22 d’abril del 2015

El cràter de Ngorongoro, la gran "gàbia" natural de fauna a Tanzània

Ngogongoro, un altre d'aquests llocs mítics dels que has escoltat parlar mil i un cops. Un gran volcà extingit de 2000 metres d'alçada amb un cràter de 21 km de diàmetre i 800 m de profunditat, una raresa de la natura amb un microclima que ha afavorit una gran concentració d'animals en el seu interior. La majoria d'ells neixen, creixen, es reprodueixen i moren allà, sense sortir en tota la seva vida del cràter. Espècies que habitualment emigren (com nyus i zebres) es poden trobar aquí tot l'any. No tenen necessitat de marxar, aquí hi troben aigua –i conseqüentment, menjar suficient– durant tot l'any.



Però l'Àrea de Conservació Nacional del Ngorongoro no és només el seu famós cràter, de fet aquest ocupa només un 3% dels 8.288 km2 que comprèn l'Àrea. A diferència dels altres parcs nacionals que hem visitat –Tarangire i Serengueti–, aquí viuen animals però també gent. Els massai hi va arribar des de territori kenyata ara fa més d'un segle, aquí viuen pròxims al Oldo nyo Lengai –volcà en actiu on segons les seves creences, hi viu el seu Déu– i el viatger hi té l'oportunitat de veure de prop el seu dia a dia. Però l'ocupació humana data de molt abans, a l'Olduvai Gorge –dins els límits de l'Àrea de Conservació– s'hi han trobat restes d'homínids de fa 1,8 milions d'anys i petjades fossilitzades de fa 3,7 milions d'anys, conservades gràcies a la cendra escopida pel Ngorongoro en les seves successives erupcions. Aquesta mateixa cendra és la que es va arribar i es va dipositar a les planícies del Parc Nacional del Serengueti.




Les vistes des de dalt del cràter et deixen sense respiració, són d'aquelles que se't queden gravades a la retina i ja no oblides mai més. És només des d'aquí que ets conscient que estàs a punt d'entrar dins d'una gran caldera, la vista tot just t'arriba per veure els seus límits més llunyans a l'horitzó. Sota els nostres peus, centenars de metres més avall, una gran “gàbia” natural de fauna salvatge ocupada per més de 25.000 mamífers que des d'aquí dalt tan sols són petits punts foscs que es mouen únicament amb uns bons binocles es pot arribar a distingir de quins animals es tracta. Les parets del cràter són cobertes per un enorme bosc de muntanya que, de bon matí es cobreix d'una boirina que encara fan d'aquest escenari un lloc més atractiu. Muntanya avall van baixant petits corriols d'aigua dolça que formen el llac Magadi a l'interior del cràter, un immens paradís per als flamencs.




Si des de dalt les vistes ja són fabuloses, la màgia es fa realitat al baixar i recórrer les pistes que travessen per tots i cadascun dels racons de la caldera. Aquí es concentra la major densitat de lleons i depredadors de tota Àfrica. Lleons, nyus, zebres, hipopòtams, elefants solitaris, porcs senglars, guineus, estruços, antílops, búfals, hienes... animals que ja havíem vist en els altres parcs però que no ens cansem d'observar. Però també de nous com el linx, el flamenc i... el més esperat de tots: el rinoceront negre!




En greu perill d'extinció, el rinoceront negre ni tan sols aquí es fàcil de veure. Només hi viuen uns  exemplars escampats per tot el cràter. Però una altra vegada tenim la fortuna de viure un altre moment inoblidable. El nostre guia havia vist de lluny a una parella d'exemplars i estava convençut que tard o d'hora s'aproparien cap a l'aigua travessant el camí on estàvem. La va encertar de ple! Veure a aquest animal gran de prop ha estat la cirereta a aquest gran viatge. Aquests dies hem pogut veure als “big five” i hem tingut experiències que ni en els millors dels casos pensàvem que arribaríem a viure abans d'arribar a Tanzània. Ha estat un viatge intens, ple d'emocions i bons moments. Ja per sempre més ens hem quedat atrapats per Àfrica.




Informació pràctica:

Durant el safari ens hem allotjat en zones d'acampada dels parcs, a excepció de l'Ngorongoro, on vam ens permetre el luxe de dormir en un lodge. Durant el safari comptàvem amb guia, conductor i cuiner, cosa que s'agraeix molt quan fas una ruta en 4x4.

Un safari sempre és un viatge car, l'elevat preu de les entrades als parcs n'és el principal culpable. Una forma d'estalviar costos és evitar intermediaris i contractar directament amb una empresa local. Els preus són habitualment un "tot inclòs": cotxe, gasolina, menjar, entrades als parcs, conductor, cuiner i guia.

Descompte en la teva assegurança de viatges: 

Bones notícies! Per ser lector de Quaderns de Bitàcola t'oferim un descompte del 5% en l'assegurança de viatges Iati Seguros, que disposa de cobertura a tot el món i un servei d'atenció de 24 h. Per obtenir el descompte, només has de contractar-la a través nostre enllaç.


T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

    2 comentaris :

    Johann Sparragus ha dit...

    Veo que has conseguido la figurita difícil. A nosotros nos llevó tres días encontrar un rinoceronte negro.
    Que lugar espectacular ¿verdad?
    Saludos. Muy buena entrada.

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Johann! Muchas gracias. Tuvimos mucha suerte de ver al rinoceronte negro, sobretodo sabiendo quye tan sólo hay treinta ejemplares y las dimensiones del cráter son enormes. Toda la razón, es un lugar increíble, como estar dentro de un docuemntal. Saludos!

     
    Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
    cookie law