11 d’abril del 2016

Descobrint l’Aurora Boreal a Kiruna, Suècia



Era un somni que teníem des de feia temps
i finalment va arribar l'hora de fer-lo realitat.
Ens havíem proposat veure i conèixer l'aurora boreal,
i després de consultar sobre els millors llocs per veure-la,
vam decidir-nos per Kiruna.

Ester Omella
Sant Cugat, 14 de febrer de 2016



Kiruna, a la Lapònia, i a 145 quilòmetres al nord del Cercle Polar Àrtic, és la ciutat més septentrional de Suècia, situada a la província de Norrbotten. Té una població de 23.000 habitants, la mina de ferro més important del món i tot un projecte urbanístic que traslladarà la ciutat a uns quilòmetres del seu emplaçament actual, per salvar-la dels moviments que causa la mina. Els seus paisatges i la seva gent surten a les novel·les d’Asa Larsson. El 2001, l'església va ser triada pel poble suec, com el més bell edifici públic a Suècia. El famós “Ice Hotel”, que sol obrir els seves portes la segona setmana de desembre, està situat també a pocs kilòmetres de la ciutat.


5 raons per anar a Kiruna

1. L’Aurora Boreal

Vam tenir la sort de poder veure l’aurora boreal cada nit des de la cabana que havíem llogat. L’allotjament, a Karravaara, a 3 Km de Kiruna, l’havíem resolt per Airbnb, i va resultar ser immillorable. Es tracta d’un conjunt de 4 cabanes, amb jacuzzi exterior des d’on es pot veure l’aurora, sauna i poc més. Amb vigilants de l’agència que ho gestiona. Sens dubte, una molt bona decisió.



2. Kiruna té la Mina de ferro més gran del món

L'extracció del mineral de ferro és la indústria clau de l'àrea. Durant la Segona Guerra Mundial, importants quantitats de mineral van ser extretes i enviades per ferrocarril a la costa est, i d'allí a Alemanya per donar suport a la indústria de guerra nazi. En els anys 1960 es va dur a terme un gran programa de modernització que les va convertir en unes de les més avançades del món. Aquest fet que explica que una ciutat de la dimensió de Kiruna té el seu aeroport i que és una ciutat enmig del no res en el nord del Cercle Polar Àrtic. La ciutat gran més propera està a 400 km. És Recomanable reservar la visita a les mines amb antelació, a través de l’Oficina de Turisme.


3. Projecte Kiruna 4-ever

En 2004, es varen detectar problemes geològics i es va decidir traslladar la ciutat sencera 3 km al nord, pel fet que aquesta perilla per l’activitat de la mina. Sens dubte, un pla mastodòntic amb pocs antecedents al món que val la pena conèixer. En l’actualitat, a l’Ajuntament i a l’Oficina de Turisme es pot consultar sobre el projecte urbanístic i sociològic de traslladar la ciutat. Trobaràs també informació a: Kiruna 4ever, how to move a City.

4. Desplaçament pels boscos, amb trineus

El diumenge vam fer una excursió pels boscos de Kiirunavaara i Luossavaara amb trineus, molt recomanable. Podeu contactar amb Husky Tours Lapland. Estan a uns 40 km de Kiruna i és mouen per una zona no tan transitada com la que t'ofereixen en els safaris que es fan des de Kiruna. Aquesta excursió et permet gaudir de la natura en estat pur.



5. Asa Larsson, la lectura imprescindible

L’escriptora Asa Larsson va estudiar i viure a Kurravaara, i el seu llibre Aurora Boreal, té per escenari Kiruna i els voltants. L'has de llegir abans del viatge! La seva lectura ens va portar a visitar Jukasjarvi, escenari de la novel·la, famós per l’Ice hotel, el Museu de la Cultura dels Sami, i per l’església mes antiga de Lapònia.



Informació pràctica

Dates del viatge: 

Viatge realitzat entre el 4 i el 8 desembre 2015. És una bona època per veure les aurores. Ja hi ha ambientació de Nadal però alhora no és temporada alta.

Cost del viatge: 

Aproximadament 800 € per persona.

Recomanacions de viatger a viatger:
  • L’allotjament a Karravaara, per poder gaudir al màxim de l’aurora boreal. Allà podràs tenir la sensació d’estar al mig del no res, en el bosc, i veure l’aurora des del jacuzzi.
  • Sentir-se per unes hores, Rebecka Martinsson, la protagonista de les obres de l’Asa Larsson.
  • Aprendre sobre la cultura Sami abans del viatge.
  • Visitar qualsevol edifici (com la biblioteca) de Kiruna, amb la idea que és provisional, i que en els propers 4 anys existirà una nova ciutat. Conèixer el plantejament urbanístic i sociològic del projecte.


__________________________________________________________________________

ESTER OMELLA
Autora convidada dels Quaderns de bitàcola

"M’agrada molt viatjar. Conèixer altres cultures i formes de vida, forma part de la meva manera de ser. Ja als 16 anys per aprendre anglès, vaig anar a treballar amb un Lord anglès a Yorkshire, i m’he inventat sempre mil excuses per viatjar, com aprendre rus per fer de guia-acompanyant a Rússia, o viure a Berlín est just abans de la caiguda del mur. Des de fa 10 anys intercanviem casa i cotxe i continuem viatjant amb tota la família."



T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

6 comentaris :

Estefania ha dit...

Bona tarda Enric i Celia,

Feia setmanes no entrava al blog i quina sorpresa quan m'he trobat el post de l'Ester! quina gran professional i persona!!!! espectacular la foto de l'aurora boreal que ilustra el post!! jo he vist cap nomes a documentals i l'espai del temps del telenoticies de TV3 pero de segur que no deixa a ningu infiferent!!!

Petons i espero ens podem veure aviat!

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Estefania!

Tota la raó! Nosaltres també estem desitjant anar un dia a veure l'Aurora boreal, és un dels nostres viatges pendents! Un abraçada!

El veí de dalt ha dit...

Hmmmm, fan ganes d'anar-hi! Gran post.

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola, veí de dalt! Oi que donen ganes d'anar-hi? L'Ester ho ha explicat tan bé que hi aniriem ara mateix! Salutacions :)

Ramona Claparols ha dit...

En aquesta bella narració no s'explica les aventures que es poden tenir en un viatge com aquest
Preciosa història

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Ramona! I tant, l'Ester ens ha fet venir ganes a tothom d'anar a Kiruna! Però segur que té moltes coses més per a explicar. Salutacions :)

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law