de conte sense gairebé ningú esdevé un moment únic. Perquè tinguis una idea de què et trobaràs a la ciutat antiga aquí t'expliquem alguns llocs que no et pots perdre en la teva visita a Tallin:

Muralla de la ciutat

Construïda entre els segles XIII i XV, va tenir un eminent caràcter defensiu. Té gairebé 2 quilòmetres de llarg i és una de les més ben conservades de tot Europa. Hi ha un tram restaurat que es pot recórrer entre les torres Kuldjala Torn, Sauna Torn i Nunna Torn.




Torres

La muralla va arribar a tenir fins a 46 torres defensives, aquestes són les més famoses:
La torre Paks Margareeta o Margarida la Grossa, amb un diàmetre de 25 metres és la més gran que es conserva. Dins d'aquesta torre trobem el Museu Marítim d'Estònia o Eesti Meremuuseum.


També la torre Kiek in de Kök, de 38 metres d'altura i que data de segle XV; dins hi ha el Museu de la Ciutat i els túnels del bastió, que són el sistema de passadissos construïts sota dels antics bastions del turó de Toompea, dominant la ciutat.

Portes d'accés

Originalment la muralla va tenir 6 portes d'accés a la ciutat de les que avui es conserven 2. La porta de Viru, que data del segle XIV, i és la principal porta d'accés a la ciutat vella. Conserva les seves torres originals, una de les imatges més típiques de Tallin.

També es recomanable visitar la porta Rannuvärav, que és a prop del port i té adossada la torre Paks Margareeta.



Plaça de l'Ajuntament

Aquesta cèntrica plaça, cor de la ciutat amb restaurants i terrasses, era en l'antiguitat el lloc on se celebrava el mercat. Hi destaca l'edifici gòtic de l'Ajuntament (Raekoda), construït entre els segles XIV i XV. Té una torre octogonal de més de 60 metres d'altura coronada per un penell en forma de guerrer amb una espasa; és coneguda com el Vell Tomás (Vana Toomas) i és el símbol de la ciutat. La torre, a l'igual que algunes sales de l'edifici, es pot visitar.


5252
Criden l'atenció les curioses gàrgoles verdes de metall que representen caps de drac, a la part alta de la façana de l'edifici. Al davant de l'Ajuntament està la que es diu que és la farmàcia més antiga del món, en actiu des de 1422, la Raeapteek.


Passatge de Santa Caterina

Aquest estret carreró empedrat uneix els carrers Vene i Müürivah, i està cobert per uns arcs de teules. Una de les parets del carreró pertany a l'església de Santa Caterina, un antic convent dominic restaurat al segle XX.



Església de Sant Olav o Oleviste Kirik

És l'església més antiga de Tallin, construïda al segle XII i dedicada a el rei Olaf II de Noruega. Destaca la seva alta i punxeguda torre, d'uns 125 metres, que sobresurt entre les teulades i a la qual es pot pujar per més de 200 graons per admirar les vistes de la ciutat; antigament va poder tenir funció de vigilància o per atreure comerciants.

Catedral Alexander Nevsky

Situada al cim del turó Toompea, va ser construïda a la fi de el segle XIX i es va convertir en un dels temples ortodoxos més importants de l'aleshores imperi rus. Són característiques les seves cúpules de ceba i la façana està decorada amb alguns mosaics.


Castell de Toompea i Parlament

Al davant de la catedral es troba l'edifici palatí de Parlament d'Estònia, amb la seva característica façana rosa, que forma part del Castell Toompea.

El castell data del segle XIII encara que va ser reconstruït durant el XVIII; actualment només es conserven els murs nord i oest. La torre més famosa del conjunt és cridada Pikk Hermann, i en ella oneja la bandera d'Estònia.

Mirador de Patkuli

Al turó Toompea, és el lloc des del qual s'obté la imatge més típica de Tallin, amb les seves teulades i cúpules, així com vistes del port i la part més moderna de la ciutat.



A banda d'aquests indrets que hem esmentat, hi han molts altres racons del centre històric que de ben segur són encantadors. Com hem comentat, si passeges a última hora del dia els descobriràs tu mateix.

2 comentaris :

Estefania ha dit...

Hola Enric!

Una ciutat preciosa i poc coneguda, una combinació perfecte per viatjar sense aglomeracions de turistes...

Torno després d'una llarga temporada absent! us he trobat a faltar!

Gràcies per compartir els viatges i experiències amb la teva família amb nosaltres!

Quaderns de bitàcola ha dit...

Bentornada Estefania! I tant que Tallin és una ciutat preciosa, ja estem desitjant tornar...
Gràcies a tu per seguir-nos sempre!

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law