13 de febrer del 2014

La plaça del Rei de Barcelona


Durant els darrers anys hem conegut un munt de ciutats: algunes d'elles ens han apassionat, d'altres no tant... moltes ens han impactat, poques ens han defraudat... algunes han estat autèntics descobriments, d'altres simplement han estat llocs de pas... però si tenim clara una cosa és que si ens hi haguéssim de quedar a viure, poques les canviaríem per la nostra Barcelona.

Potser ja comença a ser hora de parlar de la ciutat on vivim, no? Avui estrenem "Racons de Barcelona", una nova secció del blog en la que anirem explicant els nostres llocs preferits de la ciutat comtal. Per començar i celebrar-ne l'estrena, avui us parlarem d'un del que per nosaltres té més encant: la Plaça del Rei.



Al cor del barri gòtic i darrera de la Catedral de Barcelona, trobem la Plaça del Rei. Aquesta conté, possiblement, el conjunt monumental que millor exemplifica el passat medieval de la ciutat. Aquí cada pedra explica una història i s'hi respira el passat gloriós de Barcelona a l'Edat Mitjana. És una plaça tranquil·la i petita en dimensions considerant la seva importància però justament aquest és un dels seus encants.

En la seva cara nord s'alça el Palau Reial Major, residència dels comtes de Barcelona i els reis d’Aragó fins a la unió dinàstica amb el regne de Castella al segle XV. El palau havia estat edificat al segle XII sobre restes paleocristianes i va ser ampliat després per Jaume I sobre l'antiga muralla romana. Posteriorment s'hi van afegir el Saló del Tinell -l’espai més simbòlic del palau, i que era la sala de les Corts, de banquets i solemnitats- i la Torre del Rei Martí -atribuïda a aquest comte, tot i que feia més de cent anys que havia mort quan es va construir-. A les escales que donen accés a palau que avui són punt de trobada de barcelonins, era on en el passat s'hi reunien els savis prohoms de la ciutat per establir jurisprudència.





En un dels costats del Palau trobem la capella reial de Santa Àgueda, en la que en destaca el valuós retaule del Condestable, obra de Jaume Huguet. En front seu s'ubica el Palau del Lloctinent, ja construït al segle XVI i destinat a ser la residència del representant del rei a Catalunya, tot i que no va arribar mai a complir aquesta funció. El palau s'articula al voltant d'un pati renaixentista amb grans arcs i una galeria toscana al primer pis. No et faci cosa pujar-hi, l'escala d'honor és coberta amb un excepcional enteixinat de fusta tallada del 1553 i s'hi pot veure una porta amb relleus de Josep Maria Subirachs, escultor també de la Façana de la Passió de la Sagrada Família.

L'actual aspecte de la plaça es va acabar de configurar als anys trenta del segle XX quan s'hi va afegir la casa Padellàs, un antic edifici del segle XVI que es va traslladar pedra a pedra al seu emplaçament actual després d'obrir-se la Via Laietana. Aquesta acull el Museu d'Història de la Ciutat i permet l'accés al que queda de la romana Barcino que pots intuir des de les finestres baixes de la façana de l'edifici que dóna al carrer Veguer.




Com a darrera curiositat et direm que en aquesta plaça, on avui trobem l'escultura Topos V d'Eduardo Chillida, s'hi va aixecar durant molts anys una de les columnes del Temple romà d'August, que avui es pot visitar al pati del Centre Excursionista de Catalunya, al carrer del Paradís.




Per a nosaltres la Plaça del Rei és un "must" de Barcelona, d'aquells llocs al que sempre tornem i que recomanem a tothom que visita la ciutat. De fet, si busques hotel a Barcelona, millor buscar-lo a prop del casc antic per poder-ne gaudir molt més. Com a bona part del cor històric de Barcelona, s'ha de descobrir sense presses per no perdre's aquells detalls que a primer cop d'ull poden passar desapercebuts.


I per tu, quin és el teu racó preferit de Barcelona?


T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

6 comentaris :

Laura ha dit...

¡Me encanta vuestra nueva sección, chicos! Aunque he pasado mil veces por ella, la verdad no tenía ni idea de su historia ni de todo lo que hay en ella. tendré que hacerme una ruta ;) ¡Un abrazo!

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Laura! Seguro que tú conoces sitios de Barcelona que nosotros todavía no conocemos! Nos alegramos que te guste la nueva sección recién inaugurada! :-)

Abrazos!

Montse ha dit...

És una gran idea. De vegades no sabem el que tenim a prop!. Una abraçada

Quaderns de bitàcola ha dit...

Gràcies Montse! Totalment d'acord! :)
Una abraçada!

SantiMB ha dit...

El barri gòtic està plé de racons favorits. La Plaça del Rei és un d'ells, igual que el pati de CEC on hi han les columnes del temple d'August... però un dels que més m'agraden és la Plaça de Sant Felip Neri.

Quaderns de bitàcola ha dit...

Totalment d'acord Santiago!
I compartim gustos! Justament Sant Felip Neri i les restes del temple d'August que trobem a la seu del Centre Excursionista de Catalunya són dos dels racons que en un futur formaran part d'aquesta nova secció ;)

Gràcies pel teu comentari!

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law