9 d’octubre del 2019

25 coses que has de saber abans d’anar al Japó



Si tens pensat viatjar al Japó hi han algunes coses que t'agradarà saber abans d'anar-hi, algunes són relatives a les tradicions, altres curiositats...totes ben interessants!

1. Millor època per viatjar. El Japó és un país que té les èpoques molt marcades, això vol dir que a l'estiu fa molta calor i a l'hivern molt de fred. Si viatges a l'agost passaràs molta calor -hi ha molta humitat- i a l'hivern molt fred. L'època ideal és a la primavera o a la tardor. És recomanable evitar anar-hi l'última setmana d'abril i la primera de maig, ja que són vacances al Japó i tots els hotels estan plens, i també els mesos de juny i juliol, que és època de pluges.


2. Transport. El transport és una de les coses més cares del país. Existeix el JAPAN RAIL PASS, que permet utilitzar qualsevol tren de la companyia JR durant 1, 2 o 3 setmanes, depenent del que t'interessi. Només es pot comprar des de fora del país, així que pots preguntar en una agència si t'interessa. El seu preu no és barat, però només amb un trajecte de Tòquio a Kyoto ja s'amortitza.


3. Com moure't. Al Japó condueixen per l'esquerra i amb prou prudència en general. També al carrer i al metro es manté aquesta norma de caminar per l'esquerra, així que quan vagis per un túnel del metro veuràs fletxes on s'indica per on has de caminar per no entorpir el pas de la gent que camina en la direcció contrària. A les escales mecàniques del metro, els japonesos es queden a la banda dreta per deixar pas per l'esquerra als que tenen més pressa. I tot amb un perfecte ordre. Al carrer normalment també trobem indicat un carril per circular les bicicletes i un altre per les persones.


4. Facilitats per persones amb mobilitat reduïda i cotxets. Podríem dir que Japó és el paradís per a aquest sector de viatgers. El transport està perfectament adaptat: a cada parada de metro trobes un ascensor (es pot consultar l'entrada correcta que disposa d'ascensor), i aquest sempre està senyalitzat amb cartells de prioritat de pas per minusvàlids, embarassades, persones amb nens petits, gent gran i que té mobilitat reduïda. Dins dels vagons de metro i bus ocorre el mateix.
Els carrers -i ens ha sorprès gratament- estan en la seva majoria (en especial Kyoto, Tòquio, Osaka...) adaptats amb camins per cecs fins els semàfors i on hi ha passos de zebra, també amb rampes. Una delícia!


5. Puntualitat japonesa. Aquí tots els trens funcionen amb la màxima puntualitat. Si arribes un minut tard al teu tren, no pensis pas que potser l'agafaràs perquè va una mica tard, com sol ser habitual a casa nostra...Si surt a les 9:05 a les 9:04 el senyor amb l'uniforme del tren ja estarà avisant i xiulant per a que el tren marxi al minut. Així que un consell és arribar amb temps a les estacions. Diríem que la puntualitat japonesa és la competència asiàtica de la puntualitat alemanya a Europa.


6. Fer cues. La gran norma del Japó per no atabalar-te esperant el metro. Per entrar als vagons de metro, de tren o bé per pujar a l'autobús, tothom fa una cua ordenada. En totes les estacions de tren i de metro el terra està senyalitzat on queda la porta del vagó per fer la cua en aquell punt, i també per on ha de sortir la gent del vagó. En alguns llocs també s'indica quants vagons té el metro.

7. Dormir a tot arreu. Els japonesos tenen la gran capacitat de dormir-se, sobretot en els trajectes de transport públic, com el metro. Així que és habitual veure gairebé tot un vagó amb la gent dormida a primera o última hora del dia.


8. Nets i polits. Tot està absolutament net al carrer; de fet, a vegades és difícil trobar papereres, ja que molta gent s'endú les escombraries a casa i allà reciclen: combustible, no combustible i vidre.

9. Allotjament. Hi ha quatre tipus d'allotjaments que aconsellem:
*Ryokan. Hotels de l'estil tradicional japonès on es dorm en un tatami amb futon i pots banyar-te en un ofuro.
*Youth hostel. És l'equivalent dels albergs d'aquí i sol ser la opció més barata.
*Business hotel. És l'opció que solen utilitzar els japonesos que viatgen per negocis. Són convencionals, barats i solen estar a prop de les estacions de tren
*Apartaments. És l'opció que vam escollir nosaltres i creiem que la millor per a viatjar en família. Els apartaments al Japó solen ser petits però tenen tot allò bàsic.
Altres opcions són els hotels de l'amor -per hores- i els hotels càpsula, no apte per a claustrofòbics.


10. Descalçar-se. Els japonesos tenen per costum descalçar-se abans d'entrar a l'interior d'una casa o un temple, per això "allá donde fueres, haz lo que vieres". Per una altra banda, anar descalç ho trobem d'una comoditat absoluta i ens agrada tant que a casa nostra també ens hem endut aquesta tradició japonesa.

11. Seguretat. Japó és un dels països més segurs del món: rarament et robaran algun objecte o tindràs un altercat, tot el contrari. Els japonesos tenen un alt sentiment d'ajudar a qui ho necessita, si vas pel carrer perdut segurament et preguntaran si et poden ajudar (tot i que no saben gaire anglès). La gent deixa les seves pertinences a la taula quan va al lavabo d'un restaurant o la bicicleta davant de casa seva sense cadenat. Si perds alguna cosa al metro, el més probable és que algú la reculli i la dugui a objectes perduts. Això denota la consciència col·lectiva d'ajudar a l'altre.

12. Lavabos. Hi ha per tot arreu i estan extremadament nets. Si tens una necessitat urgent, a cada sortida de metro i pel carrer pots trobar-ne. Veuràs que la neteja és omnipresent en els lavabos, vagis on vagis, i que molt d'ells disposen de botons per a ajudar-te a netejar millor i inclús hi han seient per a deixar el nadó mentre l'utilitzes.


13. Menjar. Al Japó és fàcil menjar bé i barat. El menú més habitual són els noodles (fideus) en un bol amb sopa, verdures i carn, acompanyats d'arròs i un got de té o aigua que el reomple tantes vegades com vulguis. El preu sol rondar entre els 6-10€ i es paga habitualment en efectiu quan ja has menjat, directament a la caixa. Si el que busques són menús més variats, sushi o menjar més elaborat, calcula gastar-te uns 25€ mínim per persona. Per cert, que al Japó està mal vist deixar propina, així que surt ben econòmic menjar de restaurant.


14. Tendes. Igual que les màquines expenedores, n'hi ha per tot arreu. Les cadenes més conegudes són Lawson, 7 eleven i Family Mart, i els preus van de més barat a més car en l'ordre que les hem nombrat. El més interessant que trobem és el menjar cuinat –només ha d'escalfar– que et permet dinar o sopar pel mòdic preu de 4 a 6€. Es pot escalfar en els mateixos establiments, així que sempre que no trobis un restaurant, saps que pots comptar amb aquesta opció.


15. Màquines expenedores. Japó és el país de les màquines expenedores. De cafè, gelats, sandwiches, galetes, xocolates, pastes, caramels, yogurs... Però sobretot refrescs. De qualsevol gust, amb gas, sense, de diferents marques, envoltoris i etiquetes i dibuixets. N'hi ha per tot arreu i sempre et salven de tenir set o gana.


16. Fumar. Està prohibit fumar al carrer caminant, per això hi ha àrees exclusives per a fumadors, on no molesten als no fumadors. Això es manté en els llocs interiors, tot i que en algun restaurant es pot fumar.


17. Pluja. Al Japó plou sovint, sobretot si viatges a l'hivern o a l'estiu –època de tifons-, per això és útil dur paraigües. Si no en tens, et seran de gran utilitat els típics paraigües transparents baratíssims per 3-4€ que venen en les botigues del metro.

18. Diners. La millor manera de dur yuans japonesos és traient diners de caixers, una vegada arribats. Tot i que sembla que al Japó hagi de ser un país on tot es pagui amb targeta, a gairebé tot arreu –tret de comprar bitllets de tren o per l'estil- demanen que es pagui en efectiu. Així que pensa que hauràs de treure una quantitat prou elevada com per poder pagar tot –entrades, menjars, compres...- en cash. És important mirar quin tipus de comissions ens apliquen segons la targeta que utilitzem per treure diners als caixers.

19. Connexió a Internet i mòbils. En la majoria d'allotjaments hi ha Internet, però no és fàcil trobar connexió gratuïta quan estàs al carrer. Per això trobem gairebé indispensable comprar una targeta SIM només arribar al país. Moltes companyies les ofereixen a través de màquines expenedores al mateix aeroport i pots agafar la que més s'adapti al que necessites.

20. Idiomes. Els japonesos no destaquen per saber molts idiomes, ni tan sols l'anglès el parlen molt bé, així que no esperis entendre't amb tothom en aquest idioma. Però no et preocupis, perquè faran tot el possible per entendre't, inclús utilitzar el Google translate. La majoria de cartells indicatius del llocs i de transport estan en anglès.


21. Amabilitat japonesa. Els japonesos són extremadament amables i hospitalaris amb els foranis. T'ajudaran en qualsevol situació que necessitis, només has de dirigir-te a ells -tot i que no saben gaire anglès-. És bastant habitual que sigui ells qui s'ofereixin a ajudar-te si veuen que t'has perdut o busques algun lloc.

22. Vestimenta. És habitual topar-te amb japonesos vestits amb el típic kimono quan anem a visitar un temple i, sobretot si coincideix amb alguna festivitat japonesa o bé a la primavera, quan els cirerers estan en flor. A ells els agrada molt fer-se fotos vestits així en els temples i rodejats de flors. Si vols fer-te una foto amb ells, no dubti ni un moment en demanar-ho, els hi encanta.


23. Sort. Els japonesos creuen molt en la sort i per això quan visiten un temple o un indret sagrat per ells, deixen alguna ofrena que els hi porta bona sort, com poden ser fustes que es compren al mateix lloc i es pinten o s'escriu algun desig.


24. Passejar gossos en cotxet. Tal i com llegeixes. Són molts els japonesos que cada vegada s'animen més a tenir un gos de mascota, i ja que en tenen el tracten tant bé que els hi compren un cotxet de passeig. Al tanto, que aquest costum s'està posant de moda aquí...


25. Parcs temàtics. Els japonesos -amb perdó- són uns frikis. Els agrada la tecnologia, el manga, els dibuixos, els noodles...I tot ho porten a la seva màxima expressió: parcs temàtics dedicats a allò que més els hi agrada. Al Japó podem trobar el Museu dels Noodles, Legoland, Disneyland Toquio, el Museu Ghibli, museus dedicats a robots i fins i tot els pots trobar a l'aire lliure...En fi, que podries anar cada dia a un museu diferent!



Si saps alguna cosa interessant o curiositat que penses que potser publicada en aquest article, no dubtis en deixar-nos un comentari. Sayõnara!

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law