20 d’agost del 2014

Guia per visitar Estocolm en tres dies


Estocolm és una de les capitals europees amb més encant. Ho afirmem amb coneixement de causa...

A cavall entre el mar Bàltic i el Llac Mälaren, Estocolm és una ciutat tranquil·la que s'entén per un munt d'illes i que està rodejada d'aigua per tot arreu. És la ciutat dels Premis Nobel, d'Abba, de Pipi Calcesllargues, de la trilogia Millenium... però possiblement és el contrast dels colors vius dels edificis de Gamla Stan (la part antiga de la ciutat) amb el blau del mar sota la llum de darrera hora de la tarda, l'estampa que més ens ha captivat de la ciutat. Oi que donen ganes de quedar-s'hi durant una temporadeta?

Tres dies són suficients per enamorar-se d'aquesta ciutat i també per saber que, de ben segur, no serà la darrera el darrer cop que la visitem. A continuació et fem una proposta de ruta per una primera visita, pensada per un cap de setmana llarg.

Vistes de Gamla Stan des de dalt de la torre de l'Ajuntament


Dia 1: El centre històric

El primer dia pel matí recomanem anar d'hora a Stadhuset, l'Ajuntament d'Estocolm. L'edifici, de totxana vermella, és un dels símbols de la ciutat i dins seu té la sala on esdevé un dels actes més importants a nivell mundial: el sopar de gala dels Premis Nobel. S'ha de reservar hora per una visita guiada si volem entrar a l'interior (la freqüència de visites varia segons l’època de l’any). Durant la visita guiada ens mostraran els espais més monumentals de l’edifici, conèixer la seva història i trepitjar les mateixes escales per les que baixen els premis Nobel, cosa que sempre fa una certa il·lusió, sobretot perquè podem emular els propis afortunats. Una  estrella que es troba just a la paret del davant de les escales, marca el punt cap a on han de mirar per baixar de forma ferma i pomposa.


Stadhuset, l'ajuntament d'Estocolm
stadhuset
Stadhuset, sala on cada any se celebra el sopar de gala dels Premis Nobel


Per sobre la sala de cerimònies s’alça la torre de l'Ajuntament, a la qual val molt la pena pujar per veure -segons el nostre parer- la millor vista de Gamla Stan (la foto principal del post). És recomanable reservar hora per pujar-hi abans de fer la visita a l'Ajuntament i així assegurar-se la plaça, les visites són cada mitja hora i tenen un aforament limitat. Una curiositat: dins podem trobar els motlles amb els que van fer les estàtues més representatives que trobem a la ciutat.

Un cop a baix, i abans de dirigir-nos cap a Gamla Stan, val la pena gaudir de la plaça porticada i els jardins del peu de l’edifici. És un lloc agradable on un pot gaudir del sol i les vistes si fa un bon dia.


Plaça porticada del Stadhuset

Ja al migdia ens encaminarem cap a Gamla Stan per veure el canvi de guàrdia al Palau Reial (a les 12:15 h, segons l'estació). És una cerimònia que s'ha convertit en un espectacle turístic però que val molt la pena de veure. Està a l'alçada de la del Palau de Buckingham de Londres i compta amb la participació de la cavalleria i una orquestra que, si esteu de sort, tocarà alguna melodia del grup ABBA. Recomanem arribar d'hora per veure l'espectacle des de primera fila.


Soldats amb cavalls davant del Palau Reial


Canvi de guàrdia al Palau Reial

La tarda la dedicarem a recórrer Gamla Stan. Aquí va néixer Estocolm i passejar-hi és un anar descobrint places i carrerons adoquinats que mantenen l'essència de la ciutat medieval. Els edificis, més pròxims en el temps, són majoritàriament del segle XVIII i sembla que competeixin entre ells per veure qui té la façana més atractiva. Val la pena allunya-nos dels carrers principals i perdre'ns per aquells menys transitats, hi trobarem racons amb encant per gaudir en solitari.


Carrer de Gamla Stan, amb la torre de la Catedral
Stortorget, centre neuràlgic de Gamla Stan

Stortorget és possiblement la plaça més pintoresca i el centre neuràlgic de la ciutat antiga. Allà hi té la seu l'Acadèmia sueca i el Museu dels Nobel. Una mica més endavant visitarem Storkyrkan, la catedral de la ciutat. Del seu interior ens sorprèn l'escultura de Sant Jordi i el drac, una imatge que ens és familiar i que no esperàvem pas trobar per aquestes latituds. Data del segle XV i, segons es creu, aquesta imatge de fusta també conté relíquies del sant al que representa. Una sorpresa darrera una altra a Estocolm...


El Sant Jordi de Storkykan


Dia 2: L'illa de Djurgärden

Començar el dia fent un creuer per mar Bàltic si fa bon dia és una molt bona opció. Per això s'ha d'anar a la parada de tramvia Kungträgarden i reservar el Royal Canal Tour (a ser possible anar d'hora, sobretot en cap de setmana). Dura prop d'una hora i dóna la volta a l'illa de Djurgärden, durant el trajecte trindrem l'oportunitat de veure una perspectiva completament diferent de la ciutat. Des de l'aigua, i mentre ens anem allunyant del casc antic, l'asfalt i la pedra s'anirà substituint pel verd de parcs i cases de fusta. Natura en estat pur ben a prop del centre de la ciutat.


Vistes de Gamla Stan des del vaixell
Paisatge típic de Djurgärden

Després de veure Djudgarden des de l'aigua és hora de descobrir-la a peu. Aquesta illa per si sola ja té suficients atractius com per dedicar-li la resta del dia, hi arribarem amb el tramvia núm. 7. Antiga reserva de caça real, en l’actualitat, Djurgarden es un àrea d’esbarjo magnífica i concentra alguns dels millors museus de Suècia.

Començarem pel Vasamuseet, el museu que allotja l’únic vaixell del s. XVII que ha sobreviscut fins avui. Amb més del 98 % de la seva estructura original i els seus centenars d’escultures tallades, el Vasa és un tresor artístic amb una curiosa història. Va ser el més gran de la seva època i hauria estat el vaixell de guerra més temut del seu temps si no hagués estat perquè només va arribar a navegar uns centenars de metres... Sí, tal qual llegeixes: el dia del seu pompós viatge inaugural i no gaire lluny del port, el vaixell va començar a enfonsar-se davant de milers assistents incrèduls que no podien creure el que estaven veient. L’excés del pes dels canons i un mal càlcul del centre de gravetat de la nau, van fer del Vasa una de les pífies més sonades de la història naval mundial. El Vasa fou reflotat al 1961 i al 1990 va ser traslladat al seu emplaçament actual.


El Vasa

Després de conèixer la història tragicòmica del Vasa dedicarem el que ens resta del matí i tota la tarda a descobrir tres museus que són tan o més peculiars que el Vasamuseet. Si vas néixer als anys 70 t’encantarà el Junibacken, el museu dedicat a l’Astrid Lindgren i els seus personatges, entre els que segur que recordareu a la "Pipi Calzaslargas". Si ets una mica més gran o ets fan remember de la música pop el teu és l’Abba Museum, dedicat en exclusiva al grup suec més universal. Després recomanem dedicar un mínim de 3 hores al museu a l'aire lliure més gran del món que, curiosament, també està a Estocolm. A Skansen trobarem cases típiques de tota Suècia que han estat transportades aquí peça a peça, recreacions de carrers i petits pobles amb gent vestida d'època. També hi trobarem un zoo amb els animals salvatges propis del país.


Església de fusta a Skansen

De tornada de Skansen podem recuperar forces i prendre alguna cosa en una de les terrasses de la plaça de Kungstradgarden, una de les més animades de la ciutat i punt de trobada de la gent local. Ideal per acabar el dia.



Kungstradgarden

Dia 3: Arquitectura moderna

El disseny i l'arquitectura sostenible són també ensenyes de la identitat sueca. Si hem parat una mica d'atenció, ja n'haurem vist uns quants exemples els dies anteriors però durant el darrer dia proposem que aquest sigui l'element connector dels llocs a visitar.

Si encara no has agafat el metro ja és hora de fer-ho, en concret i especialment el que circula per la línia blava. Les parades estan decorades amb motius diversos i pintades amb colors vius directament sobre la roca. Val la pena dedicar-hi temps i anar parant a les principals parades quedant-nos uns minuts gaudint de l'art subterrani, de fet el metro d'Estocolm està considerat el museu més llarg del món. Si no disposes de gaire temps recomanem especialement Solna Centrum, Kugsträdgarden i T-Centralen.


Parada del metro d'Estocolm

Si baixem a la parada T-Centralen quan sortim ens trobarem a la Sergels Torg. Aquest és el centre neuràlgic de la ciutat moderna i també un lloc de molt moviment, gent de tot tipus i condició es barregen entre els grans triangles blancs i negres que caracteritzen aquesta plaça. El Kulturhuset, un centre multicultural dissenyat per Peter Celsing. Allà mateix també està Hötorgshusen, cinc gratacels alineats dels anys seixanta planificats per Sven Markelius. A poc menys de 10 minuts caminant en direcció a l'Estació Central de tren arribarem al Stockholm Waterfront Congress Centre, un edifici espectacular inaugurat recentment.


La Kulturhouse (casa de la cultura) i la Sergels Torg (plaça)


A 15 minuts caminats des de Sergels torg visitarem la Biblioteca Pública d'Estocolm. Aquest és un dels projectes més populars d'Asplund, possiblement l'arquitecte suec més famós. Passejar-hi tant pel seu interior com pel parc on es troba emplaçada -dissenyat també per Asplund- és una autèntica delícia.


Biblioteca Pública d'Estocolm

Per la tarda podem anar a l'Ericsson Globe, que amb 130 metres d'alçada és l'edifici esfèric més gran del món i el Tele2 Arena, un estadi de futbol de disseny futurista inaugurat fa només un any (parada de metro Globen, línia verda). A l'Ericsson Globe podrem gaudir de l'Sky view i pujar en el seu ascensor fins al capdamunt del globus. Des de dalt podrem veure unes bones vistes de la ciutat -tot i que les que es veuen des de la torre de l'Ajuntament són molt més maques-, una forma original i diferent de despedir-nos d'Estocolm.


Sky view
Vista de lluny de Sky view


stockholm
L'Sky View

Amb només tres dies no vam tenir temps de més, però si haguéssim disposat de més dies segurament hauríem visitat Skogskyrkogarden, cementiri declarat Patrimoni de la Humanitat projectat per Asplund i Lewerentz que evoca la filosofia nòrdica a la natura, la vida i la mort. També haguéssim aprofitat per visitar alguna de les illes dels voltants de la ciutat on quan arriba el bon temps, la gent d'Estocolm s'escapa a passar el cap de setmana. Possiblement també ens haguéssim arribat fins al Palau de Drottningholm, també declarat Patrimoni de la Humanitat i residència de la família reial... En definitiva, ja estem acumulant motius per tornar a aquesta magnífica ciutat.


Informació útil

Com arribar:

Diverses companyies lowcost tenen vols directes des de Barcelona a Estocolm. El vol té una durada d'unes 3,5 h i, si es compra amb temps, es poden aconseguir ofertes i comprar el bitllet molt bé de preu (95 € anada/tornada en el nostre cas).

Estocolm té tres aeroports: Bromma, Skavsta i Arlanda. Nosaltres vam arribar per aquest últim, a 45 km de la ciutat. Pel trajecte des de l'aeroport Arlanda a Estocolm l'opció més econòmica i recomanable és el bus Flygbussarna (uns 50 minuts) per 210 SEK anada/tornada (23 €). L'altra opció i la manera més ràpida per anar a la ciutat és agafar el tren Arlanda express (25 minuts) per 490 SEK anada/tornada (53 €). Totes dues opcions et deixen a l'estació central, al mateix centre de la ciutat.

On allotjar-se:

Nosaltres vam trobar una oferta al Vanadis Hotel per 395 SEK/nit (43€) l'habitació doble amb bany compartit, esmorzar i wifi inclòs. L'habitació era bàsica, molt petita i sense finestra, però per aquest preu a Estocolm difícilment es pot trobar res millor. Més que un hotel, té un ambient de hostel: quan hi vam estar, la majoria de viatgers que s'hi allotjaven eren joves nòrdics. Un altre punt a favor pel seu preu és la seva ubicació: a 5 minuts de la Biblioteca Pública i de la parada de metro, a tres estacions de Gamla Stan o bé 40 minuts caminant.

On menjar:

Per menjar, al migdia pots trobar menús per 12 €. A la nit el preu dels restaurants ja puja més, però sempre tens l'alternativa de les cadenes de restaurants de menjar ràpid. Una altra bona opció són els restaurants de la cadena Vapiano, una cadena alemanya de menjar italià que ja hem vist en altres països i que està molt bé qualitat/preu (uns 15 € per persona). N'hi ha un a tocar de l'estació central i un altre just davant de la parada de metro de Gamla Stan.

De viatger a viatger:

Abans d'anar-hi teníem la idea que Estocolm era cara però un cop allà hem comprovat que, tot i ser una ciutat nòrdica, està al nivell de la resta de grans capitals europees. Una grata sorpresa que ha agraït la nostra butxaca.

Recorda que a Suècia no hi ha euro, la moneda és la corona sueca. Tot i això no cal que canviïs gaire moneda sueca, s'acostuma a pagar amb targeta a tot arreu tot i que la quantitat sigui petita. Si vas pagant amb targeta, t'estalviaràs les comissions del canvi.

Pots trobar més informació sobre la ciutat a les pàgines oficial de turisme: Visit Stockholm (en anglès) i Visit Sweden (també en castellà).


T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

15 comentaris :

Mauxi Leal ha dit...

Un post muy completo sobre una de mis ciudades favoritas en Europa. Cuando llegue a Estocolmo no sabía qué me iba a encontrar y me sorprendió muy gratamente. Me encantaría visitarla en invierno,a pesar del frío :-)

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Mauxi! Muchas gracias! A nosotros también nos encantó esta ciudad, nos pareció muy tranquila. Con la medida justa para visitarla paseando. No sabemos cómo debe ser en invierno, pero estamos seguros que también debe tener su encanto. Un abrazo!

viatges amb cartabo ha dit...

Quins records! A Skansen vam disfrutar com nens petits perquè era Nadal i estava tot decorat preciós! Hem de tornar-hi per veure Estocolm en una altra estació de l'any i perquè ens falta visitar la Biblioteca.
Per cert, el Museu d'Art Contemporani és del Rafael Moneo i és una passada... Val molt la pena!

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Ibana, Marc! A nosaltres també ens va agradar molt Estocolm! Prenem nota per visitar el Museu d'Art la propera! Una abraçada:)

Qué bonito es viajar - Reflexiones y curiosidades sobre viajes y turismo ha dit...

A nosaltres també ens va sorprendre Estocolm positivament, jo afegiria una visita a l'illa de Sodermalm, molt cool, encara que amb només 3 dies t'has de deixar alguna cosa.
Enhorabona pel bloc, encara no ho havia visitat y m'ha agradat molt. Saluts viatgers!

Quaderns de bitàcola ha dit...

Moltes gràcies! Ens va quedar pendent visitar alguna altre illa, així que ens anotem la de Sodermalm per a la propera vegada que hi anem, gràcies pels consells! Salutacions! :)

Anònim ha dit...

Hola i gràcies, nosaltres hi anirem al Juliol i m'han anat molt bé les vostres orientacions.
Atp.

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Atp! Molt contents que serveixi d'ajut per planificar la vostra estada. De segur que Estocolm us agradará molt. Que tingueu molt bon viatge! :)

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Atp! Molt contents que serveixi d'ajut per planificar la vostra estada. De segur que Estocolm us agradará molt. Que tingueu molt bon viatge! :)

Linda ha dit...

Muy buena reseña con información clara e interesante. Gracias!!

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Linda! Muchas gracias! Nos encanta que los demás puedan aprovechar toda esta información y nos lo contéis. Siempre es un halago. ¡Salud y viajes!

Marcos Ramas ha dit...

Muy buen resumen de viaje de 3dias! Viajo a Estocolmo esta semana santa y utilizaremos de base vuestra experiencia y planing. Enhorabuena por el blog

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Marcos! Muchas gracias, siempre nos alegra que nuestras guías ayuden a muchos a hacer su viaje, Que lo disfrutes. Saludos viajeros!

Isabel ha dit...

Tiene pintaza. Pues lo apuntaremos a la lista de destinos pendientes. Que son muchos. No me va a dar la vida.

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Isabel! Ja ja! Segur que t'agradarà molt Estocolm quan hi vagis, pren-t'ho amb tranquil·litat. Una abraçada!

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law