25 d’abril del 2019

Baalbek, la joia romana del Líban


A Baalbek trobem el monument històric més impressionant del Líban i segurament el jaciment més important i gran en dimensions de tot Orient Mitjà i no és d'estranyar, les seves runes van ser declarades Patrimoni de la humanitat per la UNESCO el 1984.

La ciutat de Baalbek, situada a la vall de Beka i a només 90 km de Beirut, la van fundar els fenicis, però van ser els romans els que li van donar el seu màxim esplendor. Aquí s'hi van construir alguns dels temples més grans de tot l'imperi i és sens dubte un dels jaciments arqueològics més impressionants que hem vist mai, i a això cal afegir que hem tingut la sort de visitar-ho gairebé en completa soledat, ja que no hi ha pràcticament turisme. Només per veure Baalbek ja val la pena venir fins al Líban!


L'entrada principal es troba a l'extrem sud-est del complex. Després de les taquilles, s'entra al recinte per una gran escalinata que duu al propileu, un pòrtic amb dues torres i una columnata. s'ha de caminar fins el pati hexagonal, on al final d'aquest es troba el Gran Pati o Pati dels Sacrificis, ple de nínxols, i més endavant trobarem el gran Temple de Júpiter.





Temple de Júpiter

Aquest gran temple romà era un santuari on a dins hi havia l'estàtua de déu. S'alçava per sobre de totes les construccions del recinte i per accedir-hi s'havia de pujar per una gran escalinata. Es va construir sobre una gran estructura de més de 90 metres de llarg, a la façana tenia un pòrtic de 10 columnes i 17 per cada banda; en aquell moment eren les més grans del món amb 22,9m d'alçada i 2,2m de perímetre, tot i que avui només queden en peu sis d'elles. Des de la seva ubicació hi ha unes bones vists del temple de Bacus.




El Temple de Bacus

Li deien el "temple petit“ perquè era el menor dels temples de Baalbek però tot i així és més gran que per exemple el Partenó d'Atenes. És un dels temples majors i millor conservats del món i la joia més impressionant del Líban, segons la nostra opinió.


Tot i que duu per nom Bacus, el temple no estava consagrat al déu del vi, sinó a Venus. Impressiona pujar per l'escalinata que duu a la seva entrada principal sense gairebé cap visitant més i veure el seu pòrtic de 8 columnes gegants a la seva façana i les 15 que té per cada banda. A més, conserva encara la seva decoració d'escultures de lleons i bous, guardians del temple.



Vam tenir el plaer de poder-lo visitar en total solitud, una experiència increïble i inimaginable en qualsevol recinte arquitectònic romà d'aquestes característiques que es pugui visitar a Europa. Així que vam estar el temps que vam voler en tranquil·litat, imaginant com devia ser allà la vida fa centenar d'anys, fent fotografies inèdites dels temples sense gent (i sense selfies!), al nostre ritme. És el que té de bo viatjar a un país com el Líban, ric en patrimoni històric i encara sense turisme.



Museu

Es troba a prop de les taquilles del recinte i allà es poden veure peces i objectes que van ser trobats a les runes de Baalbek (les que no van ser robades), com escultures o frisos. També hi ha una exposició ben detallada amb explicacions de les tècniques de construcció i fotografies antigues del jaciment, molt útil per fer-nos una idea de quin estat de conservació tenia fa uns anys.



Informació pràctica pel viatger

Com arribar des de Beirut: 

Baalbek està a gairebé 90 km de la capital del país i és ben fàcil arribar en transport públic. Des de l'estació d'autobusos de “Cola” s'ha d'agafar una furgoneta compartida fins a Chtoura per 5000l=3€ (1h) i des de Chtoura una altra furgoneta compartida per 2500l=1,50€ (40 min). Solen sortir furgonetes a aquesta destinació amb freqüència, només has de preguntar on vols anar; però de tornada a Beirut hi ha menys horaris i normalment l'últim autobús o furgoneta sol ser màxim capa a les 16-16:30 a l'hivern, així que tingues en compte de preguntar horaris abans per assegurar-te la tornada.
Pensa que les estacions d'autobusos al Líban en general no són com les d'aquí (amb un edifici principal), sinó una explanada on aparquen furgonetes i la gent va arribant i sortint i que les furgonetes paren on tu li diguis, a vegades fan parades al mig de la carretera (sí, és una una mica perillós) i des d'allà has de caminar on vulguis anar o bé agafar un taxi.

Preus: 

L'entrada al recinte costa 15000l pp (9€), amb dte estudiant 10000l 6€) i pots visitar també el museu que es troba a dins.

T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

1 comentaris :

Viajeteca ha dit...


Una información exhaustiva y que bonitas fotos.

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law