8 de març del 2017

La Catedral de Barcelona, un tresor del gòtic


Quan es parla de Barcelona i de les seves esglésies, moltes es queden a l'ombra de la Sagrada Família, però hem vingut aquí a salvar una especial, igual d'emblemàtica per a la ciutat Comtal com l'obra de Gaudí, la Catedral de Barcelona. Veurem en aquest article la seva història, així com les seves característiques exteriors i interiors.

Ubicació:

Aquesta Catedral es troba al cor bi-milenial de Barcelona, on tot va començar, és a dir, al barri Gòtic. És una obra arquitectònica amb molta història i un gran valor cultural i artístic per la seva arquitectura i disseny, però també per la seva ubicació. Se situa a la plaça Sant Jaume, nucli històric i polític de la ciutat, on es troben també els palaus de la "Generalitat de Catalunya" i de l'Ajuntament.

Construcció i renovació:

Va ser construïda sobre l'antiga colònia romana, de la qual es conserven parts com la muralla exterior que es pot visitar al subsòl del "Museu d'Història de la Ciutat". La seva construcció no va ser del tot fàcil i va tenir diverses aturades. Va començar a l'any XIII sobre els fonaments d'una catedral romànica, aquesta, al seu torn, s'havia construït sobre una església visigoda, que antigament havia estat una basílica paleocristiana. La versió gòtica final va trigar 150 anys a arribar i després de diversos arquitectes al comandament es va poder dir que estava acabada al segle XIX. El 2004 es va començar a restaurar pedra per pedra, perquè aquestes contenien ferro que, al oxidar-se, les feia saltar. El ferro s'ha substituït per titani.

Arquitectura:

Es fa dir també, Santa Eulàlia o Santa Església Basílica de la Santa Creu i des de 1929 és un edifici nomenat "Bé d'interès Cultural" i "Monument Històric - Artístic Nacional". Consta de tres naus amb un sol absis on els contraforts permeten la seva divisió en un espai central i diverses capelles secundàries. Mesura 90 metres de llarg per 40 d'ample i el jardí del claustre és de 25 metres per costat per sis d'amplada de cada galeria de les quatre que l'envolten.



La Catedral té a més dues torres laterals, idèntiques, del segle XIII. Totes dues són "ochavadas" i de 53 metres d'alçada. La torre situada a sobre de l'entrada de Sant Ivo és cridada per la seva rellotge Torre de les Hores. És on es troben les campanes "Santa Eulàlia" (la més pesada amb tres tones) que toca les hores i "Honorata" (més petita) que sona els quarts. Destaca també el seu nombre de portes, cinc en total: la principal, al Portal de Sant Iu, la Porta de la Pietat, la Porta de Santa Eulàlia i la Porta de Santa Llúcia. Impressiona molt el mainell (pilar que divideix en dos la porta) de l'entrada principal. És una representació de Jesucrist, realitzat per Agapit Vallmitjana.

Com tota església té gàrgoles, sent sistemes de drenatge de la pluja que cau sobre la teulada. Però allò inusual de les gàrgoles de Santa Eulàlia és el fet que, en comptes de tenir formes amenaçadores, són tot el contrari: les més famoses són les que representen un elefant, un bou i un unicorn.

Interior:

A l'interior de la catedral hi han diversos punts d'interès:

• L'altar major que va ser consagrat l'any 1337 pel bisbe Ferrer Abella. És de marbre blanc i al fons s'observa la imatge de l'exaltació de la Creu envoltada per 6 àngels, obra de l'escultor Frederic Marés.

• Els vitralls de la Catedral van ser dissenyats amb el mateix esquema de tres carrers: a la central la imatge i als laterals figures geomètriques que emmarquen escuts reals de la ciutat, àngels, relats històric - religiosos, etc. Són característics del període gòtic.


La cripta de Santa Eulàlia va ser construïda per Jaume Fabre al principi del segle XIV. Dins d'ella descansa Santa Eulàlia des del 1339. Per entrar-hi cal baixar per unes escales els murs laterals, on es troben dos arcs amb escultures de restes humanes que antigament eren l'entrada a dues capelles i avui oficien de tàpia.

• També hi ha tombes reials on descansen diversos personatges representatius de la història de Barcelona com Alfons el Liberal, comte de Barcelona i rei d'Aragó, Ramon Berenguer I, comte de Barcelona i Almodis de la Marca, la seva dona o Jaume I d'Urgell, comte d'Urgell, i Federic d'Aragó.

El claustre va ser construït entre els segles XIV i XV. Al centre del claustre hi ha un jardí que va ser renovat a finals del segle XIX amb magnòlies i grans palmeres i 13 tretze oques blanques que hi viuen.

Les visites són gratuïtes, excepte per a les zones de cors, terrats, museu i sales capitulars. El preu va de 2,80€ a 6€ per persona. Ja no tens excusa per no semblar un local de Barcelona sabent això. I recorda, si busques apartament econòmic a prop de la catedral o al gòtic, OK Apartment té el que busques.


Informació pràctica:

Si t'interessa saber més sobre la seva història, horaris o qualsevol altra informació sobre la Catedral de Barcelona, pots consultar la seva web www.catedralbcn.org.
També pots trobar informació sobre la història de la Catedral de Barcelona a la web del Museu d'Història de Barcelona: www.museuhistoria.bcn.cat, així com d'altres monuments d'interès de la ciutat comtal.

T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

    2 comentaris :

    Estefanía ha dit...

    Hola nois,

    Una meravella del gòtic sens dubte!!! molt interessant el post com tot el que publiqueu... sempre aprens alguna cosa que no sabies com la tomba de Santa Eulàlia que no sabia hi era!!!! i això que he anat no se quantes vegades i que ma germana va ser batejada aquí!!!!

    Una foto preciosa la de la façana il·luminada....

    Una abraçada i petonets per l'Ivet!!

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Estefania! Encantats que t'hagi agradat el post, sempre s'aprenen coses noves quan es visita un lloc. I a Barcelona hi han un munt de llocs d'allò més interessants.

    Abraçada! Ivet et torna els petons :)

     
    Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
    cookie law