28 d’agost del 2018

10 visites per conèixer el sultanat de Brunei


Brunei és una raresa del continent asiàtic. Amb poc més de 400.000 habitants i una superfície menor a la província de Girona, aquest petit país és el 5è del món d'ingressos per càpita gràcies a les seves reserves de petroli i gas. Tot i que l'índex de benestar sigui també el segon més alt d'Àsia, la major part de la riquesa la concentra una única persona: el sultà Haji Hassanal Bolkiah, amo i senyor del sultanat. La seva fortuna aglutina 22.000 milions de dòlars, ingressant 117 US$ cada segon que passa, producte de l'explotació de les seves reserves naturals.

Les excepcionalitats d’aquest petit país i la singularitat del seu sultà, sempre havien fet que des de la distància veiéssim Brunei com un estat més propi dels contes de les mil i una nits que no pas de l’actualitat. Així que la curiositat i les ganes de conèixer en base a la nostra pròpia experiència, van fer del sultanat un ferm candidat a incloure en la nostra ruta per Borneo des del primer moment. En indagar una mica més i comprovar que justament podíem fer coincidir la nostra estada amb la festa d’aniversari dels sultà, va esvair tots els nostres dubtes: som-hi, cap a Brunei!




El primer que hem de dir de la nostra experiència és que ens ha sobtat veure la devoció pel sultà, la sensació és que el poble està content amb ell. Els seus habitants podríem dir que el tenen idolatrat i, a diferència d'altres països totalitaris, no hem trobat a ningú que parli malament del seu líder. No creiem que pas que aquestes opinions siguin condicionades, cal considerar que a Brunei la sanitat i l'educació són de qualitat i gratuïtes, els seus habitants tenen dret a vivenda i el gas és gratuït. L'estabilitat, la seguretat i el fet de tenir uns mínims de qualitat de vida són fets molt valorats tant pels seus ciutadans com pels immigrants que hi viuen. D'altra banda cal considerar que estem en una monarquia absoluta on els partits polítics tenen un paper marginal, així mateix la legislació està marcada per la sharia que entre d'altres prohibeix alcohol i tabac i persegueix l'homosexualitat.

Durant els nostres quatre dies a Brunei ens hem dedicat bàsicament a observar, escoltar i compartir amb la gent local els seus punts 'esbarjo sense gairebé moure'ns de Bandar Seri Begawan, la tranquil·la capital del país. Però evidentment també hem tingut temps (de sobra) per fer turisme, a continuació us mostrem els que per nosaltres són els 10 principals atractius de Brunei:

1. La mesquita d'Omar Ali Saifuddien

Envoltada d'un llac artificial en el qual es reflecteix, aquesta mesquita d'una bellesa singular és sens dubte l'edifici emblemàtic de Brunei. Les seves parets estan recobertes de marbre fet portar expressament des d'Itàlia, les làmpades d'aranya provenen d'Anglaterra i les catifes que cobreixen el terra van ser fetes artesanalment a l'Aràbia Saudí. La seva cúpula principal està coberta de pa d'or i el seu minaret, de 52 m, és l'estructura més alta del centre de Bandar Seri Begawan. En el llac, una rèplica en pedra d'una barcassa reial del s. XIV serveix també de perfecte mirador.

Aquesta mesquita i els parcs adjacents són un dels espais preferits de famílies i parelles per sortir a passejar, sobretot quan ja cau el sol.




2. La gran mesquita de Brunei

La mesquita de Jame'Asr Hassanil Bolkiah va ser inaugurada al 1992 per commemorar els 25 anys de regnat de l'actual sultà. Com que aquest és el 29è de la seva dinastia, el complex està decorat amb 29 cúpules dorades en el seu honor.

Amb capacitat per a 5000 persones, és la mesquita més gran del país i, a l'igual que tot el que toca o fa referència al sultà, el luxe acompanya a qualsevol detall de l'edifici. Disposa d'una entrada pròpia per la família reial que s'identifica per les seves escales mecàniques, just quan hi érem vam tenir la fortuna de coincidir amb la sortida del sultà i la esposa!




3. Kampong Ayer, el passat viu de Brunei

A Bandar Seri Begawan el riu separa el Brunei modern del Brunei tradicional. La ciutat de ciment opulenta a una banda i les colorides cases de fusta a l'altra. Terra ferma versus estructures que sobresurten de l'aigua aguantant-se sobre pilons.

Kampong Ayer va ser fundat fa més de mil anys i va arribar a acumular la meitat de població del país. Els mercaders del segle XVI la van anomenar la Venècia de l'est, un sobrenom segurament exagerat però que dóna idea de la grandària d'aquest assentament format per 42 aldees. Avui ja "només" hi viuen unes 30.000 persones, suficients per considerar Kampong Ayer la població aquàtica més gran del món.




4. El Mercat de pagesos de Kianggeh

És un mercat petit i sens dubte se'n poden trobar de molt millors arreu d'Àsia, però la seva visita és recomanable per observar la vida quotidiana dels habitats de la capital i conèixer sobre els aliments i gastronomia local.




5. El Mercat nocturn del centre de Badar Seri Begawan

A l'igual que el mercat de Kainggeh, el mercat nocturn de la capital és un bon lloc per veure com respira la vida local. Centenars de paradetes de menjar i de firetes ocupen els carrers adjacents al Parc Taman Haji Sir Muda Omar Ali Saifuddien i fan les delícies dels passejants a bon preu.
Cal considerar que és al vespre, quan les temperatures baixen una mica i la xafogor no és tan extenuant, que la gent surt al carrer. Diríem també que aquest és el principal lloc de diversió local.




6. Els Manglars del Riu Brunei

No cal marxar gaire lluny de la capital per trobar el Brunei més salvatge. Passats els confins de Kampong Ayer i a no més de 10 minuts en barca riu amunt des de la capital, els manglars i la densa selva ocupen cada pam de terra. És molt més fàcil veure aquí els micos nassuts que no pas als parcs nacionals de Malàisia (nosaltres després de 3 hores de ruta només vam veure un exemplar al Parc Nacional de Bako i en canvi aquí en vam veure un parell de desenes en només mitja hora). També hi vam poder observar un parell de cocodrils, ja que sembla ser que és habitual que estiguin en el riu ben a prop de la ciutat.




7. El Palau del Sultà

El patrimoni del sultà de Brunei és 36 vegades més gran que el de la reina Isabel ll i, després de la ciutat prohibida la Beijing, el palau on viu és la residència reial més gran del món. El Istana Nurul Iman (així es diu oficialment el palau) compta amb 1788 habitacions i una sala per banquets per a 3000 convidats, acabada en una cúpula banyada en or. El garatge allotja la seva col·lecció de 5000 cotxes de luxe, entre els quals destaquen els Roll Royce, marca de la que la familia en compra la meitat de la seva producció anual.

Per desgracia del visitant, el palau està tancat al públic la major part de l'any, únicament obrint-se durant tres dies al final del Ramadà. La resta de l'any qui vulgui veure'n alguna cosa, s'haurà de conformar observant des de la distància la seva cúpula i algun dels seus murs des del riu Brunei o Kampong Ayer (aquest va ser el nostre cas).



8. El Museu Royal Regalia

T'has plantejat mai que se li podria regalar a un dels senyors més rics del món? Sens dubte deu de ser tot un repte considerant que qualsevol cosa que li vingui de gust s'ho pot comprar sense problema...

Aquesta pregunta té resposta en el Museu Royal Regalia, que acumula els regals que el Sultà ha anat rebent de mandataris d'arreu del món, diplomàtics i súbdits locals li han anat fent al llarg del seu mandat. Sens dubte és un museu curiós que, a més, té exposades dues espectaculars carosses utilitzades pel sultà en alguns dels moments més importants de la història recent del país.




9. La Festa d'aniversari del Sultà

No és ben bé un lloc a visitar però si que és una efemèride prou important per considerar-la en aquest llistat: si viatges a l'estiu a Brunei, per poc que puguis fes coincidir la teva estada amb el 15 de juliol. Aquest dia és l'aniversari del Sultà i, com pots suposar, és celebrat amb magnificència i pompositat.

A primera hora del matí el centre de Bandar Seri Begawan s'omple de gent vestida amb les seves millors gales per seguir els actes de celebració. I, a partir de les 8 del matí: desfilada militar, música i 21 canonades cerimonials en honor del sultà. Posteriorment la festa privada comença a palau, però a la ciutat la gent també aprofita que és dia festiu per sortir amb amics i família. El dia acaba amb un castell de focs artificials al palau del Sultà que es poden veure des de la riba del riu o la mesquita d'Omar Ali Saifuddien.





10. El Parc Nacional d’Ulu Temburong

Finalment, i ja fora de la capital, cal destacar el Parc Nacional d'Ulu Temburong. L'accés és en barca i la zona visitable és limita a només 1 km2 dels 500 km2 protegits, la resta del parc es manté intacta i es reserva només a científics per a que puguin estudiar les -per exemple- més de 400 espècies de papallones que hi viuen. La principal atracció és la seva passarel·la d'alumini que, a 60 metres d'alçada, permet passejar per sobre dels arbres i tenir unes grans vistes.

_____________________________________


Informació pràctica pel viatger

En comparació als seus països veïns Brunei no és un país barat, però tampoc considerem que sigui excessivament car: el nivell de preus s'assembla més a Singapur que no pas a Malàisia o Indonèsia.

Com arribar-hi: Bandar Seri Begawan té connexió aèria amb diverses ciutats del sud-est asiàtic, hi volen també companyies aèries lowcost com Air Asia. Des de Borneo la via més barata és la terrestre, nosaltres vam volar des de Kuching a Miri (ciutat malaia que hi fa frontera) i des d'allà en autobús fins a Bandar Seri Begawan en un trajecte de 3 hores amb la companyia PHLS Express, l'única que fa aquest trajecte (el bitllet val 12 €).

Com moure's: La majoria dels llocs que hem citat són accessibles a peu des del centre de la ciutat de Bandar Seri Begawan. A la capital, únicament la mesquita d'Omar Ali Saifuddien queda allunyada però s'hi pot arribar en autobús núm. 1: el preu del bitllet no arriba a 1 €. Per menys d'1 € es pot travessar també el riu Brunei per arribar a Kampong Ayer. Els barquers ofereixen a l'estranger una excursió en la que, durant hora i mitja, et porten pels canals del poblat flotant i riu amunt per veure els manglars i la seva fauna (cocodrils i micos nassuts), passant també pel palau del sultà. Cal negociar el preu, nosaltres vam pagar l'equivalent a 26 € per la barca sencera (com més gent sigueu i fins a un màxim de 7-8 persones, més a compte surt).

Allotjament: En no haver-hi turisme l'oferta d'hotels es limitada també. Nosaltres ens vam allotjar al Jubilee Hotel, cèntric i del més barat que vam trobar: 30 € la nit per l'habitació doble amb bany. Hi ha l'opció de couchsurfing, però nosaltres no vam trobar amfitrions per les nostres dates.

Menjar: Per la nit la millor opció, per ambient i preu, són els mercats nocturns (2-3 € per persona). Hi ha també nombrosos restaurants i l'oferta és variada. A més dels mercats, la gent local és molt assídua també a les cadenes de menjar ràpid.

Entrada a les atraccions: L'entrada és gratuïta, no es paga ni a les mesquites ni al museu Royal Regalia. Les mesquites són visitables pels no musulmans (deixen un cobertor pel cos a l'entrada), sempre que no sigui hora de la pregaria.




T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

     
    Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
    cookie law