20 de setembre del 2018

Què veure un cap de setmana a Torí


Alguna cosa atractiva té Itàlia que fa que cada ciutat que visitem ens agradi encara més que la última on vam estar. Aquesta ciutat del nord d'Itàlia, situada entre els Alps i el riu Po ens va captivar des del primer moment. La seva arquitectura, el seu art -que impregna cada racó de cada plaça-, la seva gastronomia exquisida, el bon temps i millor ambient i la seva gent acollidora ens ha fet enamorat de nou de la “bella Itàlia”!


En un cap de setmana llarg vam aprofitar per conèixer una de les ciutats de la nostra estimada Itàlia i retrobar-nos amb vells amics, com en Massimo, al que vam conèixer a la nostra volta al món a bord d'un vaixell per Xile!!!

En Massimo, el segon començant per la dreta

Una mica d'història

La ciutat de Torí, tot i que actualment no és una de les ciutats italianes més conegudes, antigament va ser una de les ciutats més importants de Itàlia. Al segle XV va der la capital del Regne de Savoia i del Regne de Sardegna-Piemont del 1720 al 1861, any en que va esdevenir la capital de l'anomenada Itàlia Unida (1861-1946). No és d'estranyar que aglutini molts dels edificis i places més monumentals i emblemàtics que es coneixen del país, com palaus, castells i una nombrosa mostra d'art escultòric que segur que farà les delícies dels amants de la historia de l'art.

En aquest sentit, un dels punts forts que creiem que té Torí és que al no ser una ciutat tan coneguda turísticament com pot ser Roma o Florència, és més tranquil·la i agradable de visitar, sense tantes multituds ni cues per a entrar a edificis o museus. Una altra valor que creiem que té és que és una ciutat on els seus atractius principals es concentren en el casc antic (o centre) i es poden veure fent un agradable passeig, ja que està molt preparada per visitar-la tot caminant: hi han grans passeigs sense trànsit, zones porticades, grans i petites places on poder parar a fer un mos o prendre un vermut.

Què veure a Torí en un cap de setmana

Com hem comentat anteriorment, Torí té infinitat de punts atractius: miradors, places, palaus, museus, restaurants. Tot seguit t'expliquem què veure a Torí en un cap de setmana:

Monte dei Cappuccini

Un dels millors miradors de la ciutat es troba al Monte dei Cappuccini. Des de dalt et pots fer una idea del tamany de la ciutat de Torí i podràs veure les cúpules de les seves esglésies (que no són poques), destacant la famosa Mole Antoneliana amb el fons muntanyenc dels Alps italians. Una excursió que recomanem fer abans de veure els monuments i places de la ciutat. Pel camí de baixada de la Monte dei Cappuccini trobaràs l'Església de la Gran Madre di Dio i davant d'aquesta la Piazza Vittorio Venneto.


Piazza Vittorio Venneto i Via Po

Anomenada més popularment pels turinesos “Piazza Vittorio”, és un dels enclavaments més concorreguts i lloc de reunió de molts locals els caps de setmana. La zona està plena de restaurants i bars on pots prendre un aperitiu. Al final de la Piazza Vittorio comença el carrer més important de la ciutat: la Via Po. La seva fama es deu al fet que uneix les dues places més importants de la ciutat: la Piazza Vittorio i la gran Piazza Castello.


Piazza Castello

Situada en el centre històric de la ciutat, es troba la Piazza Castello, la plaça principal de Torí. Els seus edificis forts i monumentals donen fe de la seva importància: està envoltada de grans palaus que en el seu moment van ser dels més importants de la regió. En aquesta plaça es troben el Palazzo Madama i el Palazzo Real.


-Palazzo Real: aquest edifici Patrimoni de la Humanitat per la Unesco va ser la residència de la Casa de Savoia a Torí. El museu es divideix en diferents zones: Palazzo Reale, armeria reale, museu vaig donar Antichita, Galleria Sauda, etc. L'entrada a tots aquests llocs costa 12€, però els Jardins Reals són gratuïts.


-Palazzo Madama: Es tracta d'un palau d'arquitectura original medieval, encara que al llarg del temps ha tingut diverses reestructuracions i té una zona de clar estil barroc. En el seu interior es troba el Museu Cívic d'Art Antic. Igual que el Palazzo Reale, l'entrada costa 12€.


Mole Antoneliana

És la icona i l'edifici més conegut de Torí. El que sempre apareix en les postals i suvenirs de Torí i com a curiositat, també apareix la seva imatge en la moneda de 2 cèntims d'euro d'Itàlia. Si t'agrada el cinema, aquest lloc et va a emocionar. El seu interior alberga el Museu Nazionale del Cinema, el més important d'Itàlia. El museu és ampli, amb zones molt diferenciades en les quals es poden veure cartells de pel·lícules i reproduccions d'escenes de cinema.

L'entrada a la Mole Antoneliana costa 10€ i si vols pujar al seu mirador pots fer-ho si pagues 7€ més. Diuen que les seves vistes valen molt la pena, encara que nosaltres en aquesta ocasió no ho comprovem per falta de temps i haver-hi una cua considerable. Et recomanem que vagis a primera hora del dia per evitar llargues cues.


Piazza San Carlo

Una de les places més boniques de Torí és la Piazza Sant Carlo, on es troba el Caffè Torino, un dels cafès mítics de la ciutat i lloc molt concorregut pels locals des que es va inaugurar l'any 1903. Com a curiositat, aquesta plaça té dues esglésies bessones exactes, molt característic d'algunes ciutats italianes. En aquest emplaçament se celebren molts concerts i festival, com el Festival de Jazz de Torí, amb el que vam coincidir en el nostre viatge i tant ens va agradar.


Mercat Porta Palazzo

Itàlia és un país en el qual imperen els mercats a l'aire lliure i el mercat de Porta Palazzo és un dels més grans i interessants per visitar a Torí. Si vas un dissabte trobaràs parades de fruites, verdures i productes frescos i si ho visites en diumenge estarà replet d'antiguitats, roba i objectes d'allò més curiós, una mica a l'estil del mercat dels Encants Vells de Barcelona.


El Sant Sudari de Torí

També conegut com la Síndone de Torí o el Sant Sudari, és un llençol de lli on suposadament apareixen les marques d'una imatge humana patides en una crucifixió. Es creu que és la tela que es va col·locar sobre el cos de Jesucrist en el moment del seu enterrament. Es troba a dins de la catedral de Sant Joan Baptista i cada any rep milers de visites de creients, no només de territori italià, sinó de tot el món. Veure el Sant Sudari no és tan fàcil, ja que normalment només està a la vista l'arcó que el conté (i per tan el Sant Sudari no es veu perquè està a dins). Només es pot veure en comptades ocasions, quan el Papa decideix dur a terme les "ostensions públiques". Nosaltres vam tenir la gran sort que en Massimo (el nostre amic de Torí) ens va avisar de quins dies es podia veure i vam tenir la sort que vam poder fer coincidir la nostra visita. Tot i que no sabem si és cert o no que és un llençol sagrat, només de veure les cues kilomètriques per veure'l i la devoció de la gent ens va impactar moltíssim.


El Museu Egipci

Visitar aquest museu és motiu més que suficient per anar a Torí. Per la seva gran col·lecció, el Museu Egipci de Torí és un dels museus egipcis més importants del món. Nosaltres no vam tenir temps de veure'l i ens vam quedar amb les ganes, així que tenim una visita pendent a Torí. Si vols informació sobre la seva col·lecció, horaris i preus de l'entrada, pots consultar a la web del Museu Egipci.

Per descomptat existeixen moltes més places, palaus, esglésies i museus dels que expliquem en aquest article. L'ideal és que descobreixis per tu mateix/a la ciutat, a nosaltres ens encanta!

Voltants de Torí

Sense anar molt lluny del centre de la ciutat, també pots trobar llocs atractius. Aquests són els més coneguts:

Parc del Valentino

Amb els seus 4,2 hectàrees, el Parc del Valentino és el parc més gran i famós de Torí, a tan sol 3 quilòmetres del centre de la ciutat. El seu enclavament idoni a la riba del riu Po fa que fer una passejada per allí pugui ser una vetllada molt agradable. De fet hi ha molta gent que sol passar el dia sencer i es porta el seu pícnic, alguna cosa molt recomanable si disposes de diversos dies a la ciutat. Si tens la sort que el teu viatge sigui a la tardor, vas a poder gaudir dels espectaculars ocres i marrons que hi ha al parc en aquesta època.


Castello de Valentino

El Castell de Valentino, situat a les riberes del riu Po a uns 3 quilòmetres de la ciutat de Torí, va ser una de les residències dels Savoia i donis del 1997 va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Avui dia es pot visitar el primer i tercer dissabte de cada mes (a les 10h o a les 11:30h). Encara que la visita és gratuïta, es requereix fer una reserva de 3,50€, que serà reemborsada quan vagis. Si el teu viatge coincideix amb aquests dia de visita, et recomanem que reservis per veure els seus interiors; en cas contrari, sempre pots apropar-te i conformar-te amb veure-ho per fora.


El Burg Medieval

És un altre dels llocs que es troben al gran Parc del Valentino. Es tracta d'una reproducció de diversos castells del Piemont i de la Vall Aosta. Va ser construït en 1882 per albergar un museu d'arquitectura de l'Edat Mitjana. Es pot accedir pagant els 3€ d'entrada o simplement veure els seus exteriors gratuïtament.


Informació útil pel viatger

Com anar de l'aeroport al centre de Torí?

La forma més barata (encara que no la més ràpida) d'arribar al centre és amb tren, encara que funciona de 8h a 20h i té una freqüència d'uns 30 minuts entre setmana i 1h el cap de setmana. El bitllet costa 3€ i el tren arriba fins a Torino Daura GTT. Des d'allí cal prendre un altre transport fins al centre.

Una altra opció és l'autobús SADEM. Té 2 parades: Torino Porta Susa (40 minuts) i Torino Porta Nova (45 minuts). La freqüència d'aquest autobús és de 15 minuts entre setmana i cada 30 minuts els caps de setmana. El preu del bitllet és de 6,50€.

T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

     
    Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
    cookie law