7 de setembre del 2016

I aquella rossa va resultar ser filipina...


Només arribar a Filipines ens vam retrobar. Ens havíem conegut aquí de joves i des d’aleshores ens veiem més o menys de forma habitual, tot i que ella era una més d’entre altres: sempre m’ha agradat anar variant i provar coses noves. Casualment també havíem coincidit al Nepal, Hong Kong, Vietnam, Tailàndia i Malàisia, però va ser a Filipines on vam tenir una relació més intensa. La calor, la platgeta, el temps lliure i les ganes de passar-ho bé ho facilitaven. No eren poques les ocasions en les que repetíem: al país de les 7000 illes ella era la reina. Va ser també allà on finalment vaig descobrir els seus orígens i la seva veritable història.

Per si encara no havies caigut... Estic parlant d’una marca de cervesa, EVIDENTMENT!


En un restaurant de l'illa de Cebú, prenent la nostra primera San Miguel a Filipines.

Sabies que la cervesa San Miguel té el seu origen a Filipines?

Sincerament, nosaltres fins fa ben poc ho desconeixíem. Quan l’havíem trobat en algun altre viatge per Àsia sempre dèiem: “Ostres tu, mira que arriba lluny la San Miguel” i efectivament així era, però ho feia des de Filipines i no des d’Espanya com incrèdulament pensàvem. I és que en realitat va ser allà on va néixer la marca i on té un greu més elevat de penetració en el mercat.

Va ser al 1890, quan Filipines encara era una colònia espanyola, que Don Enrique María Barretto de Ycaza va crear a Manila la primera factoria de cervesa del sud-est asiàtic, una idea que bé podia qualificar-se de delirant si considerem que en aquella època en aquelles contrades poca era la població local que coneixia aquesta beguda.

Don Enrique no partia de zero, la fàbrica va absorbir la producció d'un petit convent de frares agustins que havien començat a produir cervesa amb per consum propi cinc anys abans a la capital. No es va complicar gaire a l’hora de batejar la marca: va triar el mateix nom del barri de Manila on s’ubicava. Tampoc en triar el dia per inaugurar la factoria: la festivitat de Sant Miquel. El negoci no li va anar pas malament, en poc temps la cervesa San Miguel va passar a ser una referent al país, al 1914 ja s’exportava fora de les seves fronteres i al 1952 era ja la cervesa més consumida al continent asiàtic.


Al Nepal, primer país asiàtic on vam trobar-nos amb cerveses de la marca filipina.

No és fins al 1946 que no comença la història de la “nostra” San Miguel. Al febrer d'aquell any es constitueix a Lleida la societat "La Segarra S.A.", filial del sindicat agrícola de Cervera. L'any 1953 els seus principals accionistes signen l’"Acord de Manila" amb el president de Sant Miguel Corporation Filipinas per fabricar la cervesa a Espanya i en comencen la seva producció, de forma independent a la matriu filipina. Inicialment la cervesa agafa el nom de la societat però al 1957 "La Segarra S.A." canvia de nom i passa a denominar-se “San Miguel Fábrica de Cerveza y Malta, S.A.”. Tot i compartir origen, nom i un logotip molt similar, les dues "San Miguel" han seguit camins diferents.

Salut!


T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

    2 comentaris :

    Mercè Salomó ha dit...

    Doncs ara ja sé una cosa més i comprenc perquè la vaig trobar a Borneo, quasi veïns de les Filipines.
    Petons als tres!

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Mercè! Doncs sí, una història ben curiosa, com la de la Coca-Cola! ;) Una abraçada

     
    Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
    cookie law