2 de març del 2018

Taiwan: natura en estat pur


L'aigua i el vent, aliats amb el pas del temps ha forjat els paisatges de la illa de Formosa. El verd de la seva exuberant vegetació, el gris d'unes roques d'origen volcànic que cauen en picat sobre el mar i l'immens blau de l'oceà Pacífic conformen la varietat cromàtica de Taiwan, un país que ens ha sorprès gratament per la intensitat dels seus paisatges.



Només aterrar, en el trajecte de tren que ens porta de l'aeroport a Taipei, la natura ja fa acte de presència en el que seria només un preàmbul del que ens esperava: una densa jungla en la que sembla que no hi pugui caber ni un sol arbre més ens dóna la benvinguda. Ja a la capital, la sensació es magnifica: des de l'alçada del mirador del gratacels Taipei 101 veiem sota nostre els edificis d'una gran ciutat de gairebé 3 milions d'habitants, però el que més ens sobta és veure com el verd de la jungla està a tocar mateix dels seus edificis més alts. Dóna la sensació que la natura estigui esperant el seu moment per tornar a fer seu allò que l'home li ha usurpat a base d'asfalt i formigó.


Vistes de Taipei des de l'Elephant Mountain

En un perímetre de 30 km els capitalins tenen la fortuna de disposar d'una diversitat paisatgística que faria les delícies de qualsevol amant de la natura. Els boscos de Wulai, les cascades de Sandiaoling, les aigües termals de Beitou... Però pel seu contrast amb tota la resta, ens quedem amb els paratges del parc geològic de Yehliu.

Yehliu bé podria ser l'escenari natural d'una pel·lícula de ciència-ficció. I és que si un li posa una mica d'imaginació, sembla que passegi per indrets d'un altra planeta. L'erosió ha moldejat de forma atzarosa les roques a tocar de mar. Hi ha qui sap veure en elles les formes del cap d'una reina, d'un conill, de canelobres o fins i tot d'un tros de tofu. Nosaltres hem d'admetre que algunes se'ns escapaven... Pot sonar a excusa, però és que les varietats cromàtiques impossibles dels seus marrons ens distreien a l'hora d'intentar distingir-les.






Fotos del parc geològic de Yehliu

A la costa est de Taiwan sembla que no hagi espai pels punts intermitjos, i és que paral·lela a la línia de mar discorre una gran serralada que s'enfila fins als 3.400 m en només 60 km terra endins. Les planícies no tenen espai en aquest país.

És en aquest context en el que se situa el Parc Nacional de Taroko, un altre dels indrets paisatgístics més imponents de Taiwan. El seu principal atractiu són les seves gorges, creades per l'ascens continu de les muntanyes i el poder erosiu del riu Liwu. Diverses rutes de senderisme travessen les entranyes d'aquest parc nacional, però pels més mandrosos existeix també la possibilitat d'arribar a alguns dels seus punts més importants recorrent una espectacular carretera panoràmica. A més del seu atractiu natural, Taroko està esquitxat també de diversos temples i assentaments dels antics aborigens taiwanesos que atorguen un valor extra al lloc.






Diferents indrets del Parc Nacional de Taroko

Finalment, no podíem acabar aquest article sense fer esment dels salvatges paisatges de l'Illa Verda. Irònicament, la bellesa d'aquesta petita illa tocada pel vent contrasta amb l'horror viscut pels presos polítics que hi van estar empresonats durant el període del White Terror. Potser no són els paisatges més impressionants de Taiwan però segurament seran el que més recordarem pel fet de gaudir-los en gairebé total soledat.




Paratges de l'Illa Verda

T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law