7 de juny del 2016

Geocaching o com fer l'Indiana Jones mentre viatgem

Estàs fart de fer el típic viatge? D’anar a veure les coses que surten a les guies? De fer rutes turístiques amb milers de persones que van als mateixos llocs que tu? Avui et presentem una nova manera de viatjar: el geocaching.

Com el seu nom indica, el geocaching tracta de trobar coses amagades en algun lloc. A veure, no ens enganyem: això de nou no en té res, o ara no em direu que no heu fet mai una gimcana o que no heu jugat mai allò de “fred fred, calent, ui que et cremes..”?. Sí, oi?


Doncs el geocaching no és més que això però dit en anglès, que sona més “cool” i sobretot, modernitzat amb les eines d’avui en dia. O sigui, que avui no diem allò de "fred o calent" sinó que només cal que tinguem un mòbil amb connexió GPS i ja podem començar a buscar.

Ui, però ens deixem el més important: què busquem? Doncs tenim diverses possibilitats. La més coneguda és la web geocaching. A l’inici de la pàgina trobareu un petit vídeo explicatiu de què és el geocaching. Després només cal que ens registrem i ens baixem l’aplicació i ja podem començar a buscar.

El funcionament és molt senzill: introduïm el lloc on estem o on volem anar. Tot seguit ens donarà pistes d’on està l’objecte amagat i hem d’anar seguint la ruta amb el mòbil. Quan descobrim el nostre tresor haurem de signar en un registre que trobarem dins de la caixa per deixar constància de la nostra audàcia. Podem emportar-nos el tresor que trobem, sempre i quan nosaltres hi deixem també alguna cosa, tanquem la caixa i la deixem tal com l’hem trobat perquè la pugui trobar un altre explorador, i seguidament podem anar a buscar un altre objecte.




Ben mirat sembla una tonteria, oi? Però oi que ens ho hem passat tots molt bé fent una gimcana? Oi que ens ha fet molta il·lusió trobar allò que buscàvem? Doncs la gràcia és aquesta, a més de poder viatjar d’una altra manera, buscant tresors amagats en els llocs més inhòspits del món!

En aquest sentit, a l’estat espanyol existeix la comunitat GeocachingSpain on s’hi localitzen objectes amagats per tot el territori. Només a Barcelona hi ha unes 700 caixes amagades, algunes en llocs tan emblemàtics com la Sagrada Família, i fins i tot existeixen recorreguts temàtics que et permetran conèixer la ciutat d’una manera totalment diferent.




El mateix es pot fer a qualsevol indret del món. Es calcula que actualment hi ha uns dos milions d’objectes amagats a 180 països. Impressionant, no? Segur que en la recerca del tresor us podeu trobar uns altres freaks com vosaltres que estan fent el mateix, no ens enganyem. Però ep! Que la gràcia del geocaching està en que ningú et vegi com descobreixes la caixa! Els geocachers els agrada parlar d’una realitat paral·lela; pots imaginar-te que ets un espia descobrint la kriptonita amagada a l’ascensor de la Torre Eiffel. Tu ets el salvador del món però shhhht, vigila!, que els altres turistes no ho han de saber...no sigui que es carreguin la caixa i el següent espia ja no la trobi... que ja sabem tots que la gent ho manga i ho destrossa tot. Capisci?




De fet, els geocachers tenen un nom, no sé si despectiu o no, per les persones que no participen en el joc: els anomenen geomuggles. A mi em sona a nom de pel·li de Harry Potter però, en qualsevol cas, no siguis geomuggle i si et trobes una caixa d’aquestes o veus un paio fent coses rares amb el mòbil buscant alguna cosa, deixa’l pobret, no li espatllis el dia.

I si et vols animar a fer geocaching sàpigues que no necessites unes malles roses i unes bambes estupendes. Es tracta d’un joc pensat perquè el pugui practicar qualsevol persona. Ho pots fer sol, en grup o amb la família. Pots trobar tresors a la teva ciutat, a la muntanya o també allà on vagis de viatge. A les comarques de Barcelona tens moltes opcions per fer turisme amb el geocaching i també te’n destaquem una de molt curiosa que pots fer al Nadal: caçar el Cagatió a Rupit!



Ja veus, doncs, que no necessites estar molt en forma, ni tenir diners per practicar el geocaching, només ganes de passar-t’ho bé.

Estàs preparat per fer d’Indiana Jones?

__________________________________________________________________________

La Mireia col·labora amb Quaderns de Bitàcola en la secció de WEBsAPPs, explicant les webs d'interès per al viatger: utilitats, consells, curiositats, aplicacions pel mòbil... Li encanta viatjar i és de les que planifica els viatges des de casa, amb una bona guia i internet per poder informar-se dels països que visita, triar els llocs on vol anar i reservar on anar a dormir. Qualsevol destinació la fa feliç però li agrada gaudir al màxim i veure quantes més coses millor, res de passar-se el dia a la platja! Encara no ha fet un “gran viatge” però somnia a anar a Austràlia.

T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

    4 comentaris :

    Anònim ha dit...

    Em sembla que una de les gràcies de viatjar és impactar el menys possible amb l'entorn que es coneix. Si bé no és de les coses més greus que fem, ja que el fet d'agafar l'avió o crear un parc natural ja impacta, està bé no fomentar coses que puguin perjudicar encara més en el dia a dia d'una espècie.

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Benvolgut/da: estem d'acord en el teu plantejament, tot i que el geocaching no arriba a impactar en el medi natural, es tracta d'amagar coses petites en indrets que no es vegin (d'aquí la gràcia del geocaching: normalment no es veu l'objecte amagat). Creim que és una bona manera de fomentar la curiositat i aprendre orientació, cosa que va molt bé a l'hora de viatjar. Altres tipus de maneres de viatjar organitzades de turisme massiu creiem que són molt més impactants, no només pel medi sinó per a la mateixa població local. Salutacions!

    Estefanía ha dit...

    Bona tarda,

    Estic de sort!! després de molts intents puc fer el comentari... a mi el geocaching em recorda una mica al 'bookcrossing' tot i que tenen moltes diferències... a la primera amagues objectes i a la segona activitat deixes llibres en determinats llocs perquè altre persona el pugui agafar i llegir s'ha d'estar registrat etc... però en definitiva tenen semblances almenys per mi.

    Quan a l'impacte al medi del que es parla al primer comentari del post dir com vosaltres, que el que impacte més al medi natural i també a les ciutats és el 'turisme massiu' o com no dir-ho el turisme sigui com sigui... de persones que fan turisme ara per ara en podem trobar arreu i cada vegada més, excepte algunes illes o indrets de difícil accés o climatologia extrema d'alguns països i continents com poden ser els deserts o a les regions de l'Àrtic o de l'Antàrdida... tot i així segur que sempre en trobaràs algú. Crec que s'ha de potenciar una forma de viatjar responsable, solidària i respectuosa amb el medi i crear polítiques que fomentin aquest tipus de turisme i protegeixen indrets amb fauna, flora i patrimoni cultural d'especial interès.

    Una abraçada!

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Estefania! I tant que sí! Estem d'acord en tot, sempre s'ha de fer turisme respectuós i això no impedeix que es pugui fre geocaching. T'animes a provar-ho? És molt divertit! :)

     
    Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
    cookie law