19 de juliol del 2017

Com fer l’equipatge de mà i no morir en l’intent


Ja ho deia el petit príncep de Saint-Exupéry: “És més lliure el que viatja lleuger d'equipatge”. Per aquesta raó, i perquè moltes vegades hem de volar amb alguna companyia low cost en la qual has de pagar un suplement si vols facturar la maleta, és bo saber fer l'equipatge amb només allò imprescindible (beneïdes low cost!). A més a més, viatjar lleuger té els seus avantatges: si la maleta va sempre amb tu, segur que no la perds!

No creguis que ets l'únic/a que abans de viatjar t'enfrontes a la difícil tasca d'haver de fer una maleta d'equipatge de mà. Normalment el que més costa després de fer-la és tancar-la, i no diguem si també volem aconseguir deixar una mica d'espai per si durant el viatge fem algunes compres i les hem de dur a la tornada...

A partir de la nostra experiència, en aquest article t'expliquem algunes coses que has de tenir en compte per a fer l'equipatge de mà de manera ràpida i fàcil, així com alguns trucs que et poden ser útils per encabir-ho tot. Segurament t'estalviaràs temps i maldecaps abans de marxar.




Abans de fer la maleta


Mides, pes i restriccions de l'equipatge de mà

Existeixen unes mides i un pes estandarditzat per la maleta/motxilla per a l'equipatge de mà (la que es pot pujar a la cabina de l'avió). No a totes les companyies són exactament les mateixes mides -per això recomanem que consultis la web de la companyia amb la que volaràs-, però el més comú es que siguin aquestes: 55x40x20, amb un pes màxim de 10 kg. Així doncs, és molt important escollir una maleta que s'ajusti al màxim a aquestes mides i que no pesi gaire per a que hi puguin caber més coses a dins. En el cas que duguem una motxilla com a equipatge de mà, l'equivalència a aquestes mides és la de 40 l. de capacitat.


Un altre element a considerar previ a començar a fer la maleta són les restriccions per motius de seguretat. Existeix una normativa comuna de les companyies aèries en quant a objectes prohibits de pujar en un avió, com poden ser envasos amb líquids de més de 100 ml (a excepció de l'equipatge per a bebès), navalles, encenedors i qualsevol objecte en general que pugui ser susceptible de ser perillós. Per això és aconsellable llegir bé les normes abans de fer l'equipatge si no estem segurs de si podem dur alguna cosa.


Planifica el viatge

Per fer l'equipatge és important saber on anirem i quin clima farà a la nostra destinació. Si durant el nostre viatge farem rutes urbanes i/o combinarem amb excursions per la muntanya o tindrem jornades de platja.
Quines temperatures trobarem? En l'època que anem podem trobar alguna situació meteorològica complicada a la nostra destinació? Trobaré medicaments necessaris en cas d'alguna urgència? Quin tipus d'endolls hi ha a la destinació?
Per cercar tota aquesta informació, recomanem consultar una guia de viatge de la destinació on anem, mirar les notícies i consultar amb altres viatgers (fòrums de viatgers, blogs de viatge...).


Fes una llista amb tot allò necessari

Per no deixar-te res important per posar a la maleta, és molt útil fer una llista amb tots els articles indispensables que has de dur i evitar tot allò que no sigui necessari. Valora si realment utilitzaràs tot allò que et vols endur i no carreguis més del compte el teu equipatge. Pensa que en qualsevol destinació podràs rentar roba o bé comprar alguna cosa que puguis necessitar, així que no cal dur tot l'armari. També va bé tenir en compte tot allò que pots trobar a l'hotel i que per tant no necessitaràs: per exemple el assecador, la tovallola si vas a la platja... En cas de dubte, deixa-ho a casa!


Col·loca sobre el llit tot el que penses portar-te

Situa de forma ordenada totes les pertinences que tens previst portar a sobre del llit. Això et permetrà fer-te una idea de l'espai que ocuparan a la maleta. És un bon exercici de selecció, ja que a més de adonar-te de l'excés d'equipatge, també veuràs que possiblement no necessites tantes coses.




I com posem les coses a la maleta?

Posar correctament les coses a l'interior de la maleta és fonamental per a que hi càpiga tot i arribi en perfecte estat. Hi ha 4 TÈCNIQUES ben diferents per fer l'equipatge de mà:

1) El Mètode tradicional

La manera tradicional de fer l'equipatge és la que hem fet tota la vida: anar col·locant les peces de roba plegades una sobre l'altra i aprofitar els forats per posar-hi els altres objectes, intentant que hi càpiga tot com si es tractés d'un joc de tetris. Per finalment haver de pressionar la maleta per poder tancar la cremallera.

Però hi ha altres tres tècniques “avançades” que et permetran optimitzar millor l'espai. Te les expliquem a continuació:

2) El “mètode burrito”: fer un únic volum de tota la roba

Comença situant les peces de vestir que s'arruguin menys i que requereixin un tracte menys delicat, com texans, jerseis de llana, al fons, i reserva la part superior als objectes més delicats. En el "mètode burrito” es tracta de col·locar tot el més estirat possible, alternant el sentit (amb el mínim de plecs) de les peces de roba per a que no s'arruguin i ocupin el mínim espai a la maleta, per acabar plegant peça a peça en base a un únic volum de la mida de la maleta. És difícil explicar-ho en paraules, millor mira't el següent vídeo, et deixarà amb la boca oberta:




3) El mètode Marie Kondo: col·locar la roba enrotllada

Marie Kondo és una autora japonesa i consultora d'organització, és possible que coneguis algun dels seus llibres. El seu mètode per aprofitar l'espai al màxim i tenir-lo tot endreçat és ben conegut: es tracta de doblegar cada peça de manera que ocupi el mínim espai i no s'arrugui, per després col·locar-les a la maleta de manera vertical, una costat de l'altra. Aquesta manera de fer l'equipatge també té una avantatge: es pot veure d'un sol cop d'ull tot el que duem a dins. Ho pots veure en aquest vídeo:





4) Envasar al buit

En el cas que el teu viatge sigui llarg i hagis de dur molt vestuari, pots optar per posar la roba en bosses al buit. Reduiran notablement l'espai i arribaran al seu destí en bones condicions. Per fer-ho, necessitaràs una bossa de plàstic preparada per envasar al buit (tancada hermèticament i amb una petita obertura per on aspirar l'aire) i un aspirador per extreure l'aire. La única pega és que també has de disposar-ne d'un en el teu viatge de tornada.





Alguns trucs que et poden ser d'utilitat


1) Situa al fons de la maleta (part interior i baixa de la maleta) els objectes amb més pes, com les sabates. Així quan la posis de peu no aixafaran la roba i el pes quedarà més repartit.

2) Comença situant les peces de vestir que ocupin més i s'arruguin menys al fons de la maleta. Aprofita els racons per a col·locar-hi complements com cinturons, bosses de roba interior, mocadors, carregadors de mòbil o altres estris que ocupin poc espai. D'això depèn que aconsegueixis viatjar amb tots els teus estris i que aquests arribin en bon estat. No ha de quedar cap espai mort, per petit que sigui.

3) Necesser: segons la normativa d'equipatge de mà, hem de dur envasos per a líquids de fins un màxim de 100 ml. i aquests han d'estar tancats dins una bossa transparent per a que es puguin veure en el control de seguretat de l'aeroport. Siguem previsors i deixem el necesser a sobre de tot dins la maleta per poder treure-ho amb facilitat quan ens ho demanin, dins una bossa amb precinte per evitar que es vessi cap líquid.

4) Valora l'opció de rentar la roba: en viatges de més de 10-12 dies cal pensar en la opció de rentar la roba. Hi ha destinacions on és molt barat que et rentin la roba, com per exemple al sud-est asiàtic.

5) Pensa en la polivalència de les peces de vestir: per exemple, que unes bermudes/samarreta et puguin servir tant per anar a la platja com per anar per ciutat. Ídem amb un vestit: que et pugui servir tant per anar a platja com en un moment donat per anar una mica arreglada.

6) Recorda dur els carregadors (pel mòbil i càmera), convertidors, targeta de memòria i bateries extres per la càmera de fotos, així com un lladre per poder carregar tot a la vegada. Una bossa de plàstic transparent és la millor opció per emmagatzemar-ho tot i veure l'interior.

7) No oblidis dur uns taps per les oïdes i un antifaç per poder dormir. Hi han allotjaments on pot ser molt difícil dormir a causa del soroll.

8) Compres: Si ets dels que sempre fas alguna compra quan viatges, tingues en compte aquest fet i reserva dins del teu equipatge una mica d'espai.

9) Seguretat: duu un cadenat per poder tancar la maleta en cas que deixis alguna cosa de valor a l'hotel.

10) Si, per alguna raó, finalment has de facturar equipatge: no deixis objectes de valor ni documentació a l'equipatge facturat. I un consell molt important: porta la DOCUMENTACIÓ ESCANEJADA I ENVIADA AL TEU CORREU. És una manera fàcil de recuperar-la en cas de pèrdua o robatori i et pot estalviar molts problemes.


Bon viatge!!!



T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

    2 comentaris :

    Estefanía ha dit...

    Hola de nou,

    Post d'obligat lectura per als que tenim problemes per sobre-excés d'equipatge!! m'han semblat certament pràctic. Tindré en compte les recomanacions per futurs viatges!!

    Una abraçada!

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Estefania! Ens alegrem que t'hagi estat d'utilitat aquest article i esperem que el proper viatge que hagis de dur equipatge de mà fiquis la roba a la maleta en només 5 minuts! :)

     
    Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
    cookie law