14 de desembre del 2012

La Segarra: Els castells del Sió


Per què es viatja? Qualsevol que es plantegi aquesta pregunta pot pensar que la resposta és evident. Però aquesta no és pas única, els motius són diversos. La gent viatja per descobrir: per veure fer realitat els desig de veure un lloc somiat, per conèixer altres cultures, per veure nous paisatges, per endinsar-se en la realitat d’un indret mai vist,... però els motius també poden ser més mundans: per desconnectar, per relaxar-se o per donar-se un petit capritx.

Sigui pel motiu que sigui, de vegades no cal anar molt lluny de casa per trobar llocs singulars. Cada persona té el "seu" racó preferit on li agrada escapar-se sempre que pot, però molts cops no som conscients que potser ben a prop hi ha un altre racó que podria passar a formar part dels nostres llocs preferits. Això és exactament el que ens va passar fa uns dies a la Segarra: innombrables vegades hem travessat la comarca camí de Lleida però mai ens hi havíem parat a descobrir-la. Ara, amb coneixement de causa, som conscients de tot el que ens havíem perdut i podem afirmar que és un lloc amb un munt d'atractius per oferir al visitant per a molts desconegut.


Plana de la Segarra
Paisatge típic segarrenc

La ruta dels Castells del Sió ha rebut recentment el Guardó Turístic de la Generalitat de Catalunya i nosaltres hem comprovat que realment s’ho val en la Trobada de Bloggers i Periodistes organitzada per l'Àrea de Turisme del Consell Comarcal de la Segarra i Camins de Sikarra durant els dies 29 i 30 de novembre. La Trobada, que tenia com lema el suggerent "De la pedra al núvol: dos mil anys de literatura i patrimoni" va tenir una àmplia repercussió en les xarxes socials i en els mitjans de comunicació (El Segre, La Mañana i TN Comarques).


Participants de la Trobada de Bloggers i Periodistes especialitzats en Turisme



Els Castells del Sió

La Segarra és la comarca de Catalunya amb més castells per km2, aquesta és una carta de presentació que convida a descobrir els castells de frontera que s'emplacen seguint el riu Sió. Un llegat patrimonial ideal per fer una escapada en un indret molt proper a Barcelona i on es palpa un ritme de vida relaxat.


Castell de Concabella
Remodelat recentment, és el casal fortificat més gran de la comarca i des del seu mirador es pot divisar una àmplia vista de la plana de la Segarra. Allotja el Centre d’Interpretació dels Castells de Sió, el millor punt de partida per iniciar la ruta i conèixer de forma visual l'explicació històrica de la zona i els seus castells.



Casa on va neixer Manuel de PedroloCastell de l’Aranyó
Qui no ha llegit el Mecanoscrit del segon origen? Doncs en aquesta fortalesa medieval convertida en castell-residència va néixer al 1918 l’escriptor Manel de Pedrolo. Avui dia tan sols hi viuen dues persones tot l’any al poble, una d’elles és la Cecília, la dona que guarda el Castell.




castells de Catalunya
Castell de Pallargues
Aquest castell és un dels millors conservats de la zona. La Teresa, senyora del castell, fa la visita guiada de forma amena en un recorregut per la història del lloc a través dels estris de la vida quotidiana. La capella, el celler, el rebost i fins i tot una masmorra fan que el castell adquireixi un aire de pel.lícula. Un viatge al passat recomanable per fer en família.


Florejacs
Florejacs
Vila closa medieval amb una torre de castell imponent. Una curiositat: cada casa té el seu propi nom. Aquí s'ambienta la llegenda de la Dama de Florejacs, una musa d’una gran bellesa que convertia els seus amants en flors que finalment va ser executada. Hi ha qui diu que el fantasma encara s’apareix pel castell passejant en silenci amb una flor a la mà. En honor seu, durant el mes d'abril es celebra una fira al poble.


Castell de les Sitges
castells de CatalunyaUn castell de postal en un paratge de postal. És una fortalesa militar del segle XI que conserva una imponent façana amb la torre de l’homenatge. La seva situació estratègica va fer que fos molt important durant les lluites cristianes en època de reconquesta. Dins seu s'hi poden veure encara alguns mobles, quadres i fotografies dels seus propietaris. Un d’ells va ser la monja Mercedes, el fantasma del castell…


Montfalco MurallatMontfalcó Murallat
Es tracta d’un conjunt medieval que conserva els seus carrers empedrats, muralles i cases amb molt d’encant. Dominant imponent des de dalt del turó, és una de les joies més destacables de la comarca. Passejar pel seu nucli evoca a una altra època, on cada racó és únic i digne de ser fotografiat.



La ruta dels Castells del Sió té aproximadament uns 70 km de recorregut, es pot fer guiada, amb BTT o caminant. Podeu trobar informació pràctica a: la web oficial de la ruta. Si la feu, val la pena allotjar-vos en alguna de les cases rurals i gaudir de la oferta cultural i gastronòmica que podeu trobar a la comarca. Us recomanem també, si voleu aprofundir i conèixer més sobre la història i llegendes d'aquests castells, contracteu una ruta guiada amb el Jaume, de Camins de Sikarra; no hi ha secrets ni racons desconeguts per a ell. I si sou dels que us agraden les curses de resistència, a la primavera es fa la Marxa dels Castells, on enguany han participat 2500 persones.



Però la Segarra té encara molt més

Sabeu que a Guissona va existir una vila romana més gran que Barcino?
Guissona està impregnada de vestigis romans, testimoni de l'antiga ciutat de Iesso que fou fundada cap a l'any 100 aC. Ocupava unes 15 ha, així que era més gran que Barcino. En l'actualitat es pot visitar una part, no sense haver passat abans pel Museu de Guissona al parc arqueològic. El Museu conté peces tan importants com la placa mortuòria de Servilla Praepusa, una nena d’onze anys que va morir i a qui la seva mare li va fer aquesta dedicatòria, datada al s II dC. Commemorant l'època, al juliol se celebra a Guissona el Mercat Romà de Iesso.

Sabeu que Cervera té un carrer de les Bruixes?
El Carreró de les bruixes, a Cervera, és un lloc misteriós i esotèric. Segons la llegenda, abans s'hi trobaven les bruixes les nits de lluna plena per fer els seus encanteris. Es tracta d’un carreró més aviat estret on cada racó es pot trobar algun detall relacionat amb el món esotèric: rats penats penjats, màscares, dibuixos de gats negres, etc... Cada any, durant el darrer cap de setmana d’agost, a Cervera se celebra la festa de les bruixes, l'Aquelarre. Altres punts i edificis destacables de Cervera són la Paeria, la Universitat, l'església de Santa Maria, les muralles i el conjunt de la Companyia de Jesús (on es va crear la Generalitat de Catalunya).

Informació pràctica

A la web de Turisme de La Segarra trobareu tota la informació necessària per preparar el viatge i conèixer els atractius de la comarca.

Us podeu també descarregar de forma gratuïta el dossier que han editat amb informació sobre com arribar-hi, punts d'interés històric i turístic, proposta de rutes, activitats esportives, festes i tradicions, allotjament i gastronomia.


Com arribar-hi

Cervera, capital de comarca, es troba a 65 km de la ciutat de Lleida, 101 de Barcelona, 149 de Tarragona i 181 de Girona. Ben connectada per la carretera A-II des de les dos primeres, l'autopista-7 (sortida 8) des de Girona i la N-240 fins Montblanc-Tarrega-Cervera des de Tarragona.

També s'hi pot arribar en transort públic: Renfe, Alsa, Hispano Igualadina i Eix bus.


On menjar i on dormir

A la Segarra, a part de contemplar castells i fortificacions i gaudir del seu infinit paisatge pla també es menja molt bé, aquí us en deixem algunes recomanacions per fer boca:

Menjar tipic catala


Restaurants: 
Us recomanem tres restaurants situats en diferents punts de la ruta. De qualitat i de quantitat, com a nosaltres ens agrada!

La Redolta, a Florejacs. Restaurant on es poden degustar la cuina de sempre, plats fets amb productes del pais, en un ambient tranquil i agradable. També és un allotjament rural.
Fassina Mercadé, a Guissona. Bodega des de l’any 1872 que recentment inaugurat l'espai de restaurant. Idela per fer un tast de vins acompanyats d’un bon pica-pica amb productes locals.
Cal Colom, al carrer Combat de Cervera. Un d'aquests llocs de tota la vida, en funcionament des del 1885. A més de restaurant és pastisseria on elaboren turrons artesanals.


Cellers:
La Segarra va ser en un passat terra de vins. En l'actualitat hi ha diversos cellers que recuperen la tradició amb una producció pròpia i de qualitat. Us recomanem:

Celler Comalats, celler de la família Bonet distingit pels seus vins ecològics amb denominació d'origen Costers del Segre. Situat a l'Ametlla de Segarra. Diversos dels seus vins tenen premis a nivell nacional i internacional.
Analec, celler familiar que elabora vins i escumosos amb denominació d'origen Costers del Segre. Situat a Nalec, a la Vall del Corb. Amb diversos premis, produeixen aprofitant la innovació tecnològica però sense perdre els vincles amb el passat i el respecte per la tradició vitivinícola.

Allotjament:
Ideal per al turisme rural, la comarca té una bona oferta d'aquest tipus d'allotjaments. Nosaltres vam estar a:

La Collita, casa rural de Vallferosa (Lleida). La casa es troba en un paratge boscós i agradable, reformada, ben condicionada i de fàcil accés. Amb piscina i pista de tenis. Ideal per famílies


Altres punts de vista

Si vols saber el que els altres blocaires de la Trobada han explicat sobre la Segarra, et recomanem llegir:
    A l'aguait!                        Dándole la vuelta         Donant un voltet         Espais duals
    Estem de vacances         Imatges de silenci         Literat Tours               El marge
    Medievalistes en bloc      Paisatges culturals       Temps per mi              Viatge per Catalunya
       

      T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

        9 comentaris :

        Estefania ha dit...

        Hola nois!

        Una ruta molt maca aquesta dels castells de Sio!! I molt interessants les explicacions!! M'apunto les vostres recomanacions per la propera sortida que faci!:-)

        Quaderns de bitàcola ha dit...

        Gràcies Estefania!
        Sí, val molt la pena. I a més a prop de casa ;-)

        Estem de Vacances ha dit...

        Hola Enric i Cèlia!

        Nosaltres no ens quedarem enrera, i menys amb el vostre llaminer blog, així que també us farem un petit homenatge… passeu per “casa nostra” i podreu recollir aquest petit premi! Ah! Ja us avisem que no són calers!

        Una forta abraçada i a veure si coincidim aviat!

        www.estemdevacances.blogspot.com

        Txell i Xavi

        PD: No volíem espatllar el protagonisme de l'Aina, et deixem la nominació en aquest post de la GRAN Segarra!!!

        Quaderns de bitàcola ha dit...

        Hola Xavi & Txell! moltes gràcies per la menció del premi! i felicitats a vosaltres que us el mereixeu! Petons!

        Fuetimate ha dit...

        La pròxima ruta que feu passeu-vos per l'Urguell. Coneixeu Guimierà? és preciós i a l'estiu hi fan una fira medieval.
        Que maco és montfalcó murallat, eh?
        L'únic inconvenient que li trobo a la ruta dels castells del Sió és que només obren els diumenges...
        Petons
        Ares
        Fuet-i-Mate

        Quaderns de bitàcola ha dit...

        Hola Ares! La veritat és que no hem estat mai a Guimierà, mirarem quan fan la fira i si pot ser anirem, aquestes recomanacions moltes vegades són les millors! Gràcies! Montfalcó murallat és preciós, petitet però amb molt d'encant, estem d'acord amb tu! Salutacions

        MariJo Elias ha dit...

        M'agrada aquesta ruta i a prop de casa!

        Quaderns de bitàcola ha dit...

        Hola Marijo! Ens alegrem que t'agradi! Nosaltres desconeixíem que hi havien tants castells a la comarca de la Segarra fins que vam fer aquesta ruta. Totalment recomanable! :)

        MariJo Elias ha dit...

        Me l'apunto com a propera sortida de primavera!

         
        Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
        cookie law