15 de febrer del 2018

La Ruta Del Cister: Monestir de Poblet, de Santes Creus i de Vallbona


La Ruta del Cister, que recorre els tres monestirs cistercencs de Catalunya, actualment és una de les rutes culturals més importants que es poden fer al país. Conèixer la història d'aquests monestirs és transportar-se a una altra època, en la que les diferents ordres monàstiques van tenir una vital importància.

El recorregut complert transcorre per tres localitats de tres comarques catalanes: Santa Maria de Poblet a la Conca de Barberà, Santes Creus a l'Alt Camp i Santa Maria de Vallbona a l'Urgell. Per poder recórrer La Ruta del Cister complerta és necessari d'un mínim de dos dies, així que recomanem fer nit en algun dels allotjaments de la zona per poder gaudir, a banda dels monestirs, del bonic paisatge de vinyes que hi ha a la zona i tastar algun vi en algun dels molts cellers que hi ha a la zona.


Una mica d'història

L'Orde del Cister va néixer al s. XI, en una decisió de tornar a acostar la fe a les ordres monàstiques. Robert de Molesme va ser el fundador de l'Abadia de Citeaux, que va donar origen als diferents monestirs cistercencs que al 862 es van fundar a occident.

En aquella època, monjos i conversos van acostar el boscos cap als seus dominis i van implementar un sistema de granges traient profit dels rius de la zona. Així va ser com van introduir el cultiu de la vinya, els cereals, farratges i plantes tèxtils. Van establir un sistema d'autosuficiència perfecte, sent els monestirs els centres culturals més importants.

Monestir de Santes Creus

Els Monestir de Santes Creus, situat a la localitat de Santes Creus a la comarca de l'Alt Camp, va ser la primera comunitat monàstica de l'ordre a Catalunya i va ser el lloc triat pels reis i els nobles com a lloc destinat al reu repòs etern. Per això, a la seva església podem trobar les tombes reials de Pere el Gran i de Jaume II i la seva esposa Blanca d'Anjou, així com la de l'almirall Roger de Llúria.


Tot i que actualment és l'únic monestir de la Ruta del Cister que no té vida monàstica, és un dels conjunts monàstics cistercencs més grans i millor conservats que existeixen. Va ser fundat el 1168, i protegit per la noblesa i els reis. El fet de que es convertís en el centre espiritual i d'estudis més important del territori el va fer agafat una gran rellevància. Tant, que hi va haver vida monàstica fins el 1835.



El monestir és l'exemple viu de l'austeritat característica del Cister, juntament amb els espectaculars vitralls gòtics, les tombes reials i el seu retaule barroc. Ens ha agradat especialment la sala capitular, l'escriptorium, el gran dormitori dels monjos i el seu claustre gòtic, amb les seves minucioses escultures esculpides a les columnes.


Durant la visita, recomanem veure l'audiovisual "El món del Cister", una representació molt complerta i fascinant del que va ser l'Orde i de context de l'època.

Monestir de Poblet

El Monestir de Santa Maria de Poblet es troba a la comarca de la Conca de Barberà, entre les poblacions de Vimbodí i de l'Espluga de Francolí. Al costat de les muntanyes de Prades, en un bonic paratge envoltat de vinyes i ple de fonts, dins del bosc de Poblet.


Poblet ostenta el títol de ser el monestir més gran de la Ruta del Cister i el conjunt cistercenc habitat més gran d'Europa. De fet, dels dos monestirs d'ordes masculins de la Ruta del Cister és l'únic que manté la comunitat de monjos, que manté viva l'espiritualitat del lloc; tot i que avui en dia la comunitat no sigui tan nombrosa com en èpoques passades.


Declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat al 1991 per la UNESCO, aquest conjunt monàstic ha estat un dels millors conservats, mantenint pràcticament totes les seves construccions originals degut segurament a que ha estat un centre habitat per la comunitat de monjos i aquest han fet ús dels seus espais.

El Monestir de Poblet va ser fundat el 1150 per Ramon Berenguer IV, i inicià la seva història amb un conjunt de monjos cistercencs vinguts del monestir de Fontfreda (França). Aquest nou monestir va esdevenir aviat un focus de cultura, d'activitat econòmica i centre de vida espiritual. Va comptar principalment amb la protecció reial, donat que Pere III el Cerimoniós va fer construir el panteó reial de la dinastia catalano-aragonesa i va fer fortificar el monestir per protegir les tombes dels seus antecessors dels atacs de les tropes de Castella.


Val a dir que, amb el decret de l'amortització de Mendizábal de 1835, el monestir va ser espoliat. No va ser fins el 1940, quan quatre monjos cistercencs vinguts d'Itàlia van retornar la vida monàstica, donant-li l'empenta que fi calia i recuperant l'indret d'espiritualitat que és avui dia.

Monestir de Vallbona de les Monges

Situat al municipi de Vallbona de les Monges a la comarca de l'Urgell, Santa Maria de Vallbona de les Monges és l'únic monestir femení de la Ruta del Cister. I és l'únic dels tres monestirs de la Ruta de la en que mai s'ha interromput la vida monàstica, a pesar de les desamortitzacions i les males èpoques. Només durant la guerra Civil Espanyola les monges van deixar temporalment el cenobi, que es va convertir en presó durant aquella època.


Les primeres notícies del monestir són de l'any 1153, però no va ser fins a l'any 1176 quan es va integrar a l'orde del Cister. És potser un dels monestirs més desconeguts i més bonics de la ruta. Les seves dimensions reduïdes i la seva bellesa singular fa que sigui una petita joia, un diamant en brut que va la pena conèixer. De fet, el seu gran valor històric rau en que va ser un dels indrets més representatius de la importància de la dona en l'època medieval. Moltes de les monges que van habitar eren filles de la noblesa catalana, ja en aquella època tenir una filla monja era sinònim de poder i cultura a la família.



L'església és un dels millors exemples arquitectònics de transició romànic-gòtica: la planta de creu llatina té una sola nau i té tres absis rectangulars amb escultures. Com a fet curiós, cada galeria del claustre és d'un estil diferent: àrab, romànic i gòtic. Una de les coses que més ens va agradar del monestir és que podem fer nit a la seva hostatgeria. Què millor per transportar-nos a l'època que dormir en un monestir on encara hi habiten monges?



Aquesta ruta de dos dies recorrent els tres monestirs de la Ruta del Cister, boniques ciutats medievals, els seus magnífics paisatges, gaudint de la seva gastronomia i els vins de la zona és una de les experiències més atractives i interessants per fer a uns 200 km de Barcelona. Sempre es pot combinar les visites dels monestirs amb altres com la bonica vila medieval de Montblanc i alguns cellers de la zona, com per exemple el celler modernista la “Catedral del Vi” de Nulles (Nulles, Conca de Barberà), o el celler cooperatiu de l'Espluga de Francolí, on es troba el Museu del Vi.

Informació útil pel viatger:

Com arribar:

La millor opció i més directa des de Barcelona és anar amb cotxe propi per l'autopista AP-2 direcció Lleida.
-Sortida 11 Santes Creus- Valls- Vila-rodona
-Sortida 10 Santes Creus- El Pla de Santa Maria- Valls
-Sortida 9 Poblet- Vallbona de les Monges- Montblanc – Tàrrega

Una molt bona opció per estalviar gasolina és parar a repostar en qualsevol estació de servei BP que hi ha de camí per la zona.

On dormir?

La nostra opció va ser allotjar-nos a l'alberg Jaume I a la localitat de l'Espluga de Francolí. Es tracta d'un dels albergs de la xarxa d'albergs de la Generalitat, situat en un indret ideal, envoltat de vinyes i amb vistes al Monestir de Poblet. Consell: si podeu, demaneu l'habitació amb vistes al monestir.


Una opció més que interessant és allotjar-se a l'hostatgeria del Monestir de Vallbona de les Monges. Cal reservar amb antelació. Més informació de l'allotjament i contacte a través de la seva web.

On menjar?

Un dels restaurants de cuina casolana de la zona amb més renom és l'Hostal del Rector en la localitat de Vallfogona del Riucorb. Es tracta de bon menjar de muntanya, com potes de porc, escalivada, caragols o carn a la brasa que et va a delectar. És recomanable reservar amb antelació si vola anar en cap de setmana.

Entrades

En cada recinte monàstic es paga una entrada, però si el que vols és fer la Ruta del Cister completa en dos dies pots comprar una entrada conjunta per 12€ (que venen en qualsevol dels monestirs) en la qual s'inclou l'entrada als tres monestirs cistercencs i que surt a compte pel descompte.

*Nota: Per a més informació sobre la ruta, horaris i visites pots consultar a la Web de la Ruta del Cister

T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law