15 de febrer del 2015

Mons, Capital Europea de la Cultura 2015


Ja pots anar anotant Mons i la regió de Valònia a la llista de possibles viatges per aquest 2015. La ciutat belga ha estat designada Capital Europea de la Cultura i ho celebrarà amb més de 300 grans actes culturals i al voltant d'un miler d'activitats, amb el suport de 22 institucions culturals i 18 ciutats de la zona. Sense cap mena de dubte Mons és un dels destins a considerar per aquest any.


Actes de la inauguració de Mons 2015.

On la tecnologia es troba amb la cultura 

"On la tecnologia es troba amb la cultura" és el lema de Mons per la seva capitalitat cultural europea. Tota una declaració d'intencions per aquesta petita ciutat de 100.000 habitants que va patir una greu crisi minera i que ha sabut reinventar-se apostant per la innovació tecnològica com a nou motor econòmic. Des de que al 2010 Google va engegar el centre de servidors per a Europa en el municipi de Saint-Ghislain, a deu quilòmetres de Mons, la zona ha atret com un imant a un centenar d'empreses tecnològiques i ha creat The Digital Innovation Valley. Molts projectes de Mons 2015 s'han beneficiat d'aquesta embranzida tecnològica.


Actes de la inauguració de Mons 2015

Una ciutat que es reinventa

Poques ciutats poden presumir de tenir tres Patrimonis de la Humanitat UNESCO, Mons és una d'elles. El "catiau" -l'únic campanar barroc de Bèlgica-, les mines neolítiques de Spiennes i la festa del "Doudou" -una espectacular representació d'origen medieval de la lluita entre Sant Jordi i el drac- compten amb aquest reconeixement. Si amb aquesta carta de presentació no n'hi havia prou per atreure al visitant, aquest 2015 Mons inaugurarà cinc nous museus, dues sales de concerts i el palau de congressos, un imponent edifici dissenyat per Daniel Libeskind -arquitecte de la zona cero de Nova York- que recrea el casc d'un vaixell lluitant contra les onades.



Activitats i exposicions els 365 dies de l'any

El programa d'esdeveniments i activitats culturals que tindran lloc al llarg de tot l'any és enorme. Organitzat en àrees temàtiques (festes, gastronomia, art a la ciutat, teatre, dansa, música, literatura, disseny, moda, món digital, joventut…), el programa de Mons 2015 busca la participació ciutadana i la dels 2,5 milions de visitants que s'esperen. No hi haurà un sol dia sense alguna cosa a fer i visitar. Entre tota l'oferta volem destacar:

"Van Gogh al Borinage, el naixement d'un artista"
Centre d'Art Contemporani BAM, del 25 de gener al 17 de maig
L'estrella del programa d'exposicions és "Van Gogh al Borinage, el naixement d'un artista", que dona a conèixer la història d'un període crucial a la vida del pintor: va ser durant la seva estada en aquesta regió (l'àrea minera de Valònia) entre 1878 i 1880 quan va decidir abandonar el seu lloc de pastor de l'església per dedicar-se a la pintura. 


Exposició "Van Gogh al Borinage, el naixement d'un artista".

Mons Superstar
Anciens Abattoirs, del 24 de gener al 12 d'abril
Exposició que fa un recorregut per perfils innovadors d'homes i dones originaris de Mons que han sobresortit per les seves idees o invencions, una presentació de Mons al món d'una manera original a través d'una experiència innovadora i multimèdia. Hem de dir que després d'haver vist l'exposició, ens ha encantat!

Via: Festival International Scènes et Nouvelles Technologies
Diferents espais, del 12 al 25 de març
Festival que pretén ser punt de trobada de les arts escèniques i les noves tecnologies. Durant aquests dies qui estigui a la ciutat tindrà l'oportunitat de veure teatre innovador i transgressor d'artistes de renom mundial.

Instal·lacions urbanes
Espais públics de la ciutat, del 04 d'abril al 21 de setembre
Una nova generació d'artistes ocuparà amb les seves obres els carrers i places de Mons durant la primavera i l'estiu. La ciutat esdevindrà una sorpresa contínua pel visitant.


Exposició "Mons Superstar"

La Xina ardent: escultura monumental contemporània 
Anciens Abattoirs, del 4 de juliol al 4 d'octubre
Les obres de vint artistes xinesos d'avantguarda mostraran a Mons l'efervescència de l'escena artística del gegant asiàtic.

City Sonic: International Festival of Sound Art
Tota la ciutat, del 10 al 27 de setembre 
Artistes locals i internacionals de diferents disciplines (música actual, arts visuals, literatura, arts digitals, disseny, ...) oferiran els seus concerts i performances amb el so com a tret unificador.

L'home, el drac i la mort
Museu d'Art Contemporani de Valònia-Brusel·les, del 18 d'octubre al 17 de gener de 2016
Sant Jordi, a l'igual que a Catalunya, té una gran importància a Mons. Aquesta mostra exposarà la historia, tradició, evolució, imaginari i mite del Sant i el drac a través de pintures, escultures, dibuixos i d'altres manifestacions artístiques. 


No, no és Nàpols. És una manifestació artística dels carrers de Mons.


INFORMACIÓ PRÀCTICA

La web Mons 2015 exposa de forma detallada tots els actes i esdeveniments dels que el visitant pot gaudir a la Capital Europea de la Cultura -moltes són gratuïtes-. La web es complementa amb l'aplicació pel mòbil "Visit Mons" (android i iphone) que, a més de la programació, inclou també informació pràctica sobre la ciutat. També es pot seguir tot el que passa a Mons a traves de les xarxes socials, d'entre les que destaquem l'originalitat i qualitat de les fotografies del seu compte Flickr.

A la web de l'Oficina Turisme de Bèlgica: Brusel·les-Valònia trobaràs tota la informació necessària per preparar el viatge i conèixer els atractius de la zona: què visitar, com arribar, allotjament, gastronomia, activitats, etc. També els trobaràs a Facebook, Twitter i Instagram.


________________________________________________________________________

Volem agrair a l'Oficina de Turisme de Bèlgica: Brussel·les-Valònia l'oportunitat que ens ha ofert de gaudir dels actes d'inauguració de Mons 2015 i de descobrir la ciutat juntament amb els companys de Barcelona Travel Bloggers (bcnTB). Els blogs associats en els que també podràs trobar informació són: The Backpack Traveller, Ruben y el mundo i Surfing the planet.


T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

    13 comentaris :

    Unknown ha dit...

    Inofrmació molt útil per tenir-la en compte per alguna escapada durant aquest any ;)!

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Kris! Moltes gràcies! Mons val molt la pena per una escapada d'un cap de setmana o bé una parada en una ruta per Bèlgica. Súper recomanable! Salutacions viatgeres! :)

    Dani ha dit...

    Hola,
    Quines ganes venen d'anar a Mons i empapar-me de cultura. Aquest estiu hi vam passar ben a prop, però ens vam decidir per altres ciutats valones. A veure si en una altra escapada a Bèlgica la visitem. M'atrau especialment les mines neolítiques. salutacions

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Dani! Doncs per la següent vegada no us ho penseu! És una ciutat amb encant d'aquelles que es poden visitar tranquil.lament, combina relax i cultura, el lloc perfecte! :)

    Unknown ha dit...

    Muy bonitas fotos!!! Pues habra que darse una escapada!!!

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Pedro! Muchas gracias, aprovecha este año, que hay muchas actividades! :)

    Laura ha dit...

    Qué de cosas. Pues después de lo contentos que llegasteis del viaje dan ganas de ir, la verdad. Lo de la ropa colgada me ha encantado. Le da un aspecto muy de andar por casa XD jejeje Igual cae una escapada este año ;) Un abrazo pareja!

    Estefania ha dit...

    Bona nit nois!

    Es que no pareu!!!! doncs m'apunto altre destinacio a la meva extensa llista de pendents.... la foto del perfil a l'espera de trobar un moment i un fotograf!!;-)

    Una abracada!

    Sandra ha dit...

    La veritat és que veient les fotos i pel que vau anar explicant agafen moltes ganes d'anar a Mons. Aquest any em sembla que no podrà ser, però per una possible ruta per Bèlgica per descomptat que la tindré en compte.

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Sandra! Aquest any hi ha l'al·licient que a Mons hi han moltíssimes activitats, per això val molt la pena anar-hi ara. Nosaltres desconeixíem aquesta ciutat fins que hem estat, i la veritat que ja ens donen ganes de tornar! :)

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Estefania! Je je! Ja pots apuntar, que Mons és una de les ciutats belgues més maques! Et fas de rogar amb la foto de perfil! ;)

    Estefania ha dit...

    Bones! al final crec posare una de les fotos que tinc i ja l'actualitzare aixi que pugui!! Mons ha estat tot un descobriment per mi.... aixi que torni per Belgica doncs m'hi passare a veure si pot ser aquest any que hi ha tanta activitat cultural!!!

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Laura! Mons ha sido un gran descubrimiento para nosotros, súper recomendable en un viaje a Bélgica! Seguro que algún que otro viaje ya tienes palnificado para este año ;) Un abrazo!

     
    Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
    cookie law