26 de març del 2015

Un dia al Serengueti


El Serengueti. Un lloc mític com pocs, d'aquells dels que fan que se t'il.luminin els ulls només escoltar el seu nom i al que somies poder anar-hi almenys un cop en la vida. Finalment avui hem fet realitat tots aquells paisatges i escenes d'animals que tants cops havíem contemplat en documentals asseguts al sofà de casa nostra. Qualsevol superlatiu es queda curt per intentar explicar el que hi hem vist.




Vam arribar ahir procedents del Ngorongoro, un altre d'aquests llocs amb pedigrí. Amb 23 kilòmetres de diàmetre i 800 metres de fondària allotja en l'interior del seu cràter la major densitat de depredadors de tota Àfrica. Però l'àrea protegida va molt més enllà del seu famós volcà: en ella s'hi han descobert restes d'alguns dels homínids més antics del planeta i avui encara hi viuen els massais, mantenint el seu estil de vida tradicional en comunió amb la fauna salvatge del lloc.

Pel camí hem anat deixant enrere manades de milers de zebres i nyus que, incansables, migren permanentment a la recerca de les millors pastures. Des de temps immemorials el seu instint de supervivència va perseguint la pluja, que aquestes setmanes es desplaça cap al sud. El paisatge del Serengueti també evoluciona segons l'època de l'any: el mantell verd que cobreix la planura aquests dies passarà a ser marró polsós durant l'estació seca i els animals que ara arriben tornaran a marxar cap al nord, travessant el riu Mara direcció Kenya.




Ens llevem aviat, quan tot just comença a sortir el sol. Estem ansiosos per descobrir el que ens espera en aquesta jornada. Cada dia és diferent a la sabana africana, el factor sort és un element important per veure-hi animals però també la companyia. Nosaltres comptem amb un guia i un conductor que tenen una fusta especial: veuen els animals a gran distància, els ensumen, els intueixen. Així tot és més fàcil.

Aquestes són les anotacions del diari de viatge de la nostra primera jornada sencera al Serengueti:

5:40- És hora de llevar-se. La llum del dia deixa enrere una nit en la que hem escoltat la rialla de les hienes i el rugit d'un lleó. La tenda de campanya ens semblava poca protecció els primers dies de safari, però ens hi hem anat acostumant. Aquest és el seu territori i nosaltres únicament hi estem de pas.

6:00- Hora d'esmorzar. Ens retrobem amb el nostre guia i conductor i sobre mapa marquem el que farem avui. Decidim realitzar una ruta circular que ens ocuparà tot el dia: primer ens dirigirem cap a l'est, fins als límits del parc. Aquella és zona de kopjes, uns petits monticles de roca on és habitual trobar-hi felins. Des d'allà agafarem direcció sud per, amb una mica de sort, creuar-nos de nou amb la gran migració de nyus i zebres. Ja per la tarda pujarem diagonalment cap a la part central del Serengueti per tornar al campament.




6:35- Després de prendre doble ració de cafè, comencem el safari del dia. Només sortir del campament ens trobem amb un grup d'uns 40 impales. Algun d'ells aixeca el cap al nostre pas, però no sembla pas que els importi la nostra presència.

6:40- Passem davant del centre d'investigació del parc. Dues porteries improvisades marquen el que hauria de ser un camp de futbol. Enlloc de jugadors hi campen onze búfals que sembla que esperin l’equip contrari per començar el partit.

6:50- Una dotzena de gaseles de Thomson. Tot i que semblants a les de Grant, la línia de pèl negre del tronc i la seva mida menor les delaten.

7:05- Una parella de hienes travessa el camí just davant nostre, a la femella li falta poc per parir. Qui sap si són les que hem escoltat aquesta nit.




7:15- Una estruç, a qui sembla que hem espantat, comença a córrer. Pel seu pelatge negre sabem que és un mascle.

7:25- Un voltor reposa dalt d'un arbre. Sota seu, dues zebres pasturen tranquil.lament.

7:40- Arribem a la zona dels kopjes. El primer animal que hi veiem no és precisament un felí, és una girafa que s'ha enfilat fins a mitja alçada de les roques, un fet poc habitual. Als peus de les roques, un dic-dic solitari també campa tranquil.lament. Mala senyal, aquests animals habitualment van de dos en dos. Únicament tenen una parella durant la seva vida a qui són fidels per sempre. Quan un dels dos mor, el que queda continua sol enlloc de buscar un nou company.




7:55- Els esperàvem més al sud, però és aquí on retrobem amb el gruix migratori de nyus i zebres. Ens aturem per una bona estona i quedem envoltats de centenars d'aquests animals. Tenim l'oportunitat de comprovar que, realment, el dibuix que formen les ratlles de les últimes és diferent i únic a cada exemplar, com vindria a ser l'empremta dactilar en l'ésser humà.

8:50- El primer lleó del dia. És un exemplar jove que sigil.losament s'acosta a un grup de zebres, però el descobreixen ràpid.El lleó, a diferència d'altres felins, basa la seva estratègia en el factor sorpresa més que no pas en la velocitat. Cacera avortada.

9:25- Un grup de gaseles de Grant enmig de zebres i nyus. Són l'espècie convidada a l'onada migratòria que comencem a deixar enrere.




9:35- Sis porcs senglars a la praderia. Els dos adults avancen agenollats sobre les seves potes davanteres per arrencar l'herba. Els més petits estan més pel joc: corren, s'empaiten, es rebolquen.

9:55- Un guepard estirat a l'herba. Aixeca el cap quan ens acostem, està a només una trentena de metres. Ens observa per uns moments i torna a jeure, sembla tip. El guepard és el mamífer més ràpid del planeta i, pel nostre gust, també el més elegant de la sabana. Sembla cansar-se de la nostra presència, es reincorpora i finalment decideix marxar a un altre lloc per fer tranquil.lament la digestió.




10:35- Tres lleones jeuen sobre un kopje. No perden de vista el toll d'aigua que tenen uns metres més avall. Esperen pacientment, saben que en un moment o altre s'hi acostarà alguna víctima per veure-hi. Aquesta serà la seva oportunitat per fer una caça fàcil.




10:55- Tres estruços picotegen el terra. Pel seu pelatge marró sabem que en aquest cas són totes femelles. Comparteixen menjar amb una parella de dic-dics. L'ocell més gran i un dels antílops més petits en una mateixa escena.




11:05- Una família d'impales a la dreta, en una zona arbrada. La formen un únic mascle i el seu harem d'una trentena de femelles. Dos joves mascles s'acosten, però de seguida el cap de família els intimida i els fa fora del seu territori.

11:20- Un cocodril pren el sol sobre la roca d'un rierol. És un exemplar jove, no arribarà als dos metres de llarg i possiblement no tingui més d'un parell d'anys. Sobre seu, a la branca d'un arbre, una àliga pescadora observa atentament què passa sota seu. Continuem riu avall fins un petit estany.

11:30- Més de cinquanta hipopòtams es remullen a l'aigua, el sol comença a escalfar fort. Tot i tenir una aparença innocent són un dels animals més perillosos, sobretot quan és fora de l'aigua. No ho sembla però poden arribar a córrer fins els 40 km/hora i obrir la boca amb un angle de 90º.




12:05- Una àliga saltimbanqui sobrevola els nostres caps i un llangardaix agama reposa en una pedra vora el camí. Tot i ser petit, els seus tons blau i verd llampants fan que destaqui i es vegi una hora lluny.

12:10- Una guineu es mou silenciosament entre l'herba alta. Possiblement busqui alguna llebre per caçar. Uns metres més enllà, un grup de gaseles de Thomson se la miren però no semblen preocupar-se'n gaire, per elles no significa cap perill.




12:25- Finalment apareix el darrer gran felí que ens quedava per veure: el lleopard. El veiem pujar fins dalt de tot d'unes roques, on hi troba l'ombra d'un petit arbre. És l'únic moment de tot el dia en el que coincidim amb un munt de cotxes, n'arribem a comptar fins a dotze que s'han anat avisant per ràdio.




13:05- Una hiena para, ens mira, ensuma el terra i continua el seu camí.

13:20- Ens retrobem amb la gran migració. Centenars de zebres travessen la planura cavalcant sense pressa però sense pausa, ho fan en filera. Ni amb els prismàtics aconseguim distingir el cap i cua de la formació, la vista se'ns perd a l'horitzó.

13:55- La gran troballa del dia! Una família de nou lleons: dos mascles, tres femelles i tres cries. Sembla que volen dormir i no es mouen massa. El lleó és un animal extremadament territorial, únicament els mascles germans nascuts de la mateixa ventrada poden arribar a conviure junts.




14:40- Hora de dinar. Parem en una zona habilitada on podem baixar del cotxe sense preocupar-nos per cap perill. El nostre cuiner abans de sortir ens ha donat una bossa per cadascú: una cuixa de pollastre fregida, un petit entrepà vegetal, unes galetes, un plàtan i un suc multi fruita és el menú d'avui. Petits ocells de diversos colors estan atents per aprofitar les molles que van ens van caient. També una família de mangostes ratllades ens observa des d'un termiter.

15:15- Reemprenem el safari, ara per una zona amb més arbres tot i que sense arribar a ser boscosa. Només sortir uns beduins creuen pel camí davant nostre.

15:25- Un xacal solitari corre amb un ratolí a la boca. Vint-i-tres gaseles de Grant i una de Thompson se'l queden mirant.

15:40- Dos voltors observen des del seu niu dalt d'una acàcia. Pels voltants picotegen una quinzena gallines de Guinea i vagabundeja un elefant solitari. Quan són grans, els elefants, acostumen a anar sols.

15:55- Amb els prismàtics observem onze topis amb algunes cries. De cos marró i potes negres, aquests són un dels antílops més grans d'Àfrica.

16:10- Per fi una manada d'elefants. Al Parc Nacional de Tarangire n'havien vist centenars però avui, a excepció de l'exemplar solitari del matí, se'ns havien resistit. En són un total de setze, quatre dels quals cries. Tot i que ja no fa la calor d'aquest migdia, una elefanta es refresca tirant-se sorra amb la trompa per sobre.

16:35- Dues girafes s'acosten al riu a beure. Per tal d'arribar a l'aigua han d'obrir-se de cames i ajupir-se estirant completament el seu coll. És una postura perillosa per aquests animals, l'única en la que els grans depredadors tenen opcions per caçar exemplars adults.

16:50- Un llangardaix d'uns setanta centímetres va vorejant l'aigua. Busca ous d'ocell o cocodril, la seva dieta habitual.

16:55- Sembla ser que l'hora en la que comença a baixar el sol és bona per saciar la set. No gaire lluny de les girafes, la manada d'elefants que havíem vist fa una estona s'acosta també al riu per beure-hi.




17:25- Emprenem el camí cap al campament resseguint el riu. Pel camí veiem com un hipopòtam surt de l'aigua. Aquests només en surten al tard per menjar, la resta del dia estan a l'aigua en remull: la seva pell fina que no resisteix el sol fort. Obre la seva gran boca per intimidar-nos i continua el seu camí.

17:40- El Serengueti ens tenia reservada una sorpresa pel final de la jornada. Un lleó jove, d'uns dos anys, busca la resta de la manada. S'ha despistat i camina ensumant el seu rastre i rugint com cridant-los, un fet poc comú quan és de dia. Creua el camí davant nostre un parell de cops i no sembla pas que el molestem, en cap moment fa el gest d'ocultar-se o fugir. L'acompanyem durant un bon tros en la seva cerca.

18:35- Arribem al campament. Ja gairebé no hi ha llum. Ha estat una jornada que hem aprofitat de sol a sol. Cansada però profitosa.




Sopem d'hora, abans que es faci fosc. En el silenci de la nit s'escolten els sorolls dels animals com si estiguéssin ben a prop i les estrelles es veuen millor que mai. La nostra tenda de campanya es converteix en la nostra casa a la sabana africana. En un dia hem vist més animals que en tota la nostra vida! El Serengueti ens ha captivat tant que ja estem desitjosos de llevar-nos i pujar al 4x4 per descobrir encara més aquest gran racó d'Àfrica.

Informació pràctica:

Durant el safari ens hem allotjat en zones d'acampada dels parcs, a excepció de l'Ngorongoro, on vam ens permetre el luxe de dormir en un lodge. Durant el safari comptàvem amb guia, conductor i cuiner, cosa que s'agraeix molt quan fas una ruta en 4x4.

Un safari sempre és un viatge car, l'elevat preu de les entrades als parcs n'és el principal culpable. Una forma d'estalviar costos és evitar intermediaris i contractar directament amb una empresa local. Els preus són habitualment un "tot inclòs": cotxe, gasolina, menjar, entrades als parcs, conductor, cuiner i guia.

Descompte en la teva assegurança de viatges: 

Bones notícies! Per ser lector de Quaderns de Bitàcola t'oferim un descompte del 5% en l'assegurança de viatges Iati Seguros, que disposa de cobertura a tot el món i un servei d'atenció de 24 h. Per obtenir el descompte, només has de contractar-la a través nostre enllaç.


T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

    6 comentaris :

    Mercè Salomó ha dit...

    M'ha agrada't llegir les anotacions del dia amb l'horari :)
    Heu viscut una experiència que no l'oblidareu mai. Això d'estar tant a prop dels animals, sense una pantalla de televisió pel mig...
    Amb ganes de llegir-ne més!
    Abraçades!

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Gràcies Mercè!

    Realment hem volgut passar les anotacions de la llibreta tal qual, per donar idea de la quantitat d'animals que es poden arribar a veure. Ni a l'Amazònia n'havíem vist tants!

    Qué t'hem d'explicar a tu d'Àfrica... Molt contents que t'hagi agradat :)

    Una abraçada des de Filipines!

    Anònim ha dit...

    Oh! El Serengueti...

    Aquest és un d'aquells llocs on s'ha d'anar almenys un cop a la vida. Màgic, especial, amb un atractiu d'aquells que t'aprapen per sempre més. Hi tornaria ara mateix!

    M'agrada molt aquest article, reflecteix perfectament el que un pot viure en una jornada en aquest Parc Nacional.

    Dani

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Gràcies per les teves paraules Dani. Ho descrius molt bé: màgic, especial, un lloc on s'ha d'anar almenys un cop a la vida... Saps perfectament del que parlem ;)

    Unknown ha dit...

    Tiene que ser una pasada dormir entre hienas y leones. Por cierto, enhorabuena por el reciente premio al mejor blog de viajes de la Vila de Lloret :)

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Maria! Muchas gracias por tus palabras! Y si, la verdad es que fue toda una experiencia!

     
    Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
    cookie law