30 d’octubre del 2018

Viatjar en furgoneta per Islàndia


No són poques les vegades que hem somiat amb la idea romàntica de visitar Islàndia pel nostre compte, recorrent en furgoneta els seus increïbles paisatges, imaginant dormir sota un cel ple d'estels i despertant en paratges espectaculars. Per fi ho hem dut a terme, ha estat un somni viatger fet realitat. De fet, no haguéssim imaginat que la nostra primera experiència de viatjar en furgoneta per Islàndia fos millor de la que hem tingut. I aquesta vegada érem 5 viatjant en comptes d'una família de 3, ja que hem tingut la grata companyia de la Cris i en Carles de www.wetravel.cat. Amb ells coincidim amb que Islàndia és una de les destinacions que s'ha de visitar (almenys) una vegada en la vida, així que vam gaudir com a nans del viatge i vam estar molt a gust plegats. La furgoneta va ser el mitjà de transport per moure'ns, menjar i dormir. I creiem que hem encertat de ple en la decisió.

Foto de www.wetravel.cat

Cal dir que era la primera vegada que viatjàvem en furgoneta per fer un roadtrip, i que no teníem experiència prèvia en aquest mitjà de transport i alhora de casa mòbil. Però abans del viatge només la idea d'aquesta forma de viatjar ens il·lusionava moltíssim. I ara, després de l'aventura viscuda, l'única cosa que ens ve al cap és: Per què no haurem fet abans un viatge en furgoneta?

Tot i que teníem alguns dubtes respecte de com ens aniria el viatge: Quin temps ens farà?, Com estaran les carreteres?, Ens cansarem?, Passarem fred? (sobretot pensant en el confort de la nostra filla Ivet). Per respondre a moltes d'aquestes preguntes i animar a tothom a que decideixi viatjar en furgoneta per Islàndia, hem fet una recopilació de tota la informació que creiem d'interès pel viatger i que volem compartir en aquest article:


Quina és la millor època per viatjar a Islàndia?

Islàndia és un país per anar-hi tot l'any. Durant l'estiu tens moltes més hores de llum i a l'hivern tot el contrari (hi ha molt poques hores de llum). Molts decideixen viatjar a l'hivern perquè és l'època en la qual es poden veure més aurores boreals. L'època que es poden veure les aurores és des de finals de setembre a abril aproximadament.

Tenint en compte que a l'estiu fa millor temps però és temporada alta (de juny a agost), que els preus de transport i de l'allotjament en aquestes dates poden arribar a ser fins el doble que en temporada baixa, i que les aurores boreals comencen a finals de setembre, nosaltres vam decidir viatjar a Islàndia a mitjans d'octubre. I creiem que va ser una molt bona decisió, ja que vam trobar preus (tant del vol com del transport) molt més econòmics que si haguéssim anat a l'estiu, vam tenir molta sort amb el temps i vam poder veure aurores boreals (una realment espectacular). Així que podem dir que va ser un viatge rodó.



La nostra experiència viatjant en furgoneta per Islàndia

La furgoneta, el millor transport per viatjar per Islàndia. Per quins motius?

Si estàs pensant a viatjar a Islàndia per lliure tingues en compte que la illa principal té una superfície de 101.826 Km2 (és relativament gran), però està molt poc poblada. La major part de la població viu en el sud-oest del país, a l'àrea metropolitana de Reykjavík. Una carretera dóna la volta a tota l'illa, però l'interior del país només es pot creuar amb un 4x4. Així que els trajectes en transport públic es poden realitzar principalment a la capital o entre ciutats, però hi ha molt poca freqüència, per la qual cosa és difícil moure's pel país en bus públic.


També està l'opció de contractar excursions organitzades a través d'agències des de Reikjavik, encara que nosaltres la vam descartar perquè no volíem estar condicionats a visitar els llocs en un temps límit i perquè viatjar en furgoneta per lliure a Islàndia ens donava la llibertat de poder decidir a cada moment què fer, sense tenir un itinerari tancat.

Com són les carreteres a Islàndia?

Excepte a Reikjavik i voltants d'aquesta ciutat, on les carreteres són relativament noves, en general a Islàndia les carreteres solen ser estretes i sense voral i sovint es converteixen en una via d'un sol carril, amb pocs llocs on poder parar.

La carretera principal, la més freqüentada, és la que dóna la volta a la illa i està asfaltada en la majoria dels seus trams, però cap al nord existeixen grans trams de grava. Depenent de l'època pots trobar neu o gel en la carretera, així has de conduir amb cautela. Està permès circular a turismes, encara que no és recomanable a l'hivern.


Les carreteres F són les que creuen el país de nord a sud i per les quals solament pot circular 4x4, ja que són carreteres sense asfaltar i en condicions de climatologia extrema pot haver-hi fang o rius desbordats que es creuen en el teu camí. Es desaconsella circular per elles sense un vehicle adequat.

Tenint les condicions climatològiques favorables, conduir per Islàndia resulta bastant segur. Cal pensar que al país solament hi ha uns 300000 habitants, així que és fàcil que durant molts quilòmetres no vegis cap vehicle, (sobretot si decideixes fer la ruta cap al nord, on no hi ha gairebé turisme).



Tips per conduir una furgoneta per Islàndia:

* No parar enmig de la carretera (si no és per una urgència): hem vist diversos cotxes que paraven en carreteres d'un sol carril (moltes vegades per sortir a fer una foto o veure uns cavalls) en la carretera ocupant un espai d'aquesta i sincerament, ens ha semblat una pràctica temerària.

* Conduir amb neu: Islàndia és un país on la major part de l'any hi ha neu, així que està preparada per a les males condicions climatològiques. Per això, quan lloguis el teu vehicle, tindrà unes rodes especials per a circular amb neu, així que no fa falta que posis cadenes. Tot i que que conduint per neu sempre cal extremar precaucions i anar a una velocitat adequada per evitar patinar si hi ha gel.

* Mai creuar rius amb el teu cotxe: Desaconsellat totalment. Més d'un s'ha quedat enfangat volent fer de pilot experimentat. A més, les assegurances de cotxe no cobreixen els accidents per aquesta causa.


On es pot pernoctar amb la furgoneta?

Quan es lloga una furgoneta, cal tenir en compte que no pot estacionar durant la nit on a un li vingui de gust. Des de 2015, existeix la normativa vigent i obligatorietat d'haver d'estacionar durant la nit en càmpings, albergs que ho permetin o bé en un terreny en el qual es tingui permís del propietari. Està estrictament prohibit estacionar durant la nit fora dels terrenys del càmping si es troba en un àrea urbana. De fet, hi ha molts cartells on indica aquesta prohibició, així que no hi ha excuses. En el cas de fer una parada curta, es pot estacionar en qualsevol lloc on estigui permès l'estacionament.

Depenent de l'època de l'any, cal tenir en compte que no tots els càmpings estan oberts al públic. Per cert, els preus per pernoctar en un càmping ronden els 15-20€ per persona i nit.



Apps i webs útils per viatjar per Islàndia en furgoneta

Estat de les carreteres: la App “Vegagerdin” i la web Road.is són molt útils per consultar com estan les carreteres abans d'iniciar la teva ruta diària.  

Temps a Islàndia: amb la App “Vedur” pots saber el temps actual a cada zona d'Islàndia.

Urgències en carreteres: la App “112 Iceland” s'utilitza per a qualsevol urgència que tinguis en la carretera. En ella també apareixen mapes actualitzats amb l'estat diari de totes les carreteres del país. És perfecta per consultar si a la zona cap a on vas les carreteres té hi ha neu o gel.

Aurores boreals a Islàndia: Per consultar si hi ha possibilitats de veure aurores boreals a la zona en què ens trobem podem utilitzar la App Verdur (opció aurores) o Northern eye, entre d'altres. També és molt útil la web http://auroraforecast.gi.alaska.edu/: cal clicar en el mapa on apareix la zona d'Islàndia. El nombre del mapa marca la intensitat de les aurores. A partir de 3, si fa bon temps, és fàcil veure-les!

La benzina

La benzina a Islàndia és més cara que a Espanya. A data d'octubre de 2018 (el nostre viatge a Islàndia) el litre de dièsel estava a 230 ISK (1,70€/litre). Pel sud d'Islàndia trobarem benzineres sense problema, però si vols fer ruta cap al nord, és possible que no vegis una benzinera en molts quilòmetres, per la qual cosa es recomana repostar i omplir el dipòsit abans de dirigir-nos a aquesta zona.

On comprar menjar?

En els supermercats “Bonus” (hi ha molts per tota Islàndia) tenen tot tipus de productes a preus raonables, molt similars als súper a Espanya. Pots trobar pràcticament de tot, encara que si t'agrada el bon embotit o alguna cosa molt específic, és millor que ho portis de casa (sempre que es pugui conservar ben).



La nostra experiència amb Campeasy

Després de mirar i comparar diverses empreses de lloguer de furgonetes, ens vam decidim per Campeasy pels següents motius:

1) Furgoneta gran: com que érem 5 persones (4 adults i una nena de tres anys) vam decidir llogar la furgoneta Easy Big. Es tracta d'una furgoneta integral, que té taula, bancs, dos llits grans (els bancs d'a baix es converteixen en llit), una petita cuina amb nevera, aigüera, estris per menjar, dipòsit d'aigua i sistema de calefacció. L'espai és ampli i acollidor, i creiem que és el vehicle ideal per viatjar per Islàndia en família.


2) El preu: és una mica inferior a la resta de companyies. Has de saber que el transport a Islàndia no és precisament barat, però tingues en compte que dormint a la furgoneta ja no tindràs la despesa de l'hotel, que no sol baixar de 60€ la nit/hab.doble.

3) Transport inclòs des de l'aeroport: Campeasy t'inclou el servei de transport gratuït des de l'aeroport. Un bitllet de bus gratuït (2500 ISK) per a cada persona fins al centre, taxi fins a la seva oficina i el de tornada fins a l'hotel o un altre lloc de Reikjavik (la volta a l'aeroport no està inclosa).

4) Extres: Campeasy ofereix una sèrie d'extres que creiem molt interessants per qui lloga furgoneta: wifi a bord, un inverter (per poder carregar càmeres i mòbils), edredons, roba de llit, tovalloles, barbacoa, taula, cadires, etc…En el nostre cas la cadireta per a la nena, el wifi i l'inverter ens va anar d'allò més bé.

Documentació necessària per conduir a Islàndia

Com que Islàndia no és Comunitat Europea però sí forma part de Schengen, amb el teu permís de conduir espanyol ja és suficient per poder conduir per les seves carreteres.

Com són les furgonetes?

En el nostre cas reservem una Easy Big (per 5 persones) i ens van donar el model Ford Transit. La flota de furgonetes de Campeasy és bastant nova i ens van comentar que les retiren quan encara no han fet massa quilòmetres, així que estan en molt bones condicions degut de també al manteniment que tenen.

La part de darrere és un menjador amb taula i bancs laterals, que es desmunten per muntar el llit inferior. En la part superior hi ha un llit fix.




Enrere també hi ha un moble-cuina amb aigüera i una petita nevera i un dipòsit de 15 litres d'aigua i utensilis per a la cuina (olles, plats, gots, cobert i una cuina de gas).


En la part davantera hi ha 3 seients per 3 persones, així que les altres 2 persones van assegudes als bancs del darrera amb el seu cinturó de seguretat.


Fa fred a la furgoneta?

Gens ni mica. La furgoneta està equipada amb calefacció Webasto, que es pot utilitzar tota la nit. Només cal vigilar que el voltatge de la bateria no baixi de 12 V i tenir el dipòsit de gasolina almenys a la meitat (perquè si no la calefacció es pot apagar). Nosaltres fins i tot vam passar calor alguna nit.

Hi ha aigua corrent a la furgoneta?

Sí. El dipòsit d'aigua és de 15 litres i serveix per tenir aigua corrent per cuinar o rentar els plats. Quan s'acaba l'aigua, pots demanar en alguna gasolinera que t'ho omplin, és gratuït.


Higiene personal

Com les furgonetes no tenen lavabo ni dutxa a dins, hauràs de fer les teves necessitats en la naturalesa (i passar una mica de fred alguna vegada). Per anar al bany sense passar fred o dutxar-te, pots utilitzar els lavabos i les dutxes amb aigua calenta dels càmpings o bé anar a alguna piscina local (a cada poble o ciutat n'hi ha alguna), on a part de poder dutxar-te, podràs donar-te un bon bany en aigües calentes naturals. Tot un luxe. Els preus d'aquestes piscines municipals són econòmics (pel que és Islàndia), ronden sobre els 5-10€.

Quant costa llogar una furgoneta a Islàndia?

Com hem comentat anteriorment, el preu depèn del tipus de furgoneta i de l'època de l'any en què es lloga. La temporada alta és de juny a agost i normalment a partir d'octubre comença la temporada baixa fins a l'abril, que es el període que fa més fred.

Entre el 15 de setembre i el 31 d'octubre Campeasy ofereix un 30% de descompte en el lloguer de totes les seves furgonetes. Com que el viatge el vam fer del 6 al 13 d'octubre vam poder tenir un millor preu. A aquest descompte vam sumar:

Un 3% de descompte per reservar-la amb més de 2 mesos d'antelació
Un 3% de descompte per llogar la furgoneta més de 4 dies.

Així que fent comptes, la furgoneta Easy Big per a 5 persones ens va sortir gairebé un 40% de descompte (36% de dte. Per ser exactes) més barata. Això vol dir que el preu final van ser 1370€/8 dies (en lloc de 2140€) o 171 € / dia (en comptes de 267 €/dia) a repartir entre dues parelles.

Al preu de la furgoneta vam afegir els 229€ per l'assegurança del vehicle SCDW (a tot risc), encara que cal dir que vam contractar el més complet i hi ha altres més econòmics.


Assegurança d'automòbil: Quina contractar?

La bàsica és la CDW, que cobreix els danys més superficials del vehicle, però no ens convencia. Després de pensar-ho una mica, vam contractar el SCDW (l'assegurança més complerta de totes, a tot risc), que inclou l'assegurança de grava (Gravel protection), ja que a Islàndia hi ha molts trams de carretera on hi ha grava i és fàcil que salti al vidre de la furgoneta. No vam tenir cap contratemps, però vam estar molt més tranquils durant el viatge.

D'altra banda, totes les furgonetes de Campeasy tenen integrat un GPS per si és necessari localitzar-les, així que podem estar tranquils, perquè si passa alguna cosa ens troben de seguida.

Després de la nostra experiència…

Recomanem sense cap dubte viatjar amb furgoneta per Islàndia. Viatjant en furgoneta tens la comoditat de portar la casa a sobre, total llibertat i flexibilitat a l'hora de decidir la ruta. Pots menjar i dormir en el lloc que vulguis. En aquest roadtrip vam fer 2200 km en 8 dies, vam veure paisatges dignes un altre planeta i vam gaudir de nits il·luminades d'aurores boreals. 

Ja volem tornar a Islàndia!

Foto de www.wetravel.cat

*Nota: Pots consultar el nostre viatge publicat a Facebook, Instagram i twitter amb el hashtag #5inIceland

Informació pel lector

Aquest article ha estat elaborat fruit d'una col·laboració amb Campeasy. Volem agrair a Campeasy que ens cedissin una de les seves furgonetes per fer aquest roadtrip per Islàndia. També afegir que aquest article i la nostra opinió expressada estan completament basats en la nostra experiència.


T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

    2 comentaris :

    Anònim ha dit...

    Hola

    Fa uns anys tambe vaig anar amb motorhome i furgo amb molts de la familia per Islandia. Llavors no estaba prohibit dormir on vulguesis i aixo si que es una pasada, doncs a vegades parabem en llocs espectaculars i solitaris. Si actualmente aixo ja ho han prohibit, el viatjar d'aquesta manera perd molt d'alicient i s'encareix notablement. Si al preu de la furgo (molt cara!) li afegeixes el de dormir en camping, com ara cal, voleu dir que ja no surt mes economic anar amb un turismo i d'albergs?

    Gracies.

    Manel

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Manel,
    de ben segur que fa uns anys acampan on vulguessis la sensació de llibertat era major però entenem que si han posat aquesta normativa tan estricta és per preservar el medi. Efectivament la furgo és cara, però també l'allotjament i els restaurants. Nosaltres vam comparar les diferents opcions i la furgo és la que més a compte, únicament viatjant en cotxe o tenda de campanya sortia més barat (opció poc viable a l'octubre). Cotxe i allotjament ens sortia en total uns 25-30€ més al dia i tenia l'inconvenient que si volíem aconseguir "bons" preus havíem d'anar amb reserves fetes (i per tant ens suposava tenir ruta tancada, traient molt al·licient al viatge) i no disposar als migdies de la cuina de la furgo per menjar calent. És en aquest sentit que, a partir de la nostra experiència i tot i les limitacions, considerem que viatjar en furgo continua sent la millor forma de viatjar per Islàndia.

    Gràcies pel teu comentari!

     
    Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
    cookie law