14 d’octubre del 2012

La Gran Muralla xinesa, de llegendes va la cosa


"Qui no ha pujat a la gran muralla no és un home de veritat": aquesta és la famosa dita de Mao Zedong, potser més famosa que certa ja que, després d'haver estat a la muralla -per segona vegada- i tenint constància del que significa fer un recorregut d'unes quatre hores amb pujades que poden arribar a tenir una pendent de 70º, creiem que... "Qui ha pujat a la muralla no és un home de veritat, és un súper heroi". I ho diem sobretot pels més atrevits, els que pugen des dels peus de la muntanya sense fer ús del telefèric i amb una motxilla a l'esquena, que no és el nostre cas... Uf!!! Ens preguntem quina promesa hauran fet per realitzar tal proesa i quin estat mental s'ha de tenir per caminar d'aquesta manera, sobretot tenint en compte que la humitat de l'ambient pot arribar a fer esgotador el més mínim esforç.


gran muralla xinesa, muralla xina, muralla xinesa, gran muralla xina, mutianyu


Es diu que la Gran Muralla Xinesa és la construcció més gran creada pels humans, una afirmació fàcil de creure quan un llegeix que té 6.400 km. La seva construcció es va iniciar fa més de dos mil anys amb l'objectiu de protegir la Xina dels atacs dels veïns del nord (els mongols bàsicament). Diverses dinasties d'emperadors van dedicar grans esforços en a ampliar, millorar i reconstruir-la per defensar-se del possible atac, tot i que al final tanta muralla no va servir per complir amb el seu objectiu... Les tropes de Genguis Khan van travessar-la sense perdre ni un sol home: el suborn a uns quants sentinelles van ser suficient per superar tan magna obra i començar còmodament la invasió. La història sembla difícil de creure però és del tot certa, va ser així com van poder entrar i conquerir l'imperi xinès.

La Gran Muralla no sempre ha presentat l'aspecte que avui ofereix al visitant. En un primer moment estava feta de terra comprimida i segles més tard es va començar a fer ús de la pedra. Segons la llegenda, un altre dels materials que formen part del mur són els ossos dels treballadors que van morir durant la seva construcció, i és que cal dir que molts d'aquests treballaven en unes condicions de quasi esclavatge -es creu que durant els diversos segles que va durar la seva construcció hi van morir entre dos i tres milions d'homes-. El seu treball ha perdurat i va ser tant important que avui en dia la Gran Muralla és reconeguda com a Patrimoni de la Humanitat i és una se les Set meravelles del món modern. Sobre la llegenda, hem de dir que nosaltres per allà no vam veure cap os. ;-)


gran muralla xinesa, muralla xina, muralla xinesa, gran muralla xina, mutianyu

gran muralla xinesa, muralla xina, muralla xinesa, gran muralla xina, mutianyu


La Muralla va restar oblidada durant un llarg període de temps en el que alguns dels seus trams van desaparèixer, conseqüència de les inclemències del temps o de l'acció del camperols que vivien als voltants i que reutilitzaven les seves pedres per construir les seves cases. No va ser fins fa tant sols unes dècades que el govern xinès va veure la potencialitat turística del monument i que va començar a reconstruir alguns trams. De fet, són en aquests més accessibles on avui dia hi arriba gran part del turisme, el que no vol dir que siguin una rèplica exacta de com van ser en un passat.

Nosaltres hem anat a la part de Mutianyu, a uns seixanta kilòmetres de Beijing i seguint en la nostra línia d'anar amb transport públic, hi hem anat amb un autobús local que ens ha deixat als peus de la muntanya (això sí, hem trigat 2 hores i mitja!). Allà hi ha un funicular per pujar-hi còmodament i un tobogan que dóna la possibilitat al visitant de baixar d'una manera més divertida. És curiós, però fins i tot en el lloc més recòndit i més difícil d'arribar de la muralla sempre hi ha algú per vendre't una ampolla d'aigua o una coca cola!


gran muralla xinesa, muralla xina, muralla xinesa, gran muralla xina, mutianyu

gran muralla xinesa, muralla xina, muralla xinesa, gran muralla xina, mutianyu


Hi ha una altra llegenda urbana que diu que la Gran Muralla és l'única construcció humana que es pot apreciar des de l'espai exterior. Tant és així que aquesta dada figurava als llibres de text de les escoles xineses fins que al 2003 Yang Liwei, el primer astronauta xinès, va haver de desmentir-ho al no aconseguir veure la muralla des de l'espai. Anys abans Neil Amstrong ja havia dit que ni ell ni els seus col.legues mai havien vist des de l'espai res semblant a la muralla xinesa. Per altra banda, un tal Jake Gard, als anys 80 va afirmar que va poder veure-la sense ajuda dels seus binocles des de l'òrbita d'un transbordador espacial. El fet és que la Muralla es pot veure des de una òrbita baixa de la Terra, igual que moltes altres construccions humanes, com poden ser autopistes o les vies fèrries, però no des de la Lluna. Bé, polèmiques apart, el que sí us podem assegurar és que per veure tota la construcció complerta t'has d'anar molt lluny! ;-)


gran muralla xinesa, muralla xina, muralla xinesa, gran muralla xina, mutianyu


12 comentaris :

Anònim ha dit...

Déu n'hi do els vostres viatges!!!

Us he de felicitar una mica amb retard pel premi bloc de Catalunya 2012 en la categoria de viatges i... pel triple premi als C@ts, MOLTES FELICITATS!!

Quaderns de bitàcola ha dit...

Moltes gràcies Laura!! la veritat és que estem més que contents, això no passa cada dia i més, tenint de companys de categoria blocs com el teu. Molt bona iniciativa la de parlar d'excursions per Catalunya! des d'aquí recomanem el teu bloc ;)

Sílvia ha dit...

Hola, Enric i Cèlia! Havia entrat a veure les vostres aventures alguna vegada, us vaig descobrir arran dels C@ats. Moltes felicitats pels premis!!! Us aniré seguint ;)

Quaderns de bitàcola ha dit...

Moltes gràcies Sílvia!! nosaltres també hem descobert blocs tan ben fets com el teu. L'enhorabona a tu també, una abraçada!

Anònim ha dit...

Ja, ja, ja. Molt bona l'adaptació de la dita de Mao.
Per cert, què tal és això de tirar-se des de la muralla en tobogan?

Jose

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Jose! Va ser al.lucinant! i molt més ràpid que la pujada que feien alguns a peu i carregats amb motxilla, tot un esforç faraònic!

Estefania ha dit...

Hola nois!

Moltes felicitats pels premis Cats!! jo com vosaltres puc afirmar que la gran muralla es una construccio extraordinaria l'has de veure per copsar la seva magnificiencia!! Jo no vaig tenir tanta sort com vosaltres. Vaig fer una excursio de tres hores a quasi 40 graus en ple mes de juliol va baixar me la tensio i va donar me una lipotimia per sort vaig recuperar me rapid i ara ho recordo com una simple anecdota...

Quaderns de bitàcola ha dit...

Moltes gràcies Estefania! Si que vas tenir mala sort! però es bastant normal, perquè en aquesta època que tenim nosaltres les vacances allà fa una calor tremenda i és veritat que pot resultar esgotador anar a visitar els llocs així. Fes com nosaltres i torna-hi! :)

Estefania ha dit...

Enric! potser tornaré però t'asseguro que si ho faig serà a la tardor-hivern! tot un èxit el vostre bloc l'enhorabona per la feina feta!!

A reveure!

Quaderns de bitàcola ha dit...

Ens faràs sortir els colors!

Lluis ha dit...

No m'imaginava pas que caminar una bona estona per la gran murall fos tan esgotador i feixuc. Ara, que no es sorprendria gaire saber que aquesta dificultat és producte d'una estratègia deliberada de les autoritats xineses, entossudides a donar a entendre que, en el nou ordre mundial que se'ns ve a sobre, pretendre estar al mateix nivell que la Xina i caminar al seu ritme resulta extenuant i, en el fons, impossible d'assolir gaire temps. Vaja, tota una metàfora del nou paper a què la Xina aspira a representar!

d'altra banda, és interessant llegir que ni la muralla més gran que mai ha construït la humanitat ha pogut impedir la invasió, facilitada, és clar, per la cobdícia. Tota una metàfora de la condició humana i de l'absurditat de pretendre romandre aïllats del que succeeix fora.

Estefania: ja saps què et toca, anar a la Xina durant els mesos de tardor o hivern i treure't aquest mal record a base de coronar, ara amb èxit i sense conseqüències adverses per a la teva salut, aquesta magna obra.

Pér últim, felicitats per partida triple! Enhorabona pels premis.

Lluís

Quaderns de bitàcola ha dit...

Ostres, no ens havíem plantejat la Gran Muralla en clau de metàfora... Molt ben trobats aquests paral·lelismes!

Gràcies Lluis! Hem de celebrar un munt de coses i ho veolem fer amb vosaltres, els que ens heu anat seguint durant tot aquest temps. N'estem preparant una de grossa... Estigues alerta a novetats! :-)

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law