17 de desembre del 2015

El Parc Güell de Barcelona


"No has anat a Barcelona si no has visitat el Parc Güell": Potser és una afirmació un xic atrevida, però hi ha qui diu que no es pot venir a Barcelona i no visitar una sèrie de llocs que porten el segell del modernisme, com la Sagrada Família, la Pedrera, la casa Batlló, el Recinte Modernista de l'Hospital de Sant Pau i el Parc Güell. Aquest últim indret és el que queda més retirat del centre de la ciutat, però és visitat per milers de turistes cada any!




El Parc Güell es troba entre el barri de Gràcia i el Carmel i és indubtablelment una de les obres més preuades del modernisme. El seu origen prové quan a finals del s XIX a Eugeni Güell, un emprenedor i apassionat per les arts, se li va acudir construir una ciutat jardí al lloc original de l'antiga finca de Can Montaner. Güell, que va ser el gran mecenes de l'època, li va encarregar l'obra a Gaudí i aquest va fer un projecte ben ambiciós que es va dur a terme a partir de l'any 1900: va fer unes vies de comunicació que travessaven la muntanya, un mercat cobert on la terrassa de sobre fos una gran plaça, i va parcel·lar els solars. Finalment, el recinte va ser conservat com a parc i ara és jardí municipal on fins fa poc es podia entrar gratuïtament; ara, degut a la despesa municipal que suposa la conservació i manteniment (i suposem que també a la gran afluència de turisme) s'ha de pagar entrada.

Feia anys que no visitàvem aquest indret de Barcelona, segurament degut a que queda una mica més allunyat que altres obres modernistes de la ciutat. Així que un dia, com a bons barcelonins, vam decidir posar-hi remei i ens ho vam trepitjar tot! Aquí us volem mostrar els 5 llocs més emblemàtics del parc:

1. La Casa del Guarda:

Accedint per l'entrada sud i la principal del Parc Güell (al carrer d'Olot), a banda i banda de la porta es troben els dos pavellons que formaven la porteria. El de l'esquerra era la consergeria, amb una sala d'espera i una cabina de telèfon, i el de la dreta era la residència del porter, d'aquí el seu nom de Casa del Guarda, que avui és part del MUHBA (Museu d'Història de Barcelona). Totes dues cases tenen unes cobertes de gran bellesa, construïdes amb la tradicional volta catalana de maó de pla i recobertes de trencadís ceràmic.



2. L'escalinata del drac

Davant de la porta principal del recinte trobem la doble escalinata que està organitzada en tres trams, pels quals baixa l'aigua d'una font que s'alimentava de la cisterna ubicada sota la Sala Hipòstila. A la part superior hi ha el famós drac recobert de trencadís, que s'ha convertit en la imatge més popular del parc i del qual es poden trobar múltiples souvenirs. De fet, fer una foto allà sense gent va ser missió impossible!



3. La Sala Hipòstila:

Al final de l'escalinata del drac hi ha la Sala Hipòstila, que estava destinada a fer de mercat de la urbanització. Consta de 84 columnes estriades que s'inspiren en l'ordre dòric. Les més exteriors són inclinades, com si tinguessin un moviment ondulant. A l'interior de la sala, hi han uns espais que simulen tres naus (com en un gran temple), i si mirem cap a dalt és on trobem els detalls modernistes més curosos: el sostre està format per petites cúpules construïdes segons la tècnica tradicional de voltes de maó i revestides de plafons de trencadís ceràmic, dissenyades per Jujol, col·laborador de Gaudí.

Parc.Guell.2
Imatge de commonswikimedia.org


4. El Pòrtic de la Bugadera:

Al cantó est de la plaça del Teatre Grec hi ha una original porta de ferro que condueix cap a on hi havia els jardins de la Casa Larrard, una antiga masia que Güell va utilitzar com a casa i que, des del 1931, és una escola. Per arribar fins allà travessem per una pineda amb un pòrtic que té la forma d'una gran onada sobre unes columnes inclinades: "el Pòrtic de la Bugadera". De fet, aquest és un dels millors exemples de l'"arquitectura orgànica" que tan agaradava a Gaudí.



5. La Plaça de la Natura o Teatre Grec:

Al mig de la Zona Monumental del Parc Güell hi ha una gran esplanada que es denominava "Teatre Grec" i que, més recentment, ha estat rebatejada com a Plaça de la Natura. El seu nom original prové del fet que va ser planificada per a la celebració de grans espectacles a l'aire lliure, que podien ser vistos des de les terrasses que l'envolten. Una part d'aquesta gran plaça està excavada a la roca, mentre l'altra se sosté sobre la Sala Hipòstila. Un banc ondulat recobert de trencadís ben llarg projectat per Josep M. Jujol fa de barana, des d'on es veuen unes bones vistes de la ciutat de Barcelona (1ª foto del post).



Informació pràctica

On està?

El Park Güell està situat al carrer d'Olot de Barcelona. Per arribar a la Zona Monumental es recomanen tres accessos: el del carrer de Larrard (entrada principal), el de la carretera del Carmel, núm. 9 (on també hi ha l'aparcament per a autocars turístics) i un tercer, el del passatge de Sant Josep de la Muntanya, al qual s'hi accedeix per escales mecàniques.




Com arribar:

Metro: línia verda (L3), parades de Vallcarca o Lesseps.
Bus urbà: línies H6, 32, 24 i 92
Bus Turístic i Barcelona City Tour: En el cas del Bus Turístic, cal agafar la ruta blava i baixar a la parada "Parc Güell". En el cas del Barcelona City Tour, la ruta s'anomena "Est" (color verd) i la parada també és "Park Güell".

Des de fora de Barcelona:

Cotxe: Tranquil! Tenim una solució per no perdre't buscant l'adreça: una de les millors opcions per arribar al parc Güell és amb un cotxe de lloguer que inclogui GPS i wifi gratis. L'empresa "Autoclick rentacar" és una de les que ofereix aquest servei que ens sembla molt interessant i pràctic. 


Horaris i preus:

Temporada baixa: (1 de gener al 26 de març) de 8.30h a 18.15h. Del 25 d'octubre al 31 de desembre:
de 08.30h a 18.15h
Temporada alta: (1 de maig al 28 d'agost) de 8.00h a 21.30h
Temporada mitja: (27 de març al 30 d'abril) de 8:00h a 20:00h. Del 29 d'agost al 29 d'octubre de 8:00h a 20:00h.

Preu de l'entrada: 8 € visita per lliure adult (7€ si es compra per Internet). Es poden fer visites guiades (cal consultar a la web per reservar dia i hora).


Més informació:

Tel. 902 300 302
Web: www.parkguell.cat


T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

4 comentaris :

Fuetimate ha dit...

Epa! ja es paga per entrar al Park? quina llàstima, per una cosa cultural gratuïta que teniem. Els de barcelona també paguen?
Només un punt, ParK Güell va amb K i no amb C ja que la idea del sr. Güell era seguir l'estil anglès del moment, d'aquí la K.
Fuet-i-Mate

Irene Garcia ha dit...

Un dels meus llocs preferits de Barcelona que ha caigut en mans de la "pela"... No sabia que ara s'havia de pagar per entrar.
Si Gaudí aixequés el cap!

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Ares! Doncs sí, malauradament els barcelonins també han de pagar entrada, però hem de dir que hi ha algun dia a l'any que és gratuït. Gràcies per l'apunt, ho tenim en compte! Salutacions!

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Irene! Ens alegra que sigui un dels teus llocs preferits! Nosaltres hi havíem anat quan érem petits i ara hi tornem. Moltes vegades no li donem importància a allò que tenim més a prop i el Park Güell val molt la pena. Gràcies per llegir-nos i una abraçada!

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law