1 de juny del 2017

Memento Park, el cementiri d'estàtues comunistes de Budapest


Quaranta minuts de trajecte en transport públic des del centre de Budapest és el que es tarda en fer un viatge entre l'avui i el passat immediat d'Hongria. A les afores de la ciutat, en un museu a l'aire lliure, 42 monuments són testimoni mut de quaranta anys de règim comunista. En el seu moment el més normal hagués estat enderrocar-los per trencar amb el passat i fondre les estàtues per reaprofitar-ne els seus metalls, però aquí el govern va tenir la visió de traslladar-les i conservar-les en el que avui és el Memento Park. Una decisió polèmica que aquí difícilment es podria portar a terme però que allà ajuda a les joves generacions a no oblidar una època que els queda lluny però que no volen que torni.




Unes estàtues de Marx i Engels -esculpides en granit fet portar expressament des de Mauthausen- i una altra de Lenin donen la benvinguda, a banda i banda de la porta principal, als visitants encuriosits que s'arriben fins aquí. Un cop dins la primera visió és desoladora: el parc és té un aspecte deixat, com si la seva pròpia concepció volgués transmetre una sensació de decadència. Sincerament, més que un museu a l'aire lliure sembla un descampat on hi han deixat caure aquelles figures.






Superada la primera impressió, la visita és un interessant repàs de l'època comunista a través de la seva iconografia visual. Escultura a escultura és succeeixen personalitats del règim -tan internacionals com hongareses-, rememorament de fets històrics i d'altra simbologia propagandística. Ens sorprèn trobar-ne una sobre la participació dels brigadistes hongaresos a la Guerra Civil Espanyola amb els noms escolpits de les batalles on van participar. I per l'alçada que devia tenir, ens impressionen les botes d'un gran Stalin: l'únic que va quedar d'una immensa estàtua que va ser derrivada durant la revolta del 1956.


















Informació útil pel viatger

Horaris:  Obert tots els dies de l'any des de les 10:00 fins a la posta de sol.
Preu: L'entrada al recinte costa 1.500 HUF (1000 HUF estudiants)
Adreça:  Balatoni út - Szabadkai utca sarok, 1223, Budapest

Com arribar?

1) En bus directe des de Deak ter (centre de la ciutat de Budapest). Un únic al dia, cada dia que marxa a les 11:00 i torna a les 13:00 h (el trajecte dura 30-40 minuts). Val 4.900 HUF i inclou l'entrada, però cal tenir en compte que per fer la visita només queda poc més d'una hora i quart (per a molts és més que suficient).

2) Amb el bus públic nº 150 o 101 des de l'estació "Kelenföldi pályaudvar" (al final de la línia verda de metro). Si no tens l'allotjament a prop, és necessari agafar primer el metro i després el bus. Com que és transport local, pots comprar els bitllets per separat (a 300 HUF cadascun) o bé comprar una targeta de transport públic de 24 h.

Més informació: web de Memento Park



T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

     
    Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
    cookie law