3 de desembre del 2013

Els millors mercats de Nadal de Catalunya


ARTICLE ACTUALITZAT AL NOVEMBRE DE 2019

Quan arriben les dates de Nadal pobles i ciutats es comencen a preparar per donar la benvinguda a les festes nadalenques. Els carrers principals s'engalanen i les llums en forma d'arbres, campanes o angelets s'encenen durant unes setmanes recordant-nos a cada moment l'època de l'any en la que estem. També milers de legions de petits pares Noël envaeixen els balcons, en una decisió de dubtós bon gust.

Independentment de si a un li agraden més o menys aquestes dates, hi ha una sèrie de tradicions que tenen el seu encant. A Catalunya n'hi ha unes quantes de ben pròpies. O és que heu vist en algun altre lloc del món que mimin i donin de menjar a un tronc durant setmanes per a després donar-li garrotades de bastó per a que cagui dolços i regals? I que me'n dieu del caganer? No ens podreu negar que els catalans tenim uns costums nadalencs ben peculiars...


Fira de Nadal de Caldes de Montbui

Una altra d'aquestes tradicions -aquesta ja més comuna- són els mercats de Nadal o fires de Santa Llúcia. En aquests s'hi pot trobar tota l'ornamentació necessària per aquell qui vol decorar casa seva per aquestes dates però també són el marc incomparable en el que es celebren tot tipus d'activitats relacionades, com caga-tions populars, recollides de cartes pels reis, tallers i espectacles d'animació infantil... Escampats arreu de la geografia catalana són desenes els mercats nadalencs que podem trobar durant aquest mes de desembre, alguns amb una llarga trajectòria i que no tenen res a envejar a d'altres de més renom de països nòrdics o d'Europa central.


Fira de Nadal de Caldes de Montbui

Els mercats de Nadal són també una bona oportunitat per viatjar i conèixer una mica més algun dels pobles o ciutats on esdevenen. És per això que, si no teniu plans pels propers caps de setmana i us ve de gust la idea, us suggerim la visita a alguns dels millors mercats de Nadal de Catalunya:


Fira de Nadal de Caldes de Montbui

La de Caldes de Montbui és la fira més matinera. Potser no té l'anomenada dels mercats que esmentarem a continuació, però et podem ben dir que està a la mateixa alçada. Amb 29 anys de trajectòria i 160 parades que envaeixen els carrerons del casc antic, un bon nombre d'esdeveniments acompanyen a la Fira. El moment més esperat és el tast popular del tradicional brou de Nadal, fet amb aigua termal i cuit a foc de llenya en l'olla més gran de Catalunya. Més de 5.000 racions que en surten! Una dada que molt possiblement podria entrar al llibre Guinness dels rècords.
Dates 2019: 30 de novembre i 1 de desembre

L'olla més gran de Catalunya. La colla de l'olla: el Jaume, el Frederic, el Juan, l'Alfred i la Pilar

Fira del Pessebre d'Olot

Olot durant el mes de desembre es transforma en la capital del pessebre. Durant el primer cap de setmana es porta a terme la Fira del Pessebre on s'hi poden comprar les tradicionals figuretes però també torrons, arbres de Nadal, productes d'artesania i objectes per decorar la casa. Paral·lelament i fins al dia de Reis en diferents espais de la ciutat se celebra la Mostra de Pessebres. L'arquitectura modernista destaca entre els atractius d'Olot però la visita a la Fira pot ser també l'excusa perfecta per visitar els paratges del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
Dates 2019: del 8 al 10 de desembre

Mostra de Pessebres a Olot- 2012 (7)      Mostra de Pessebres a Olot- 2012 (9)
Mostra de Pessebres d’Olot de 2012. Fotos de Kippelboy (Wikimedia Commons)

Mercat Medieval de Vic 

No és una fira de Nadal, però no ens hem pogut estar d'incloure'l en aquesta selecció. El mercat medieval de Vic és, juntament amb el de Montblanc, el més espectacular de Catalunya. Durant aquests dies la ciutat s'engalana per fer un viatge en el temps i traslladar-se a l'edat mitjana. Parades d'artesania, alimentació, tavernes, sabons, perfums i d'herbes omplen les places i els carrerons de Vic. L'excusa perfecta per passejar també per aquesta ciutat plena d'història en la que destaquen la plaça de Mercadal, el temple romà, la catedral amb les pintures de Josep Maria Sert i la infinitat d'esglésies que esquitxen l'anomenada ciutat dels sants. Donada la seva proximitat i coincidència de dates, es pot aprofitar també per visitar la Fira de l'Avet d'Espinelves.
Dates 2019: 6, 7, 8,14, 15, 21, 22, 23 i 24 de desembre i 2, 3 i 4 de gener de 2020
www.vicfires.cat

Fira de l'Avet d'Espinelves

És la fira d'avets més important de Catalunya. L'origen es remunta a l'any 1981, des d'aleshores cada any els pagesos locals venen directament als visitants els arbres de Nadal conreats a les Guilleries. Gairebé 80.000 visitants van passar per la fira d'aquest poblet de 200 habitants. L'església romànica de Sant Vicenç i l'arbreda de Masjoan -la concentració d'arbres monumentals més gran de Catalunya- són els altres atractius que conviden a visitar del lloc. També a Osona es celebra l'altra gran fira de l'arbre de Nadal, la Fira de l'avet de Sant Vicenç de Torelló.
Dates 2019: Del 30 de novembre fins al 8 de desembre
www.espinelves.cat

Església parroquial de Sant Vicenç (Espinelves) - 1      Església parroquial de Sant Vicenç (Espinelves) - 8
Església parroquial de Sant Vicenç d'Espinelves. Fotos d'Angela Llop (Wikimedia Commons)

Fira avícola de la raça Prat

És la fira en la que s'exposen vius els renombrats pollastres i capons de pota blava, els exemplars autòctons del Prat de Llobregat i protagonistes indiscutibles d'aquesta fira, que disposen fins i tot d'un distintiu europeu de qualitat. Amb una trajectòria de 40 anys, en el seu marc també s'hi celebra una mostra comercial i d'entitats i el mercat d'artesania. El Prat és la porta d'entrada als Espais Naturals del Delta del Llobregat.

Dates 2019: del 13 al 15 de desembre
http://www.festacatalunya.cat

Mercat de Nadal, Fira de capons, aviram i motius nadalencs de Valls

Aquest és un dels mercats de carrer més típics i concorreguts de l’any a la capital de l’Alt Camp. Compta amb una àmplia oferta d'aviram viu, arbres i verd, figures de pessebre, vins i caves, mel i dolços, objectes ornamentals... Disposa fins i tot d'un servei d'escorxador homologat per aquelles persones que en comprar una au el vulgui recollir ja mort i plomat -servei comú en aquest tipus de fires-. Té per escenari el centre de Valls, concretament la plaça del Blat i voltants, on es concentren els principals atractius de la ciutat.

Dates 2019: 14 i 15 de desembre
http://www.festacatalunya.cat

Font Plaça del Blat 06      Església arxiprestal de Sant Joan Baptista (Valls) - 1
Plaça del Blat i església de Sant Joan de Valls. Fotos de Santi Gomà i de Jaume Meneses (Wikimedia Commons)


Fira del gall de Vilafranca del Penedès

És l'altra gran fira avícola nadalenca. La seva celebració es perd en la història: Vilafranca havia tingut des de sempre dues fires d'aviram, la de Sant Tomàs, el 21 de desembre, que es segueix celebrant i una altra el mes d'agost, quan s'havien acabat les feines de la sega i batuda dels cereals i com a pòrtic de les festes de la celebració de la collita. A dia d'avui, la Fira del Gall és una de les activitats de més envergadura i, paral·lelament amb la Festa Major, la que atrau un més gran nombre de visitants. L'agenda d'actes que s'emmarquen en la Fira són nombrosos, entre aquest cal destacar la Mostra de Cuina d'Aviram.

Dates 2019: 21 i 22 de desembre
www.turismevilafrancacom

Fira de Santa Llúcia de Barcelona

Tot i que a la ciutat hi ha diferents fires de Nadal, la que s'instal·la davant de la Catedral és la més emblemàtica. De fet se la considera la fira de Nadal més antiga de Catalunya, ja al 1786 el Baró de Maldà en fa referència en els seus escrits. Actualment la configuren 270 parades que s'organitzen en quatre sectors: pessebres i figures, verd i vegetació, artesania i simbombes. L'altre gran mercat de la ciutat comtal és la Fira de Nadal de Sagrada Família, de menys parades però també en un emplaçament també emblemàtic. 

Dates 2019: Del 29 de novembre al 23 de desembre
http://www.festacatalunya.cat

Tions a Santa LlúciaCaganer-2012-Barcelona - 01
Mercat de Santa Llúcia de Barcelona. Fotos de Joan GGK i Roeland P. (Wikimedia Commons)



També et pot interessar:

T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

    14 comentaris :

    Babyboom ha dit...

    Me encantan los mercadillos de Navidad y no conocía muchos de los que habéis puesto así que aunque el fin de semana que viene no estoy por aquí, el de Valls me pilla relativamente cerca y me vienen bien las fechas, ya os contaré!!! Un abrazo!!! ;-)

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Adela! en este recopilatorio están los que tienen más acogida o que creemos más interesantes, aunque en cada pueblo de Cataluña se celebran. Ya nos explicarás qué tal el de Valls, seguro que te encantará! Abrazos!

    encantsdegirona ha dit...

    Ja arriba el nadal quines ganes! I amb aquest post que heu fet encara més! Molt bon blog, ens encanta!

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Moltes gràcies! Hem donat una ullada al vostre bloc i ens sembla molt interessant, Girona ens encanta! Esperem que gaudiu d'alguna fira de nadal que us quedi aprop! Salutacions

    Diego Picallo ha dit...

    Molt bona entrada nois
    Aquests dissabte ens deixarem caure per Vic, ja que cada any ho intentem .
    Una abraçada i un post genial

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Gràcies Diego!
    Si aneu a Vic i teniu temps també us podeu passar per Espinelves. Són només 20 km i val molt la pena.
    Ei, ens heu d'explicar!

    Fuetimate ha dit...

    oh, quina nostalgia el tronc de Nadal, que difícil que és explicar aquesta tradició fora de casa. això que un arbre "cagui" com que no ho acaben d'entendre jejeje
    Una abraçada
    Ares
    Fuet-i-Mate

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Ares! Segur que deu ser dificilíssim d'explicar als argentins això del caga tió, i més el fet de donar-li amb un pal! No tornes algun dia per aquestes terres? :-)

    Salutacions viatgeres!

    Becky Padmore ha dit...

    Great list and love the photos! :-)

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hello Becky! Thanks! You are welcome to visit us when you want, and if is possible in Christmas to see these markets, a must in Catalonia.

    Los apuntes del viajero ha dit...

    Hola chicos! Qué gran selección! En algunos he estado, otros sólo los conocía de oídas y de otros no sabía nada :P La verdad es que pese a ser ateo reconozco que muchos de estos lugares tienen un ambiente muy chulo. No suelo comprar nada que no sea alimenticio, pero siempre merece la pena el espectáculo jeje. Un abrazo!

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Pruden! muchas gracias, a nosotros nos gustan mucho los mercados de navidada y tampoco somos creyentes, pero tienen esa aureola mágica. Si vas al mercado de Caldes de Montbui podrás comprar emburtido, queso y más! así que todo es compatible! Saludos

    Estefanía ha dit...

    Hola nois!

    Dir-vos que he entrat un parell de vegades al blog des de la blackberry durant aquestes setmanes però m'ha estat impossible fer comentaris!! això s'acaba perquè d'aquí poc faré una 'pla renove tecnològic' i espero no tenir cap problema d'aquí endavant.... molt adient aquest post per les dates que estem, jo he estat si no a tots a quasi tots els que mencioneu (Vic, Espinelves, Olot, Caldes, Valls, Santa Llúcia...) trobo tots tenen el seu encant potser em quedo amb Espinelves per l'encant del poblet, el seu entorn i l'església parroquial que em va encantar!;-)

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Estefania! Que bé llegir-te de nou per aquí! Nosaltres hem estat fa poc a la fira de l'avet d'Espinelves i també ens va agradar molt. A veure quin pla renove fas, ja ens explicaràs, bones festes!

     
    Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
    cookie law