1 de desembre del 2016

L'origen valencià de la Coca-Cola


Saps que l'origen de la Coca-Cola és valencià?
Bé, o així podria ser...

Aielo de Malferit és un poble de la Vall d'Albaida. Qui el coneix, és sobretot per ser lloc de naixement i seu del Museu del Nino Bravo. Però aquest poble amb encant té un cop amagat pels amants de les històries curioses com nosaltres: segons diuen és aquí on es va crear la fórmula màgica de la Coca-Cola!


A Aielo encara existeix una licoreria com les d'abans. Entrar en ella és fer un viatge al passat, en el que perfectament un retrocedeix unes quantes dècades només travessar la seva porta l'entrada. Tot es fa de forma artesanal i entre les seves prestatgeries destaquen noms de licors suggerents com: "Lágrimas de Contribuyente", "Licor de cualquier cosa" o "Placer de Damas" i... la "Nuez de kola-coca"...



Corria l'any 1880 quan Bautista Aparici, Ricardo Sanz i Enrique Ortiz funden la licoreria d'Aielo. Van començar a crear productes de qualitat, que presenten a fires d'arreu del món, sent mereixedors de diversos premis de reconegut prestigi -diplomes i medalles d'aquests premis centenaris pengen de les parets del despatx de la fàbrica-. El seu renom va ser tal que les seves begudes arriben fins a palau, atorgant-los la Reina Maria Cristina el títol de "proveïdors de la Casa Reial", fet que els autoritza a usar l'escut d'armes en documents i etiquetes dels seus productes.





Al 1885 Bautista Aparici viatja a Philadelphia on rep un premi a la innovació per la recent creada "Nuez de kola-coca" un xarop fet de cafeïna, fruits dels arbres de cola africans i de fulles de plantes de coca del Perú. També reparteix mostres del nou producte entre representants de vendes americans, amb vocació d'intentar obrir mercat a les Amèriques.



Potser va ser una coincidència, però només un any després, el farmacèutic nord-americà John Pemberton inventava la Coca Cola: un producte amb el mateixos ingredients i un gust molt similar a la "Nuez de kola-coca" però amb gas. Realment Pemberton va fer les seves investigacions de forma independent i la casualitat va fer arribés a una fórmula tan similar al producte de la licoreria d'Aielo? O bé, com en el cas de molts altres invents, va inspirar-se en les investigacions que havia fet algú altre -en aquest cas Aparici, Sanz i Ortiz- i va millorar la composició afegint la soda? La polèmica està servida... En tot cas cal posar aquest fet en context i és que en aquella època els productes no es patentaven fins que no assolien certa acceptació de mercat.



Si més no, resulta curiós que al 1953 els representants de la multinacional americana visitessin la fàbrica d'Aielo i adquirissin per 30.000 pessetes els drets del nom a Joaquín Juan Sanchis, aleshores propietari de la fàbrica. La marca americana començava a comercialitzar-se a Espanya i no volien pas cap contenciós judicial. Podria considerar-se aquest fet una forma implícita de reconèixer que potser sí que el producte d'Aielo alguna cosa té a veure amb el naixement de la Coca-cola?

A 'interior de la fàbrica, amb la venedora, la Mariló i la Mercè

Avui qui s'arriba fins la fàbrica d'aquest poble valencià encara té l'oportunitat de comprar una ampolla de "Nuez de kola". Ja només és fa en la seva versió alcohòlica, és un licor dolç de 21º. T'animem a que vinguis a provar-lo i el barregis amb gasosa. A partir d'aquí, tu mateix podràs extreure conclusions... ;)


+ informació sobre Aielo de Malferit:



T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

    3 comentaris :

    milcamins ha dit...

    Dubteu que la Coca-Cola s'inventés a Aielo? Jo n'estic ben segura i més després de la visita, que tan bé expliqueu, a la destil·leria Mompó.
    Petons i abraçades als tres!

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Bé, és una història tan curiosa con inversemblant, però gairebé estem segurs que la fórmula de la Colca-Cola es va inventar en aquesta destil·leria. De totes maneres, encara que s'inventés aquí, és una bona història per creure. ;)
    Abraçada Mercè!

    Mariló Sanz Mora ha dit...

    Hola amics..esta història de la coca cola és com les llegendes... no importa que siguen veritat o no, el que importa és que són boniques. En tot cas els d'Aielo estem convençuts que és certa... volem creure-ho. Abraçada.

     
    Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
    cookie law