4 de desembre del 2011

Tanna, la cosa promet...


Primer dia a Vanuatu i anem a veure un magnífic espectacle pirotècnic. I no pas un qualsevol... aquest és ben especial: és natural i dura fins que te’n cansis. La direcció tècnica, producció, so, escenografia i execució va a càrrec del volcà en actiu més accessible del món.

Estem a Tanna, una illa del sud de Vanuatu d’uns 40 km de longitud per uns 20 d’amplada. Amb 20.000 habitants és una de les més habitades del país. No és que ens agradi gaire la referència, però potser a algú de vosaltres li sonarà el nom d’aquesta illa pel concurs “Perdidos en la tribu” que farà un parell d’anys van emetre per la Cuatro: allà hi va anar a parar la família Moreno Noguera per a conviure durant un mes amb els nakulamene.





Ens allotgem en uns bungalows a la badia de Port Resolution, la mateixa per la que va arribar el capità James Cook a finals del segle XVIII. Aquests dies tindrem de guia al Jimmy, el fill del cap de la zona, i això es nota: tothom li mostra respecte i el que diu va a missa. Gràcies a ell hem pogut visitat diversos poblats on mantenen un estil de vida mil•lenari, hem aprés i compartit algunes de les seves costums, i hem conegut al Fred, un profeta d’aquestes terres. Tot un honor!

Però si hem vingut fins aquí ha estat pel Mount Yasur, un volcà que està en constant activitat des de fa centenars d’anys. Es considera el volcà més accessible del món perquè gairebé pots arribar fins al mateix cràter en cotxe, només cal caminar uns 15 minuts des d’on et deixa el 4x4. Ara bé, tot i aquesta “accessibilitat”, abans has d’arribar a Vanuatu que està a l’altra punta del món!







Ja des de lluny, de només veure el fum que surt de la seva caldera, t’entra un pessigolleig a la panxa i t’adones de com és d’especial l’experiència que estàs a punt de viure. Quan t’hi vas acostant amb el cotxe, travesses diverses zones de selva fins que en un tres i no res la vegetació s’acaba i et trobes en mig d’una gran planícia de cendres i de sorra gris amb l’imponent muntanya al vell mig, és l’aperitiu del que t’espera. Baixar del cotxe i començar a caminar cap al cim imposa respecte, estàs pujant cap a un volcà en erupció: una meravella de la natura que fa temps que es manté estable però que en qualsevol moment pot reaccionar, sovint escoltes petites explosions que tot seguit emanen un gran núvol de fum i cendra que et fan estar alerta i preguntar-te si el que estàs fent és gaire assenyat. Però en el moment d’arribar a l’extrem mateix del cràter i dirigir la mirada forat endins, se t’il·luminen els ulls, et quedes bocabadat i t’oblides de totes les pors. La visió és imponent, un forat circular gairebé perfecte de 400 metres de diàmetre expulsant bombes de foc i espurnes de lava en totes direccions... QUE PETITS QUE SÓM I QUE GRAN QUE ÉS LA NATURA!!!




Però això tot just és el començament, a Vanuatu encara ens queden per viure moltes altres emocions...

4 comentaris :

Lluis ha dit...

A vegades, sembla que com més desconegut sigui un indret, com menys es parli d'ell, més paga la pena descobrir-lo. Ho dic perquè jo mai no hauria dit que aquest país, del qual amb prou feines en sabia el nom, tingués paisatges tan singualrs i, sobretot, una diversitat ètnica tan rica.

Anònim ha dit...

Hola srs,

Estem morts d'enveja, em estat veient les fotos i son realment impresssssionants. Rapa Nui, fantàsic i l'illa dels negres amb "taparabos" ens ha deixat garrativats... Quina enveja, tu... Ara només pensem en quan i com ho farem nosaltres... Bé, una abraçada ben forta!

Gerard i Lourdes

Quaderns de bitàcola ha dit...

Si, realment Vanuatu ha estat un gran descobriment. Va entrar a formar part de la nostra ruta de forma casual i a hores d'ara és el país que més ens ha impressionat.

Esperem que continui igual de desconegut per tal que es mantingui tan verge... ;-)

Sam Nasse ha dit...

Tanna is the Land of fire or the light house of the Pacific which guide Captain James Cook to sail into the bay of Port Resolution in 1774

Sam Nasse

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law