8 de juny del 2018

Els murals de Belfast, Irlanda del Nord


La principal raó per la qual vam escollir Belfast (Irlanda del Nord) com a destinació va ser per veure els seus murals, una de les millors maneres de conèixer la història del recent conflicte nord-irlandès. Aquí va una breu explicació del conflicte d'Irlanda del Nord: d'una banda hi havien republicans i nacionalistes irlandesos (principalment catòlics) i de l'altra lleialistes i unionistes britànics (principalment protestants). El que va començar com una reivindicació de drets civils va esdevenir un conflicte armat que va costar 3.651 vides entre el 1966 i l'any 2000. Tanmateix, tot i la deposició de les armes a partir del procés de pau del Divendres Sant (1998), la violència continua després d'aquesta data, però de manera ocasional i a petita escala.


Els murals de Belfast d'un i altre sector són el testimoni que ens recorda que no queda tan lluny tot plegat. En la seva majoria són un homenatge als seus combatents, d'altres fan referència explícita a la lluita armada. També n'hi ha que recorden altres conflictes polítics.



A continuació, expliquem quins són els dos barris més representatius del conflicte i on es troben la majoria de murals. En el teu viatge a Belfast, pots veure els murals seguint aquesta ruta marcada en el mapa:


Barri de Falls i de Shankill

Els barris de Falls (el barri catòlic) i el de Shankill (el barri protestant), van ser els indrets de Belfast on es va viure més intensament el conflicte d'Irlanda del Nord. De fet, l'origen d'aquest conflicte va ser a Derry, del qual també parlarem. Tot i que si vols conèixer aquesta història recent amb més detall aquí pots llegir sobre el conflicte nord-irlandès.

A la zona oest de la ciutat viuen els catòlics, que tenen per objectiu que Irlanda del Nord s'uneixi amb la República d'Irlanda. Falls Road és un dels seus carrers més famosos. Per una altra banda, a la zona de Shankill Road hi vieun els protestants, que volen continuar pertanyent al Regne Unit.

Barri de Falls

Aquests són alguns dels indrets més simbòlics que es poden veure en aquest barri:

- Peace line (línia de la Pau)

Es irònic que un mur que separa el barri catòlic i el protestant sigui avui en dia anomenat la línia de la Pau, ja que va ser un dels punts on és es va notar el conflicte, van haver multitud de manifestacions i on hi van haver veritables batalles civils en els anys 60, fins a arribar el punt que molts catòlics que vivien allà van acabar abandonant les seves cases. Actualment no es percep cap mostra de perill, però pel que hem llegit i ens han dit, com que el conflicte no està del tot tancat, en qualsevol moment pot haver algun altercat i segueix havent les tanques i el filferro.


- International Wall

Entre el carrer Falls Road i els següents carrers trobem una trentena de murals relacionals amb el conflicte, com el conegut I have a dream de Martin Luther King. Hi ha altres de simbòlics, com el de Nelson Mandela amb el puny en alt, o empatitzant amb els moviments independentistes de Palestina, Catalunya o Euskadi.




- Garden of Remembrance

En el mateix Falls Road trobem un memorial amb un jardí dedicat als voluntaris que van morir del costat dels catòlics durant el conflicte. No és l'únic memorial, multitud de racons en el barri ho recorden a cada passa, a l'igual que hi ha dibuixades les cares de les víctimes (bàsicament joves) a les façanes de moltes cases.


- Mural de Bobby Sands

És un dels murals més simbòlics del barri que es troba ben a prop de Garden of Remembrace. Bobby Sands va ser un conegut activista de l'IRA que després de molta lluita, finalment va morir d'una vaga de fam l'any 1984. Acompanyant la imatge de la seva cara hi ha un text que sentencia: "La nostra venjança serà el somriure dels nostres nens".


El mural de Bobby Sands queda al límit del barri catòlic, així que una vegada creuat el famós Mur de la Pau, un mur de gran longitud amb filferro a la seva part superior, t'endinses de pla al barri protestant.


L'avinguda Shankill

Una vegada arribats al costat protestant trobem l'avinguda Shankill, amb un ambient comercial molt diferent al que hi havia a la zona catòlica, més residencial. En aquesta avinguda es trobem la majoria de murals més representatius, donat que l'any 1993 just aquí va haver un atemptat de l'IRA.







Belfast dividida, els murs de "la Pau"

Com hem comentat anteriorment, més de 100 murs de "la Pau" divideixen encara avui barris protestants i catòlics de la capital d'Irlanda del Nord. Alguns fan només uns centenars de metres, el més llarg, 5 km. Si es possesin un al costat de l'altre sumarien 35 km de mur.



El primer mur es va construir al 1969, amb l'inici del període més violent del conflicte nord irlandès i encara se'n aixecaven al 1998, a pesar de l'acord de pau de Divendres Sant. Tot i que hi ha un pla per derruir-los abans del 2023, segons una enquesta feta al 2012, dos de cada tres ciutadans d'aquests barris consideraven que encara eren necessaris.



La sensació de passejar per la vora d'aquests murs, més que de pau, és d'estar dins d'una gran presó. La sensació de veure una ciutat dividida en ple segle XXI és colpidora.


Per nosaltres, veure els murals de Belfast, juntament amb els murs que encara existeixen que marquen el recent conflicte nord-irlandès va ser el motiu principal per visitar la ciutat. Ens agrada conèixer la història i creiem que és necessari veure amb els teus propis ulls indrets que potser no són tant “bonics” com poden ser monuments, museus o bars, però que són la petjada d'un passat que no es pot obviar i ha d'estar present. Durant el recorregut que vam fer vam veure imatges dures en els murals i memorials de molta gent que va morir en aquest conflicte, tant d'una banda com de l'altra, i hem de dir que ens va fer reflexionar. Devia ser molt dur viure en aquests barris durant els anys de major intensitat del conflicte. En un viatge a Belfast, et recomanem fer la ruta, almenys dels principals murals, per veure i copsar una mica d'aquesta història. Segur que no et deixaran indiferent.


Informació útil pel viatger


És segur visitar aquests barris?
No hi ha cap problema per entrar en aquests barris per veure els murals de Belfast. No tindràs cap sensació de perill. L'única recomanació que et fan des de l'Oficina de Turisme de Belfast és que quan els visitis siguis respectuós i no facis fotos a la gent. Pensa que molts dels que viuen allà segurament han viscut el conflicte de ben a prop i no els hi deu agradar que uns turistes estiguin fent fotos a casa seva. I per suposat, s'han de respectar els murals i no entrar en propietats privades.

Com visitar els barris de Falls i Shankill?
Bàsicament, existeixen dues opcions:

1) Contractar un black cab, un taxi de color negre que et porten pels dos barris i t'ensenyen els llocs més importants, ja que el xofer també fa de guia.

2) Caminant per lliure pels dos barris, que és el que vam fer nosaltres, ja que ens venia de gust anar al nostre ritme i respirar una mica l'ambient de cada barri podent estar el temps que volguéssim (sense que ens hagin d'esperar). Així que, tot i que vam estar caminant durant aproximadament unes 4-5 hores i vam acabar una mica cansats, ens va encantar fer-ho així.


T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

     
    Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
    cookie law