17 de desembre del 2013

Els millors pessebres vivents de Catalunya


ARTICLE ACTUALITZAT AL NOVEMBRE DE 2019
Versión en español

T'imagines un pessebre a mida natural? T'imagines que les seves figures enlloc de ser de fang o de plàstic passen a ser de carn i ossos? I si li donéssim vida a la cosa? No, no estem delirant, això és possible. Avui t'ho expliquem.

La passió catalana pels pessebres va més enllà de la representació a través de figures estàtiques. El somni de passejar pel pessebre de molsa, entre fogueres amb pastors i rabadans que dormen al ras, envoltats de natura i de cases pairals, es fa realitat en nombrosos pessebres vivents que se celebren arreu del país des de mitjans del segle passat.


pesebre clips playmobil, pesebre original


La idea original és molt més antiga, segons diuen els entesos va ser sant Francesc d'Assís qui al segle XIII va escenificar per primer cop un pessebre vivent a la Umbria italiana. En molt de temps no es va fer cap representació per les nostres latituds. Va ser a Escaldes d'Engordany (Andorra) quan, al 1956, van representar el primer pessebre vivent modern. Tres anys després arribaria a Castell d'Aro, en el que es considera el pessebre vivent més antic de Catalunya. Des d'aleshores, any a any, el número de municipis que ofereixen aquest espectacle ha anat creixent.

En alguns indrets el pessebre vivent és només una escenificació sense pretensions però en d'altres és l'eix de les festes nadalenques, té lloc en un indret d'especial interès arquitectònic (el casc antic, les restes d'un castell o en plena natura) i compta amb la participació multitudinària de la gent del poble. Independentment del seu component religiós, els pessebres vivents són també un esdeveniment cultural, i una bona excusa per fer una escapada i conèixer nous pobles de la geografia catalana. A continuació us presentem alguns dels millors pessebres vivents.


Pessebre vivent de Corbera de Llobregat

La Penya del Corb, un conjunt de roques vermelloses que coronen Corbera de Llobregat és, des de fa més de cinquanta anys, l'escenari del que es considerat per molts el millor pessebre vivent de Catalunya. Es va representar per primer cop al 1962, des d'aleshores s'ha celebrat cada any de manera ininterrompuda. Una festa popular representada més de 1.600 vegades i que l'han vist prop d'un milió d'espectadors.


Fotografies de www.amicsdecorbera.cat

Des dels seus inicis el pessebre de Corbera va incorporar un fet diferencial: va ser el primer que va permetre al públic passejar pels camins del pessebre barrejant-se amb les figures vivents, guiat per una narració megafònica del text evangèlic i enriquit per comentaris en prosa i poesia popular. Els més de 200 actors, vestits segons els costums hebreu i català, representen diverses escenes del naixement i la vida de Jesús i, per acabar el recorregut, escenes típiques catalanes de masies on es treballen els oficis ja desapareguts, es canten nadales i es fa cagar el tió. El Pessebre mai és el mateix: evoluciona cada temporada i incorpora noves escenes, construccions o personatges.

Del 30 novembre del 2019 al 12 de gener del 2020
Més informació a: www.pessebrecorbera.cat


Pessebre vivent de Castell d'Aro


El Pessebre vivent de Castell d'Aro és el més antic de Catalunya, se celebra des del 1959. Segons va reconèixer el seu impulsor, mossèn Gumersind, es va inspirar en el que es celebrava a Engordany. Aquell primer Nadal, la representació va tenir com a marc les restes del castell de Benedormiens on s’'hi va escenificar només el naixement. Davant la bona acollida per part de la gent del poble fou possible que a l'any següent més famílies s'engresquessin a col·laborar en la iniciativa, ampliant el recorregut any rera any i donant-li continuïtat fins al dia d'avui.

400 figurants donen vida a 60 quadres de representació escènica repartits en dos kilòmetres de recorregut, tota una gesta per aquest poble de 1.200 habitants.





Dies 22, 25, 26, 28 i 29 de desembre i l'1 de gener de 2020
Més informació a: http://www.pessebrevivent.com/

Pessebre de Gunyoles d'Avinyonet


Un altre referent dins el món dels pessebres vivents a Catalunya és el que se celebra a les Gunyoles d'Avinyonet (Alt Penedès). Aquest es diferencia de la resta de representacions nadalenques de pessebre que es fan a Catalunya pel fet de ser una escenificació parlada. Seria allò més proper a la representació d'uns pastorets a l'aire lliure.

El pessebre consta de 13 escenes, entre les més destacades hi ha la del caganer o les que tenen lloc a la serra de les Gunyoles. Al llarg del circuit, el públic va trobant les diferents escenes dialogades, amb textos de Folch i Torres i Francesc d'Assís de Picas. Aquest és també un pessebre de llarga tradició, més de 35 anys d'història el contemplen.


Fotografies de www.amicsdecorbera.cat


Del 15 de desembre de 2019 al 12 de gener de 2020
Més informació a: www.festacatalunya.cat


Pessebre vivent dels oficis perduts de Sant Guim


Més de 30 anys d'història contemplen el Pessebre vivent dels oficis perduts de Sant Guim de la Plana. El Pessebre recorre carrers, places i cases del petit nucli medieval d'aquesta vila segarrenca de poc més de 200 habitants. L'ambientació busca la naturalitat dels edificis i es completa amb productes de la comarca (fruites, verdures, pa, vi...) que aporten color, olor i vida a les escenes. Indirectament el Pessebre ha comportat la recuperació i preservació de l'estil tradicional de baixos de cases (cellers, entrades, cuines, graners...) i una important tasca de recopilació de material etnològic. Justament el principal valor d'aquest Pessebre és la recreació dels oficis perduts de la comarca. Any a any es recuperen eines, estris i materials antics per donar a conèixer i situar plenament als espectadors en el que era la vida de pagès en els segles passats.

El que va començar com una alternativa a la manca de local per representar “Els Pastorets” s'ha transformat en un important esdeveniment social i cultural pel poble i la comarca que va més enllà dels dies de les representacions. En el Lipdub que hi van fer en teniu un exemple i una bona motivació per anar-hi.




 Dies 22, 26, 28 i 29 de desembre 2019 i 4, 11 i 12 de gener de 2020
Més informació a: www.pessebre.org

I molt +

Hem volgut destacar aquests quatre pessebres vivents però no són pas els únics, arreu de Catalunya múltiples municipis que en representen. Trenta d'aquests estan agrupats en l'Associació Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya. En aquest enllaç pots veure el plànol per saber el que et queda més a la vora i ampliar-lo.  

Província de Barcelona: Canyelles, Corró d'Avall, Els Prats de Rei, La Pobla de Lillet, Les Gunyoles d'Avinyonet, Les Torres de Fals, Manresa, Martorelles, Polinyà, Premià de Dalt, Sant Adrià de Besòs, Sant Feliu de Llobregat, Sant Feliu del Racó, Sant Feliu Sasserra, Santpedor, Sant Pere de Ribes i Tona. Província de Girona: Amer, Bàscara, Bescanó, Brunyola, Castell d'Aro, Fontcoberta, Navata, Pals i Tossa de Mar. Província de Lleida: Linyola, Prullans de Cerdanya, Rocafort de Vallbona, Sant Guim de la Plana i Sudanell. Província de Tarragona: La Pobla de Montornès, Jesús i Valls.

Més informació a: www.pessebresvivents.cat

També et pot interessar:


T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

14 comentaris :

encantsdegirona ha dit...

quina xulada!!! Ens apuntem els que queden prop de Girona i ens hi passem segur!
Molt bon post!!

Quaderns de bitàcola ha dit...

A prop de Girona, el de Castell d'Aro...
Moltes gràcies companys! :)

Estefanía ha dit...

Hola de nou nois!

Aquest post com l'anterior trobo és del tot encertat per l'època en que estem... molt útils i pràctics per aquells que no en tinguin gaire coneixement d'aquestes activitats nadalenques.... com els mercats de Nadal també he visitat uns quants pessebres vivents tot i que això com ho vaig fer de ben petita no me'n recordo gaire dels llocs potser Martorelles i algun altre que mencioneu....

Desitjar-vos BON NADAL I MOLT BON ANY NOU!!!

Una abraçada!

Quaderns de bitàcola ha dit...

Molt Bon Nadal i Feliç Any Estefania!
Que el 2014 et porti molts viatges i, ja saps, potser és hora de recordar temps d'infància i tornar a visitar algun pessebre vivent ;-)

Anònim ha dit...

Visiteu el pessebre vivent del bages a les torres de fals,es molt espectacular i us sorprendrà moltissim.

Quaderns de bitàcola ha dit...

Moltes gràcies per la recomanació, ens ho apuntem!

David Enrich ha dit...

Gran post! No sé si és pq l'he vist des de ben petit, o pq em cau de ben a prop, pero el pessebre vivent de Sant Guim de la Plana té quelcom màgic. Salut!

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola David! Moltes gràcies. Nosaltres tenim pendent anar-hi, tothom en parla molt bé! :)

Unknown ha dit...

Hola . Moltes Gracies per informacio. Jo us aconsello el de Joanetes i bascara.
Bones festes

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Lourdes! Prenem bona nota de la teva recomanació! Bones festes per a tu també! :)

Anònim ha dit...

Hola, molt bon post, jo us aconsello el d'Ardèvol, és potser dels més bonics i espectaculars que he visitat.

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola, gràcies per la teva recomanació, ens ho anotem! Salutacions.

Poemes amb sabatilles ha dit...

Hola Sóc la Mercè Bastida de Mollet del Vallès i volia dir que a Sant Fost de Capcentelles fa molts anys que és fa el pessebre vivent amb la participació de tot el poble SALUT

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Mercè! Moltes gràcies per la teva recomanació, estem segurs que el pessebre de St. Fost de Campcentelles també deu valer molt la pena. Per això al final de l'article hem inclòs l'enllaç on apareixen tots els pessebres vivents de Catalunya.

Salutacions!

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law